FOK!filmtips van de dag: Babel

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Het Japanse drama, Departures, werd zeer goed ontvangen op filmfestivals over de hele wereld en won daarnaast ook de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Daigo Kobayashi (Masahiro Motoki) is een getalenteerde cellist wiens orkest plotseling wordt ontbonden. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn verloofde terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een typefout werk vindt bij een uitvaartbedrijf. In Japan wordt er gewoonlijk neergekeken op uitvaartverzorgers. Zijn omgeving reageert dan ook weinig enthousiast op zijn nieuwe loopbaan. Desondanks raakt Daigo steeds meer bedreven in de officiële rituelen en steeds meer gesteld op zijn werk als portier tussen leven en dood. Op CANVAS om 15.45 uur.

Illeana Scott is een profiler van de FBI die de reguliere methodes naast zich neerlegt en puur op haar instinct afgaat. Wanneer Montréal overspoeld wordt door een golf van moorden en de rechercheurs met de handen in het haar zitten wordt er beroep op haar expertise gedaan. Scott ontdekt dat de kameleonmoordenaar de levens en identiteiten van zijn slachtoffers overneemt. Haar onorthodoxe methodes zorgen ervoor dat ze vervreemdt raakt van haar collega's die het niet hebben op haar speciale gave. Maar als de koele Illeana onverwacht verwikkeld raakt in een romance, gaat ook zij twijfelen aan haar intuïtie. In een haar onbekende grote stad en op zichzelf aangewezen, wordt het gevaarlijke onderzoek steeds persoonlijker en is niemand te vertrouwen. De cast bestaat onder andere uit Angelina Jolie, Kiefer Sutherland en Ethan Hawke. Taking Lives op NET5 om 21.50 uur.

 

In de afgelegen Marokkaanse woestijn waken twee jongens gewapend met een geweer over hun kudde geiten. Bevangen door verveling besluiten ze het geweer te testen. Een enkel geweerschot veroorzaakt echter een kettingreactie die de levens van een aantal mensen op drie verschillende continenten niet alleen met elkaar verbindt, maar ook voorgoed doet veranderen. Een Amerikaans stel, gespeeld door Brad Pitt en Cate Blanchett, een rebelse dove Japanse tiener met haar vader en een Mexicaanse au pair die zonder toestemming twee Amerikaanse kinderen over de grens meeneemt, hebben een onwaarschijnlijke connectie. Zij zullen elkaar echter nooit ontmoeten omdat ze niet in staat zijn om met elkaar te communiceren. Gael Garcia Bernal is ook te zien in Babel op Nederland 3 om 22.10 uur.

Regisseur James Marsh vertelt in deze documentaire, Project Nim, het verhaal van de chimpansee Nim. In 1974 wordt Nim, twee weken oud, opgenomen in een soort van hippie-achtige gemeenschap van onderzoekers en docenten die enthousiast aan het werk gaan met Nim Chimpsky. Hij wordt opgevoed als ware het een kind. Deze documentaire begint bij het idee van psycholoog Herb Terrace om de cognitieve eigenschappen van een chimpansee te onderzoeken. Om uit te vinden wat een chimpansee zou kunnen denken, is het experiment ontstaan om een chimpansee taal te leren gebruiken. Op BBC2 om 22.30 uur.

De filmliefhebber heeft vandaag een fijne dag, er kan naast de tips gekeken worden naar Kung Fu Panda: Secrets of the Furious Five, National Treasure, Kung Fu Panda, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The ‘Burbs, True Lies, Priest, Exit, Storm Warning, Street Fighter: The Legend of Chun-Li, Legion, The Proposal, The Running Man, Dan in Real Life, Cyborg, Fast Food Nation, Zodiac, Venom en Min Dit: The Children of Diyarbakir.