Minister blijft bij afschaffen strippenkaart

Redactie

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) blijft erbij dat de strippenkaart volgende week kan worden afgeschaft in Zuid-Holland, ondanks het nieuws dat de OV-chipkaart heel eenvoudig te kraken is. Dat heeft Schultz donderdag gezegd tijdens een spoedoverleg in de Tweede Kamer.

De strippenkaart naast de OV-chipkaart laten bestaan kost zo'n 30 miljoen euro per jaar, zei Schultz. Bovendien is de strippenkaart minstens zo fraudegevoelig. "Met een beetje nagellak kun je al gratis reizen. De strippenkaart in de lucht houden is dus geen oplossing voor het probleem van de gekraakte chipkaart."

Een deel van de Tweede Kamer vindt dat Zuid-Holland moet afzien van het plan om volgende week donderdag de strippenkaart af te schaffen nu duidelijk is dat de chipkaart met behulp van Windows-software en een goedkope kaartlezer te kraken is.

Schultz zei dat de vervoersbedrijven en TLS, het bedrijf achter de OV-chipkaart, werken aan een systeem om chipkaarten op te sporen die volgens de nieuwe methode zijn gekraakt. Die worden dan geblokkeerd. Dat betekent dat fraudeurs telkens een nieuwe kaart van 7,50 euro moeten aanschaffen. "Dan wordt het kraken een stuk minder aantrekkelijk dan het leek", zei Schultz.

Schultz zei verder dat reizigers niet de dupe worden van het kraken. Het is voor zover bekend niet mogelijk om saldo of gegevens te stelen. Ook benadrukte de minister dat het kraken van een OV-chipkaart een strafbaar feit is, waarvoor in het verleden al enkele mensen tot taakstraffen zijn veroordeeld.

In Amsterdam en de stadsregio Rotterdam is de strippenkaart overigens al afgeschaft. Zuid-Holland is de eerste provincie waarin de strippenkaart straks niet meer geldig is.


Minister blijft bij afschaffen strippenkaart (Foto: Novum)