FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 januari 2011

Negen nieuwe slachtoffers Mexicaanse griep

Negen mensen zijn afgelopen week overleden aan de Mexicaanse griep. Het totaal in dit griepseizoen komt daarmee op twintig slachtoffers. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekendgemaakt.

Over de identiteit van de slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan. Tot nu toe werden 399 mensen met H1N1 in het ziekenhuis opgenomen.

Nederland kampt sinds vorige week met een 'milde' griepepidemie. Per honderdduizend Nederlanders zijn er 105 geïnfecteerd met influenza-achtige ziektebeelden. De helft daarvan is veroorzaakt door de Mexicaanse griep. Vorig jaar waren er tijdens de grieppiek bijna tweehonderd griepgevallen per honderdduizend Nederlanders.

Vooral jonge kinderen en scholieren zijn geveld door de griep, meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel. Van alle Mexicaanse grieppatiënten heeft 43 procent al een andere aandoening en is 79 procent gevaccineerd.

Tsjechische minister haalt uit naar Wit-Rusland

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg heeft scherpe kritiek geuit op het regime van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Hij riep de Europese Unie op tot sancties.

Schwarzenberg zei dat 'het niet mogelijk is om in de 21ste eeuw pure dictatuur in Europa te tolereren'. Zijn uitspraken volgen op de frauduleuze herverkiezing van Loekasjenko en de vervolging van dissidenten in het land.

Loekasjenko won de verkiezingen van december met bijna tachtig procent van de stemmen. Massaprotesten werden hardhandig neergeslagen door de politie en zeven van de negen oppositiekandidaten werden gearresteerd.

Schwarzenberg zei donderdag dat hij de EU zal vragen harde maatregelen tegen het regime te nemen.

'School moet hulp zorgleerling zelf regelen'

Scholen worden zelf verantwoordelijk voor de extra hulp die leerlingen nodig hebben om mee te kunnen komen in de klas. Dat staat in een plan voor het zogenoemde passend onderwijs dat vrijdag wordt besproken in de ministerraad, meldt de NOS donderdag.

Het passend onderwijs is bedoeld om leerlingen minder vaak vanuit regulier onderwijs te laten doorstromen naar speciaal onderwijs. Het systeem van de rugzakjes, het budget voor zorgleerlingen van waaruit passend onderwijs moet worden bekostigd, is vastgelopen en wordt afgeschaft.

Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid voor de extra hulp uiteindelijk bij de ouders. Die moeten nu zoeken naar een plek voor hun kind.

Volgens de PO-raad, de brancheorganisatie van het primair onderwijs, is dit vooral bij kinderen met een beperking lastig. Zo zou in een klas met vier ADHD-kinderen de aandacht voor andere leerlingen tekort kunnen schieten. "Daarom is het nodig dat scholen er zelf voor verantwoordelijk worden en regionaal hierover afspraken kunnen maken", zegt de woordvoerder.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs wil nog niets over het plan zeggen, aangezien de ministerraad zich er nog niet over heeft kunnen buigen, maar laat wel weten dat de minister waarschijnlijk begin volgende week komt met een brief over het onderwerp.

In het plan staat verder dat verschillende buitenschoolse zorgprojecten moeten worden geschrapt wegens bezuinigingen. Tegen de bezuinigingen op passend onderwijs is veel protest. "Het voelt alsof we een muurtje moeten metselen, maar voordat het muurtje wordt gemetseld, wordt de helft van de stenen weggehaald. Maar evengoed wordt je geacht een stevig muurtje neer te zetten", zegt de woordvoerder van de PO-raad.

Samen met ouder- en onderwijsvakorganisaties organiseert de PO-raad voor primair onderwijs diverse acties. Op 9 februari wordt in Nieuwegein een landelijke manifestatie gehouden.

[KNVB Beker] Loting halve finales

Zojuist zijn de wedstrijden bekendgemaakt in de halve finales van de KNVB Beker. Op 2 maart speelt FC Twente thuis tegen FC Utrecht. Op 3 maart zal Ajax in de Amsterdam ArenA aantreden tegen RKC Waalwijk. De winnaar van FC Twente - FC Utrecht zal de thuisspelende ploeg zijn in de bekerfinale op 8 mei in de Kuip.

Datum Thuisploeg Uitploeg
2 maart FC Twente FC Utrecht
3 maart Ajax RKC Waalwijk

Duitse tijger heeft kunstheup

Voor het eerst is een tijger voorzien van een kunstheup. Girl, de Maleisische tijger van Halle Zoo in het oosten van Duitsland, overleefde de operatie maar net. Dat meldde de universiteit van Leipzig donderdag.

Girl had al bijna een jaar pijn in haar rechterheup, waardoor de artsen besloten het gewricht te vervangen. Er zijn nog maar weinig Maleisische tijgers, waardoor de dierentuin Girl niet zonder meer wilde laten inslapen.

De operatie duurde drie uur. Halverwege de behandeling leek het hart van de tijger ermee te stoppen, maar de anesthesist wist de problemen op te lossen. Over zes weken kan de 8-jarige Girl weer als vanouds rondspringen in haar verblijf. Naar verwachting zal de tijger nog tot haar dood met de kunstheup uit de voeten kunnen.

De heup die in de tijger is gezet is gemaakt van titanium. De universiteit van Zürich ontwierp het kunstgewricht, dat lijkt op heupen die voor honden en mensen worden gebruikt.

[Coppa Italia] AS Roma schakelt Juventus uit

AS Roma heeft zich donderdagavond voor de halve finale van het Italiaanse bekertoernooi geplaatst. De Romeinen wonnen met 2-0 op bezoek bij Juventus. Mirko Vucinic en Rodrigo Taddei scoorden de doelpunten in de tweede helft.

Eerder schaarden Internazionale, AC Milan en Palermo zich al bij de laatste vier. Tilverdediger Inter neemt het nu op tegen Roma, terwijl in de andere halve finale Milan en Palermo de degens kruisen.


(Foto: Novum)

Drie gewonden bij brand door gasexplosie

Drie mensen zijn donderdagavond in Amsterdam gewond geraakt bij een woningbrand, die werd veroorzaakt door een gasexplosie. De bewoner van het pand aan de Adolf van Nassaustraat liep brandwonden op, twee buurtbewoners kampten met ademhalingsproblemen. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De brand in de portiekwoning op de eerste verdieping ontstond rond 18.30 uur nadat een gasfles explodeerde. De bewoner wist zelf het pand te ontvluchten, maar liep hierbij wel brandwonden op. De woning is door de brand grotendeels verwoest.

In naastgelegen woningen heeft de brandweer uit voorzorg metingen verricht naar koolmonoxide. Ook werden negen buurtbewoners ter plaatse gecontroleerd.

Waardoor de gasfles explodeerde is onbekend.

SP wil hoofdelijke stemming over Afghanistan

De SP zal donderdagavond een hoofdelijke stemming vragen over een motie tegen de politietrainingsmissie die het kabinet naar Afghanistan wil sturen.

De fracties die naar verwachting het kabinet steunen (VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP) vertegenwoordigen 79 zetels, maar er zijn hier voor zover bekend twee afwezigen. De tegenstanders van de missie (PvdA, PVV, SP, Partij voor de Dieren) vertegenwoordigen 71 zetels en hebben ook twee afwezigen. Met waarschijnlijk een dissident binnen GroenLinks zouden er dan 76 Kamerleden voor de missie zijn en zeventig tegen.

SP wil hoofdelijke stemming over Afghanistan
SP wil hoofdelijke stemming over Afghanistan (Foto: ANP)

Cel geëist voor vier berovingen in vijf dagen

Tegen een 20-jarige man uit Den Helder is donderdag tien jaar cel geëist voor het plegen van vier gewelddadige berovingen in vijf dagen tijd. In twee gevallen werd het slachtoffer in de kofferbak van zijn eigen auto opgesloten.

De man sloeg in november 2009 toe in Almere, Oostzaan, Medemblik en Castricum. Hierbij werden mensen bedreigd, mishandeld en beroofd en werden twee slachtoffers in de kofferbak van hun eigen wagen opgesloten.

De verdachte had al een flink strafblad. De officier van justitie in Alkmaar stelde dat het gemak waarmee de feiten zijn gepleegd een lange onvoorwaardelijke celstraf rechtvaardigt. De man zat nog in de proeftijd van een eerdere veroordeling. De officier van justitie wil dat het voorwaardelijke deel van die straf, twee maanden cel, alsnog ten uitvoer wordt gelegd.

Een medeverdachte van de man is al eerder veroordeeld tot zes jaar cel voor de beroving in Almere. Voor de drie andere berovingen wordt de 37-jarige Almeerder later berecht. Een 49-jarige vrouw uit Den Helder die ook bij de beroving in Almere was kreeg 4,5 jaar cel. Zij zou ook bij de andere berovingen zijn geweest. Het Openbaar Ministerie moet nog een beslissing nemen over haar vervolging.

Een 20-jarige vrouw uit Uitgeest die ook aanwezig was bij de berovingen en de tipgever zou zijn geweest voor de beroving in Castricum is door de rechtbank in Alkmaar al veroordeeld tot 92 dagen cel en een werkstraf van 180 uur. Verder zou een 23-jarige vrouw uit Lelystad bij de berovingen zijn geweest. Ook over haar vervolging moet nog worden beslist.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen de 20-jarige man uit Den Helder.

CDA wil opheldering Turkije om klooster

Turkije mag niet langer de bezittingen van een eeuwenoud klooster onteigenen. Die boodschap moet de regering overbrengen aan de Turkse autoriteiten, vindt regeringspartij CDA. De Kamerleden Pieter Omtzigt en Henk Jan Ormel hebben hierover donderdag vragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD).

Aanleiding zijn de rechtszaken die de Turkse staat heeft aangespannen tegen het eeuwenoude klooster Mor Gabriel, gebouwd in het jaar 397. Het Turkse hooggerechtshof oordeelde woensdag dat het klooster een gedeelte van zijn landerijen moet afstaan.

Volgens de CDA'er is dit een teken dat Turkije de rechten van religieuze minderheden nog steeds aan zijn laars lapt. Hij wijst er op dat Turkije door het Europese hof in Straatsburg de afgelopen jaren al meerdere keren is veroordeeld voor onrechtmatige onteigeningen van eigendommen van christelijke kerken en kloosters.

Hij eist daarom dat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) de kwestie aankaart tijdens een 'onderhoud' met de Turkse ambassadeur. De bewindsman moet eisen dat de Turkse regering rechtszaken tegen het klooster intrekt. Ook zou Rosenthal deze boodschap 'heel hard' moeten overbrengen aan de Turkse regering, aldus Omtzigt.

Wilders: eerst Gouda, dan Kunduz

Geert Wilders vindt dat de veiligheid eerst in Nederland, en dan pas in Afghanistan vergroot moet worden. De PVV-voorman liet donderdag tijdens het debat over de politietrainingsmissie in Kunduz weten niets te voelen voor het kabinetsplan. "Eerst Gouda, dan Kunduz", zei Wilders.

Volgens Wilders betekent de missie dat er geïnvesteerd wordt in een land dat de sharia wil invoeren, samenwerkt met de Taliban en de corruptie hoogtij laat vieren. Hij schetste twee opties voor Afghanistan: of vertrekken, of 'de Taliban in de pan hakken'.

Wilders werd door D66-leider Alexander Pechtold fel aangevallen. Die verweet hem dat hij altijd de mond vol heeft van islamitisch extremisme, maar weigert dit bij de kern aan te pakken. Wilders antwoordde dat extremisme het beste bestreden kan worden door een einde te maken aan massa-immigratie.

Ook VVD-fractievoorzitter Stef Blok legde een verband tussen de missie en de veiligheid in Nederland. Naarmate Afghanistan veiliger wordt, wordt het land 'niet opnieuw een uitvalsbasis voor terrorisme', zei hij. De VVD stemt voor de missie.

PvdA-voorman Job Cohen liet weten dat zijn fractie tegen de missie is, omdat deze 'op z'n minst paramilitair is'. "Het is geen politiemissie, maar een militaire missie. Daarom zijn wij van mening dat we het besluit niet kunnen steunen", zei hij.

Vrouw smokkelt iPhones onder jurk

Op de luchthaven van Tel Aviv is een Israëlische vrouw aangehouden voor het smokkelen van iPhones. De in traditionele Georgische kleding gehulde vrouw had 44 toestellen onder haar jurk verborgen.

Ze viel bij de douane op, omdat ze moeilijk liep. De vrouw gaf aan zich niet goed te voelen. De ambtenaren gaven aan dat ze voor ze haar konden helpen even door de lichaamsscanner moest. Daar werd de smokkelwaar zichtbaar en hielden de douanebeambten de vrouw aan.

Na verhoor werd de vrouw, die in de zestig is, vrijgelaten. De autoriteiten moeten nog beslissen of de vrouw aangeklaagd wordt.

[KNVB Beker] Uitslag Ajax - NAC Breda

Ajax heeft zich als laatste ploeg weten te plaatsen voor de halve finales van de KNVB Beker. In de Amsterdam ArenA werd NAC Breda met 4-1 opzij gezet. Waar NAC met een vroege goal van Idabdelhay nog op voorsprong kwam zorgde achtereenvolgens Siem de Jong, Miralem Sulejmani, Vurnon Anita en nogmaals Sulejmani voor de goals aan de kant van de Amsterdammers.

De ploegen speelden beide matig, maar Ajax kreeg meer dan genoeg kansen. Na de rust presteerde de thuisploeg het om bijna alle ballen naast het doel te werken. In de 82ste minuut pas gooide Anita met de 3-1 de wedstrijd op slot nadat De Jong eerst de ploegen op gelijke hoogte had gebracht en een penalty had versierd die door Sulejmani werd afgerond.

AFC Ajax

4 - 1

NAC Breda

 18' De Jong
 35' Sulejmani(pen)
 82' Anita
 83' Sulejmani
   8' Idabdelhay 
 
 Gele kaart: De Zeeuw, v.d. Wiel, (AFC Ajax), Penders, Lurling, (NAC Breda)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 22.536
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen (Lindgren/87)
Blind
De Zeeuw (Anita/46)
Eriksen
Enoh
Sulejmani (Özbilliz/85)
De Jong
Ebecilio
  Ten Rouwelaar
Koenders
Penders
Luijckx
Fehér (Janse/46)
Gilissen (Gudelj/68)
Gorter (Bayram/ 81)
Schilder
Leonardo
Idabdelhay
Lurling

Arrestaties cyberaanvallen in Groot-Brittannië

De Britse politie heeft vijf mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij recente cyberaanvallen door internetbeweging Anonymous. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

De vijf mannen, tussen de 15 en 26 jaar oud, werden donderdag opgepakt bij invallen in hun woningen in Groot-Brittannië. Ze zouden betrokken zijn bij het hacken van sites van bedrijven die hun banden met klokkerluidersorganisatie WikiLeaks verbraken na de massale publicatie van geheime Amerikaanse diplomatieke documenten. Onder andere Visa, Mastercard en Paypal waren het doelwit van de hackers.

Leden van Anonymous, die zichzelf 'hacktivisten' noemen, voerden de cyberaanvallen volgens de Britse politie uit.

Personen die in Groot-Brittannië veroordeeld worden voor dergelijke misdrijven hangen straffen tot tien jaar cel en een boete van omgerekend bijna 6000 euro boven het hoofd.

Foto's: Reisverslag Peru

FOK!ker ETA (Fon-Wan Chan) is reislustig. Daarbij gaat het dan niet om plekken waar de gemiddelde fokker zelf zou komen. Het hoge noorden of naar het oosten, hij reist het af en legt het vast. In zijn FOK!fotoboek kun je een overzicht van al zijn reizen zien.

De komende tijd kunnen we een aantal reisverslagen van hem laten zien. Antarctica, Arctisch gebied, Laos, Peru, Marokko en het Midden Oosten komen langs.

Weer een nieuw fotoreisverslag. Het laatste reisverslag kwam uit Laos, laten we vanuit hier letterlijk naar de andere kant van de wereld gaan. Volgens mijn kaart komen we dan uit in Peru. Hmm, niet gek! Ik zal waarschijnlijk niet de eerste Fokker zijn die richting Peru gaat, maar dat is niet zo vreemd aangezien het land veel te bieden heeft. Woestijnen, 2400km kustlijn, jungles, bergen en een rijke Inca geschiedenis, voor elk wat wils.

Reisverslag van Peru, door Fon-Wan Chan

Madrileen M. Diarra naar AS Monaco

Mahamadou Diarra vervolgt zijn carrière bij AS Monaco. De Franse club neemt de 29-jarige middenvelder per direct over van Real Madrid. Diarra hoeft alleen nog medisch gekeurd te worden. De transfer biedt de Malinees uitkomst voor zijn uitzichtloze situatie in Madrid, waar hij onder José Mourinho dit seizoen alleen driemaal mocht invallen.

Diarra speelde tussen 2002 en 2006 eerder in Frankrijk voor Olympique Lyon. Met vier landstitels op zak en negentig competitiewedstrijden in de benen vertrok de oud-speler van Vitesse vervolgens 4,5 jaar terug naar Madrid.

De verdedigende middenvelder moet Monaco helpen in de strijd tegen degradatie. De roemruchte club staat op de negentiende plaats in de Franse competitie. Eerder deze week werd Montpellier-middenvelder Gregory Lacombe al op huurbasis gestrikt.

Nieuwe overgangsregering Tunesië

De Tunesische premier Mohamed Ghannouchi heeft donderdagavond de samenstelling van de nieuwe overgangsregering bekendgemaakt. Hij benoemde drie onafhankelijke ministers voor Binnenlandse Zaken, Defensie en Buitenlandse Zaken.

Het is een handreiking aan de demonstranten, die eisen dat leden van de voormalige regeringspartij van president Zine El-Abidine Ben Ali aftreden, en een poging de rust te doen laten wederkeren in het Noord-Afrikaanse land. De premier zelf blijft voorlopig aan, ondanks de roep om zijn aftreden.

Donderdag maakte de machtige Tunesische vakbond UGTT bekend geen deel te willen nemen aan de nieuwe overgangsregering. De vakbond zei in een verklaring dat het feit dat er nog steeds ministers van de voormalige regering bij betrokken worden een obstakel is voor deelname aan het nieuwe kabinet.

De verklaring komt na twee dagen van onderhandelingen over de vorming van de tweede regering van nationale eenheid sinds president Ben Ali het land op 14 januari na hevige protesten ontvluchtte.

De stap van de UGTT zal de spanningen in het land vermoedelijk verder doen toenemen, waar nog steeds protesten plaatsvinden om politici te dwingen afstand te nemen van de voormalige regering. Vijf ministers traden kort na de vorming van het huidige kabinet al af, onder hen drie leden van de UGTT.

In de eerste overgangsregering zat een aantal leden van de oppositie maar de meest hoge posten werden bezet door politieke vrienden van Ben Ali. Donderdag trad de minister van Buitenlandse Zaken Kamel Morjane af. Morjane was onder Ben Ali eerder minister van Defensie.


Nieuwe overgangsregering Tunesië (Foto: Novum)

Sedoc loopt limiet voor EK

Gregory Sedoc heeft bij internationale indoorwedstrijden in het Duitse Chemnitz de limiet gelopen op de 60 meter horden voor het EK indoor. Sedoc eindigde als derde in een tijd van 7,67 en daarmee was hij 0,03 seconden sneller dan de eis voor het EK.

Sedoc onderging in september 2010 een operatie aan zijn enkel en hij is pas sinds kort weer volledig in training.

Bij het vorige EK, in 2009, werd Sedoc tweede en twee jaar daarvoor pakte hij de Europese titel.

Spelersraad praat met KNVB over arbitrage

De KNVB heeft tijdens een overleg met de Centrale Spelersraad en de Coaches Betaald Voetbal afspraken gemaakt over het verbeteren van de arbitrage. Dat laat de KNVB via de website weten. Tijdens de bijeenkomst werd ook besproken hoe het onderlinge begrip tussen scheidsrechters, spelers en trainers verbeterd kan worden. Het overleg was begin december via een brief door de Centrale Spelersraad aangevraagd.

De technische scheidsrechtersinstructie wordt geprofessionaliseerd. Deze vindt altijd aan het begin van het seizoen plaats. De KNVB denkt daarbij aan een centrale bijeenkomst met voornamelijk senior instructeurs. Ook krijgen clubs de mogelijkheid om tijdens de winterstop een opfriscursus te volgen.

De schriftelijke scheidsrechtersinstructies worden bovendien beschikbaar gesteld, zodat deze op de websites van Centrale Spelersraad en de Coaches betaald voetbal zal verschijnen. Eveneens is de afspraak gemaakt dat de organisaties bij vragen altijd contact op kunnen nemen met de KNVB.

Iran hangt zeven mensen op

De Iraanse autoriteiten hebben donderdag zeven mensen opgehangen die veroordeeld waren voor drugshandel. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie bekendgemaakt.

De doodvonnissen zijn uitgevoerd in een gevangenis in Karaj, zo'n 45 kilometer ten westen van de hoofdstad Teheran. De afgelopen weken werd al geregeld gewaarschuwd dat er hard zal worden opgetreden tegen degenen die misdrijven als drugshandel en verkrachting begaan.

Teheran geeft geen officiële cijfers als het gaat om executies, maar volgens mensenrechtenorganisaties heeft het land sinds het begin van dit jaar al tientallen mensen opgehangen.

Eerder donderdag werd bekend dat Nederland de advocaten betaalt van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami, die eerder deze maand in Iran ter dood werd veroordeeld wegens drugsbezit en 'oppositionele activiteiten'.

Op moord, verkrachting, gewapende overvallen, ontvoering en drugshandel staat in Iran de doodstraf.

Grote brand in kennel Winterswijk

In een schuur met daarin een kennel en kantoren in Winterswijk woedt donderdagavond een grote brand. De kennelhoudster wordt nog vermist. Alle honden zijn voor zover bekend in veiligheid gebracht, meldt een woordvoerder van de politie.

Het vuur brak omstreeks 18.30 uur uit in de ongeveer duizend vierkante meter grote schuur aan de Steengroeveweg. De brandweer van Winterswijk, korpsen uit omliggende plaatsen en de Duitse brandweer proberen het vuur te bestrijden. Omstreeks 21.30 uur was het sein brand meester nog niet gegeven.

De schuur staat achter een woning. Die wordt niet bedreigd door de brand. De brandende schuur staat volgens de woordvoerder in het buitengebied. Omliggende woningen zijn er nauwelijks.

Bij de brand komen geen gevaarlijke stoffen vrij. De rook gaat vrijwel recht omhoog, aldus de woordvoerder. Omwonenden is daarom niet het advies gegeven ramen en deuren gesloten te houden. "Maar we gaan ervan uit dat omwonenden zelf wel zo slim zijn dat te doen."

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Bejaarde voetgangster komt om bij ongeluk Den Haag

Een 84-jarige vrouw is donderdagavond in Den Haag om het leven gekomen bij een ongeval. De vrouw, die te voet was, werd door twee auto's aangereden, meldt de politie.

Het ongeluk vond rond 18.30 uur plaats bij het busplatform op het Prins Bernhardviaduct, vermoedelijk toen de vrouw de rijbaan overstak bij het busplatform. Het slachtoffer overleed vrijwel direct aan haar verwondingen. De toedracht van het ongeval is nog onbekend. Vanwege het onderzoek naar het ongeluk was het viaduct afgesloten en moesten enkele buslijnen worden omgeleid.

De la Rosa staat voor terugkeer bij McLaren

Pedro de la Rosa lijkt terug te gaan keren als testrijder bij McLaren. De Spanjaard vertrok voor vorig seizoen bij de Britse renstal om voor Sauber te gaan racen. Daar werd hij halverwege het seizoen aan de kant geschoven, waarna de coureur zijn heil zocht bij Pirelli om de banden voor 2011 te gaan testen.

De la Rosa was jarenlang de testrijder bij McLaren en beseft dat een testrol voor dit jaar de beste optie is. Volgens de krant AS is voor de 39-jarige rijder een terugkeer bij McLaren groot. Hij zou er zelfs volgende week vrijdag in Berlijn al bij kunnen zijn als de bolide voor 2011 gepresenteerd wordt. Lewis Hamilton ziet een terugkeer van de Spanjaard wel zitten, terwijl ook teambaas Martin Whitmarsh hem graag terug lijkt te willen hebben.

[NSFW] Foto's: Chelsea Charms op Kamasutrabeurs

Vorige week berichtten we al dat Chelsea Charms, bekend om haar extreem grote cupmaat van 153 XXX, als publiekstrekker zou dienen op de Kamasutrabeurs 2011.

