'Atlete Herzog gebruikte bloeddoping'

Peterselieman

Het lijkt er op dat de Nederlandse atlete Adrienne Herzog bloeddoping heeft gebruikt. Haar naam duikt op in operatie Windhond waarin de Spaanse politie een nieuw dopingnetwerk oprolde. Hierbij werd onder meer Manuel Pascua, de trainer van Herzog, gearresteerd.

De atletiekwebsite losseveter.nl heeft inzage gehad in het politiedossier dat er in de zaak opgebouwd is en daaruit zou blijken dat de 25-jarige Herzog bloeddoping gebruikte. Uit afgetapte telefoongesprekken zou blijken dat zij en haar trainer Pascua dit voor dit seizoen gestructureerder op zouden zetten, zodat de Nederlandse bij belangrijke wedstrijden beter voor de dag zou komen.

Pascua is een van de belangrijkste pionnen in het onderzoek, omdat hij aan meerdere atleten doping heeft verstrekt. De Spaanse krant El País maakte eerder al melding van de gesprekken tussen Herzog en haar trainer over doping en deze lijken nu bevestigd te worden. Bij de inval die de Guardia Civil eind vorig jaar deed werden bloedzakken gevonden, waarvan er hoogstwaarschijnlijk een toebehoort aan Herzog.

Herzog zelf is overigens geen verdachte in de zaak. In Spanje is de handel in verboden middelen verboden, maar het gebruik er van niet. De Nederlandse is niet bereikbaar voor commentaar.