Gaswinning Waddenzee uitgebreid

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) meer gas gaan winnen onder en rond de Waddenzee. Het gaat de komende twintig jaar om vijftien miljard kubieke meter, schrijft NRC Handelsblad zaterdag. De NAM heeft de krant laten weten dat de productie inmiddels is verhoogd.

De besluiten waarmee minister Kamp de uitbreiding van de gaswinning rond Ameland en in een gebied in Friesland en Groningen rond het Lauwersmeer mogelijk wil maken stonden donderdag in de Staatscourant. Voor sommige kleine gasvelden wordt de productie volgens NRC verdrievoudigd.

De winning van gas door de NAM staat extra in de belangstelling sinds eind januari bekend werd dat aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de toekomst mogelijk sterker worden. De NAM begon deze week aan een charmeoffensief in het noorden. Als onderdeel daarvan gaan directieleden onder meer op de koffie bij mensen die schade hebben geclaimd.

De winning van extra gas in het Waddengebied zou niet leiden tot meer en zwaardere aardbevingen. "Het gaat hier allemaal om kleine gasvelden", vertelt een woordvoerder van Kamp in de krant. "Uit de gegevens blijkt dat er mar één gasbeving voelbaar was, in 2005 op Ameland. Die had een kracht van 1,8 op de schaal van Richter."

Als de extra gaswinning die nu wordt toegestaan tot te veel bodemdaling leidt, gaat volgens de zegsvrouw 'de hand aan de kraan'. Dat betekent dat de gaswinning dan wordt verminderd of gestopt. De bodem mag maximaal zes millimeter per jaar dalen. De NAM moet daar elk jaar verantwoording over afleggen.