Charms is nog niet tevreden met de 25 kilo zware boezem, ze heeft namelijk zogenaamde 'string-implantaten' die ervoor zorgen dat haar borsten gewoon doorgroeien. In Amerika is ze al een waar fenomeen, maar in Nederland is ze nog iets minder bekend. Zelf zegt ze erg benieuwd te zijn naar de reacties van de Hollanders.

Dit was voor FOK!fotografe Mirjam reden om eens een kijkje te gaan nemen op de Kamasutrabeurs 2011.

Kamasutrabeurs door Mirjam

Volgende week vervolg gesprek Van Hanegem en Been

Het eerste gesprek tussen Mario Been en Willem van Hanegem over de toekomst van Feyenoord krijgt volgende week een vervolg. Op verzoek van Been bekijkt Van Hanegem zondag het uitduel met FC Twente kritisch, waarop de twee Feyenoord-iconen opnieuw om de tafel gaan.

"Dat doe ik toch altijd al, dus dat is geen moeite en doe ik graag. Volgende week kunnen we dan wellicht doorpraten", zegt 'De Kromme' op de clubsite van Feyenoord. "Het gaat er vooral om ervoor te zorgen dat de spelers vertrouwen terugkrijgen, want voetballen kunnen ze."

Van Hanegem werd door Been uitgenodigd voor een gesprek, nadat hij de laatste weken flinke kritiek uitte op Feyenoord. Eerder bood hij al zijn hulp aan om de club er bovenop te helpen. De twee spraken vervolgens woensdag uitgebreid met elkaar tijdens een rondje golfen. Been noemde het gesprek 'open, eerlijk en goed'.

"Willem is, net als ik, een voetbaldier en een Feyenoorder in hart en nieren. Het gaat momenteel niet goed en dan is het mooi om te zien dat ook hij ons wil helpen deze lastige periode goed door te komen."


Volgende week vervolg gesprek Van Hanegem en Been (Foto: Novum)

Uitgelekt! Castingfilmpje van Secret Story

Binnenkort begint op Net5 een nieuwe reality serie: Secret Story. Op ons mooie forum kun je dat natuurlijk helemaal volgen. Idee is dat er een aantal mensen opgesloten zitten in een huis en al die personen hebben een geheim. Doel is om te achterhalen wat dat geheim is. 

En nu heeft FOK! een primeurtje, we hebben een castingfilmpje in handen gekregen. Dan krijg je al beetje een idee wat je verwachten kan. Bekijk dus snel even dit topic en discusseer lekker mee.

Zondag 13 februari gaat het beginnen en dit zou zomaar een tv-toppertje kunnen worden. Volg het op FOK!

Veel doden bij bomaanslagen Bagdad

Bij een reeks bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdag tientallen mensen om het leven gekomen en meer dan honderd gewond geraakt. Dat hebben de politie en ziekenhuismedewerkers gezegd.

De meeste doden, zeker 48, vielen toen een bomauto ontplofte bij een tent in een overwegend sjiitische wijk waar mensen bijeen waren voor een begrafenis. De bomauto stond tussen andere auto's geparkeerd op enige afstand van de tent om geen achterdocht te wekken, zei de politie. Boze jonge mannen gooiden stenen naar toegesnelde Iraakse veiligheidstroepen omdat die te weinig bescherming hadden geboden, zei een ooggetuige.

Bij twee andere bomaanslagen gericht tegen Iraakse militairen en politieagenten kwamen verschillende omstanders om het leven. Verder ontsnapte de directeur van het centrale elektriciteitsbedrijf van Bagdad aan een vermoedelijke liquidatiepoging, waarbij wel een van zijn lijfwachten werd gedood.

De afgelopen week kwamen bij aanslagen op sjiitische pelgrims en Iraakse veiligheidstroepen meer dan tweehonderd mensen om het leven. Met het geweld kwam een einde aan een periode van twee maanden van relatieve rust.

Foto's: Reisverslag Bhutan

FOK!ker NiGeLaToR (Nigel van Houten) reisde in oktober af naar Bhutan. Niet alleen als vakantie, maar ook om hier op Boedhistische wijze te trouwen. In dit reisverslag lees en zie je vooral meer over de reis naar Bhutan, het leven daar en de trouwceremonie.

Als je naar Bhutan reist kun je eigenlijk maar op twee praktische manieren het land inkomen. Over land via de Noord-Indiase grensplaats Phuentscholing of via een van de luchthavens die op Paro, de tweede 'stad' van Bhutan vliegen. Op de heenweg reisden we over land via het noorden van India en deden daar meteen de deelstaten Sikkim, West-Bengaal en Assam aan.

Bhutan zelf is een land met ongeveer 700.000 inwoners en een grondoppervlakte vergelijkbaar met Nederland. Het ligt grotendeels in de Himalaya, wat betekent dat zelfs de laaggelegen dalen vaak boven de 2.000 meter hoogte zijn. Een wandeling van een paar dagen richting de 4.000 meter is voor ons laaglanders een aardige uitdaging.

Zelfstandig reizen in Bhutan is er niet bij; je dient bij een lokale reisagent een chauffeur met gids te boeken en de minimale besteding is 200 dollar per persoon per dag. Daar is wel vervoer, onderdak en eten bij inbegrepen, maar evengoed voor veel mensen te duur. Verder heeft het land gemiddeld 17 bochten per kilometer in de weg, dus vroeg of laat wordt iedereen een keer wagenziek. Toch is het de moeite meer dan waard. Waar Zuid-Spanje elk jaar verandert in een Nederlandse provincie, blijft Bhutan vooral Bhutan. De mensen zijn toegankelijk en ondanks dat het tot de 10% armste landen behoort, voelen de mensen zich rijk en gelukkig. Zelf rekenen de Bhutanen dan ook liever in Bruto Nationaal Geluk, waar de focus op levensgeluk ligt in plaats van het behalen van zoveel mogelijk rijkdom.

Reisverslag van Bhutan, door Nigel van Houten
In West-Bengaal (India) wonen nog veel Tibetaanse vluchtelingen die na de inval van China in Tibet de grens over zijn gevlucht. Deze vluchteling werkt aan een tapijt.

Nihilistic maakt Resistance voor NGP

Niet Insomniac gaat werken aan de NextGen Portable (NGP) versie van Resistance, maar Nihilistic Software. Dit verklaarde Insomniac vandaag op hun Twitter feed. Nihilistic is bekend van onder andere Move Heroes en Zombie Apocalypse. De NGP is de nieuwe handheld van Sony die vanochtend aangekondigd is.

Er zijn nog weinig gegevens bekend van de nieuwe game. Wel is duidelijk geworden dat de game geen port zal zijn van een huidige Resistance-game maar een complete stand-alone versie zal zijn. Insomniac zelf is momenteel druk bezig met Resistance 3 die komende lente voor de PlayStation 3 zal uitkomen.

NGP

Kamer hakt knoop Kunduz door

De Tweede Kamer neemt nog donderdagavond een definitief besluit over het sturen van politietrainers naar het Afghaanse Kunduz. Naar alle waarschijnlijkheid begint het plenaire debat, waar ook premier Mark Rutte (VVD) aan deelneemt, om 21.30 uur. Dit zou eerst 20.30 uur zijn, maar het fractieberaad van GroenLinks duurt langer.

Dat is donderdag besloten na afloop van het tweedaagse debat dat de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken al wijdde aan de missie.

De tegenstanders van de missie - PvdA, SP, PVV en PvdD - wilden eerst nog een hoorzitting beleggen met de militaire en politievakbonden, omdat de regering het voorstel op een aantal punten heeft aangepast. Dan zou pas volgende week een besluit vallen.

Daarvoor was echter geen meerderheid. Die was er wel voor het voorstel van CDA, VVD, D66, GL, ChristenUnie en SGP om nog donderdagavond de knoop door te hakken.

[WB] Wüst tegen Nesbitt op 3000 meter

Ireen Wüst neemt het morgen bij de Wereldbekerwedstrijden in Moskou op de 3.000 meter op tegen Christine Nesbitt. De olympische kampioenen op de 1.000 en 1.500 meter treffen elkaar in de achtste rit.

Een rit later komt Europees allroundkampioene Martina Sablikova in actie tegen Brittany Schussler. Ook Jorien Voorhuis en Marije Joling doen mee in de A-groep. Diane Valkenburg en Linda de Vries komen in de B-divisie op het ijs.

Op de 1.500 meter neemt olympisch kampioen Mark Tuitert het in de negende rit op tegen zijn teamgenoot Stefan Groothuis. Een rit later neemt Simon Kuipers het op tegen de Noor Havard Bøkko. Ook Kjeld Nuis en Wouter olde Heuvel doen mee aan de schaatsmijl.

3FM en Radio 2 deden het goed in december

Radio 3FM en Radio 2 hebben goede zaken gedaan in december. Het marktaandeel van beide radiozenders is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar fors gestegen. Radio 538 moest in vergelijk met oktober-november wel flink terug, maar blijft op gelijke hoogte met 3FM, dat het dankzij Serious Request juist veel beter deed dan een maand eerder. Beide zenders halen 10,6 procent marktaandeel.

Dankzij de Top 2000 is Radio 2 weer marktleider. Toch is het aandeel kleiner dan vorig jaar. Er is wel een uitleg voor: 31 december is niet meegenomen in het luisteronderzoek. Om het wekelijkse onderzoek in maandelijkse termijnen te rapporteren, moeten er af en toe dagen geschrapt worden. Volgens Radio 2 besloot de commerciële meerderheid van radiozenders om 31 december te schrappen, de best beluisterde dag van de Top 2000.

Q-music moet flink terug en ziet alle winst die in de zomer werd behaald weer verdampen. Sky Radio haalt wel winst dankzij de kerst-periode, maar haalt het hoge marktaandeel van vorig jaar niet meer.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden.

Nederlandse terreurverdachten worden uitgeleverd

De drie Nederlandse terreurverdachten die in november werden opgepakt in Amsterdam, worden uitgeleverd aan België. Dat heeft de rechter donderdag besloten.

De mannen van 25, 26 en 28 jaar zouden deel uitmaken van een jihadistische terroristische groepering die een aanslag in België wilde plegen. Na hun aanhouding maakten de drie verdachten bezwaar tegen uitlevering, waarna de rechter moest beslissen over hun lot. Ze worden binnen tien dagen uitgeleverd.

De drie worden verdacht van deelname aan de terroristische organisatie, maar ontkennen iedere betrokkenheid. Er zouden plannen zijn geweest voor onder meer een aanslag op een trein vol NAVO-soldaten, het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, een vol stadion of een straat met veel joods publiek.

Een van de drie mannen wordt bovendien verdacht van het rekruteren voor opstandelingengroepen die strijden in Tsjetsjenië. De andere twee zouden zijn rekruten zijn. De man maakt volgens de rechtbank deel uit van een grotere criminele organisatie, waar hij op zijn beurt weer voor is gerekruteerd.

De aanhoudingen in november vielen samen met arrestaties in Antwerpen en het Duitse Aken. De in totaal dertien verdachten hebben de Belgische, Nederlandse, Russische en Marokkaanse nationaliteit en zijn mannen van in de twintig en dertig. Het onderzoek leidde eerder in Spanje, Marokko en Saoedi-Arabië tot arrestaties.

Metal Gear Solid 4 toont zichzelf op de NGP

Vanochtend is de Next Generation Portable aangekondigd, de opvolger van de PSP. Hideo Kojima was ook aanwezig en gaf ook een kleine demo van Metal Gear Solid 4 op de NGP. Het apparaat speelde één van de eerste cutscenes af waar Snake zijn Solid Eye verkrijgt.

Kojima gaf aan dat zijn nieuwe project voor de NGP getoond zal gaan worden op de E3 in juni. Bekijk hieronder de cutscene van Metal Gear Solid 4 op de NGP.

Peiling: steun voor gedoogcoalitie neemt af

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV verliest steun. In de Politieke Barometer van marktonderzoeksbureau Synovate krijgen de drie partijen slechts 78 zetels. Bij de vorige peiling haalden ze nog 81 zetels.

Het verlies is te wijten aan het CDA en de PVV, die allebei twee zetels inleveren ten opzichte van de vorige peiling, twee weken geleden. De VVD krijgt er juist een zetel bij en zou met 37 zetels weer de grootste partij worden. Ten opzichte van de huidige 24 zetels staat de PVV nog op een virtuele winst van twee zetels. Het CDA zou daarentegen van de kiezer niet meer dan vijftien zetels krijgen, zes minder dan in de huidige Kamer.

Behalve de VVD krijgen ook D66, GroenLinks en SP er in deze peiling ieder één zetel bij ten opzichte van vorige keer. De PvdA blijft stabiel op 26 zetels, vier minder dan het huidige aantal zetels. De partij van Job Cohen wordt daarmee de derde partij na VVD en PVV.

De 78 zetels waarop de coalitie volgens Synovate kan rekenen is nog altijd iets meer dan in de huidige Tweede Kamer. Daar steunt de minderheidsheidscoalitie van premier Mark Rutte (VVD) momenteel op de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels. Wat de gevolgen zijn van de actuele discussie over de politietrainingmissie in Afghanistan is volgens de peilers nog niet bekend. De ontwikkelingen zouden daarvoor te vers zijn.

Rentree Mathijsen week uitgesteld

Joris Mathijsen zal aankomend weekend nog niet zijn rentree maken bij HSV. Hij is niet opgenomen in de selectie van de club voor de competitiewedstrijd tegen 1. FC Nürnberg.

In november afgelopen jaar raakte Mathijsen aan zijn enkel geblesseerd tijdens de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije. Aanvankelijk ging het herstel voorspoedig maar hij moest zijn rentree vervolgens een aantal keer uitstellen. De trainer van HSV, Armin Veh, zegt dat Mathijsen op 6 februari tegen FC St. Pauli weer kan meedoen.

Overigens behoort Mathijsen tot de voorselectie van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk volgende maand.

'Mandela herstelt van klaplong'

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is aan het herstellen van een klaplong. Hij zou vrijdag het ziekenhuis mogen verlaten. Dat meldde een bron uit de naaste omgeving van het 92-jarige anti-apartheidsicoon aan persbureau Reuters.

Mandela werd woensdagavond in Johannesburg in het ziekenhuis opgenomen. Volgens zijn stichting gaat het om een routineonderzoek in verband met zijn hoge leeftijd. Maar in lokale media wordt wild gespeculeerd over zijn gezondheid.

'Mandela herstelt van klaplong'
'Mandela herstelt van klaplong' (Foto: ANP)

Sony: '3D niet geschikt voor handhelds'

Een opvallende conclusie trok Sony, vroeg in het ontwikkelproces van de Next Generation Portable (PSP2). 3D was niet de juiste keuze voor hun nieuwe handheld console. Sony heeft altijd hoog ingezet op 3D, waardoor het ontbreken ervan natuurlijk opviel. Sony gaf in een interview een verklaring voor deze keus.

"We zien 3D als een ontwikkeling met de meeste potentie, maar wel in een gesloten entertainmentomgeving." zei Sony Computer Entertainment-baas Andrew House. "Dat is in het huis, rond de televisie. De gedeelde beleving, ik denk dat dat belangrijk is. We worstelden hoe die gedeelde 3D-ervaring zich zou verhouden op de PSP2."

"We hebben in het ontwikkelproces rekening gehouden met de mogelijkheid om stereoscopisch 3D in de handheld te verwerken, maar hebben dat uiteindelijk laten varen. Om onze gebruikers de ultieme portable entertainment-ervaring met een revolutionair gebruiksinterface te geven hebben we onze focus op die gebieden gelegd."

Sony erkent wel dat ze gaan concurreren met de Nintendo 3DS, maar verzekert ons dat ze meer dan genoeg features hebben om hun mannetje te staan. Daarnaast wijzen ze erop dat de PSP 'niet zo duur' zal worden. De NGP moet eind 2011 wereldwijd worden verkocht.

Megabod van Inter op Bale

Internazionale zou naar verluidt momenteel een bod van 46,5 miljoen euro aan het voorbereiden zijn op Gareth Bale. De topspeler van Tottenham Hotspur moet deze zomer de overstap van Londen naar Milaan maken. The Guardian meldt dit vandaag op haar site.

De pas 21-jarige Bale zou hiermee de jongste voetballer ooit zijn die voor een dergelijk bedrag van club wisselt, ook zou hij de duurste Britse voetballer in de geschiedenis worden. De hoogste transferprijs staat momenteel nog op naam van Rio Ferdinand die Leeds United voor 29 miljoen pond in 2002 voor Manchester United verruilde.

De interesse van de Milanese club kwam na de twee Champions League-wedstrijden afgelopen najaar. In het San Siro van Inter maakte Bale alle goals voor de Engelse club door drie identieke rushes. Het zou uiteindelijk 4-3 voor Inter worden.

Mocht Real Madrid zich in de strijd om Bale gaan mengen kan de prijs nog wel eens flink opgevoerd worden, de Koninklijke heeft volgens betrouwbare bronnen ook een oogje op de Brit. In een eerder stadium heeft de leiding van Tottenham laten weten Bale niet onder de 50 miljoen te verkopen.

Frankrijk steunt Grieks grenshek

Frankrijk steunt het Griekse plan om een hek te plaatsen langs delen van de grens met Turkije om illegale immigratie tegen te gaan. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux donderdag gezegd.

"We steunen de vorming van obstakels om immigratie tegen te gaan", zei Hortefeux. "Natuurlijk kan dit op geen enkele wijze vergeleken worden met de Berlijnse Muur."

In Griekenland komen de meeste illegale immigranten van de Europese Unie binnen. Het land is van plan een hek van 12,5 kilometer langs een deel van de noordoostelijke grens met Turkije op te trekken. Mensenrechtenactivisten hebben kritisch gereageerd op de plannen. Ook de Europese Unie is weinig enthousiast.

De laatste ontwikkeling in de Griekse immigratiecrisis is de bezetting van een gebouw van de Universiteit van Athene door tweehonderd illegale immigranten. Ze zijn in hongerstaking gegaan om hun eis gelegaliseerd te worden kracht bij te zetten. De oproerpolitie heeft de straten rondom het gebouw van de rechtenfaculteit afgezet en de autoriteiten onderhandelen momenteel met de immigranten.

De situatie duurt nu drie dagen en heeft de Griekse regering - die eerder aankondigde harder op te treden tegen illegale immigranten - in een lastig parket gebracht. Eerder vrijdag zei de Griekse minister van openbare orde dat er geen geweld zal worden gebruikt om de bezetting van het universiteitsgebouw te beëindigen.

In Griekenland mag de politie alleen in uitzonderlijke gevallen school- en universiteitsgebouwen binnengaan. De universiteit diende donderdag een verzoek in bij een rechtbank in Athene om dat verbod voor het gebouw op te heffen, wat de weg vrijmaakt voor een interventie door de politie.

Het echte racen in trailer NFS Shift 2: Unleashed

Over twee maanden komt het tweede deel in de Need For Speed Shift-serie uit en EA heeft een nieuwe trailer daarvoor vrijgegeven. In de trailer zien krijgen we te zien wat het 'echte racen' is en dat we er blijkbaar moeite voor zullen moeten doen om de top te bereiken.

Dit deel zal 145 auto's van 36 dealers bevatten naast de 35 racetracks die het spel heeft. Bekijk hieronder de trailer zelf. Het spel komt 25 maart uit in Europa voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

Meer Nederlandse journalisten geslagen in Egypte

Niet alleen de correspondent van dagblad Trouw, maar ook andere Nederlandse journalisten zijn slachtoffer geworden van politiegeweld in Egypte. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn zorgen overgebracht aan de Egyptische autoriteiten, laat een woordvoerder weten.

De journalist van Trouw werd dinsdagavond mishandeld in Caïro. Een groep van ongeveer tien geüniformeerde politieagenten sloeg met wapenstokken op hem in op het Tahrir-plein in het centrum van de hoofdstad. Hij had in het Arabisch en Engels gezegd dat hij een buitenlander en journalist was, maar werd desondanks over zijn hele lijf geslagen.

"We hebben de Egyptische autoriteiten onder meer opgeroepen de vrijheid van meningsuiting en beweging te respecteren en het gebruik van geweld te mijden", zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Die boodschap is ook overgebracht aan de Egyptische ambassadeur in Den Haag.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam heeft donderdag vragen gesteld over de kwestie. Hij wil dat de ambassadeur nog op het matje wordt geroepen. De hoofdredactie van Trouw had woensdag al ernstig bezwaar aangetekend tegen het gewelddadige politieoptreden.

Nederlandse reporters zijn bij verschillende voorvallen betrokken geraakt, maar Buitenlandse Zaken wil op verzoek van de betrokken journalisten geen details verstrekken. Zij willen volgens de zegsvrouw blijven wonen en werken in Egypte, en daarom zou het niet in hun belang zijn tijd te steken in 'gesteggel' met de autoriteiten. Het ministerie heeft die wens gehonoreerd.

Dinsdag vond in Egypte een van de grootste protesten in jaren plaats. Tienduizenden demonstranten eisten het aftreden van de al dertig jaar zittende president Hosni Mubarak en een einde aan de enorme armoede, de stijgende prijzen en de hoge werkloosheid. Ook woensdag was het op tal van plaatsen onrustig. Bij de demonstraties vielen in totaal zes doden en zeker 250 gewonden.

Nederlandse drugsbaron Ibiza 'erin geluisd'

De 44-jarige Tjalling van K.V. heeft woensdag tijdens zijn proces op Ibiza verklaard dat hij 'erin geluisd' is. De Nederlander wordt onder meer verdacht van drugshandel in de vorm van een lading chocoladerepen met lsd en het bezit van xtc. Zijn advocaat eist volledige vrijspraak, melden lokale media.

Van K.V. verklaarde voor de rechtbank dat hij slachtoffer is in de zaak en dat hij niet verantwoordelijk is voor de vracht chocoladerepen en drugshandel, schrijft de krant Diario de Ibiza op zijn website. Hij zou bovendien justitie hebben geholpen na zijn aanhouding. Zijn advocaat verklaarde dat het onderzoek niet rechtmatig is verlopen en dat de rechter ook rekening moet houden met de psychische toestand van zijn cliënt, die al sinds zijn zestiende drugs zou gebruiken.

De verdachte werd in juni 2009 aangehouden toen de uit Nederland afkomstige lading chocoladerepen op het vakantie-eiland was gevolgd naar zijn woning. De transporteurs hadden van de repen gesnoept en waren onwel geworden, waarop ze de politie inlichtten. In de woning van de Nederlander werd onder meer 17 kilo xtc en MDMA aangetroffen en ruim 11.000 euro contant geld.

De Nederlander is in november na bijna anderhalf jaar gevangenschap op borgtocht vrijgelaten. Ook zou hij een voorschot hebben betaald op de boete die hij mogelijk krijgt. Volgens de Spaanse krant werd dit bedrag deels besteed aan een antidrugsprogramma op Ibiza en Mallorca. Ook zou zijn familie een boot en een auto aan de Guardia Civil cadeau hebben gedaan.

De Spaanse justitie noemde Van K.V. eerder een van de grootste drugshandelaren van Europa. Hij zou zelf de afzender zijn van de chocoladerepen die hij op het feesteiland had willen verspreiden. De Nederlander hangt 9 jaar cel en een boete van 900.000 euro boven het hoofd. De uitspraak wordt over enkele weken verwacht, meldt een woordvoerder van de rechtbank.

Evans mikt op hoge klassering in Tour

Cadel Evans zal dit jaar minder de bewonderen zijn in het peloton. De Australische oud-wereldkampioen gaat dit jaar alles zetten op een goede klassering in de Tour de France en laat daardoor onder andere de klassieker Luik - Bastenaken - Luik links liggen. Ook start hij niet in het wereldkampioenschap.

"Dit jaar zal ik minder wedstrijden rijden," aldus Evans tegen Velonews. "Ik start waarschijnlijk niet op het WK. Het parcours ligt mij niet en Australië heeft genoeg sterke sprinters. Daarnaast sla ik waarschijnlijk Luik over en start ik in de Ronde van Romandië. Luik is erg intensief en ik wil het goed doen in Romandië."

Naast Romandië zal de renner van BMC ook rijden in de Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en de Ronde van Zwitserland. Na de Tour rijdt hij onder meer de Vuelta.

Vlaamse popgroep Clouseau krijgt eigen musical

In navolging van Queen, Abba en Doe Maar krijgt ook de Vlaamse popgroep Clouseau een eigen musical. Domino moet volgend jaar voorjaar in première gaan in de Stadsschouwburg van Antwerpen, maakte een woordvoerder donderdag bekend.

