'School moet hulp zorgleerling zelf regelen'
Scholen worden zelf verantwoordelijk voor de extra hulp die leerlingen nodig hebben om mee te kunnen komen in de klas. Dat staat in een plan voor het zogenoemde passend onderwijs dat vrijdag wordt besproken in de ministerraad, meldt de NOS donderdag.
Het passend onderwijs is bedoeld om leerlingen minder vaak vanuit regulier onderwijs te laten doorstromen naar speciaal onderwijs. Het systeem van de rugzakjes, het budget voor zorgleerlingen van waaruit passend onderwijs moet worden bekostigd, is vastgelopen en wordt afgeschaft.
Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid voor de extra hulp uiteindelijk bij de ouders. Die moeten nu zoeken naar een plek voor hun kind.
Volgens de PO-raad, de brancheorganisatie van het primair onderwijs, is dit vooral bij kinderen met een beperking lastig. Zo zou in een klas met vier ADHD-kinderen de aandacht voor andere leerlingen tekort kunnen schieten. "Daarom is het nodig dat scholen er zelf voor verantwoordelijk worden en regionaal hierover afspraken kunnen maken", zegt de woordvoerder.
Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs wil nog niets over het plan zeggen, aangezien de ministerraad zich er nog niet over heeft kunnen buigen, maar laat wel weten dat de minister waarschijnlijk begin volgende week komt met een brief over het onderwerp.
In het plan staat verder dat verschillende buitenschoolse zorgprojecten moeten worden geschrapt wegens bezuinigingen. Tegen de bezuinigingen op passend onderwijs is veel protest. "Het voelt alsof we een muurtje moeten metselen, maar voordat het muurtje wordt gemetseld, wordt de helft van de stenen weggehaald. Maar evengoed wordt je geacht een stevig muurtje neer te zetten", zegt de woordvoerder van de PO-raad.
Samen met ouder- en onderwijsvakorganisaties organiseert de PO-raad voor primair onderwijs diverse acties. Op 9 februari wordt in Nieuwegein een landelijke manifestatie gehouden.