VN-medewerkers steeds vaker ontvoerd

Ontvoeringen van medewerkers van de Verenigde Naties worden steeds gangbaarder. In ruil voor vrijlating wordt geld geëist of de ontvoering vindt om politieke redenen plaats. Dat heeft de vakbond van VN-personeel vrijdag gezegd.

Op het moment worden 43 VN-medewerkers vastgehouden door nationale overheden. Anderen worden gevangen gehouden door milities of criminele bendes.

"VN-medewerkers, journalisten en humanitaire hulpverleners worden ontvoerd, mishandeld en zelfs vermoord op een schaal die niet eerder is voorgekomen, soms om politieke redenen, in andere gevallen om financieel gewin. Dit moet stoppen", zei Barbara Tavora-Jainchill, voorzitter van de VN-vakbond.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat VN-personeel steeds kwetsbaarder wordt. "De vlag van de Verenigde Naties, die staat voor hoop, veiligheid en een beter leven voor de meest kwetsbaren, is op sommige plekken een doelwit geworden", zei hij.

Volgens de vakbond zijn in 2012 tweehonderd VN-medewerkers aangehouden door nationale overheden. Zo'n dertig medewerkers werden ontvoerd door 'niet-statelijke actoren'. Vijftien ontvoeringen waren politiek gemotiveerd en resulteerden in gijzelingssituaties. Alle VN-medewerkers konden ongedeerd worden bevrijd.

In 2011 werden achttien VN-medewerkers ontvoerd en later vrijgelaten. Zeker 189 VN-medewerkers werden in verband met hun werkzaamheden aangehouden.

Tavora-Jainchill drong er bij de 193 VN-lidstaten op aan zich ook over de veiligheid van VN-personeel te buigen.