Het stuk wordt een romantische komedie over vriendschap en liefde. Het leven van de 28-jarige Domino staat centraal, de nummers van Clouseau vormen de rode draad van haar fictieve levensverhaal. De musical wordt geproduceerd door het Vlaamse mediabedrijf VTM.

"We waren behoorlijk verrast toen VTM bij ons kwam aankloppen om onze zegen te krijgen over hun nieuwe project, een Clouseau-musical", reageren de broers Koen en Kris Wauters. "We hebben eens naar elkaar gekeken en zagen meteen dat er wel muziek zit in zo'n project."

De broers Wauters traden in 1987 toe tot Clouseau. Kris werd als zanger al snel het boegbeeld van de groep, zijn oudere broer is gitarist van de band. De broers noemen de musical 'een schitterend idee'. "De timing is perfect aangezien Clouseau zelf tijdelijk even 'op rust' is." Clouseau gaf in december voorlopig zijn laatste optreden. De heren zijn niet uit elkaar, maar maken ook geen nieuwe plannen voor de band.

Koen en Kris zijn nauw betrokken bij het muzikale gedeelte van de musical. De broers zullen zelf niet op de planken klimmen. "Wij zullen niet snel samen op een podium te vinden zijn, ook niet in deze musical. Maar op deze manier kunnen vele mensen hun favoriete Clouseau-hits eens op een totaal andere manier beleven."

De Vlaamse popgroep scoorde in 1988 hun eerste hit, Alleen Met Jou. Later volgden nummers als Daar Gaat Ze, Passie en Zie Me Graag. Frank van Laeke tekende voor de regie van de Clouseau-musical, hij schrijft het script met Allard Blom. Van Laeke en Blom werkten eerder samen voor de musical Daens.


Vlaamse popgroep Clouseau krijgt eigen musical (Foto: Novum)

[WB] De Vegt maakt selectie achtervolging bekend

Wopke de Vegt, de bondscoach van de Nederlandse langebaanschaatsers, heeft vandaag zijn selectie bekendgemaakt voor de achtervolging bij de wereldbekerwedstrijden komend weekend in Moskou. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen selecteerde De Vegt vier schaatsers, waarvan er nog één zal afvallen.

Wouter Olde Heuvel, Jan Blokhuijsen, Bob de Vries en Jorrit Bergsma werden bij de mannen geselecteerd. De Vegt zal zaterdag, na afloop van de 5.000 meter, bekendmaken welke drie in actie komen op de achtervolging.

De Vegt koos bij de vrouwen voor Ireen Wüst, Jorien Voorhuis, Diane Valkenburg en Marrit Leenstra. Na de 3.000 meter van morgen zal bekend worden wie van de vier afvalt.

De achtervolging bij zowel de mannen als vrouwen is zondag.

'Sap riskeert motie van afkeuring'

Fractievoorzitter Jolande Sap kan op het partijcongres van GroenLinks begin februari een motie van afkeuring verwachten als haar fractie instemt met de politiemissie naar Kunduz. Dat heeft de voorzitter van de Midden Oosten-werkgroep van de partij Karel van Broekhoven donderdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio. "De partij gaat dit absoluut niet accepteren."

"We kennen deze kritische geluiden en nemen ze zeer serieus", laat een woordvoerder namens Sap in een reactie weten.

Van Broekhoven zal de motie indienen. "De leden hebben zo duidelijk uitgesproken: wij zijn hier tegen, dat als ze nu meegaat ze duidelijk tegen de uitgesproken mening ingaat van de leden en de partijraad, die er heel duidelijk in was." Wanneer deze motie wordt aangenomen is haar positie als beoogd partijleider 'zeker in gevaar', zegt hij.

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek donderdag opnieuw dat de achterban van GroenLinks zich massaal verzet tegen de missie: 79 procent is tegen. De Tweede Kamer neemt donderdagavond een definitief besluit over de missie. Behalve de instemming van GroenLinks is steun van D66 en de ChristenUnie cruciaal.


'Sap krijgt motie van afkeuring aan haar broek' (Foto: Novum)

Linkse oppositie eist behoud strippenkaart

De linkse partijen in de Tweede Kamer eisen dat de strippenkaart in Zuid-Holland volgende week niet wordt afgeschaft. Mogelijk sluit de PVV zich hierbij aan, waarmee er een Kamermeerderheid is. Dat bleek donderdag tijdens een extra debat met minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Deze week bleek dat de OV-chipkaart gemakkelijk te kraken is, met Windows-software en een relatief goedkope kaartlezer. Dat maakt het onverantwoord om de strippenkaart af te schaffen, vinden PvdA, SP en GroenLinks.

De vervoersbedrijven en de provincie willen dat vanaf volgende week donderdag alleen nog met de OV-chipkaart kan worden gereisd in Zuid-Holland, en niet meer met de strippenkaart. Ze hebben de steun van Schultz.

Volgens de linkse partijen is nog niet duidelijk wat de consequenties van de nieuwe kraakmethode zijn en op welke schaal chipkaarten zullen worden gekraakt. "Afschaffing van de strippenkaart in Zuid-Holland is daarom nu niet verantwoord", stelde PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

De PVV is ook tegen de OV-chipkaart, maar PVV-Kamerlid Leon de Jong kon donderdag nog niet zeggen of zijn partij zich aansluit bij de wens van de drie linkse partijen. Daarmee zou er een meerderheid in de Tweede Kamer zijn. De Jong moet nog met zijn fractiegenoten overleggen. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over afschaffing van de strippenkaart in Zuid-Holland.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat de strippenkaart in Zuid-Holland gewoon kan worden afgeschaft. De strippenkaart langer in gebruik houden lost het probleem van de gekraakte OV-chipkaart niet op, redeneren deze partijen. Ook minister Schultz wijst erop dat fraude met de strippenkaart ook kinderlijk eenvoudig is. "Met een beetje nagellak kun je al gratis reizen."

Volgens Schultz kost het 30 miljoen euro per jaar extra om naast de OV-chipkaart ook de strippenkaart in stand te houden. Zij vreest dat vervoersbedrijven compensatie van de staat zullen eisen voor deze extra kosten.

Japanse raket bereikt ISS

De onbemande Japanse raket die zaterdag werd gelanceerd is aangekomen bij het internationale ruimtestation (ISS). De Kounotori2 werd donderdag gegrepen door de robotarm van het ISS. Het koppelen zal enkele uren in beslag nemen.

De raket heeft zes ton eten, water, kleding en apparatuur aan boord. Nadat de raket zijn lading heeft gelost en afval is ingeladen, zal de Kounotori2 terugkeren en verbranden als hij de dampkring van de aarde binnentreedt.

Onbemande vrachtvluchten van Japan worden steeds belangrijker omdat de Verenigde Staten ruimteveren uit de roulatie hebben genomen.


Japanse raket bereikt ISS (Foto: Novum)

Vogelstropers opgepakt in Almelo

In Almelo zijn woensdag drie wildstropers opgepakt. Het trio werd betrapt tijdens het illegaal vangen van inheemse vogelsoorten. Bij onderzoek in hun woningen werden veertig vogels aangetroffen, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) donderdag.

Het drietal viel door de mand na een anonieme tip. Daarop vatten agenten, jachtopzieners en een controleur van de VWA woensdagochtend post op een terrein in Almelo, waar de drie na anderhalf uur opdoken. Toen een van de mannen na enige tijd het terrein verliet met een kooitje met vogels, werden de wildstropers opgepakt.

De in de woningen van de mannen gevonden vogels, waaronder vinken, sijzen en goudvinken, zijn in beslag genomen. De dieren zijn naar een tijdelijk opvangadres gebracht en maken het naar omstandigheden goed. Zodra de toestand van de vogels het toelaat worden ze in de natuur vrijgelaten.

Stel je vraag aan Songfestivalorganisator Sietse Bakker

Wij willen wel eens iets meer weten wat er allemaal komt kijken bij het internationaal organiseren van het Eurovisie Songfestival. En wat blijkt? Event Supervisor Eurovision Song Contest is een Nederlander die ook nog eens een fervent FOK! bezoeker is!

Sietse Bakker
De Nederlander Sietse Bakker is Event Supervisor bij de internationale organisatie van het Eurovisie Songfestival. 

Op zijn 16e (!) richtte hij het welbekende ESCtoday.com op. Sinds 2006 is hij werkzaam bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival bij de European Broadcasting Union (EBU) in Genève, waar hij wekelijks heen reist vanuit zijn woonplaats Amsterdam. 

Hij begon bij de EBU als project manager internet, in 2008 werd hij gepromoveerd tot manager Communications en PR en sinds 2010 is hij Event Supervisor Eurovision Song Contest.

Sinds 1 januari 2011 is hij tevens supervisor voor de Junior Eurovision Song Contest.

Hij doet dit vanuit zijn eigen bedrijf, Wow!works. Hij werd in 2009 gekozen tot een van de 25 meest succesvolle jonge ondernemers van Nederland. Recentelijk bereikte hij een gedeelde tweede plaats bij de verkiezing van CommunicatieTalent van het Jaar, een prijs vanuit de Nederlandse communicatie-branch. 

In zijn vrije tijd schrijft hij een boek, getiteld How To Live Wow!?, dat in juni wordt uitgegeven door A.W. Bruna en bezoekt hij FOK! dagelijks sinds jaar en dag.

Wat heb jij nou altijd al willen weten?

Dit is je kans om alles te weten te komen over het Eurovisie Songfestival! Plaats in dit topic de vragen die je zou willen stellen. Sietse Bakker zal zeer binnenkort de beste vragen samen met ons selecteren en hier uitgebreid op antwoorden

Bioware bezig met patch voor Mass Effect 2

Mass Effect 2 voor de PS3 lijkt helaas geplaagd te worden door een aantal verschillende bugs en glitches. Bioware heeft opgeroepen om de problemen in het officiële forum te plaatsen. Mensen hebben hier gereageerd en nu is Bioware bezig met een patch voor de PS3-versie van Mass Effect 2.

Één van de problemen is een corruptie van het save-bestand door een geheugenprobleem. De work-around hiervoor is om elke paar uur de console te herstarten en Mass Effect opnieuw op te starten. Bekijk hieronder de komende fixes in de patch waar Bioware van hoopt dat ze hem morgen af hebben.

  • Fixed a crash related to memory fragmentation. This fix will also resolve the crashing that corrupted Save Games.
  • Slightly improved load times and level streaming.
  • Added some telemetry to better improve future titles.
  • Updated some strings to fix spelling mistakes
  • Fixed the picture frame in Shepard’s Cabin to accurately reflect your love interest choices in Mass Effect: Genesis.
  • Fixed a rare crash in the PSN version in Shepard’s Cabin.
     

Foto's: Nu of Nooit - Voorronde 1

Nu of Nooit is dé Limburgse bandwedstrijd, waarbij de deelnemende bands strijden om de hoofdprijs: een plek op Pinkpop. Voor de 2011-editie schreven zich 85 bands in, waarvan er 25 geselecteerd zijn om in voorrondes te bewijzen dat zij op Pinkpop horen te staan. Pas na de laatste van 5 voorrondes wordt de selectie voor de finale bekendgemaakt.

De eerste voorronde werd zaterdag in Fenix Sittard gehouden. FOK!fotografe Serena Cloodt was erbij, en maakte de volgende reportage.

 

Secluded

De opener van de avond deed in 2008 al eens mee aan Nu of Nooit, maar bleef toen met zijn rap/hiphop-act in de voorronde steken. Dit jaar staat rapper Secluded met een volledige band op het podium en trakteerde het aanwezige publiek op een mix van jazz, funk en soul afgewisseld met zijn raps.


Nu of Nooit 2011 - Voorronde 1 Fenix, Sittard door Serena Cloodt

Deelname Fabris aan WK allround onzeker

De deelname van Enrico Fabris aan het WK allround is onzeker. De Italiaan heeft nog altijd last van zijn rug. Fabris moest door een kwetsuur aan zijn rug opgeven bij het EK allround eerder deze maand.

"Enrico moet momenteel zoveel mogelijk rust houden. Daarom is hij hier ook niet aanwezig. Op dit moment kan hij niet eens in de schaatshouding zitten," aldus zijn coach Gianni Romme in Moskou waar komend weekend wereldbekerwedstrijden worden gehouden.

Als Fabris inderdaad niet mee kan doen aan het WK allround dan hoopt Romme dat de Italiaan op tijd fit is voor het WK afstanden in maart in Inzell.

Hülkenberg gaat testen voor Force India

Nico Hülkenberg zal tijdens de eerste wintertest in de Formule 1 in actie komen. De Duitser tekende deze week een contract als derde rijder bij de renstal van Vijay Mallya nadat hij bij Williams weggestuurd is. Hij mag meteen op de dinsdagochtend in Valencia met de VJM03 gaan rijden voor het Indiase team.

Paul di Resta zal in de middag het stuur overnemen, waarna de Schot ook op woensdag rijdt. Adrian Sutil zal op de laatste testdag in actie komen. Voor de test in Jerez wordt de nieuwe bolide gepresenteerd. Wie deze als eerste mag besturen is nog niet bekend.

Betrapte inbreker bang voor politiehonden

Een 35-jarige man uit Den Haag was woensdagnacht zo bang voor politiehonden toen hij werd betrapt bij een inbraak, dat hij de politie belde met het verzoek de dieren weg te halen. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De man werd rond 01.30 uur betrapt bij een inbraak in een pand aan de Casuaristraat door beveiligers van het Ministerie van Financiën. Die schakelden de politie in.

Agenten kwamen met honden ter plaatse. De inbreker hoorde buiten de honden blaffen en belde de politie om te vragen of ze de viervoeters weg wilden halen zodat hij naar buiten kon komen.

Toen de honden werden aangelijnd, kwam de inbreker naar buiten en werd hij aangehouden.

Lichaam Duitse Mirco gevonden

De verdwijning van Mirco uit het Duitse Grefrath is na bijna vijf maanden opgelost. Het stoffelijk overschot van het op het moment van zijn verdwijning 10 jaar oude jongetje is gevonden en de vermoedelijke dader is opgepakt. Dat hebben de politie in Mönchengladbach en het openbaar ministerie in Krefeld donderdag meegedeeld.

Mirco werd 3 september voor het laatst gezien bij een bushalte, niet ver van een skatebaan in Grefrath, vlak over de grens bij Venlo. Hij wilde daarvandaan naar huis fietsen, maar is nooit aangekomen. Bij de speurtocht naar de jongen werden tevergeefs Tornado-verkenningsvliegtuigen en een drone ingezet. De ouders deden op televisie een vertwijfelde oproep aan de dader of daders om in ieder geval te laten weten waar hun kind was. Na de vondst van de fiets, enkele kledingstukken en het mobieltje van Mirco werd een misdrijf vermoed.

Het OM wilde een bericht van Bild, dat het lichaam van de jongen woensdag werd gevonden, vooralsnog niet bevestigen. De vermoedelijke dader werd woensdag opgepakt en zou hebben bekend. Volgens de Rheinische Post in Düsseldorf gaat het om een 46-jarige man uit Schwalmtal die een gezin met twee kinderen heeft. Volgens de krant werkt hij voor een groot concern in Bonn en is hij voor zijn werk dagelijks op de weg. De auto van de verdachte werd woensdag in beslag genomen.

De politie kwam de man via dit voertuig op het spoor. De politie zocht op grond van getuigenverklaringen naar een Volkswagen Passat Combi. Volgens de politie had de verdachte geprobeerd de auto in het buitenland te verkopen.

De verdachte beroept zich volgens de politie niet op zijn recht om te zwijgen. Over de inhoud van zijn bekentenis liet de politie zich niet uit. Tot nog toe ging de politie ervan uit dat Mirco het slachtoffer was geworden van een seksueel misdrijf.

Jaarlijks 800 keer aangifte kindermishandeling

Jaarlijks wordt ruim achthonderd keer aangifte gedaan van kindermishandeling. Een op de drie aangiftes leidt tot een veroordeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is voor het eerst dat de aangiftes van kindermishandeling op deze manier in kaart zijn gebracht.

In de helft van de gevallen gaat het over fysieke kindermishandeling. Bij ongeveer een op de drie gevallen gaat het om seksueel misbruik en de overige aangiften hebben betrekking op emotionele verwaarlozing of mishandeling van een ouder voor de ogen van het kind.

In bijna de helft van de gevallen doet het kind zelf aangifte, in veertig procent van de gevallen een van de ouders naar de politie. Zeven procent van de aangiften is gedaan door een professionele instantie als de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg of het Advies en Meldpunt Kindermishandeling.

Met het onderzoek is volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie voor het eerst duidelijk gemaakt hoe vaak en op welke manier het strafrecht wordt ingezet in gevallen van kindermishandeling. Seksueel misbruik blijkt in het algemeen met een langere celstraf te worden bestraft dan fysieke kindermishandeling en verwaarlozing. Bij fysieke kindermishandeling en verwaarlozing wordt vaker een werkstraf opgelegd.

Groningen-spits Matavz alleen nog weg bij 'superbod'

Tim Matavz blijft in ieder geval tot het einde van het seizoen bij FC Groningen. Alleen als er een 'superbod' binnenkomt vertrekt Matavz. Onder meer een offerte van Napoli werd door de Eredivisionist afgewezen. De Noorderlingen rekenen nu in principe niet meer op een vertrek van de Sloveense aanvaller.

FC Groningen hield eerder wel rekening met een vertrek van Matavz. De spits stond in de belangstelling van Napoli, dat echter niet wilde voldoen aan de transfersom voor Matavz. "Alles wat we hebben binnen gekregen hebben we afgezegd, voorlopig gaan we ervan uit dat Tim blijft, tenzij er een superbod komt", aldus directeur Hans Nijland tegen VI Radio.

Volgens Nijland is het min of meer logisch dat Bas Dost in verband wordt gebracht met FC Groningen tegen de achtergrond van de mogelijke transfer van Matavz. De SC Heerenveen-spits was en is volgens Nijland interessant. FC Groningen deed afgelopen zomer bovendien al een poging de spits over te nemen van Heracles Almelo.

Rooster Marvel vs Capcom 3 compleet

Capcom heeft vandaag de twee laatste personages voor Marvel vs Capcom 3 bekendgemaakt. Uit het Capcom-kamp zal Hsien-Ko meedoen en vanuit het Marvel-kamp zal Sentinel meedoen. Met deze laatste twee toevoegingen zullen er 36 personages direct speelbaar zijn.

Naast deze 36 personages zullen er ook nog twee personages beschikbaar zijn als DLC. Bekijk hieronder het volledige rooster en de twee introductie-video's van de twee nieuwe personages.

Marvel characters Capcom characters
Captain America Akuma
Deadpool Albert Wesker
Doctor Doom Amaterasu
Dormammu Arthur
Hulk Chris Redfield
Iron Man Chun-Li
Magneto Crimson Viper
M.O.D.O.K. Dante
Phoenix Felicia
Sentinel Hsien-Ko
She-Hulk Jill Valentine (DLC)
Shuma-Gorath (DLC) Mike Haggar
Spider-Man Morrigan Aensland
Storm Nathan Spencer
Super-Skrull Ryu
Taskmaster Trish
Thor Tron Bonne
Wolverine Viewtiful Joe
X-23 Zero

Woordvoerder: "Contador is van slag"

Volgens woordvoerder Jacinto Vidarte zit Alberto Contador er doorheen. De Spanjaard werd gisteren veroordeeld tot een jaar schorsing wegens dopinggebruik. De renner werd tijdens de afgelopen Tour de France betrapt op een minieme hoeveelheid clenbuterol die naar eigen zeggen door besmet vlees in het lichaam is gekomen.

"Hij is van slag omdat hij zich oneerlijk behandeld voelt. Hij is niet in staat om te trainen en dat heeft ook geen zin in deze situatie," zei Vidarte vanaf Mallorca waar Contador samen met zijn nieuwe ploeg Saxo Bank een trainingskamp hield. De Spanjaard kwam vandaag zijn hotel niet uit. "Alberto is teneergeslagen nadat hij het nieuws over de straf te horen kreeg. Hij wacht nu op de persconferentie van vrijdag."

Carnival Games komt naar Kinect

De mini-game-collectie Carnival Games verschijnt in april voor de Xbox 360. Ondersteuning voor de Kinect-camera staat centraal in Carnival Games: Monkey See, Monkey Do. Dat heeft uitgever 2K Play donderdag bekendgemaakt.

Net als bij de vorige games, speelt de actie zich af in een pretpark waarbij spelers hun lichaam gebruiken om bijvoorbeeld melkflesjes om te gooien of door een spiegelhuis te lopen. De game gaat ook uitgebreidere mini-games bevatten gebaseerd op de attracties, zoals luchtballonraces en achtbanen.

Carnival Games wist in 2007 op de Nintendo Wii anderhalf miljoen exemplaren te verkopen. Het was een groot commercieel succes voor de uitgever gezien de lage ontwikkelingskosten van de titel.


 

[Upd] Skiër Scheiber naar ziekenhuis na val

Opnieuw is een Oostenrijke skiër na een val naar het ziekenhuis vervoerd. Mario Scheiber ging vandaag tijdens de training voor de wereldbekerafdaling in Chamonix onderuit. Scheiber was na zijn val aanspreekbaar en herkende de Oostenrijkse teamarts. De aard van zijn verwondingen is nog onbekend, maar lijkt minder erg dan die van Hans Grugger.

Vorige week viel Grugger in Kitzbühel en raakte daarbij zwaargewond. Hij werd naar de universiteitskliniek in Innsbruck gebracht waar hij direct een hersenoperatie onderging. Hij werd vervolgens in een kunstmatig coma gehouden.

Uit die coma wordt hij inmiddels langzaam gehaald, meldt de Oostenrijkse skibond ÖSV vandaag. Het is nog te vroeg om te bepalen of Grugger blijvende schade heeft opgelopen.

Update 17:55 uur

Scheiber was na zijn val aanspreekbaar en herkende de Oostenrijkse teamarts Martin Gruber. Hij heeft een sleutelbeen en zijn neus gebroken.

De Oostenrijkse skibond ÖSV meldt dat Scheiber geen schade aan zijn hersenen opliep. Ook zijn rug, nek en ledematen zijn in orde. "Zijn toestand is stabiel. Hij moet wel een nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven", laat Gruber weten.

MPAA haalt torrentsites neer in VS

De Motion Picture Association of America (MPAA) heeft afgelopen week twaalf illegale websites in de Verenigde Staten ontoegankelijk gemaakt. Dit maakte Brein, die opkomt voor de belangen van de entertainmentindustrie, donderdag bekend.

Eind vorig jaar haalde Brein via de hosting providers al 29 sites in de VS neer. Toen ging het om websites die links naar 'streams' publiceerden. Afgelopen week ging het om bittorrent sites die, volgens Brein, structureel links naar inbreukmakende bestanden plaatsten.

Eerder deze maand sommeerde BREIN naar aanleiding van informatie van de MPAA 39 sites in Nederland hun deuren te sluiten. Die plaatsten eveneens links naar filmstreams. Vorig jaar zijn op sommatie van Brein in totaal 665 sites en servers ontoegankelijk gemaakt. Behalve in Nederland en de VS ging het om sites in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Luxemburg, Denemarken, Canada, Litouwen, Hongarije, Oekraïne, Israël en Maleisië.

Wanneer de overige 120.000 sites offline worden gehaald is nog onduidelijk.

Brein haalt illegale sites neer in VS
MPAA en Brein halen illegale sites neer in VS (Foto: ANP)

Tiener zes maanden de cel in voor doodslaan moeder

Een 17-jarige jongen uit Haren is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een halfjaar voor het doodslaan van zijn moeder met een hockeystick. Ook moet hij zich maximaal een jaar psychisch laten behandelen. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag bepaald.

De rechter besloot de jongen volgens het volwassenenrecht te veroordelen omdat het gaat om een zeer gruwelijk en gewelddadig incident. Het ging om een uit de hand gelopen ruzie. De jongen sloeg in een opwelling ongeveer vijftien keer met een hockeystick op het hoofd en het lichaam van zijn moeder.

De straf is een stuk zwaarder dan wat justitie had geëist. Het Openbaar Ministerie wilde de jongen volgens het jeugdstrafrecht berechten en eiste twee weken geleden een jaar jeugddetentie, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Volgens het OM is de jongen zeer sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

ISU plant teamkunstschaatsen voor Sochi

De internationale schaatsunie ISU heeft plannen voor een landenwedstrijd kunstschaatsen gepresenteerd. Tien landenteams gaan daarin met elkaar de strijd aan. Op de onderdelen kunstschaatsen voor mannen, vrouwen en paren en ijsdansen wordt een korte kür geschaatst. Mogelijk wordt het onderdeel al tijdens de Olympische Spelen van Sochi in 2014 ingevoerd.

