Nieuwe overgangsregering Tunesië

De Tunesische premier Mohamed Ghannouchi heeft donderdagavond de samenstelling van de nieuwe overgangsregering bekendgemaakt. Hij benoemde drie onafhankelijke ministers voor Binnenlandse Zaken, Defensie en Buitenlandse Zaken.

Het is een handreiking aan de demonstranten, die eisen dat leden van de voormalige regeringspartij van president Zine El-Abidine Ben Ali aftreden, en een poging de rust te doen laten wederkeren in het Noord-Afrikaanse land. De premier zelf blijft voorlopig aan, ondanks de roep om zijn aftreden.

Donderdag maakte de machtige Tunesische vakbond UGTT bekend geen deel te willen nemen aan de nieuwe overgangsregering. De vakbond zei in een verklaring dat het feit dat er nog steeds ministers van de voormalige regering bij betrokken worden een obstakel is voor deelname aan het nieuwe kabinet.

De verklaring komt na twee dagen van onderhandelingen over de vorming van de tweede regering van nationale eenheid sinds president Ben Ali het land op 14 januari na hevige protesten ontvluchtte.

De stap van de UGTT zal de spanningen in het land vermoedelijk verder doen toenemen, waar nog steeds protesten plaatsvinden om politici te dwingen afstand te nemen van de voormalige regering. Vijf ministers traden kort na de vorming van het huidige kabinet al af, onder hen drie leden van de UGTT.

In de eerste overgangsregering zat een aantal leden van de oppositie maar de meest hoge posten werden bezet door politieke vrienden van Ben Ali. Donderdag trad de minister van Buitenlandse Zaken Kamel Morjane af. Morjane was onder Ben Ali eerder minister van Defensie.


Nieuwe overgangsregering Tunesië (Foto: Novum)