Cel geëist voor vier berovingen in vijf dagen

Tegen een 20-jarige man uit Den Helder is donderdag tien jaar cel geëist voor het plegen van vier gewelddadige berovingen in vijf dagen tijd. In twee gevallen werd het slachtoffer in de kofferbak van zijn eigen auto opgesloten.

De man sloeg in november 2009 toe in Almere, Oostzaan, Medemblik en Castricum. Hierbij werden mensen bedreigd, mishandeld en beroofd en werden twee slachtoffers in de kofferbak van hun eigen wagen opgesloten.

De verdachte had al een flink strafblad. De officier van justitie in Alkmaar stelde dat het gemak waarmee de feiten zijn gepleegd een lange onvoorwaardelijke celstraf rechtvaardigt. De man zat nog in de proeftijd van een eerdere veroordeling. De officier van justitie wil dat het voorwaardelijke deel van die straf, twee maanden cel, alsnog ten uitvoer wordt gelegd.

Een medeverdachte van de man is al eerder veroordeeld tot zes jaar cel voor de beroving in Almere. Voor de drie andere berovingen wordt de 37-jarige Almeerder later berecht. Een 49-jarige vrouw uit Den Helder die ook bij de beroving in Almere was kreeg 4,5 jaar cel. Zij zou ook bij de andere berovingen zijn geweest. Het Openbaar Ministerie moet nog een beslissing nemen over haar vervolging.

Een 20-jarige vrouw uit Uitgeest die ook aanwezig was bij de berovingen en de tipgever zou zijn geweest voor de beroving in Castricum is door de rechtbank in Alkmaar al veroordeeld tot 92 dagen cel en een werkstraf van 180 uur. Verder zou een 23-jarige vrouw uit Lelystad bij de berovingen zijn geweest. Ook over haar vervolging moet nog worden beslist.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen de 20-jarige man uit Den Helder.