De beste vijf landen strijden vervolgens met elkaar in de finale om de medailles. Tussen de twee rondes kunnen teamcaptains hun opstelling wijzigen. Het is onduidelijk hoeveel schaatsers ieder land mag selecteren voor de landenwedstrijd.

ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta wil met het nieuwe onderdeel het olympische programma openen. Na een rustdag zouden dan de individuele en paarwedstrijden worden verreden.

Voor het zover is wordt het nieuwe onderdeel getest. Dat gebeurt tijdens de ISU Team Trophy die in april in het Japanse Yokohama wordt verreden. Het uitvoerend comité van de IOC moet beslissen of het onderdeel aan de Spelen wordt toegevoegd.

Zwollenaar Ars ontvangt Bronzen Stier

Sjoerd Ars heeft de Bronzen Stier voor beste speler in de tweede periode van de eerste divisie gewonnen. De aanvaller van FC Zwolle kreeg van het publiek zestig procent van de stemmen. Daarmee bleef hij zijn ploeggenoten Danny Schreurs en Arne Slot, die als tweede en derde eindigden, ruim voor.

Het is voor Ars de tweede Bronzen Stier van de tweede periode. De spits kroonde zich namelijk ook tot topscorer. In alle acht duels van de tweede periode scoorde hij. In totaal kwam de van RBC Roosendaal overgekomen aanvaller tot twaalf treffers.

Met de Bronzen Stier voor beste speler heeft Ars de laatste prijs van de tweede periode in ontvangst genomen. De andere Stieren waren voor FC Volendam (beste ploeg), Art Langeler (FC Zwolle, beste trainer), Tjaronn Chery (FC Emmen, talent) en dus Ars zelf (topscorer).

Vrouwen hebben meer baat bij koffie

Uit een onderzoek van de universiteit van Bristol is gebleken dat vrouwen beter presteren onder druk wanneer zij koffie gehad hebben dan mannen. In stressvolle situaties lijkt de cafeïne uit koffie meer effect te hebben op vrouwen.

Voor het onderzoek moesten 64 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar samenwerkingsopdrachten vervullen en puzzels maken. Eerst deden zij dit zonder koffie genuttigd te hebben, daarna nogmaals met koffie op.

Uit de tests blijkt dat vrouwen na het drinken van koffie beter samenwerken, terwijl mannen juist agressiever op elkaar reageren. Ook het geheugen van vrouwen werkt na het nuttigen van caffeïne beter dan dat van mannen. Bovendien zorgde het drinken van koffie ervoor dat de vrouwen gemiddeld 100 seconden sneller waren in het oplossen van de puzzels.

Verdere voordelen
Andere onderzoeken tonen aan dat koffie nog meer gunstige effecten heeft. Een Fins onderzoek heeft aangetoond dat de kans op hartfalen bij vrouwen met 32 procent afneemt als zij dagelijks 1 tot 6 koppen koffie drinken. Bovendien zorgt het drinken van koffie ervoor dat de kans op diabetes type II met 40 procent vermindert en verkleint het de kans op jicht.  

'RTL wil Hans Kraay jr.'

RTL 7 heeft interesse getoond om Hans Kraay jr. over te nemen van SBS 6. Kraay jr., of misschien nog wel beter bekend als 'Hansie', zou bij RTL het gezicht voor de dartprogramma's kunnen worden, iets wat de zender ook van SBS heeft overgenomen.

Volgens de blog SigaarSnor hebben RTL-baas Bert Habets en SBS-baas Eric van Stade elkaar het afgelopen weekend over de deal gesproken. Het enige struikelblok is het salaris van de 51-jarige Kraay jr.. Een mogelijke oplossing zou zijn om de presentator in te huren in plaats van over te nemen.

Mocht Kraay jr. overgenomen worden door RTL kan hij ook weer aanschuiven bij de talkshow Voetbal International (VI). In 2010 mocht de presentator opeens niet meer aanschuiven bij het programma omdat SBS per se een vergoeding wilde hebben voor de gastoptredens van de Lachen Om Home Video's-presentator in VI.

Kraay jr., die normaliter zelf erg loslippig is, houdt zijn kaken stijf op elkaar over de kwestie.


'RTL wil Hans Kraay jr.'

Minister blijft bij afschaffen strippenkaart

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) blijft erbij dat de strippenkaart volgende week kan worden afgeschaft in Zuid-Holland, ondanks het nieuws dat de OV-chipkaart heel eenvoudig te kraken is. Dat heeft Schultz donderdag gezegd tijdens een spoedoverleg in de Tweede Kamer.

De strippenkaart naast de OV-chipkaart laten bestaan kost zo'n 30 miljoen euro per jaar, zei Schultz. Bovendien is de strippenkaart minstens zo fraudegevoelig. "Met een beetje nagellak kun je al gratis reizen. De strippenkaart in de lucht houden is dus geen oplossing voor het probleem van de gekraakte chipkaart."

Een deel van de Tweede Kamer vindt dat Zuid-Holland moet afzien van het plan om volgende week donderdag de strippenkaart af te schaffen nu duidelijk is dat de chipkaart met behulp van Windows-software en een goedkope kaartlezer te kraken is.

Schultz zei dat de vervoersbedrijven en TLS, het bedrijf achter de OV-chipkaart, werken aan een systeem om chipkaarten op te sporen die volgens de nieuwe methode zijn gekraakt. Die worden dan geblokkeerd. Dat betekent dat fraudeurs telkens een nieuwe kaart van 7,50 euro moeten aanschaffen. "Dan wordt het kraken een stuk minder aantrekkelijk dan het leek", zei Schultz.

Schultz zei verder dat reizigers niet de dupe worden van het kraken. Het is voor zover bekend niet mogelijk om saldo of gegevens te stelen. Ook benadrukte de minister dat het kraken van een OV-chipkaart een strafbaar feit is, waarvoor in het verleden al enkele mensen tot taakstraffen zijn veroordeeld.

In Amsterdam en de stadsregio Rotterdam is de strippenkaart overigens al afgeschaft. Zuid-Holland is de eerste provincie waarin de strippenkaart straks niet meer geldig is.


Minister blijft bij afschaffen strippenkaart (Foto: Novum)

Kings of Leon en Glee ruziën over Use Somebody

Een oude vete tussen Kings of Leon en de televisieserie Glee is deze week weer opgelaaid. De band weigerde een half jaar geleden zijn hit Use Somebody te laten gebruiken voor de muzikale serie. De medebedenker van Glee neemt dat Kings of Leon nog steeds kwalijk.

"Het is een stelletje arrogante eikels, ze snappen er niks van", raasde Ryan Murphy tegenover filmblad The Hollywood Reporter. "Ze snappen niet dat een 7-jarige door Glee kan worden geïnspireerd om muziek te gaan maken. Je kunt van Glee vinden wat je wilt, maar wat we echt willen is kinderen in contact brengen met muziek."

Caleb Followill, voorman van Kings of Leon, liet daarop weten niet te snappen waar de boosheid bij Murphy vandaan komt. "We hebben gewoon nee gezegd tegen een televisieshow en dat gebeurt wel vaker", reageerde hij.

Followills broer Nathan was minder mild in zijn uitlatingen. "Beste Ryan Murhphy: laat het los", twitterde hij. "Ga in therapie, neem een manicure en koop een nieuwe beha." De Glee-medewerker liet dat niet over zich heenkomen. "Wow, dat klinkt als een homofoob die duidelijk nog wat te leren heeft", reageerde hij. Followill twitterde daarop zijn excuses. "Het spijt me als iemand mijn woorden heeft opgevat als homofoob. Zo ben ik niet."

Glee is een hitserie uit Amerika die in Nederland te zien is op RTL5. In de serie, die onlangs vier Golden Globes in de wacht sleepte, zingen de hoofdrolspelers klassiekers en nieuwe hits.

Overigens zijn de leden van Kings of Leon niet de enigen die samenwerking met Glee blokkeren. "Glee is erger dan Grease", zei gitarist Slash onlangs. "En Grease is al erg genoeg."


Kings of Leon en Glee ruziën over Use Somebody (Foto: Novum)

Brama verlengt tot 2014 bij Twente

Wout Brama heeft zijn contract bij FC Twente met twee jaar verlengd tot 2014. Dat geeft de club aan op zijn website. De 24-jarige middenvelder maakt al sinds 2005 deel uit van de A-selectie en is onder trainer Michel Preud'homme net als onder diens voorgangers Fred Rutten en Steve McClaren een vaste waarde.

Brama debuteerde in augustus 2005 op achttienjarige leeftijd voor FC Twente in de uitwedstrijd tegen Roda JC (2-0). In totaal speelde Brama 154 competitiewedstrijden voor de Tukkers. Vorig seizoen pakte hij met de club het eerste kampioenschap uit de clubhistorie.

De Almeloër kwam ook drie keer uit voor het Nederlands elftal. Voor het WK in Zuid-Afrika zat Brama nog in de voorselectie van bondscoach Bert van Marwijk, maar hij behoorde niet tot de definitieve selectie.


Wout Brama tot 2014 bij Twente (Foto: Novum)

PlayStation firmware patch moet beveiliging opkrikken

De firmware update die 'binnenkort' beschikbaar is voor de PlayStation 3, update v3.56, zal een nieuwe beveiligingspatch bevatten. De firmware patch is niet heel groot en heeft exact dezelfde omschrijving als zijn voorganger. Sony lijkt hiermee naarstig op zoek naar een oplossing voor de onlangs gekraakte PS3.

Of dit enigszins soelaas gaat bieden is te betwijfelen. Het gerucht gaat dat Sony denkt aan de mogelijkheid om games uit te geven met een unieke internet geactiveerde serial-key voor games. We zullen zien waar dit naartoe gaat.

Stekelenburg topkandidaat opvolging Van der Sar

Nadat bekend is geworden dat Edwin van der Sar aan het eind van dit seizoen stopt met keepen is Manchester United hard op zoek naar een vervanger. Ajacied Maarten Stekelenburg zou hoog op de de kandidatenlijst staan. René Meulensteen, assistent trainer bij The Red Devils, bevestigt dit. 

"Stekelenburg is inderdaad een jongen die bovenaan het lijstje prijkt", aldus Meulensteen tegenover VI Radio. In Manchester houdt de Nederlander zich voornamelijk met techniektraining bezig. "Over de opvolging wordt natuurlijk onderling gesproken. Ferguson heeft het daar met Edwin over gehad, dat lijkt me niet zo raar."

Naast Stekelenburg zou ook Manuel Neuer van Schalke 04 een belangrijke kandidaat zijn om doelman in Manchester te worden.

Provinciale politici actiever op sociale media

Kandidaten voor de Provinciale Staten maken vaker gebruik van sociale media dan gemeenteraadsleden. Een op de drie provinciale politici is actief op Twitter, onder gemeenteraadsleden was dit vorig jaar in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen een op de zes.

Van de 1800 kandidaten voor de Provinciale Staten heeft bijna de helft een profiel op LinkedIn, bij gemeentepolitici was dat vorig jaar één op de negen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Politiek Online, initiatiefnemer van volgdeverkiezingen.nl, dat de online campagnes van politie partijen in aanloop van Provinciale Statenverkiezingen volgt.

Volgens Jonneke Stans van Politiek Online is het verschil tussen lokale en provinciale te verklaren door het directe contact dat politici met kiezers kunnen hebben. "Een gemeenteraadslid kan in kleine gemeenten nog al zijn kiezers persoonlijk opzoeken, bij provincies moet je echt andere middelen inzetten", stelt zij.

Of alle politici na de verkiezingen even actief blijven op Twitter, LinkedIn en Facebook is nog maar de vraag. Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar kelderde het aantal twitterende politici fors.

PVV wil af van combiregeling voetbalsupporters

De PVV wil dat de verplichte combiregeling voor vervoer naar voetbalwedstrijden zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Voetbalsupporters moeten volgens de partij zelf kunnen bepalen op welke manier zij naar uitwedstrijden reizen. De PVV wil dat de regeling volgend voetbalseizoen al wordt afgeschaft.

Volgens PVV-Kamerlid Richard de Mos is met de komst van de Voetbalwet, waardoor hooligans harder kunnen worden aangepakt, de combiregeling overbodig geworden. "Veel supporters blijven juist vanwege de combiregeling, die veelal ook relatief duur is, thuis. Ze zijn daarbij veroordeeld tot collectief veevervoer."

Om supportersgeweld te voorkomen zijn bezoekers van risicovolle uitwedstrijden in het betaald voetbal verplicht om met een toegangskaartje ook een gezamenlijke reis te boeken. Deze combiregeling is veel voetbalfans een doorn in het oog.


PVV wil af van combiregeling voetbalsupporters (Foto: Novum)

Agenten krijgen Zwitsers pistool

De Nederlandse politie krijgt een nieuw pistool van fabrikant Sig Sauer. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is na een aanbestedingstraject van plan de Duitse afdeling van het Zwitserse Swiss Arms de opdracht te gunnen. Dat heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekendgemaakt.

Het nieuwe pistool wordt specifiek voor de Nederlandse politie gemaakt. Het wapen vervangt de huidige pistolen Walther P5 en Glock 17. Het gaat om ruim veertigduizend wapens. Per pistool hadden de korpsen 500 euro gereserveerd, en de prijs is daarbinnen gebleven, zegt een woordvoerder.

Agenten moeten wel worden omgeschoold. De vervanging van de huidige pistolen en de training vindt de komende jaren plaats. Naar verwachting worden de laatste pistolen eind 2013 vervangen.

Op verzoek van Opstelten werden twee onderzoeken uitgevoerd naar het verloop van de aanbesteding van het nieuwe politiepistool. Aanleiding hiervoor was het nog lopende onderzoek van de Rijksrecherche naar mogelijke corruptie bij de aanbesteding van pepperspray voor de politie in 2002.

De Rijksrecherche en de Rijksauditdienst voerden de onderzoeken onafhankelijk van elkaar uit. Beide hebben volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie geconstateerd dat gedurende het aanbestedingsproces van het pistool er geen sprake was van onregelmatigheden.

Nieuwe OV-chipkaart in de maak

Eind dit jaar kan de productie beginnen van een nieuwe, beter beveiligde chipkaart. Dat heeft Minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

TLS, het bedrijf achter de OV-chipkaart, heeft een nieuwe chip gekozen en is eind dit jaar klaar om ov-kaarten met de nieuwe chip in productie te nemen. Ook bij de nieuwe chip is niet uitgesloten dat hij gekraakt wordt, benadrukte Schultz. "Het is voor sommige slimme koppen een uitdaging. Je houdt dus het risico dat een kaart wordt gekraakt."

Over de invoering van de nieuwe chipkaart is nog geen beslissing genomen. Het kan relatief snel, maar dat kost veel geld omdat nog niet verlopen chipkaarten moeten worden omgeruild.

De Tweede Kamer hield donderdag een extra debat met Schultz over de OV-chipkaart. Aanleiding was het nieuws dat de kaart nu definitief gekraakt is. Eerder deze week bleek dat de kaart met behulp van Windows-software en een kaartlezer eenvoudig te kraken is, waarmee gratis reizen voor iedereen mogelijk is.

De Kamer toonde zich kritisch naar aanleiding van de nieuwe kraakmethode. "De OV-chipkaart is nu definitief failliet", stelde SP-Kamerlid Farshad Bashir. D66 ziet nog steeds heil in de chipkaart, maar erkent dat de kaart inmiddels een 'hemeltergende historie' heeft.


Nieuwe OV-chipkaart in de maak (Foto: Novum)

Een fantasie van de realiteit in Final Fantasy Versus XIII

Vorige week was er een Square Enix-event waar achter gesloten deuren een trailer van Final Fantasy Versus XIII getoond is. Square Enix heeft deze trailer nu vrijgegeven en je kan hem hieronder bekijken. Final Fantasy Versus XIII wordt gehint voor een release in 2012.

De game is geen voorganger of vervolg op Final Fantasy XIII. De enige overeenkomst is dat ze beide afspelen in de Fabula Nova Crystallis-serie maar daar is ook alles meegezegd. Bekijk de Japanse trailer hieronder.

Huta Galung naar kwartfinales Heilbronn

Jesse Huta Galung heeft zich bij de Challenger in het Duitse Heilbronn geplaatst voor de kwartfinales. De Nederlander was met 4-6, 7-6 en 7-5 Michael Ryderstedt de baas.

In de openingsgame van de partij leverde Huta Galung gelijk zijn service in. Ryderstedt kwam in het verloop niet meer in de problemen en pakte zo de eerste set. In het tweede bedrijf ging het lange tijd gelijk op. Huta Galung kreeg bij 4-3 een breakpunt, maar de Zweed werkte die weg met een ace. Ryderstedt wist in de tiebreak vier setpunten weg te werken, maar op het vijfde punt moest hij wel capituleren.

Huta Galung kreeg in de derde set bij 3-3 een kans om zijn tegenstander te breken. De Noor werkte het breekpunt echter weg. Bij de stand 5-5 kreeg de Nederlander wederom een breekkans en nu verzilverde hij die wel. Ondanks twee breekpunten tegen serveerde hij de wedstrijd vervolgens uit.

UCI weet officieel nog van niets

Alberto Contador heeft gisteravond een schorsing van één jaar tegen zich horen uitspreken. De Spaanse wielrenner bevestigde het nieuws zelf. De internationale wielerunie UCI zegt tot nu toe nog niet officieel door de de Spaanse wielerbond RFEC op de hoogte te zijn gebracht.

"We hebben nog geen officiële documenten ontvangen van de Spaanse autoriteiten. Zo gauw we de gegevens binnen hebben, gaan onze juridische afdeling en de antidopingmensen ermee aan de slag. Pas dan kunnen we ons standpunt formuleren. Ik ga daarom niet zeggen wat ik van de strafmaat vind en hoe lang dit proces nog kan duren," zei UCI-baas Patt McQuaid tegen het Franse persbureau AFP.

Contador heeft voor morgen een persconferentie aangekondigd om het nieuws nader toe te lichten. Verwacht wordt dat de Spanjaard zijn schorsing aan gaat vechten bij het internationale strafhof CAS. Mocht de renner geschorst worden dan is het voor de tweede maal in vijf jaar dat een Tourwinnaar geschrapt wordt. Mocht dit het geval zijn dan is Andy Schleck de nieuwe winnaar, voor oud-Rabo-renner Denis Menchov. Robert Gesink schuift in dat geval door naar de vijfde stek. De Tourdirectie heeft zich tot nu toe niet uitgelaten over het nieuws.

Amerikaanse diplomaat schiet belagers dood

Een Amerikaanse diplomaat in de Pakistaanse stad Lahore heeft donderdag twee mannen op een motorfiets doodgeschoten die hem belaagden toen hij in zijn auto vast zat in het verkeer. Amerikanen in een volgauto snelden toe om hun landgenoot te helpen, maar reden daarbij een voetganger aan die later aan de gevolgen daarvan overleed. Dat heeft de politie meegedeeld.

De Amerikaanse ambassade wilde alleen bevestigen dat een consulaire medewerker betrokken was bij een incident in Lahore.

Politiewoordvoerder Imar Saeed zei dat de twee belagers de Amerikaan vermoedelijk wilden beroven en dat de Amerikaan uit zelfverdediging had gehandeld. De Amerikaan is na het incident door de politie meegenomen voor verhoor. Op de Pakistaanse televisie waren beelden van de auto van de Amerikaan te zien met kogelgaten in de voorruit.

Westerse diplomaten reizen in veel delen van Pakistan vaak met gewapend escorte. In de noordwestelijke stad Peshawar werd in 2008 een Amerikaanse hulpverlener op weg naar zijn werk doodgeschoten. In hetzelfde jaar was in dezelfde stad ook het voertuig van de hoogste Amerikaanse diplomaat doelwit van een mislukte aanslag.

Het incident in Lahore kan de anti-Amerikaanse stemming in Pakistan versterken. Delen van de media wakkeren rechtse complottheorieën aan waarin vaak sprake is van gewapende buitenlanders die door het land trekken en de Pakistaanse soevereiniteit aan hun laars lappen.

Leers vecht vonnis zaak Sahar aan

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat in hoger beroep in de zaak van het Afghaanse meisje Sahar. Hij wil van de Raad van State horen of herhaaldelijk procederen, met langdurig verblijf en verwestering tot gevolg, reden moet zijn voor verblijf. Hij vindt de zaak niet zo uitzonderlijk dat hij voor het meisje een uitzondering maakt.

De rechtbank in Den Bosch bepaalde vorige week dat Sahar Hbrahimgel en haar familieleden uit het Friese Sint Annaparochie Nederland voorlopig niet mag worden uitgezet omdat Leers de afwijzing van de asielverzoeken niet goed genoeg heeft gemotiveerd. De familie kan de uitspraak van de Raad van State in Nederland afwachten.

Leers zegt in beroep te gaan om 'zorgvuldig te kunnen zijn naar andere Afghaanse meisjes, die al geruime tijd in Nederland zijn', schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister schrijft dat het zijn verantwoordelijkheid is om de 'integriteit' van het asielstelsel te bewaken en een 'consistent en rechtvaardig' vreemdelingenbeleid te voeren. "Zorgvuldigheid staat hierbij voor mij voorop", stelt Leers.

Leers denkt dat het vonnis gevolgen heeft 'die in tegenspraak lijken met eerdere uitspraken met betrekking tot verwesterde Afghaanse vrouwen en meisjes'. Daarover wil hij duidelijkheid krijgen en daarom gaat hij in hoger beroep. Hij wil situaties zoals die van Sahar in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen.

Leers heeft Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gevraagd te rapporteren over de situatie van schoolgaande meisjes in Afghanistan.

De ouders van Sahar en hun drie kinderen van 11, 14 en 16 jaar vroegen Leers op 17 november om een verblijfsvergunning en kregen een week later nul op het rekest. Het gezin stapte vervolgens naar de rechter. Het gezin is inmiddels tien jaar in Nederland en naar eigen zeggen volledig geïntegreerd. De gezinsleden vrezen dat ze niet zonder gevaar kunnen terugkeren naar Afghanistan omdat ze zijn verwesterd. Marteling zou niet zijn uitgesloten.

Sahar denkt niet dat ze nog kan aarden in het Afghaanse schoolsysteem. De voltallige oppositie in de Tweede Kamer deed begin vorige maand een beroep op Leers om te voorkomen dat Sahar wordt uitgezet.

Managementteam Inholland weg na inspectierapport

Hogeschool Inholland heeft het managementteam van de opleiding media en entertainmentmanagement (MEM) weggestuurd. De school besloot dat nadat de Inspectie van het Onderwijs donderdag een kritisch tussenrapport openbaar maakte.

De opleiding kwam vorig jaar in opspraak toen bleek dat studenten te gemakkelijk aan een diploma werden geholpen. Diverse commissies doen sindsdien onderzoek naar het afstudeertraject binnen Inholland en de financiële onregelmatigheden daaromtrent. Het college van bestuur en de raad van toezicht besloten eerder al op te stappen.

Volgens de inspectie was het afstudeertraject binnen de MEM onreglementair. Leidinggevenden, die op de hoogte waren, hadden moeten ingrijpen. Ook klaagden zeventien medewerkers bij de inspectie over ongewenste druk vanuit de organisatie van de hogeschool, functioneerden examencommissies niet goed en ontbraken vertrouwenspersonen. Volgens de inspectie kwam daarmee het niveau van de opleiding onder druk te staan.

Doekle Terpstra, sinds november bestuursvoorzitter van Inholland, reageert positief op de grondige analyse van de inspectie. "Inmiddels is er binnen de organisatie veel gebeurd", zegt een woordvoerder. "Er is een nieuw college van bestuur, er komt een nieuwe raad van toezicht en ook elders in de organisatie is het verbeterproces in volle gang."

De inspectie komt in april met twee vervolgonderzoeken over onder meer de naleving van wet- en regelgeving bij Inholland en het niveau van de afstudeerproducten.

Leden Abvakabo steunen akkoord met TNT

De leden van Abvakabo FNV steunen in meerderheid het principeakkoord dat de vakbonden met postbedrijf TNT hebben bereikt over beperking van het aantal gedwongen ontslagen. Ruim de helft (57 procent) stemde voor.

Vakbondsbestuurder Peter Wiechmann is blij dat het akkoord is aangenomen, ook al is het met een kleine meerderheid. Een overtuigend ja had hij niet verwacht. "Dat het spannend zou worden, had ik van tevoren al verwacht", aldus Wiechmann. Volgens hem speelt de onvrede op de werkvloer daarbij een grote rol. "Mensen zijn de hoge werkdruk, de intimidatie van leidinggevenden en het gesjoemel met overuren en ziekteverlof meer dan zat."

