Obama naar Petra

Met een bezoek aan de historische stad Petra in Jordanië besluit de Amerikaanse president Barack Obama zijn vierdaagse bezoek aan het Midden-Oosten. Het was het eerste bezoek van Obama's tweede ambtstermijn.

Het grootste deel van de tijd was Obama in Israël, waar hij diverse gesprekken voerde met premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische bevolking probeerde te overtuigen van de Amerikaanse toewijding aan haar veiligheid.

In Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, sprak Obama met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, terwijl in de Jordaanse hoofdstad Amman een onderhoud met koning Abdullah II op het programma stond.

Tot grote doorbraken heeft het bezoek niet geleid, de trip stond vooral in het teken van het uitwisselen van vriendschappelijke woorden en het schudden van handen. Nu Obama terugkeert naar Washington, vervolgt zijn minister van buitenlandse zaken John Kerry het overleg met Israëlische en Palestijnse leiders om de vredesgesprekken tussen beide partijen weer aan te zwengelen.