Bij TNT verdwijnen door een reorganisatie onder postbodes en sorteerders 11.000 banen. In het akkoord dat op 16 december werd bereikt na diverse stakingen, is afgesproken dat daarbij hoogstens 2800 gedwongen ontslagen vallen. Aanvankelijk was sprake van 4500 gedwongen ontslagen.

Maar ook al is het akkoord nu aangenomen, het werk begint pas, aldus Wiechmann. "De grootste groep mensen wordt binnenkort overcompleet verklaard en wij moeten er bovenop zitten dat afspraken worden nagekomen. Laat helder zijn dat we nooit hebben ingestemd met gedwongen ontslagen. We zullen vechten voor elk gaatje en elke baan."

Bij CNV Publieke Zaak hebben de leden nog tot eind deze maand om hun mening te geven over het akkoord. Eerder deze week zei een woordvoerder de indruk te hebben dat er onder CNV-leden draagvlak voor is. Hij baseerde zich op reacties op ledenbijeenkomsten

Leden Abvakabo steunen akkoord met TNT
Leden Abvakabo steunen akkoord met TNT (Foto: ANP)

Weg omhoog voor Nintendo ligt bij 3DS

Nintendo rekent op het succes van de Nintendo 3DS om eindelijk weer voor grotere winstcijfers te zorgen. De gamegigant heeft zijn winst in de periode van april tot en met december met 74 procent zien dalen naar omgerekend 440 miljoen euro. Dat heeft Nintendo donderdag bekendgemaakt.

Nintendo ziet de verkoop van de Nintendo DS en Nintendo Wii al enige tijd dalen. Met Wii-spellen als Donkey Kong Country Returns, Wii Party en Super Mario Galaxy 2 en Pokémon voor de Nintendo DS verkoopt de gamegigant nog altijd veel spellen. De verkoop van hardware moet echter weer toenemen alvorens Nintendo miljarden op zijn rekening kan bijschrijven.

Het Japanse bedrijf hoopt in de periode van 25 februari tot en met eind maart vier miljoen 3DS-spelcomputers te verkopen. De 3D-spelcomputer verschijnt 25 februari in Japan, een maand later in Europa en 27 maart in de Verenigde Staten. Nintendo denkt in die periode vijftien miljoen spellen te verkopen voor de Nintendo 3DS. Dat is bijna vier spellen per verkochte spelcomputer.


Contract Vettel bij topdrieplaats verlengd

Red Bull Racing zal het contract van Sebastian Vettel automatisch gaan verlengen als de Duitser een minimaal aantal punten behaalt en in de top drie in het kampioenschap eindigt. De overeenkomst zal dan lopen tot eind 2012.

Vettel tekende in 2009 een contract wat hem tot eind dit jaar aan Red Bull bindt. Daarin werd een optie voor nog een vierde seizoen opgenomen. "Red Bull laat de topcoureurs waar het over beschikt natuurlijk niet zomaar gaan," zei Red Bull-adviseur Hemut Marko in Speedweek.

Afgelopen zomer werd er met Vettel gesproken over een nieuw contract tot 2015, maar dat is tot op heden niet getekend. Ferrari mengde zich in de strijd om de jonge Duitser die inmiddels wereldkampioen is geworden en ook Mercedes heeft zich niet onbetuigd gelaten. Motorsportbaas van het Duitse merk Norbert Haug ontkent echter dat ze Vettel aantrekken.

De 23-jarige Vettel verdiende vorig jaar ongeveer acht miljoen euro. In dat bedrag zouden ook alle bonussen, die 60% van het totaal bedroegen, zijn verwerkt. Bij Ferrari of McLaren zou hij zeker het dubbele kunnen verdienen.

'Wereldwijd 35 procent meer moslims in 2030'

Over 20 jaar is het aantal islamieten wereldwijd toegenomen met 35 procent en in Europa groeit het aantal met 2 procent. Nederland telt in 2030 ruim 1,3 miljoen moslims, dat is 7,8 procent van alle Nederlanders. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse Pew Research Center's Forum on Religion and Public Life.

Momenteel is 6 procent van de Europeanen islamiet. In 2030 zal dat gemiddeld 8 procent zijn. Volgens de prognoses wonen verhoudingsgewijs de meeste Europese moslims over twintig jaar in Frankrijk en België, daar zal ongeveer een op de tien inwoners het islamitische geloof aanhangen. In Nederland groeit het aantal moslims de komende 20 jaar met 2,3 procent.

'Wereldwijd 35 procent meer moslims in 2030'
'Wereldwijd 35 procent meer moslims in 2030' (Foto: ANP)

Playstation naar mobiele telefoons

Diensten en spellen die bekend zijn van de Playstation-spelcomputers zijn binnenkort ook beschikbaar op mobiele telefoons. Sony start een speciale service voor mobiele telefoons met Android-besturingssystemen. De hardwareproducent noemt dit Playstation Suite. Dat heeft Sony Computer Entertainment donderdag bekendgemaakt tijdens een presentatie in Tokio.

Via Playstation Suite kunnen mobiele telefoons voorzien worden van 'eerste generatie software'. Dit betekent dat de dienst klassieke Playstation-spellen terug zal brengen. Om games te kopen, kunnen consumenten gebruik maken van Playstations eigen online winkel.

De Playstation Store is het winkelkanaal op het Playstation Netwerk. Via verschillende Sony-producten kunnen consumenten toegang krijgen tot het Playstation Netwerk. Sony Bravia's kunnen via het netwerk internetten en op de Playstation 3 kunnen gamers films kijken of games spelen via het netwerk.

Playstation Suite wordt dit jaar gelanceerd voor diverse mobiele telefoons. Vermoedelijk beperkt de nieuwe dienst zich niet tot telefoons van Sony Ericsson, maar gaan ook andere telefoonmerken ondersteuning bieden.


Bruma kan naar HSV, maar moet wachten

Hamburger SV wil Jeffrey Bruma graag voor een halfjaar overnemen van Chelsea. HSV heeft de interesse in Bruma geconcretiseerd en hoopt op overgang van de Nederlander. De club van Ruud van Nistelrooy en Eljero Elia moet echter eerst wachten tot Chelsea een nieuwe verdediger heeft aangetrokken. Het is nog maar de vraag of dit gaat gebeuren.

"De interesse van HSV is concreet", bevestigt Wessel Weezenberg, de zaakwaarnemer van Bruma, aan NUsport. "Gezien de huidige situatie wil Chelsea Jeffrey op dit moment niet laten gaan, maar in het voetbal kan morgen alles weer anders zijn."

Pas als er een vervanger voor de geblesseerde Alex is aangetrokken, mag Bruma uitkijken naar een verhuur. Bruma wil op een zo hoog mogelijk niveau komen te spelen en de Eredivise zou daar niet bijhoren. "Jeff wil het liefst bij een club spelen waarvan het niveau zo dicht mogelijk bij dat van Chelsea ligt. Al sluiten we geen club bij voorbaat uit."

Conducteur saboteert treinen voor geliefde

Een Belgische conducteur uit de omgeving van Brussel heeft een opmerkelijke manier bedacht om zijn geliefde vaker te kunnen zien. De man heeft ongeveer een jaar geleden diverse treinen gesaboteerd om zo op tijd thuis te zijn.

De man verwijderde uit de treinen telkens een cruciaal stuk elektronica. Hoewel de vernielingen, waardoor de treinen niet meer verder konden rijden, tot een boel vertagingen leidden, liepen de reizigers geen enkel gevaar.

Inmiddels is de conducteur ontslagen. Zijn geliefde werkt overigens wel nog bij de spoorwegen.

Nelson Mandela opgenomen in ziekenhuis

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is woensdag in een ziekenhuis in Johannesburg opgenomen voor een aantal onderzoeken. Dat heeft het kantoor van Mandela bekendgemaakt.

Mandela moet regelmatig naar het ziekenhuis voor controles, maar zijn bezoek van woensdag duurde langer dan normaal. Hij bracht de nacht door in het ziekenhuis. De opname van Mandela heeft veel journalistieke aandacht getrokken. Voor het ziekenhuis staan tientallen journalisten.

Het kantoor van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft de media gevraagd de artsen van Mandela niet onder druk te zetten en Mandela 'het respect te geven dat hij verdient'. "President Mandela is comfortabel en wordt verzorgd door een goed team van medische specialisten", zo schrijft het kantoor van Zuma in een verklaring.

Het kantoor van de 92-jarige Mandela heeft slechts een korte verklaring uitgegeven, waarin het zegt dat Mandela is opgenomen voor routinecontroles en dat hij 'niet in gevaar is en in een goed humeur'.


Nelson Mandela opgenomen in ziekenhuis (Foto: Novum)

Van Hanegem en Been in gesprek over Feyenoord

Hoewel Feyenoord-trainer Mario Been eerder uitsloot dat Willem van Hanegem weer deel uit ging maken van de technische staf in Rotterdam, zijn de heren inmiddels wel in gesprek met elkaar. Been en Van Hanegem hebben momenteel een gesprek, terwijl de selectie van de Rotterdamse club geniet van een vrije dag.

"Ik zal luisteren wat Willem te vertellen heeft, maar dit is de staf waar wij vorig jaar vierde mee zijn geworden en daar zullen wij het ook zeker weer mee klaren dit jaar", zei Been voor het gesprek met De Kromme. In zijn column bij het Algemeen Dagblad uit Van Hanegem regelmatig zijn kritiek over de gang van zaken bij Feyenoord. Via deze weg bood hij ook zijn hulp aan bij de ploeg, een antwoord daarop kreeg hij niet, tot vanmiddag.

'Al Qaida lijdt onder aanvallen drones'

Al Qaida verliest territorium en strijders door de Amerikaanse campagne met onbemande vliegtuigjes. Dat zegt een leider van het terreurnetwerk in Pakistan in een radioboodschap die de Amerikaanse SITE Intelligence Group traceerde. De zeldzame erkenning van de leider, Ustadh Ahmad Farooq, volgt op de intensivering van de activiteiten van de Verenigde Staten.

De authenticiteit van de radioboodschap kon niet direct onafhankelijk worden vastgesteld, maar Farooq heeft al eerder berichten naar buiten gebracht. Volgens de SITE Intelligence Group leidt hij de media- en propaganda-activiteiten van Al Qaida in Pakistan. De opname werd begin deze week verstuurd door Al Shabaab, Al Qaida's mediatak.

"Er waren vele gebieden waar we ooit vrijheid hadden, maar die zijn nu verloren", zei Farooq in zijn toespraak van bijna een halfuur. "Wij zijn degenen die mensen verliezen, wij zijn degenen die aankijken tegen tekorten. Ons land krimpt en de drones vliegen in de lucht."

Vermoed wordt dat Al Qaidaleider Osama bin Laden en zijn tweede man Ayman Al-Zawahiri in de grensregio tussen Pakistan en Afghanistan verblijven. Diverse groeperingen die aan hen worden gelieerd komen samen in de regio, waarvanuit aanvallen op Pakistan, het Westen en NAVO-militairen in Afghanistan worden georkestreerd.

Bij twee raketaanvallen door vermoedelijk Amerikaanse drones werden zondag in het aan Afghanistan grenzende tribale gebied Noord-Waziristan zes veronderstelde militanten gedood. De Amerikanen hebben de aanvallen met drones op militanten in het gebied opgevoerd omdat het Pakistaanse leger niet in staat of bereid is een offensief tegen de extremisten te beginnen.

President Barack Obama zei deze week dat het leiderschap van Al Qaida op meer druk kan rekenen in Pakistan dan in de hele periode na de aanslagen van 11 september 2001.

Vorig jaar voerde de CIA ongeveer 115 aanvallen met onbemande vliegtuigjes uit, twee keer zo veel als in 2009. Dit jaar gaan de geheime aanvallen onverminderd door, met name in Noord-Waziristan.


'Al Qaida lijdt onder aanvallen drones' (Foto: Novum)

Aardbeving treft zuidoosten Iran

Een aardbeving met een kracht van 6,0 heeft donderdag het zuidoosten van Iran getroffen. Eerder donderdag werd het gebied, dat schaars bevolkt is, al opgeschrikt door een aardschok met een kracht van 5,1. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving een kracht van 5,8 en lag het epicentrum bijna 1100 kilometer ten zuidoosten van de Iraanse hoofdstad Teheran.

Vooralsnog zijn er geen meldingen van gewonden, zei Heidar Heidari van de Iraanse Rode Halve Maan. Reddingswerkers zijn het gebied aan het controleren.

In december werd hetzelfde gebied ook al getroffen door een aardbeving. Deze beving, met een kracht van 6,5, kostte destijds 7 mensen het leven; 33 mensen raakten gewond.

Wolfsburg trekt oud-Heraclied Lakic aan

VfL Wolfsburg heeft Srdjan Lakic vastgelegd voor het nieuwe seizoen. De 27-jarige spits, die nu nog actief is voor Kaiserslautern, moet bij de ploeg van oud-FC Twente-trainer Steve McClaren de naar Manchester City vertrokken Edin D¸eko opvolgen. Voor de rest van dit seizoen huurt Wolfsburg de Congolees Dieumerci Mbokani van AS Monaco.

Lakic staat namens zijn huidige club op 29 Bundesliga-duels, waarin hij elf keer scoorde. De Kroaat speelde voor zijn periode bij Kaiserslautern een jaar in Nederland. In het seizoen 2007-2008 kwam hij tot 28 wedstrijden en zeven doelpunten voor Heracles Almelo, dat hem huurde van Hertha BSC.

Mbokani speelde tussen 2007 en 2010 drie seizoenen voor Standaard Luik, waarmee hij twee landstitels pakte. Daarna verkaste de 25-jarige aanvaller naar Monaco. In Frankrijk was hij niet altijd verzekerd van een basisplaats.

Kovalainen als eerste in nieuwe Lotus

Heikki Kovalainen zal komende woensdag de nieuwe bolide van Team Lotus, de TL11, als eerste gaan besturen. De 29-jarige Fin heeft dit nieuws zelf via Twitter verspreid.

De nieuwe auto zal komende maandag om 06:00 's ochtends al onthuld worden. De foto's worden via de mail verspreid. Woensdag worden de eerste meters met de TL11 gereden. Dit is een dag later dan de andere teams, maar zo kan Lotus wel de vrijdag benutten voor het maken van filmopnamen.

Vleminckx gewoon fit voor Heracles

Topscorer Björn Vleminckx is vrijdagavond gewoon inzetbaar voor N.E.C. De Nijmegenaren haalden donderdag opgelucht adem toen Björn Vleminckx zich meldde voor de laatste training in aanloop naar de thuiswedstrijd van vrijdagavond tegen Heracles Almelo. De Belg, die al zestien keer scoorde dit seizoen, is fit genoeg, meldt De Gelderlander.

De topscorer van de Eredivisie werd afgelopen woensdag op de training nog vervangen door Rick ten Voorde. De 19-jarige aanvaller is, net als de geschorste Bram Nuytinck, opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje dat op 9 februari in Waalwijk tegen Jong Tsjechië speelt.

Omdat ook John Goossens, die woensdag vanwege privé-omstandigheden ontbrak, weer beschikbaar is, raakt Lorenzo Davids zijn basisplek tegen Heracles kwijt

Seksschandaal Berlusconi breidt zich uit

De parlementaire commissie die onderzoek doet naar de omgang van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi met een 17-jarig Marokkaans meisje heeft nieuw materiaal in handen gekregen van Milanese aanklagers. Het onderzoek naar het seksschandaal rondom Berlusconi lijkt zich hierdoor uit te breiden.

In de nieuwe stukken van de aanklagers zijn transcripten opgenomen van telefoongesprekken tussen jonge vrouwen die feesten bezochten in de villa van de premier. Ook zouden de aanklagers bewijzen hebben dat Berlusconi de meisjes heeft betaald.

De aanklagers hadden eerder al vierhonderd pagina's aan documenten aan de commissie overhandigd. Berlusconi ontkent de aantijgingen en noemde ze 'schandelijk'.

De onderzoekscommissie moet nu beslissen of ze een huiszoeking bij een aantal huizen van Berlusconi toestaat.


Seksschandaal Berlusconi breidt zich uit (Foto: Novum)

Nieuwe beelden van The Last Story

Er komen steeds meer video's online met beelden van The Last Story, een RPG die exclusief voor Japan ontwikkeld is. Kennelijk vinden de Japanners het spel zo fantastisch dat ze graag zouden zien dat de rest van de wereld Nintendo zal smeken om een wereldwijde release, en proberen ze dit te bereiken door zoveel mogelijk beelden te laten zien.

Onderstaande video schijnt het begin van het vijfde hoofdstuk te laten zien, en zou ook nog eens spoilers bevatten. Het is echter in het Japans, dus niet veel mensen zullen daar last van hebben.

De video toont verschillende settings van het spel. Oordeel zelf maar of het de moeite waard is om Nintendo een smeekbrief te sturen.

Ruim 1100 namen rookcafés op zwarte lijst

Clean Air Nederland (CAN) heeft de namen van ruim elfhonderd horecagelegenheden waar ondanks het rookverbod wordt gerookt online gezet. De belangenvereniging kondigde eerder deze maand aan een zwarte lijst te publiceren van horeca waar nog steeds gerookt wordt. Tot nu toe staan er 1121 cafés op de lijst.

Anti-rokers kunnen via de website van CAN melden welke cafés het rookverbod overtreden. CAN publiceert de meldingen vervolgens. Ondanks het rookverbod zijn er nog veel openbare ruimten waar volop gerookt wordt. De vereniging wil daar iets aan doen.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde vorige week nog aan dat de boetes voor cafés en discotheken die zich niet aan het rookverbod houden flink omhoog gaan.

Roken in kleine cafés van minder dan 70 vierkante meter en zonder personeel is overigens weer gewoon toegestaan.

De kliklijst is hier te bekijken.

Politie begint onderzoek naar 'Friese Madoff'

De politie in Friesland is een onderzoek gestart naar de 56-jarige zakenman Gaatze B. Tegen de man uit De Westereen is de afgelopen tijd zeker acht keer aangifte gedaan voor oplichting en valsheid in geschrifte. B. beloofde de gedupeerden de overwaarde van hun huis in een fonds te beleggen, maar het geld zou zijn verdwenen.

In de aangiften die de politie tot nu toe heeft binnengekregen, is sprake van bedragen tussen dertigduizend en tweehonderdduizend euro. In totaal gaat het om een bedrag van ten minste een miljoen euro, zegt een woordvoerder van de politie. Bij het financiële onderzoek zal worden bekeken of inderdaad sprake is van strafbare feiten.

Aan de handel en wandel van B. werd eerder deze maand aandacht besteed in Tros Opgelicht, waarin al werd gesproken over de 'Friese Madoff'. In het tv-programma was sprake van gedupeerden die via de zakenman geld belegden in fondsen die investeerden in bijvoorbeeld een vakantiepark of een golfbaan. De politie kon dit niet bevestigen.

Aanstaande maandag besteedt TROS Opgelicht opnieuw aandacht aan de vermeende oplichtingspraktijken van de Friese zakenman. Gedupeerden kunnen zich melden bij de politie.

VU overweegt maatregelen om PVV-tweet

De Vrije Universiteit Amsterdam distantieert zich volledig van de uitspraken van medewerker Peter Breedveld en overweegt maatregelen. Dat maakte de universiteit donderdag bekend. De redacteur van het VU-weekblad Ad Valvas twitterde dat PVV'ers doodgeschoten moesten worden.

Breedveld twitterde maandag over de voorgenomen politietrainingsmissie naar Kunduz dat er eigenlijk VN-troepen naar Nederland zouden moeten komen om PVV'ers dood te schieten. Hij schrijft op zijn eigen weblog Frontaal Naakt dat het een grapje was.

"Ik stelde vast dat we hier in Nederland onze eigen Taliban hebben, dat de VN eigenlijk beter troepen naar Nederland kan sturen om PVV'ers dood te schieten", schrijft Breedveld. "Een harde grap, maar een grap."

De VU laat weten de uitspraken op geen enkele wijzen te tolereren.

'Bond accepteerde Contadors verweer'

De Spaanse wielerbond RFEC heeft Alberto Contadors verweer dat hij clenbuterol door besmet vlees in zijn lichaam kreeg, geaccepteerd. Daarom legde de RFEC Contador een schorsing van een jaar op, terwijl twee jaar gebruikelijk is voor een dopingovertreding. Dat stelt Contadors woordvoerder Jacinto Vidarte donderdag. Contador heeft voor vrijdag een persconferentie aangekondigd.

De schorsing van de bond is overigens nog niet definitief. Contador en de internationale wielerunie UCI kunnen binnen tien dagen nog nieuw bewijs aanvoeren. Op 9 februari doet de RFEC dan een definitieve uitspraak. Daartegen kunnen Contador, UCI en antidopingwaakhong WADA in beroep tot aan het internationaal sporttribunaal CAS.

Als Contador daadwerkelijk geschorst wordt, raakt hij vrijwel zeker zijn derde tourzege kwijt. Die zou dan naar Andy Schleck gaan. Daar moet de directie van de Franse rittenkoers over beslissen. Contador werd tijdens de tweede rustdag van de Tour betrapt op doping.

Ook WK handbal naar Qatar

In 2015 zal Qatar het wereldkampioenschap handbal voor mannen organiseren. De internationale handbalfederatie IHF heeft dit vandaag in Malmö, Zweden, bekendgemaakt. Onlangs haalde de golfstaat ook al het WK voetbal voor 2022 binnen.

Het toernooi voor de vrouwen zal in datzelfde jaar in Denemarken plaatsvinden, er waren geen tegenkandidaten. Frankrijk, Noorwegen en Polen hadden voor het mannentoernooi ook interesse. "Het was een spannende strijd, helaas kon er maar één land winnen", aldus IHF-voorzitter Hassan Mustafa.

Schumacher krijgt weer oneven startnummer

Mercedes Grand Prix-coureur Michael Schumacher zal net als vorig Formule 1-seizoen gaan rijden met een oneven startnummer. Teamgenoot Nico Rosberg gunt de zevenvoudig wereldkampioen het startnummer 7 en zal nu zelf rijden met nummer 8.

Schumacher heeft al zijn zeven titels in de Formule 1 gepakt met een oneven startnummer en daarom wil de 42-jarige Duitser niet racen met een even nummer. "We hebben er ongeveer een maand geleden met het team over gesproken. Michael wilde graag nummer 7. Michael verwacht meer geluk te hebben met een oneven nummer en 7 staat ook nog eens voor het aantal titels dat hij won," zei Rosberg tegen de Stuttgarter Zeitung.

"Ik had er geen enkel probleem mee. Toevallig heb ik in mijn loopbaan nooit veel geluk gehad als ik met nummer 7 aan de start stond, dus het kwam mij eigenlijk wel goed uit om van startnummer te veranderen."

Russische politie zoekt verdachten uit Kaukasus

De Russische politie is op zoek naar tien personen uit de zuidelijke Kaukasus-regio die mogelijk betrokken zijn bij de aanslag op de Russische internationale luchthaven Domodedovo afgelopen maandag.

In eerste instantie werden Tsjetsjeense separatisten verdacht van de aanslag, waarbij 35 personen om het leven kwamen en 180 mensen gewond raakten. De afgelopen jaren hebben zij de verantwoordelijkheid voor een hele serie aanslagen opgeëist. De Russische premier Vladimir Poetin zei donderdag echter dat er geen indicatie is dat Tsjetsjenen achter de aanslag op Domodedovo zitten.

Volgens de Russische krant Kommersant heeft de politie de aandacht verlegd naar een opstandelingengroep met de naam Nogai Brigade.

Duitse politie: zaak Mirco opgelost

De zaak van het vermiste Duitse jongetje Mirco is opgelost. Dat heeft de Duitse politie donderdag laten weten, meldden lokale media.

Woensdag pakte de politie een verdachte op in de zaak van de vermiste 11-jarige Mirco uit Grefrath, vlak over de Duitse grens bij Venlo. De man zou de politie hebben verteld waar het lichaam van Mirco te vinden is, berichtte de website van het weekblad Focus donderdag. De verdachte zou een vader uit de stad Viersen zijn, dat ten zuidoosten van Venlo ligt.

Mirco verdween op 3 september na een middagje skaten met een vriend. Zijn fiets werd aan de rand van Grefrath gevonden.

Duitse politie: zaak Mirco opgelost
Duitse politie: zaak Mirco opgelost (Foto: ANP)

Donald Sutherland heeft ster op Walk of Fame

Donald Sutherland heeft een ster in de Walk of Fame gekregen. Hij is nu al erg betrokken met zijn tegel, bleek uit zijn toespraak: "Ik kan erbij gaan zitten op een stoel en hem schoonmaken met een dweil. En ervoor zorgen dat niemand erop gaat staan." Zijn zoon Kiefer Sutherland, onder andere bekend van de serie 24, kon wegens werkverplichtingen niet bij de huldiging aanwezig zijn.

Acteur Colin Farrell, die met Donald Sutherland samenwerkte in de film Horrible Bosses, nam de plaats van zijn zoon in en droeg diens warme woorden voor. "Ik wilde er graag bij zijn, zodat ik je kon vertellen hoe trots ik ben dat jij mijn vader bent. Nog trotser ben ik op het feit dat ik jouw zoon ben", schreef Sutherland.

Donald Sutherland speelde in ruim 150 films en zei nog lang niet met pensioen te gaan. Hij heeft tijdens zijn carrière twee Golden Globes gewonnen, een voor zijn rol in televisieserie Citizen X uit 1995 en een voor de televisiefilm Path to War uit 2002.


Donald Sutherland is ster op Walk of Fame (Foto: Novum)

Howard wil Bardem in The Dark Tower

Regisseur Ron Howard heeft zijn oog laten vallen op acteur Javier Bardem voor zijn monsterproject The Dark Tower. Volgens de Amerikaanse filmsite Deadline heeft hij Bardem de hoofdrol van Roland Deschain aangeboden. The Dark Tower wordt gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Stephen King.

In eerste instantie werd gefluisterd dat The Lord of the Rings-acteur Viggo Mortensen in beeld was voor de rol, tot grote vreugde van de grote schare Dark Tower-fans. Maar hij lijkt om onduidelijke redenen volledig uit het plaatje te zijn verdwenen.

Howard wil de reeks in drie delen op het witte doek brengen en ook een aansluitende tv-serie maken. Bardem zal, als hij de rol aanneemt, in alle films en in de serie te zien zijn. De eerste film zal waarschijnlijk dezelfde titel dragen als het eerste boek The Dark Tower: The Gunslinger. Deze staat gepland voor 2012.

The Dark Tower-serie gaat over revolverheld Roland Deschain, de laatste van de ridderorde der 'gunslingers'. Hij is op zoek naar een duistere toren die het middelpunt van verschillende universums zou zijn, zodat hij kan voorkomen dat zijn wereld ten ondergaat. Het eerste deel van de zevendelige serie kwam uit in 1982, het laatste deel in 2004. King is nog bezig met het achtste deel.


Javier Bardem (Foto: Novum)

Final Fantasy Type-0 krijgt actievolle-trailer

Final Fantasy Type-0 staat gepland voor een release op de PSP in Japan komende zomer. Over een westerse release is nog niets bekend maar Square Enix heeft nu een vier minuten durende Japanse trailer vrijgegeven. In de trailer zien we veel filmbeelden maar ook gameplay-beelden.

Final Fantasy Type-0 was eerder bekend onder de naam Final Fantasy Agito XIII. De game speelt zich af in de Fabula Nova Crystallis-serie en heeft weinig met Final Fantasy XIII te maken. Met Type-0 wil de ontwikkelaar een nieuwe serie creëren. Een exacte datum is nog niet bekend voor de Japanse release.

Medisch onderzoek Nadal in Spanje

Rafael Nadal zal in zijn vaderland Spanje medisch onderzoek ondergaan voordat hij bepaalt wanneer hij op de tennisbaan terugkeert. Dat meldde een woordvoerder van de Spaanse tennisser donderdag in Melbourne bij de Australian Open.

Nadal verloor woensdag in de kwartfinales van zijn landgenoot David Ferrer mede door vermoedelijk een hamstringblessure.

"In Melbourne is hij verder niet onderzocht, Rafa heeft wat aan sightseeing gedaan en keert vrijdag terug naar Spanje", zei een vertrouweling van de Spaanse nummeréén van de wereld. Nadal wilde woensdag tijdens de persconferentie na de partij weinig woorden vuil maken aan zijn kwetsuur. Na een medische time-out was hij met een bandage om zijn linkerbovenbeen teruggekeerd op de baan.

Medisch onderzoek Nadal in Spanje
Medisch onderzoek Nadal in Spanje (Foto: ANP)

Oud-PSV'er Lee stopt interlandcarrière

Oud-PSV'er Young-Pyo Lee heeft het einde van zijn carrière als speler van Zuid-Korea aangekondigd. De 33-jarige linkerverdediger, die ongeveer drie seizoenen bij PSV speelde, heeft dat vandaag laten weten.

Lee nam zijn besluit na uitschakeling in de halve finale van de Azië Cup tegen Japan van afgelopen dinsdag. De finale van de Azië Cup gaat nu tussen Japan en Australië en wordt zaterdag gespeeld. In totaal speelde Lee, die onder meer uitkwam voor Tottenham Hotspur en Borussia Dortmund, 126 interlands.

Lee speelde van 2003 tot 2005 bij PSV. Hij bereikte met de Eindhovenaren onder meer de halve finale van de Champions League. Tegenwoordig verdedigt hij de de laatste linie van het Saoedi-Arabische Al-Hilal. Lee speelt naar verwachting aanstaande vrijdag nog wel mee in de wedstrijd om de derde plaats tegen Oezbekistan.

Van Gijzel: 'Agressie door New Kids'

De politie in Eindhoven constateert de laatste weken een forse toename en verharding van het geweld tegen de politie. Burgemeester Rob van Gijzel heeft dat donderdag gekoppeld aan de bioscoophit New Kids Turbo over een groep Brabantse jongeren.

Van Gijzel durft niet met zekerheid te zeggen of de film een uitdrukking is van ruwere omgangsvormen of dat de verharding juist het gevolg is van wat er in de bioscoop is te zien. 'Maar de politie vertelt mij dat bij het uitgaan van de bioscoop geen fiets meer veilig is. Er ontstaat een vorm van agressie.'

Van Gijzel: agressie door New Kids
Van Gijzel: agressie door New Kids (Foto: ANP)

Djokovic: "Net als voetbal"

Novak Djokovic staat ten koste Roger Federer in de finale van de Australian Open. Na afloop voelde de Serviër zich fantastisch. "Je voelt enorme druk als je één game verwijderd bent van de finale van een Grand Slam en van een overwinning op Federer", aldus de winnaar. 

"Het was een van mijn beste wedstrijden sinds lange tijd", aldus Djokovic, die voor de vierde keer in zijn tennisloopbaan in de finale van een Grand Slam staat. "Ik moest mijn kansen pakken. In de tweede set stond ik een break achter. Als ik die set had verloren, dan weet je niet hoe het loopt. Ik was dan ook blij dat ik alsnog aan het langste eind trok."

De als derde geplaatste Serviër vindt Australië een perfecte plek om een potje tennis te spelen. "Soms lijkt het alsof je voetbalwedstrijd speelt, dat is voor ons tennissers bijzonder, zoiets maken wij immers niet vaak mee. De Australian Open is dan ook een fantastisch toernooi, met veel verschillende culturen en geweldig publiek."

Ugandese homorechtenactivist vermoord

De Ugandese homorechtenactivist David Kato is op brute wijze doodgeslagen. Hij werd in zijn huis meerdere keren op zijn hoofd geslagen met een knuppel. Kato overleed aan zware verwondingen aan zijn hoofd. De Ugandese politie heeft de moord bevestigd.

Kato ontving sinds oktober meerdere doodsbedreigingen, nadat zijn foto op de voorpagina van de Ugandese krant Rolling Stone was geplaatst met daaronder de tekst 'Hang ze op'. In het dagblad stond een lijst met honderd homoseksuelen.

Kato en twee anderen klaagden de krant aan en werden vorige maand in het gelijk gesteld. De rechter bepaalde dat Rolling Stone een schadevergoeding van 485 euro plus de juridische kosten moet betalen aan elk van de drie activisten die het dagblad hadden aangeklaagd. Daarnaast verbood de rechter het publiceren van namen van veronderstelde homoseksuele mannen en vrouwen.

Homoseksualiteit is illegaal in Uganda. Veel Ugandezen beschuldigen homo's en lesbiennes ervan kinderen te werven voor een homoseksuele levensstijl. Vorig jaar probeerde de regering nog een wet in te voeren om homoseksualiteit met de dood te bestraffen, een voorstel dat na internationale woede geruisloos weer werd ingetrokken.

[AO] Djokovic schakelt Federer uit

Novak Djokovic heeft zich ten koste van Roger Federer geplaatst voor de finale van de Australian Open. De Serviër speelde een sterke wedstrijd, terwijl de als tweede geplaatste Federer veel onnodige fouten maakten. In slechts drie sets was het gedaan. Het werd 7-6, 7-5 en 6-4 voor Djokovic. 

In de eerste set was er maar één breekkans, in de tweede set kwamen beide spelers veelvoudig in de problemen. Er waren breaks over en weer, maar toch was het opnieuw Djokovic die de set naar zich toe wist te trekken.

In de derde set moest de Serviër alles uit de kast halen om geen break tegen te krijgen en even later wist hij zelfs de game van Federer te winnen waardoor hij uitliep naar een 4-2 voorsprong. Federer herstelde echter deze achterstand door in de achtste game Djokovic weer terug te breken, zijn onnodige fouten deden hem echter de das om. Op het derde matchpoint pakte Djokovic uiteindelijk vrij eenvoudig de zege. 

Sutchuin-Djoum langer bij Roda JC

Roda JC heeft het contract van Arnaud Sutchuin-Djoum verlengd tot 2014. Dat meldt de club op zijn website. De eerdere verbintenis van de 21-jarige middenvelder liep af in 2012. Vanwege zijn goede prestaties wil de club uit Kerkrade de Kameroense Belg graag langer in de gelederen houden.

Technisch directeur Martin van Geel geeft aan dat Sutchuin-Djoum zich goed aan het ontwikkelen is. "Hij is mentaal en fysiek een erg sterke speler. Wij verwachten dat deze ontwikkeling zich in de toekomst ook doorzet en dat hij een nog betere speler wordt." De voetballer kwam in januari 2009 over van Anderlecht.

Sutchuin-Djoum is na Laurent Delorge en Przemyslaw Tyton de derde speler van wie Roda het contract tussentijds openbreekt.

Sony's NGP van alle kanten

Sony heeft vanochtend vroeg in Japan de NGP, Next Generation Portable, aangekondigd. Dit apparaat is de langverwachte PSP2 en zal dus de codenaam NGP dragen. Het apparaat bevat onder andere 'dual thumbsticks' en een 5 inch OLED-scherm. De NGP moet later dit jaar nog uitkomen.

Inmiddels weten we al behoorlijk wat van het apparaat van Sony. De specificaties zijn bekendgemaakt en de lijst van developers is uitgegeven. Op wat kleine afbeeldingen na hebben we Sonys NGP nog niet uitgebreid laten zien aan jullie. Hierbij enkele foto's, gemaakt door Sony, die de NGP van alle kanten laat zien.

NGP

NGP

NGP

NPG

NPG

Naast foto's hebben we de enige echte aankondigings-video voor jullie, welke getoond is tijdens de presentatie van de NGP. In HD welteverstaan.

Specificaties NGP bekendgemaakt

Sony heeft vanochtend vroeg in Japan de NGP, Next Generation Portable, aangekondigd. Dit apparaat is de langverwachte PSP2 en zal dus de codenaam NGP dragen. Het apparaat bevat onder andere 'dual thumbsticks' en een 5 inch OLED-scherm. De NGP moet later dit jaar nog uitkomen.

Eerder vandaag konden jullie al enkele specificaties van het apparaat bekijken, maar nu hebben we de volledige lijst voor jullie, zoals Sony deze opgesteld heeft.

CPU
ARM CortexTM-A9 core (4 core)
GPU
SGX543MP4+
External Dimensions
Approx. 182.0 x 18.6 x 83.5mm (width x height x depth) (tentative, excludes largest projection)
Screen
5 inches (16:9), 960 x 544, Approx. 16 million colors, OLED
(Touch screen)
Multi-touch screen (capacitive type)
Rear touch pad
Multi-touch pad (capacitive type)
Cameras
Front camera, Rear camera
Sound
Built-in stereo speakers
Built-in microphone
Sensors
Six-axis motion sensing system (three-axis gyroscope, three-axis accelerometer), Three-axis electronic compass
Location
Built-in GPS
Wi-Fi location service support
Keys / Switches
PS button
Power button
Directional buttons (Up/Down/Right/Left)
Action buttons (Triangle, Circle, Cross, Square)
Shoulder buttons (Right/Left)
Right stick, Left stick
START button, SELECT button
Volume buttons (+/-)
Wireless communications
Mobile network connectivity (3G)
IEEE 802.11b/g/n (n = 1×1)(Wi-Fi) (Infrastructure mode/Ad-hoc mode)
Bluetooth 2.1+EDR ?A2DP/AVRCP/HSP?

Minder boetes door haperende trajectcontroles

De trajectcontroles in Nederland werken niet goed. Daarom kon de politie afgelopen jaar minder snelheidsovertreders bekeuren. Vooral de laatste maanden van 2010 werden de meetapparaten door vorst aangetast, waardoor de systemen uitvielen.

Sinds de systemen in 2004 werden ingevoerd, zorgde het winterweer maar ook wegwerkzaamheden ervoor dat de apparaten niet altijd aanstonden op dit soort snelwegen. Dat heeft het Team Verkeer van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag gezegd in reactie op de jaarcijfers van het aantal verkeersboetes van de instantie. In 2010 werden mede hierdoor 490.000 snelheidsovertreders minder betrapt dan in 2009.

Minder boetes door haperende trajectcontroles
Minder boetes door haperende trajectcontroles (Foto: ANP)

Lijst third party developers NGP bekend

Sony heeft vandaag de opvolger van de PlayStation Portable aangekondigd. De Next Gen Portable, de NGP, zoals het apparaat momenteel genoemd wordt zou de kracht hebben van een PS3. FOK!games zal jullie vandaag voorzien van al het nieuws rondom het apparaat.

De NGP van Sony zal niet alleen ondersteund worden door de first party developers. Momenteel zijn third party developers ook bezig met games voor de handheld. Hieronder kun je de gehele lijst aan developers vinden die games zullen ontwikkelen voor de NGP. Zo te zien krijgt het apparaat voldoende ondersteuning

Acquire
Alvion (makers of Malicious)
AQ Interactive
Arc System Works
Arika
Artdink
Ascii Media Works
Atlus / Index Holdings
Capcom
Chunsoft
Craft & Meister (they’re making Earth Seeker for Wii)
CyberConnect2
D3 Publisher
Dimps
Edia (they make Maplus software for PSP)
Enterbrain
Falcom
From Software
Genki
Grasshopper Manufacture
GungHo Online Entertainment (remember Mimana?)
Gust
Hamster
Hudson
Idea Factory
Irem
Just Add Water (Developments) Ltd
Kadokawa Games
Kadokawa Shoten
Konami
Level-5
Marvelous
Media Five
Namco Bandai
Nippon Ichi Software
Now Production
Oddworld Inhabitants
Q Entertainment
Sega
SNK Playmore
Spike
Square Enix
SystemSoft Alpha
Takara Tomy
Tecmo Koei Games
Tose
Yukes

Activision
Capybara Games
Demiurge Studios
Epic Games
Far Sight Studios
Frima
High Voltage Software
Kung Fu Factory
Paramount Digital Entertainment
PopCap Games
Powerhead Games
Trendy Entertainment
Warner Bros. Interactive Entertainment
2K Games
2K Sports

Avalanche Studios
Climax Studios
Codemasters Software Company
Eurocom Developments
Eutechnyx
Exient
Firemint
Gameloft
Gusto Games
Home Entertainment Suppliers
Impromptu Software
Rebellion
Rockstar Games
Sidhe Interactive
Sumo Digital
Team 17 Software
Ubisoft Entertainment
Zen Studios

'Batterijduur NGP vier tot vijf uur'

Sony heeft vandaag de opvolger van de PlayStation Portable aangekondigd. De Next Gen Portable, de NGP, zoals het apparaat momenteel genoemd wordt zou de kracht hebben van een PS3. FOK!games zal jullie vandaag voorzien van al het nieuws rondom het apparaat.

Tijdens de presentatie van de NGP in Tokyo werd nog niks verteld over de batterijduur van de handheld van Sony. Eurogamer heeft echter een bron weten te vinden die stelt dat de batterijduur ongeveer vier tot vijf uur zal zijn, in tegenstelling tot de acht tot negen uur die Sony voor ogen had bij de ontwikkeling van het apparaat. Sony zal binnenkort zelf aangeven wat de batterijduur zal zijn.

 

Rossi rijdt eerste meters na schouderoperatie

Voor het eerst sinds zijn schouderoperatie afgelopen november is Valentino Rossi weer op het circuit met een motor gesignaleerd. The Doctor rijdt dit jaar voor het fabrieksteam van Ducati en was met een Ducati 1198 Superbike op het circuit van Misano te bewonderen.

Na de rit liet Rossi weten nog wel last te hebben van zijn schouder.  "De schouder is nog steeds wel pijnlijk, vooral onder het remmen, op de plek waar de pezen opnieuw zijn vastgehecht", aldus de Italiaan. "Ik kan mijn schouder wel goed bewegen, maar hij is dus nog niet sterk genoeg. Laten we hopen dat dit de komende dagen nog wat verbetert, voordat de test in Maleisië in begint. Ondanks dat ik niet in topvorm verkeer, zal ik het maximale uit die test proberen te halen."

Veel informatie in nieuwe Mario Sports Mix video

Nintendo heeft een website in de lucht gebracht ter ere van het aankomende spel Mario Sports Mix. Het spel zal deze week uitkomen en de verwachting is dat er vele exemplaren verkocht zullen worden. Onderstaande video bevat veel beelden, samengesteld door GoNintendo. Ook wordt alvast uitgelegd hoe bepaalde moves gemaakt kunnen worden. 

In 2010 werd de ontwikkeling van Mario Sport Mix voor het eerst bekendgemaakt, tijdens E3. Het spel bevat vele bekende karakters die de strijd aangaan tijdens volleybal-, ijshockey-, trefbal- en basketbalwedstrijden. Bekijk de video en oordeel zelf of het spel je de moeite waard lijkt.

Busquets verlengt bij FC Barcelona

Sergio Busquets blijft tot 2015 bij FC Barcelona. De 22-jarige middenvelder verlengde donderdag zijn contract, meldt de Spaans kampioen. In het contract is ook een clausule voor verlenging met nog een jaar opgenomen. Die wordt automatisch gelicht als Busquets in zijn laatste contractjaar genoeg wedstrijden speelt.

Als een andere club Busquets over wil nemen, moet die flink in de buidel tasten. In zijn nieuwe contract is een afkoopsom van 150 miljoen euro opgenomen. Die was eerder tachtig miljoen euro. In Spanje is het gebruikelijk om exorbitante transferbedragen vast te leggen in contracten om geïnteresseerde clubs af te schrikken.

Sergio Busquets, de zoon van oud-Barcelona-doelman Carles Busquets, brak in het seizoen 2008-2009 door in het eerste team van de Catalaanse club. Daar werd hij de afgelopen twee seizoenen kampioen. Ook won hij in 2009 onder meer de Copa del Rey, Champions League en de Wereldbeker.


Busquets verlengt bij FC Barcelona (Foto: Novum)

Bioscoop releases week 4

Releases

Arthur 3: De strijd tussen de twee werelden

  • Regisseur: Luc Besson.
  • Hoofdcast: Selena Gomez, Freddie Highmore, Jimmy Fallon en Mia Farrow.
  • Genre: Avontuur, Familiefilm en Fantasy.
  • Plot: Arthur is goede vriendjes met de kleine wezentjes in de achtertuin van zijn oma. Als hij een speciaal middeltje drinkt dan wordt hij kleiner en kan hij naar de wereld van de Minimoys. In de derde film over Arthur en de Minimoys reist Malthazard Arthur achterna wanneer hij weer teruggaat naar de ‘echte’ wereld. Daar krijgt hij het groeibrouwsel van Arthurs opa in handen. Dan groeit Malthazard uit tot een reus.

Les amours imaginaires

  • Regisseur: Xavier Dolan-Tadros.
  • Hoofdcast: Xavier Dolan-Tadros, Niels Schneider, Monia Chokri en Anne Dorval.
  • Genre: Drama | Romantiek.
  • Plot: Francis en Marie worden allebei verliefd op dezelfde persoon. Uit hun ontmoeting onstaat een een ongezonde vriendschap. Beide interpreteren vanuit hun eigen oogpunt het meest willekeurige woord en het meest banale gebaar van hun geliefde.

Sonny Boy

  • Regisseur: Maria Peters.
  • Hoofdcast: Ricky Koole, Sergio Hasselbank, Marcel Hensema en Micha Hulshof.
  • Genre: Drama.
  • Plot: Sonny Boy gaat over een onmogelijke liefde tussen de Surinaamse Waldemar en de 17 jaar oudere, blanke, Rika. Ondanks alles blijven ze bijelkaar en krijgen een zoon: Waldy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Waldemar en Rika wagen hun leven om onderduikers te redden.

The African Queen

  • Regisseur: John Huston.
  • Hoofdcast: Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley en Peter Bull.
  • Genre: Avontuur, Drama, Romantiek en Oorlog.
  • Plot: Tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog gebruikt Charlie Allnut zijn oude stoomboot 'African Queen' om goederen naar dorpjes in Oost-Afrika te vervoeren. Wanneer de Duitsers pater Samual Sayer vermoorden, neemt Charlie de taak op zich om Sayers zus Rose terug te voeren naar de beschaafde wereld. Onderweg vechten de hoofdpersonen tegen de natuurelementen, de Duitsers en elkaar.

TRON: Legacy

  • Regisseur: Joseph Kosinski.
  • Hoofdcast: Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde en Bruce Boxleitner.
  • Genre: Actie, Avontuur, Sci-Fi en Thriller.
  • Plot: De 27 jarige Sam Flynn is geobsedeerd door de verdwijning van zijn vader, twintig jaar geleden. Zijn vader, die een vooraanstaand game developer was, geeft een zwak teken van leven vanuit zijn oude arcade-gamehal. Dan wordt Sam de wereld van Tron ingezogen, waar zijn vader al die tijd heeft geleefd. Deze wereld bestaat uit nog nooit uitgevonden voertuigen, wapens en landschappen.

[AO] Wozniacki: "Eén bal maakte het verschil"

Caroline Wozniacki was dicht bij haar eerste finale plaats op de Australian Open, maar de 20-jarige nummer één van de wereld zag uiteindelijk de Chinese Li Na met de zege in de halve finale er vandoor gaan. "Eén bal kan een groot verschil maken," zei de verliezer in Melbourne na afloop van de partij.

Wozniacki kreeg bij de stand 6-3 en 5-4 een matchpoint, maar Li wist deze weg te werken. "Ik had nog steeds kansen, ook na het verloren matchpoint. Ik serveerde, had kansen om een tie-break af tw dwingen... Maar ja, als je geen kansen pakt, dan verlies je de wedstrijd. En dat gebeurde vandaag," zei de Deense sippend.

"Ik had hier kunnen zitten als winnaar. Tenminste, als ik het anders had aangepakt." Wozniacki had voor de tweede keer in een Grand Slam-finale kunnen staan. Bij de US Open in 2009 was Kim Clijsters toen duidelijk een maatje te groot. "Nu ben ik erg teleurgesteld, maar dat lijkt me logisch. Ik moet hier doorheen komen en hard blijven werken. Dan krijg ik zeker weer kansen in de toekomst."

Makers Snow White jagen op Mortensen en Stewart

Viggo Mortensen en Kristen Stewart zijn benaderd voor de rollen van jager en Sneeuwwitje in de film Snow White and the Huntsman. Charlize Theron speelt de rol van boze stiefmoeder, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

In de bewerking van het klassieke sprookje van de gebroeders Grimm proberen de jager en Sneeuwwitje te ontkomen aan haar boze stiefmoeder. De jager fungeert als haar mentor en beschermer in plaats van dat hij haar naar het leven staat, zoals het geval is in het originele sprookje.

Voor de rol van Sneeuwwitje zijn regisseur Rupert Sanders en producent Joe Roth gebrand op Twilight-actrice Kirsten Stewart. Verschillende actrices hebben auditie gedaan, waaronder Elvis Presleys kleindochter Riley Keough en Felicity Jones. Stewart blijft de eerste keus.

De opnames van Snow White and the Huntsman gaan komende zomer van start. De film wordt eind 2012 in de bioscopen verwacht.


Makers Snow White jagen op Mortensen en Stewart (Foto: Novum)

Niemand staat ter discussie bij Feyenoord

Het is onrustig bij Feyenoord. Na de pijnlijke nederlaag tegen De Graafschap gingen honderden supporters verhaal halen bij het Maasgebouw.

Na de klap tegen De Graafschap ging Blokland op verzoek van de supporters een gesprek aan met de clubleiding van Feyenoord. Dinsdag sprak Plokland opnieuw met commercieel directeur Mark Koevermans, en een aantal fans.

In het eerdere gesprek probeerde Blokland de gevoelens en meningen over te brengen van de fans. De terugkoppeling volgde dinsdag. "Ik heb benadrukt dat er niemand in de organisatie ter discussie staat", zegt Blokland in het AD. "Feyenoord moet nu vooral de rust bewaren. Die boodschap heb ik nogmaals overgebracht."

Trainer Mario Been gaf na de wedstrijd direct al aan de handdoek nooit te zullen werpen. Hij is zijn kompaan Leo Beenhakker in ieder geval al wel kwijt. De technisch directeur werd eerder deze week op non-actief gesteld. Ook Karim El Ahmadi heeft De Kuip verlaten. De middenvelder gaat op huurbasis voetballen in Dubai.

Van Aanholt hoopt beter terug te keren bij Chelsea

Patrick van Aanholt hoopt na zijn verhuurperiode bij Leicester City beter terug te keren bij Chelsea. De 20-jarige verdediger vertrok woensdag voor zijn derde uitleenbeurt uit London. "Ik heb met Chelsea gesproken over een verhuur", geeft de Nederlander op de clubsite aan. "Ik hoop op speelminuten en wil beter bij Chelsea terugkeren."

Bij Chelsea staat de teller van Van Aanholt op drie duels in de Premier League. Eerder kwam de Nederlands jeugdinternational op huurbasis uit voor Coventry City en Newcastle United.

Die periodes zijn hem wel goed bevallen. "Bij Coventry kwam ik in een team dat onderin moest strijden en bij Newcastle kwam ik bij een kampioenskandidaat in de Championship. Het is goed om beide situaties te hebben ervaren." Leicester City staat in de middenmoot van de Championship, het tweede niveau in Engeland.


Van Aanholt hoopt beter terug te keren bij Chelsea (Foto: Novum)

Liverpool denkt aan zomertransfer Suárez

Binnen Liverpool houdt men er steeds meer rekening mee dat Luis Suárez niet deze transferperiode, maar komende zomer de gelederen komt versterken. De Engelse club doet vandaag een laatste poging de spits los te weken bij Ajax, maar binnen de organisatie van Liverpool heeft men weinig hoop tot een deal te komen, weet Goal.com.

Hoofdoorzaak is de vraagprijs van Ajax, die volgens de Engelse club buitenproportioneel is. Ajax neemt volgens geruchten pas genoegen met 30 tot 35 miljoen euro. De eigenaren van Liverpool staan niet te springen om hoge transferbedragen in de winterstop over te maken, waardoor het steeds waarschijnlijker wordt dat een transfer op korte termijn van de baan is. De eigenaren zijn 'geschokt' door de hoge vraagprijs van Ajax en denken komende zomer voor een realistischer bedrag te kunnen winkelen in Amsterdam.

Suárez zelf is ondertussen steeds minder gelukkig met de situatie. De aanvaller zou volgens een bericht in De Telegraaf niet langer gemotiveerd zijn voor Ajax uit te komen als zij de transfer opnieuw blokkeren. De Uruguayaan zit vandaag zijn laatste wedstrijd schorsing uit en kan zondag in actie komen tegen NAC Breda.

Ook Rik van den Boog kan zich weer gaan bemoeien met de zaken in Amsterdam. De algemeen directeur was voor een bliksembezoek in Zuid-Afrika, waar hij de laatste zaken rondom het vertrek van Hennie Spijkerman afhandelde. Ondertussen liet Frank de Boer woensdag weten dat de soap wat hem betreft lang genoeg heeft geduurd. Als er zaterdag geen akkoord is, zal Ajax Suárez niet meer laten gaan.

[AO] Vergeer in twee finales

Rolstoeltennisster Esther Vergeer heeft twee finales bereikt in de Australian Open. De veelvoudig paralympisch en wereldkampioene uit Woerden bereikte in Melbourne de eindstrijd van zowel het enkel- als dubbelspel.

Vergeer won in de halve finale van landgenote Jiske Griffioen (6-2 6-2). In de finale stuit ze op de Australische Daniela Di Toro. Vergeer won de Australian Open al zeven keer.

In het dubbelspel tennist ze aan de zijde van Sharon Walraven. Het Nederlandse koppel neemt het in de finale op tegen twee landgenotes: Aniek van Koot en Jiske Griffioen.

[AO] 'Clijsters scheert haar af bij winst'

Kim Clijsters heeft vandaag eenvoudig de finale van de Australian Open bereikt door de Russin Vera Zvonareva met 6-3 en 6-3 naar huis te sturen. Mocht de Belgische in de finale van Li Na winnen dan zal ze zich aan één van haar gedane uitspraken moeten houden.

"Toen ik bij mijn comeback de US Open won, mocht ik dankzij een weddenschap het haar van mijn coach Wim afscheren," zei Clijsters. "Daarna heb ik een keer mijn mond voorbij gepraat, door te zeggen: 'als ik er nog één win, dan scheer ik míjn haar af.' Daar was mijn man niet zo blij mee, geloof ik."

Clijsters zegevierde driemaal in New York (2005, 2009, 2010). In 2003 verloor ze de finale van de US Open. Ook kwam ze tweemaal in de eindstrijd van Roland Garros (2001 en 2003) en verloor de finale van de Australian Open in 2003. Na haar terugkeer met de winst bij de US Open had de Belgische geen problemen om haar coach kaal te scheren. "Dat vond ik heel leuk! Maar hier moet ik nog even over nadenken."

Lily Allen helpt gelovigen met lied

Een Britse bisschop gebruikt een nummer van Lily Allen bij de bijbelstudie. Het lied The Fear geeft volgens de geestelijke een goed beeld van het thema materialisme in de hedendaagse tijdgeest. Allen vindt het leuk dat haar lied wordt gebruikt.

"Helemaal goed", twittert de 25-jarige zangeres als reactie op het nieuws. De kerk raadt echter wel aan de radioversie van het nummer te luisteren en niet de versie op het album vanwege grof taalgebruik, schrijft BBC.

"Het leven gaat over filmsterren en niet over moeders. Het gaat over snelle auto's en elkaar uitschelden", zingt een sarcastische Allen in het lied. The Fear maakt nu deel uit van een vijf weken durende cursus over de bijbel.


Lily Allen helpt gelovigen met lied (Foto: Novum)

DVD: Jochem Myjer - De Rust Zelve

Leidenaar Jochem Myjer brak in de cabaretwereld door met zijn show Adéhadé. De show vertelt zijn leven als ADHD'er en er lijkt een jongere Bert Visscher te zijn opgestaan. Zijn tweede voorstelling Yeee-Haa! deed hij maar liefst 330 keer en hij mocht de voorstelling zelfs tweemaal doen in het theater Carré in Amsterdam. Nu is Jochem terug met zijn derde voorstelling De Rust Zelve, maar of hij deze titel waar kan maken is nog maar de vraag.

Etos verkoopt schaamhaarsjabloon

Valentijnskaartje? Ouderwets. Valentijnsboeketje dan? Nog ouderwetser. Nee, voor de echte Valentijnsverrassing scheer je je schaamhaar in de vorm van een hartje.

Het sjabloon is vanaf volgende week te koop bij de Etos. Hoewel het wellicht origineel is, kleven er wel wat bezwaren aan het hartvormige schaamhaar. Valentijnsdag is bedoeld voor anonieme liefdesverklaringen en je broek laten zakken voor je geheime liefde is niet meer zo anoniem. Verder heb je weinig aan het sjabloon als je al kaal van onderen bent. Wellicht dat er volgend jaar hartvormige schaamhaartoupetjes op de markt kunnen komen.

 

Verras je geheime liefde! (foto: Ladyshape)

The Bachelor

Gisteravond was de laatste aflevering van The Bachelor op Net 5. Bachelor Jake heeft uiteindelijk gekozen voor Vienna Girardi. Toch wel leuk dat Amerika een jaartje op ons voorloopt, want ik kan jullie alvast vertellen dat ze sinds juni 2010 uit elkaar zijn. En we zouden FOK! Weblog niet zijn als we de filmpjes daarvan niet zouden tonen. 

Kijk in de lees verder voor de overige 2 filmpjes van dit stukje achterklap. 

Snowboarder Van Straten wint in Denver

Snowboarder Rocco van Straten heeft in het Amerikaanse Denver een wereldbekerwedstrijd Big Air gewonnen. In de finale bleef de 19-jarige Nederlander, die vorige week op het WK in Spanje al vierde werd, de Canadees Zach Stone en de Oostenrijker Michael Macho voor. Van Straten staat nu tweede in het wereldbekerklassement.

De andere Nederlanders konden geen potten breken. Dimi de Jong, Steve Krijbolder en Pim Stigter werden respectievelijk achttiende, 21e en 23e.

Big Air is een tak van snowboarden waarbij de boarders van een kunstmatige helling springen. Het doel is daarbij om een grote sprong vol acrobatiek te laten zien en een goede landing te maken. Een jury bepaalt de winnaar.

'Atlete Herzog gebruikte bloeddoping'

Het lijkt er op dat de Nederlandse atlete Adrienne Herzog bloeddoping heeft gebruikt. Haar naam duikt op in operatie Windhond waarin de Spaanse politie een nieuw dopingnetwerk oprolde. Hierbij werd onder meer Manuel Pascua, de trainer van Herzog, gearresteerd.

De atletiekwebsite losseveter.nl heeft inzage gehad in het politiedossier dat er in de zaak opgebouwd is en daaruit zou blijken dat de 25-jarige Herzog bloeddoping gebruikte. Uit afgetapte telefoongesprekken zou blijken dat zij en haar trainer Pascua dit voor dit seizoen gestructureerder op zouden zetten, zodat de Nederlandse bij belangrijke wedstrijden beter voor de dag zou komen.

Pascua is een van de belangrijkste pionnen in het onderzoek, omdat hij aan meerdere atleten doping heeft verstrekt. De Spaanse krant El País maakte eerder al melding van de gesprekken tussen Herzog en haar trainer over doping en deze lijken nu bevestigd te worden. Bij de inval die de Guardia Civil eind vorig jaar deed werden bloedzakken gevonden, waarvan er hoogstwaarschijnlijk een toebehoort aan Herzog.

Herzog zelf is overigens geen verdachte in de zaak. In Spanje is de handel in verboden middelen verboden, maar het gebruik er van niet. De Nederlandse is niet bereikbaar voor commentaar.

'Yildirim kandidaat voor opvolging Suárez'

Als Luis Suárez alsnog vertrekt bij Ajax hebben de Amsterdammers een lijst met vervangers klaar liggen. Ook de naam van Sercan Yildirim prijkt op die lijst.

Dat berichten Turkse media donderdagochtend. De aanvaller van Bursaspor zou voor een kleine zes miljoen euro over te nemen zijn. Na Bas Dost en Eidur Gudjohnsen is Yildirim de derde optie voor Ajax, dat weet dat Liverpool donderdag een laatste poging gaat doen Suarez over te nemen. De zaakwaarnemer van de Turkse aanvaller zou zich inmiddels in Amsterdam bevinden. Zo kunnen beide partijen tot een snel akkoord komen als Suárez verkocht wordt.

Drie seizoenen geleden maakte Yildirim zijn debuut in de hoofdmacht van Bursaspor. Hij scoorde 22 keer in 77 wedstrijden. Bovendien maakte hij reeds tien keer zijn opwachting in het Turkse elftal. De komst van Yildirim hangt echter ook af van de haalbaarheid van de andere kandidaten. Vooral bij Bas Dost lijkt de transfersom een struikelblok. Gudjohnsen gaf eerder al aan fors in te willen leveren om voor Ajax uit te komen.

Grote brand in Nigtevechtse loods

In een loods van een aannemersbedrijf in het Utrechtse Nigtevecht heeft donderdagochtend een grote brand gewoed. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand in de loods aan de Vreelandseweg brak rond 05.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Er zijn geen gewonden gevallen. Uit voorzorg werd een nabijgelegen boerderij met een rieten dak ontruimd. Ook de bewoners van drie huizen werden geëvacueerd, omdat bij de brand waarschijnlijk asbest is vrijgekomen.

De brandweer moest voorzichtig te werk gaan, omdat in het gebouw gasflessen staan. Het was volgens de zegsman bovendien lastig voldoende bluswater op locatie te krijgen, omdat de loods afgelegen ligt. De brand was na een paar uur onder controle.

Tiendalli over reserverol: "Onterecht"

Dwight Tiendalli zit sinds de komst van de Amerikaan Oguchi Onyewu op de bank. Woensdag viel hij in en speelde hij behoorlijk.

Onyewu raakte in de eerste helft geblesseerd na een luchtduel, waarna Tiendalli de Amerikaan verving. In de strafschoppenserie schoot de linksback de beslissende strafschop achter Andreas Isaksson. Voor de camera van Eredivisie Live stak Tiendalli zijn mening over zijn reserverol niet onder stoelen of banken.

"Onterecht, in mijn ogen", aldus Tiendalli. "Maar als de trainer me nodig heeft, kan hij op me rekenen. Wie we in de halve finale willen krijgen? Maakt mij echt niet uit. We hebben een puike prestatie geleverd met het hele team. Maar het blijft lekker om de winnende binnen te schieten. Al kon dat alleen maar omdat Sander een bal pakte."

Twente-trainer Michel Preud'homme was tevreden met het resultaat. "Boschker kreeg zijn moment om te schitteren, gelukkig heeft hij dat gedaan. Hij is goed bezig de laatste tijd. PSV is in de verlenging sterker geëindigd dan wij, ook al kregen we een mooie kans op de paal. Maar we zijn natuurlijk enorm blij. Ik hoop dat we de volgende ronde weer thuis spelen."

Zeldzame Sumatraanse tijger baart drie welpjes

Een zeldzame Sumatraanse tijger heeft donderdag in een dierentuin in het westen van Indonesië het leven geschonken aan drie gezonde welpjes. Dat heeft de Taman Rimbo Zoo bekendgemaakt. Het dier baarde ook nog een vierde jong, maar dat overleed direct na de geboorte.

Sumatraanse tijgers staan op het punt van uitsterven als gevolg van ontbossing, stroperij en aanvaringen met mensen. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn er nog ongeveer vierhonderd Sumatraanse tijgers in leven. In de jaren zeventig van de vorige eeuw waren dat er nog duizend.

Het is opmerkelijk dat de tijger drie welpjes heeft gebaard, omdat het zelden voorkomt dat de Sumatraanse tijger in gevangenschap nageslacht voortbrengt.

[NHL] Thomas leidt Bruins langs Panthers

De Boston Bruins hebben hun laatste wedstrijd voor de All-Star pauze met 2-1 gewonnen van de Florida Panthers. Man van de wedstrijd was goalie Tim Thomas die 34 van de 35 schoten op doel stopte. Thomas leidt nog altijd in de NHL in reddingspercentage en gemiddeld aantal tegengoals.

Brad Marchand en Milan Lucic scoorden de doelpunten voor de Bruins. Florida kon daar alleen een goal van verdediger Bryan Allen tegenover stellen. Aan goalie Tomas Vokoun lag het niet, want ook de Panthers-doelman was uitstekend in vorm. Hij stopte 33 van de 35 schoten op doel. De Panthers hadden echter geen antwoord op de goede vorm van Thomas. "Tim is het hele jaar al geweldig. Hij is één van de beste goalies in de NHL en als hij de puck ziet houdt hij hem tegen", aldus Florida-aanvaller David Booth.

De Bruins hebben nu zeven van de laatste tien wedstrijden gewonnen en gaan als divisieleider de All-Star break in. Voor Thomas is er echter geen rust, net als verdediger Zdeno Chara moet hij namelijk komen opdraven voor de All-Star wedstrijd. "Vijf jaar terug was het een droom om in een All-Star wedstrijd mee te mogen doen, nu doe ik voor de derde keer in vijf jaar mee. Sommige jongens hebben deze pauze hard nodig, maar ik heb er zin in." De goalie was verder blij dat zijn ploeg met een overwinning de break in ging. "Het is altijd goed om dan met een overwinning te eindigen zodat je dat goede gevoel een paar dagen kunt koesteren."

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Boston Bruins Florida Panthers 2-1
New York Islanders Carolina Hurricanes 2-4
Atlanta Thrashers Washington Capitals 1-0
Detroit Red Wings New Jersey Devils 3-1
Dallas Stars Edmonton Oilers 3-1
Colorado Avalanche Phoenix Coyotes 2-5
Calgary Flames St. Louis Blues 4-1
Vancouver Canucks Nashville Predators 2-1
Los Angeles Kings San Jose Sharks 3-2 (SO)

Strootman bevat voorselectie nog niet

Kevin Strootman is één van de verrassingen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor het oefenduel tegen Oostenrijk. De middenvelder van FC Utrecht was één van de uitblinkers in het met 3-0 gewonnen duel tegen Ajax. Hij is verguld met de selectie door bondscoach Bert van Marwijk.

"Het is een leuk signaal dat ik erbij zit. Ik bevat het eigenlijk nog niet echt. Ik hoorde van mijn vriendin dat ik in de voorselectie zat. Toen ik mijn telefoon bekeek had ik tientallen sms’jes en hadden veel mensen mij gebeld. Het is niet verkeerd om erbij te zitten," zei Strootman na het met 3-2 gewonnen bekerduel tegen FC Groningen.

"Dit was een hele mooie week met de overwinning op Ajax, de winst in de beker tegen Groningen en mijn voorselectie. Het gaat behoorlijk snel allemaal. Een paar weken geleden speelde ik nog in de Jupiler League en nu word ik in de gaten gehouden door Bert van Marwijk," zei de pas 20-jarige middenvelder.

Het duel tegen FC Groningen van gisteravond kreeg van Strootman een kleine voldoende. "Het was een typische bekerwedstrijd met veel strijd. We komen twee keer op voorsprong en dat mag je eigenlijk niet weggeven. Gelukkig knokten we ons terug en staan we in de halve finale."

Emanuelson: "Dit smaakt naar meer"

Urby Emanuelson maakte gisteren net als Mark van Bommel zijn debuut voor AC Milan. De van Ajax overgekomen middenvelder was in zijn eerste wedstrijd in Italië meteen al belangrijk door een assist te geven op Alexandre Pato, waardoor de Rossoneri met 1-2 wonnen. "Ik ben zeer tevreden over ze," zei Milan-trainer Massimo Allegri.

"Dit smaakt naar meer," zei Emanuelson na afloop van de wedstrijd. "De manier waarop de vedettes met me omgaan, geeft me nog meer het gevoel dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Het zijn allemaal grote jongens, waar ik vroeger tegen opkeek. Maar ze zijn allemaal blij dat ik er ben."

"Het tempo lag ongelooflijk hoog. Ik moest even in mijn tweede adem komen, maar merkte daarna wel dat ik het aankon," ging de van Ajax overgekomen speler verder. Trainer Allegri was tevreden over de middenvelder. "Hij is een kwaliteitsspeler, kan overal op het middenveld spelen en ook als linksback."

Skyrims landschap is 'epic reality'

Het landschap van Skyrim, het nieuwste deel in de Elder Scrolls-reeks, zal een 'epic reality' zijn. Hiermee bedoelt Bethesda dat het landschap mooier zal zijn dan ooit getoond is binnen Elder Scrolls. Art Director Matt Carafano vertelt verder dat elk stukje landschap dramatisch uit zal zien.

"What that means to us is dramatic views wherever you go. With every landscape or region of the game we try to make it look amazing and unique. ... Definitely the landscape is something we're pushing, to get you that sense of epic reality."

Carafan ging door over de franchise door te vertellen over de makeovers die de games hebben gekregen. Elk deel heeft een eigen thema en Carafan is trots dat elke game een eigen look-and-feel heeft. 

"With each game, we try to really reinvent the series, and really take it a huge step forward in just the visuals, graphics everything about the game. A lot of that is a direct reaction to the previous game. Oblivion was more kind of standard European fantasy, and with Skyrim, we wanted to do something more. That same feel wouldn't fit for this game. We wanted to do something that [if] you were living in Skyrim, it is different. It is the home of the Nords. Everything is based off them."

Sinds de bekendmaking van Skyrim is er al veel informatie vrijgegeven over Skyrim. Plaatjes, tekstuele informatie en trailers zijn er vrijgegeven. We moeten helaas wachten tot november  op de game. 11-11-11 verschijnt Skyrim.

 

skyrim

'Zeker 1000 arrestaties Egypte na protesten'

De veiligheidsdiensten in Egypte hebben sinds dinsdag zeker duizend mensen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij protesten tegen het regime van president Hosni Mubarak. Dat heeft een Egyptische veiligheidsfunctionaris donderdag laten weten.

Tienduizenden mensen gingen woensdag de straat op om het vertrek te eisen van Mubarak. In onder meer de hoofdstad Caïro en de havenstad Suez botsten demonstranten voor de tweede dag op rij met de politie.

Het geweld heeft tot dusver minstens zes mensenlevens geëist.

Clijsters nieuwe nummer twee wereldranglijst

Kim Clijsters bereikte eerder vandaag de finale van de Australian Open. Hierdoor stijgt ze maandag op de nieuwste editie van de wereldranglijst naar de tweede plaats.

In de eindstrijd in Melbourne moet de Belgische het zaterdag opnemen tegen de Chinese Na Li. "Ze is een moeilijke tegenstander. Li speelt een beetje hetzelfde spelletje als ik, met harde vlakke slagen en ook nog wat 'spin' erachter. En ze heeft een goede backhand. Ze zal ook vertrouwen geput hebben uit haar zege op Wozniacki," aldus Clijsters.

Heavy Rain-film komt eerder dan verwacht

Heavy Rain voelde aan als een film en nu is Warner Bros bezig om er ook daadwerkelijk een film van te maken. Warner Bros heeft de film zelfs in de versnelling gezet zodat deze nog eerder naar ons toe komt dan verwacht werd. De schrijver van Deadwood en NYPD Blue zal het script voor de film op zich nemen.

Of het wel handig is om een film te maken over een game die zulke sterke filminvloeden heeft is nog maar de vraag, maar er zijn genoeg mogelijkheden. Het script van Heavy Rain telde 2000 pagina's en er zijn enkele zaken geschrapt uit de game. Deze deleted scenes zouden dus kunnen dienen als basis voor de film. Voorlopig moeten we afwachten wanneer de film uitkomt, er is nog geen datum bekend.

heavy rain

Rutten verwacht moeizaam verteringsproces

De klap kwam hard aan bij PSV gisteravond. Na een goed optreden werden de Eindhovenaren uitgeschakeld door FC Twente.

In een zenuwslopende strafschoppenserie bleek Twente een tikkeltje gelukkiger, of geconcentreerder, zoals Michel Preud'homme zei. Rutten kon de nederlaag pal na afloop niet makkelijk wegzetten. "Maar dit is ook sport", zei hij voor de camera van Eredivisie Live.

"Dan speel je zo'n geweldige wedstrijd en dan komt de loterij van de strafschoppenserie. Dat is wel heel erg vervelend", vervolgde Rutten, die zijn ploeg in de 92ste minuut gelijk zag maken en er een verlenging uitsleepte. "Je verdient het om een ronde verder te komen. Maar tussen verdienen en krijgen zit veel. Dat is zuur."

"Over de gehele wedstrijd waren we de bovenliggende partij. Alleen in de eerste fase van de tweede helft hadden we het lastig toen FC Twente meer vooruit ging spelen. Daarna niet meer. Nu zal de knop om moeten voor komend weekend. Dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet gezien de manier waarop we uitgeschakeld zijn."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag nemen we gas terug.

De ANWB gaat de veiligheid van de provinciale wegen beoordelen, en komt met een sterrensysteem om de veiligheid per weg aan te geven. Raar. Want is dat geen taak voor de Rijksdienst voor het Wegverkeer? Hoe dan ook: op de provinciale wegen vallen de meeste verkeersdoden, dus die veiligheid is als zodanig wel een punt van zorg.
 
Maar een registratiesysteem alleen is natuurlijk niet genoeg. De veiligheid moet beter. Door aanpassingen aan de weg, óf door verlaging van de snelheid. Gewetensvraag:

Opvolger PSP officieel aangekondigd

Sony heeft vanochtend vroeg in Japan de NGP, Next Generation Portable, aangekondigd. Dit apparaat is de langverwachte PSP2 en zal dus de codenaam NGP dragen. Het apparaat bevat onder andere 'dual thumbsticks' en een 5 inch OLED-scherm. De NGP moet later dit jaar nog uitkomen.

Hieronder nog wat extra details:

  • Dual Thumbsticks
  • 5 inch OLED-scherm
  • Twee camera's, een voorop en een achterop
  • SixAxis bewegingsmogelijkheden
  • 3g, WiFi, GPS beschikbaar
  • Touchpad op de voorzijde en achterzijde
  • Elektronisch kompas

Sony claimt dat de NGP even krachtig is als de PS3 en in de presentatie werden Uncharted, WipeOut, LittleBigPlanet, Resistance, Broken, Reality Fighters en meer getoond. Deze genoemde titels zullen ook beschikbaar zijn voor de NGP

De NGP krijgt een nieuwe interface genaamd LiveArea, een gebruikersvriendelijke touchbased interface. Met deze interface kun je makkelijk zien wat je vrienden allemaal doen op hun NGP en met de functie 'Near' kom je te weten waar mensen in de buurt over chatten.

Verwacht in de loop van de dag meer informatie over de nieuwe handheld van Sony. Hieronder staan twee video's uit de presentatie, niet zulke goede kwaliteit, het is wachten op de officiële trailers. Onder de video's het officiële plaatje.

NGP

Zeker 21 doden door explosie kolenmijn Colombia

Bij een explosie in een kolenmijn in het noorden van Colombia zijn 21 kompels om het leven gekomen. Dat hebben reddingswerkers donderdag gezegd.

Vijf slachtoffers kwamen dicht bij de ingang van de mijn om het leven. Hun lichamen en die van twee andere mijnwerkers konden uit de mijn worden gehaald. De lichamen van de resterende veertien slachtoffers liggen nog in de mijn.

Waarschijnlijk werd de explosie veroorzaakt door vrijgekomen methaangas. Een dergelijke explosie is 'als een kanonschot en veroorzaakt in de mijn een grote vlam, met tragische gevolgen', zei gouverneur William Villamizar van de provincie Norte de Santander.

Bij een explosie in dezelfde mijn in 2007 kwamen 32 kompels om. De mijn zou wel hebben voldaan aan de veiligheidsvoorschriften. De minister van Mijnbouw Edgar Fabian Morales bepaalde desondanks dat de mijn voorlopig wordt gesloten.

Holocaust-documenten op internet geplaatst

De grootste verzameling documenten over de Holocaust is beschikbaar gemaakt op internet. Het Israëlische monument voor de Holocaust, Jad Wasjem, en internetgigant Google lanceerden het project woensdag. 130.000 foto's en documenten kunnen nu via Google worden opgeroepen.

Door middel van een applicatie kunnen internetters zelf een bijdrage leveren aan het project door hun eigen verhalen, commentaar en documenten van personen die in het archief voorkomen te plaatsen.

Drie jaar geleden werd in Tel Aviv begonnen met het project, toen Google zijn medewerkers aanmoedigde 20 procent van hun werktijd te besteden aan projecten die zij belangrijk achtten.

Eerder deze week lanceerde Jad Wasjem al een versie van zijn YouTube-kanaal in het Farsi, zodat videomateriaal ook beschikbaar wordt voor de aartsvijand van Israël: Iran. Op deze manier hoopt de organisatie Iraniërs te onderwijzen over de nazi-genocide op zes miljoen joden.

Een volgend project van Jad Wasjem is het digitaliseren van zijn verzameling getuigenissen van overlevenden van de nazi-vernietigingskampen.

[NBA] Ook Utah buigt voor San Antonio

San Antonio Spurs blijft uitstekend presteren in de NBA. De Texanen waren met 112-105 te sterk voor Utah Jazz en staan na 46 wedstrijden al op 39 overwinningen. Slechts vijf teams in de geschiedenis van de NBA konden op dit punt van het seizoen betere cijfers overleggen.

Manu Ginobili werd topscorer bij de Spurs met 26 punten, drie meer dan Tony Parker. Bij de thuisploeg was Deron Williams met 39 punten uitstekend op dreef, maar hij kon de zesde nederlaag op rij van de Jazz daarmee niet voorkomen. Francisco Elson speelde zes minuten mee en kwam daarin tot twee punten.

Bij Golden State Warriors kwam Dan Gadzuric niet in actie. Vanaf de kant zag de Hagenaar zijn ploeg thuis met 112-103 verliezen van New Orleans Hornets, dat aan een goede reeks bezig is en derde staat in de Western Conference.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Orlando 96-111
New Jersey Memphis 93-88
Toronto Philadelphia 94-107
Detroit Denver 100-109
Milwaukee Atlanta 98-90
Minnesota Oklahoma 117-118 wnv
Houston LA Clippers 96-83
Phoenix Charlotte 107-114
Utah San Antonio 105-112
Golden State New Orleans 103-112


[NBA] Ook Utah buigt voor San Antonio (Foto: Novum)

[AO] Clijsters zonder setverlies naar finale

Kim Clijsters is de tegenstandster van Na Li in de finale van de Australian Open. De als derde geplaatste Belgische leverde ook in haar halve finale tegen de Russische Vera Zvonareva (2) geen set in: 6-3, 6-3. Li verzekerde zich eerder op de dag ten koste van de nummer één van de wereld Caroline Wozniacki van een plaats in de eindstrijd.

Voor Clijsters is het de tweede keer dat ze in Melbourne doordringt tot de finale. In 2004 moest ze het daarin afleggen tegen haar landgenote Justine Henin, die gisteren plotseling haar afscheid aankondigde.

'Radiodirecteuren krijgen geld voor liedjes'

Directeuren van grote radiostations staan bij Buma/Stemra ingeschreven als componist van honderden liedjes. Zo ontvangen ze geld voor nummers die ze zelf niet geschreven hebben, schrijft de Volkskrant.

Onder anderen directeur van Radio 538 Jan Willem Brüggenwirth en directeur van Skyradio Ab Trik staan in de database van Buma/Stemra vermeld als componist of medecomponist. Als rechthebbende krijgen ze jaarlijks duizenden euro's.

Volgens de directeuren is nu eenmaal besloten dat zij het geld innen voor de componisten die intern bij hen werken. Vervolgens gaat dat via hen weer naar de componisten. Ze verdienen er zelf niks aan, zeggen ze. Volgens componisten zit het anders. Tegen de krant zeggen ze anoniem dat ze worden gedwongen radiobonzen mee te laten delen in de inkomsten.

Waarom de echte componisten niet gewoon bij Buma/Stemra worden ingeschreven is onduidelijk. Volgens Trik schijnt deze constructie handiger te zijn.

Van der Sar kondigt afscheid aan

Edwin van der Sar kondigt vandaag zijn afscheid aan bij Manchester United. Dat zegt de 40-jarige doelman in De Telegraaf.

"Ik breng het nu zelf graag naar buiten", zegt de Nederlandse doelman. "Het is een goed moment voor mijzelf, maar ook voor de club. Manchester United moet verder kijken en is ook al bezig met de opvolging." De afgelopen maanden werd flink gespeculeerd over de toekomst van Van der Sar, al vermoedde menigeen dat hij er na dit seizoen mee zou stoppen.

Bij Manchester United is hij nog steeds zeer geliefd. Manager Sir Alex Ferguson ziet hem als één van de beste goalies in de geschiedenis van de club. "Ik weet hoe de boss, de spelers en de mensen bij de club mij waarderen. Het is binnen de club fijn om te horen hoe blij ze met je zijn", legt Van der Sar uit.

De doelman hoopt met een piek af te sluiten in Manchester in de vorm van een prijs. "Nou ja, één prijs? Ik hoop eigenlijk meer. Het ideale scenario is voor mij met mooie prijzen in mijn handen te stoppen. We strijden nog op drie fronten", aldus de doelman, die nog niet weet wat hij na zijn carrière gaat doen.

"Je weet niet wat er op je afkomt de komende tijd. Het zal best moeilijk zijn, want ik heb dit vak precies de helft van mijn leven uitgeoefend. Mijn hart gaat ook nog steeds naar het voetbal uit. Anders doe je het ook niet zo lang op dit niveau. Maar straks komt mijn gezin echt op de eerste plaats."

Opnames The Hobbit vertraagd

De opnames van de tweedelige prequel van de Lord of the Rings trilogy zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld nadat Peter Jackson eerder deze week werd geopereerd aan een geperforeerde maagzweer.  Jackson ligt nog in het ziekenhuis.

Jackson werd eerder deze week met spoed opgenomen in het Wellington Hospital in Nieuw-Zeeland.  Jackson is momenteel herstellende.  Verwacht wordt dat hij volledig zal herstellen.

Nog even wachten op Kick-Ass 2

Helaas voor de fans die niet kunnen wachten op Kick-Ass 2; er wordt nog niet gewerkt aan de film. Ondanks dat de comic van Mark Millars en John Romita Jr. grote sprongen maakt, zijn ze nog niet bezig met Kick-Ass 2.

Scenarist Vaugh en co-scenarist Jane Goldman zijn niet begonnen met het script. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat de regisseur na de completing van X-Men: First Class eerst nog een andere film gaat maken. Jane Goldman reageerde als volgt op de geruchten:

"Saw a few erroneous reports today that I’m currently writing Kick Ass 2 script – sorry if anyone’s disappointed, but not true. Currently writing for 2 other projects, then on to lovely Matthew V’s next thing (right now, looks unlikely to be KA2) when X-Men post-prod’ ends."

X-Man First Class komt op 2 juni in de Nederlandse bioscopen.

ANWB beoordeelt veiligheid provinciale wegen

De ANWB komt met een keuringssysteem voor de veiligheid van provinciale wegen. Alle N-wegen worden beoordeeld zodat automobilisten kunnen zien of de weg veilig is. Het systeem moet overheden bovendien aanmoedigen de veiligheid op gevaarlijke wegen te verbeteren.

Het AD schrijft dat provinciale wegen de gevaarlijkste van het land zijn. Er vallen gemiddeld meer doden dan op snelwegen.

De ANWB wil in 2012 beginnen met het beoordelen van de wegen. Veilige wegen krijgen vier sterren, onveilige wegen een ster. Snelwegen werden al eerder beoordeeld met het sterrensysteem.

De inspecteurs beoordelen de weg onder meer op het gevaar op frontale botsingen en de kans op ongevallen langs de kant van de weg. Het duurt een paar jaar voordat de veiligheid van alle provinciale wegen is uitgedrukt met een ster. De resultaten komen op een website.

Arsenal wil door met Nederlander Özyakup

Jeugdinternational Oguzhan Özyakup kan zijn aflopende contract bij Arsenal met nog tweeënhalf jaar verlengen. Özyakup verruilde in 2008 de jeugdopleiding van AZ voor Arsenal.

Zijn zaakwaarnemer Salvador de Miranda heeft inmiddels eerste gesprekken gehad met de clubleiding van The Gunners, meldt OnsOranje. De Miranda geeft aan dat meerdere clubs azen op de Nederlandse Turk. "We zijn in onderhandeling. Meerdere clubs hebben geïnformeerd naar de situatie van Oguzhan."

"Maar Arsenal is onze eerste gesprekspartner. We moeten nu alle opties afwegen en kijken welke weg we gaan inslaan", aldus De Miranda op de website van OnsOranje. De 18-jarige Özkayup heeft nog altijd een duidelijk doel in Noord-Londen. "Toen ik AZ verruilde voor Arsenal wilde ik maar één ding: het eerste elftal halen", aldus de aanvaller.

"Dat kan nog steeds en ik ben daarom blij met dit positieve signaal. Ik heb onder meer advies ingewonnen bij Robin van Persie. 'Als je goed genoeg bent, krijg je altijd een kans', zei hij. En zo is het ook. Ik ga nu alles op een rij zetten en vervolgens neem ik een beslissing", besluit de jeugdinternational, die hoopt op speeltijd onder trainer Arsene Wenger.

[AO] Unicum voor Li Na

De Chinese tennisster Li Na heeft donderdag geschiedenis geschreven door via een zege op de topfavoriete Caroline Wozniacki de finale te bereiken van de Australian Open. Nog nooit eerder speelde een Chinese vrouw of man de enkelspelfinale van een grandslamtoernooi.

Li Na, als negende geplaatst bij de Australian Open, versloeg de Deense nummer 1 van de wereld Wozniacki met 3-6 7-5 6-3.

Li Na verslaat Wozniacki en schrijft historie
Li Na verslaat Wozniacki en schrijft historie (Foto: ANP)

Kamer buigt zich over toezeggingen missie Kunduz

De Tweede Kamer buigt zich donderdagochtend over een brief met toezeggingen van het kabinet over de voorgenomen politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Daarna wordt besloten of het afsluitende debat met premier Mark Rutte (VVD) donderdagmiddag kan plaatsvinden.

Vanwege het minderheidskabinet is tot het laatste moment onduidelijk gebleven of het kabinetsvoorstel kan rekenen op een meerderheid in het parlement. Aangezien gedoogpartner PVV niets in de missie ziet, zijn regeringspartijen VVD en CDA afhankelijk van de steun van oppositiepartijen.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft woensdag over de missie onder meer toegezegd aan de Kamer dat hij bereid is de duur van de opleiding van de Afghaanse agenten te verlengen van zes naar zestien tot achttien weken. Ook gaat Nederland met Afghanistan afspreken dat opgeleide politieagenten niet worden ingezet voor militaire taken. Verder mag een deel van de missie niet betaald worden uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking en willen de partijen garanties over de veiligheid van de trainers.

Als het debat donderdag doorgaat, moet Rutte in ieder geval D66, GroenLinks en de ChristenUnie zien te overtuigen. Zij zijn cruciaal voor een meerderheid, aangezien ook de PvdA, SP en Partij voor de Dieren tegen zijn. De SGP staat positief tegenover de missie, maar is met twee zetels niet van doorslaggevende betekenis. Bij Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GL) en Joël Voordewind (CU) leven echter nog bezwaren, bleek woensdag tijdens een debat in commissieverband over de missie. Zij kunnen pas instemmen als de regering een aantal eisen inwilligt.

Mocht Rutte aan het eind van het debat aan het langste eind trekken, dan nog is de oogst mager. Normaal gesproken wordt gezocht naar een zo breed mogelijk parlementair draagvlak voor het uitzenden van militairen. Met VVD, CDA, D66, GL, CU en SGP blijft de teller echter steken op 79 zetels.

'Scholieren moeten bril door digitaal schoolbord'

Basisschoolleerlingen moeten sneller een bril doordat op veel scholen wordt gewerkt met digitale schoolborden. De letters op zo'n bord zijn vaak kleiner dan op een krijtbord, waardoor leerlingen beter moeten kijken.

De Telegraaf schrijft dat oogartsen van het Medisch Centrum Leeuwarden opmerkten dat scholieren soms niet scherp zien. Volgens hen heeft dat 'mogelijk te maken met zaken als contrast op de digitale borden'.

Hoogleraar oogheelkunde Dick van Borren zegt dat de letters op het bord soms achter in de klas veel te klein zijn. "Met een krijtje kun je niet heel klein krabbelen. Op een scherm kun je letters wel heel klein maken. Wellicht denkt de docent dat het nog goed zichtbaar is."

Australië introduceert overstromingsbelasting

De regering van Australië heeft donderdag aangekondigd dat er een tijdelijke belasting komt om de kosten af te dekken die gepaard gaan met de overstromingen die het land in de afgelopen maand hebben getroffen. De zogenoemde 'overstromings-herstelbelasting' moet 1,8 miljard Australische dollar opleveren voor de schatkist van de federale overheid. Dat is omgerekend 1,3 miljard euro.

Premier Julia Gillard zei tegen Australische media dat het geld gebruikt zal worden voor herstel van beschadigde infrastructuur en hulp aan bedrijven die zwaar te lijden hebben gehad onder de overstromingen in het oosten van het land. De schade door het hoge water wordt op dit moment geraamd op ongeveer 10 miljard Australische dollar (7,2 miljard euro).

Bruggen, (spoor)wegen, landbouwgewassen en duizenden gebouwen in drie Australische staten werden verwoest of beschadigd tijdens de overstromingen, die nog altijd voortduren. Tot nog toe kwamen 35 mensen om het leven door incidenten die in verband worden gebracht met de natuurramp.

Als gevolg van de ramp zal het Bruto Binnenlands Product van Australië dit jaar volgens Gillard 0,5 procent lager uitvallen, dan wanneer er geen sprake zou zijn geweest van overstromingen. De premier verwacht dat de federale overheid circa 5,6 miljard Australische dollar (4 miljard euro) zal uitgeven aan de wederopbouw van de getroffen gebieden. Gillard stelde dat op een reeks zaken zal worden bezuinigd om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen. Lagere overheden zullen ook moeten bijspringen om de schade te herstellen.

De nieuwe belasting zal alleen gelden voor het belastingjaar 2011/2012, zo bezwoer Gillard. Wie meer dan 50.000 Australische dollar verdient, moet 0,5 procent extra belasting betalen. Huishoudens met meer dan 100.000 dollar aan inkomsten, betalen 1 procent overstromingsbelasting. Mensen die in de getroffen gebieden wonen worden uitgezonderd van de extra bijdrage aan de schatkist.

Oppositieleider Tony Abbott heeft geen goed woord over voor de nieuwe belasting, die hij omschrijft als dom. De politicus stelt dat de regering de kosten van de wederopbouw ook kan bekostigen door meer te bezuinigen op andere begrotingsposten.

Australië introduceert overstromingsbelasting
Australië introduceert overstromingsbelasting (Foto: ANP)

Barça spreekt afkeuring over boete Messi

FC Barcelona heeft met verbazing kennis genomen van de geldboete die Lionel Messi moet betalen voor een 'reclameuiting'. Messi was afgelopen zaterdag trefzeker voor Barcelona tegen Racing Santander (3-0). Na zijn treffer vierde de Argentijn zijn doelpunt met een opschrift op zijn ondershirt. Messi feliciteerde zijn moeder door richting de camera te lopen met de tekst 'Feliz cumple mami' op het t-shirt.

De Spaanse voetbalbond gaat echter niet mee in de feestvreugde van de familie Messi en heeft een boete van tweeduizend euro opgelegd. De Spaanse bond verbiedt spelers om teksten op een t-shirt te tonen na een doelpunt. Het maakt hierbij niet uit wat de inhoud of het doel is.

Barcelona is het niet eens met de boete van de Spaanse bond. De clubleiding meldt via de officiële kanalen dat er geen enkele intentie was om reclame te maken. Aangezien het om een boodschap in familiaire kring gaat, hoopt Barça op clementie van de voetbalbond.

Het kan wél!

"Het kan zijn dat ik iets heb zien binnenkomen en dacht dat jij het wel mooi zou vinden. Ik heb dat dan in het computersysteem op jouw naam gezet."
"Wil je dat dan nooit meer doen? Want dan krijg ik thuis een mail van jullie dat mijn bestelling binnen is en dan krijg ik mijn Vrouwlief over me heen: 'Heb je nou alwéér wat besteld? Waar halen we het geld vandaan?' Ik heb mijn Vrouwlief graag over me heen, maar liever niet scheldend en tierend, hè."
"Laffe rat."

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Opnieuw dag van protest in Egypte

Anti-regeringsdemonstranten in Egypte zijn woensdag opnieuw de straat opgegaan om het vertrek van president Hosni Mubarak te eisen. Sinds dinsdag zijn in het hele land 860 mensen opgepakt. Door het hardhandige optreden van de oproerpolitie heeft het imago van de Egyptische regering internationaal een flinke deuk opgelopen.

Demonstranten gooiden met stenen en brandbommen naar de politie, maar oproeragenten dreven hen al vlug uiteen door gebruik te maken van traangas, wapenknuppels en waarschuwingsschoten in de lucht. In Caïro was de politie de hele dag in de weer om groepen demonstranten te verjagen.

Hoewel de aantallen mensen die op de been waren kleiner waren dan dinsdag, was het toch een teken van de vastberadenheid van de demonstranten om in weerwil van het harde optreden van de politie de straat op te gaan.

Veel Egyptenaren hebben het idee dat Mubarak kwetsbaar is geworden. De 82-jarige president is al bijna dertig jaar aan de macht en zou overwegen het stokje over te dragen aan zijn zoon, Gamal. Een groot deel van de bevolking is echter sterk gekant tegen deze eventuele machtsoverdracht en uit door WikiLeaks gelekte diplomatieke documenten blijkt dat ook het machtige Egyptische leger niet graag ziet dat Gamal de macht overneemt.

Regeringsleiders in Europa veroordeelden de gebeurtenissen in Egypte in scherpe bewoordingen. Zij riepen het land op te democratiseren en de mensenrechten te respecteren. In Washington weigerde de woordvoerder van het Witte Huis, Robert Gibbs, te zeggen of Mubarak, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten, nog kan rekenen op de steun van president Barack Obama. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de Egyptische regering vreedzame protesten moet toestaan, in plaats van deze neer te slaan.

De activisten in Egypte maken gebruik van sociale netwerksites als Twitter en Facebook om op te roepen tot nieuwe demonstraties en locaties door te geven waar de demonstranten bijeen moeten komen. Het was dan ook niet vreemd dat de websites dinsdag en woensdag grotendeels uit de lucht lagen en ook op mobiele telefoons werden geblokkeerd.

De demonstraties begonnen woensdag toen tientallen mensen in Caïro voor het hoofdkantoor van de journalistenvakbond bijeenkwamen en door de politie werden weggejaagd. Agenten in burger arresteerden demonstranten en sloten hen op in minibusjes.

In verschillende steden in Egypte werd gedemonstreerd. In de stad Suez, ten oosten van Caïro, kwam het tot een gewelddadig treffen toen zo'n duizend demonstranten het lichaam opeisten van een demonstrant die een dag eerder bij een protestactie om het leven was gekomen. Later belegerden ongeveer driehonderd demonstranten een politiebureau in het centrum van de stad. De politie probeerde hen te verjagen door waarschuwingsschoten te lossen.

In totaal zijn zeker acht journalisten opgepakt. Woensdagochtend arresteerde de politie een cameraman van Associated Press en zijn assistent, omdat zij opnames maakten van de schermutselingen in Caïro. Een AP-fotograaf werd door een agent in elkaar geslagen en liep een gebroken jukbeen op toen hij foto's van de demonstraties maakte. Ook een correspondent van dagblad Trouw kreeg klappen, hoewel hij zich niet onder de demonstranten bevond en duidelijk had gemaakt dat hij een Nederlandse journalist was.

De oproep tot demonstreren werd voor het eerst gedaan op een Facebook-pagina genaamd De Martelaar, opgezet uit naam van Khaled Said, een jonge Egyptenaar die volgens zijn familie en getuigen vorig jaar in Alexandrië door politieagenten werd doodgeslagen. Op dezelfde Facebook-pagina werd woensdag geschreven dat 'geheel Egypte tegelijkertijd in beweging moet komen'.

[Copa del Rey] Uitslagen halve finales

Real Madrid en FC Barcelona hebben de beste papieren om de finale van de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi, te bereiken. Real Madrid won de uitwedstrijd bij Sevilla met 0-1 en FC Barcelona won in eigen huis met 5-0 van Almería. Volgende week zijn de returns.

Sevilla - Real Madrid

Real Madrid-spits Karim Benzema heeft zich voor de tweede keer binnen vier dagen tijd tot matchwinner gekroond. De Fransman nam in het eerste duel van de halve finale van de Copa del Rey bij Sevilla de enige treffer voor zijn rekening.

Daarmee verschaften de Madrilenen zich een gunstige uitgangspositie voor de return, volgende week woensdag in het eigen Bernabéu. Afgelopen zondag scoorde Benzema ook al het enige doelpunt in de competitiewedstrijd tegen Real Mallorca.

FC Barcelona - Almería

Ook in het Spaanse bekertoernooi heeft Almería een flinke oorwassing gekregen van FC Barcelona. Eerder werd er in de competitie al met 8-0 verloren en ook vanavond ging de ploeg in Camp Nou dik onderuit.

Voor rust liep de formatie van Pep Guardiola, die voorafgaand de wedstrijd geen hoge uitslag verwachtte, uit naar 4-0. Lionel Messi raakte tweemaal doel en ook David Villa en Pedro pikten een doelpuntje mee. Na ruim een uur spelen mocht ook Ibrahim Afellay zijn opwachting maken. In de slotfase bepaalde Seydou Keita de uitslag op 5-0.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.