Opnieuw dag van protest in Egypte

Anti-regeringsdemonstranten in Egypte zijn woensdag opnieuw de straat opgegaan om het vertrek van president Hosni Mubarak te eisen. Sinds dinsdag zijn in het hele land 860 mensen opgepakt. Door het hardhandige optreden van de oproerpolitie heeft het imago van de Egyptische regering internationaal een flinke deuk opgelopen.

Demonstranten gooiden met stenen en brandbommen naar de politie, maar oproeragenten dreven hen al vlug uiteen door gebruik te maken van traangas, wapenknuppels en waarschuwingsschoten in de lucht. In Caïro was de politie de hele dag in de weer om groepen demonstranten te verjagen.

Hoewel de aantallen mensen die op de been waren kleiner waren dan dinsdag, was het toch een teken van de vastberadenheid van de demonstranten om in weerwil van het harde optreden van de politie de straat op te gaan.

Veel Egyptenaren hebben het idee dat Mubarak kwetsbaar is geworden. De 82-jarige president is al bijna dertig jaar aan de macht en zou overwegen het stokje over te dragen aan zijn zoon, Gamal. Een groot deel van de bevolking is echter sterk gekant tegen deze eventuele machtsoverdracht en uit door WikiLeaks gelekte diplomatieke documenten blijkt dat ook het machtige Egyptische leger niet graag ziet dat Gamal de macht overneemt.

Regeringsleiders in Europa veroordeelden de gebeurtenissen in Egypte in scherpe bewoordingen. Zij riepen het land op te democratiseren en de mensenrechten te respecteren. In Washington weigerde de woordvoerder van het Witte Huis, Robert Gibbs, te zeggen of Mubarak, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten, nog kan rekenen op de steun van president Barack Obama. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de Egyptische regering vreedzame protesten moet toestaan, in plaats van deze neer te slaan.

De activisten in Egypte maken gebruik van sociale netwerksites als Twitter en Facebook om op te roepen tot nieuwe demonstraties en locaties door te geven waar de demonstranten bijeen moeten komen. Het was dan ook niet vreemd dat de websites dinsdag en woensdag grotendeels uit de lucht lagen en ook op mobiele telefoons werden geblokkeerd.

De demonstraties begonnen woensdag toen tientallen mensen in Caïro voor het hoofdkantoor van de journalistenvakbond bijeenkwamen en door de politie werden weggejaagd. Agenten in burger arresteerden demonstranten en sloten hen op in minibusjes.

In verschillende steden in Egypte werd gedemonstreerd. In de stad Suez, ten oosten van Caïro, kwam het tot een gewelddadig treffen toen zo'n duizend demonstranten het lichaam opeisten van een demonstrant die een dag eerder bij een protestactie om het leven was gekomen. Later belegerden ongeveer driehonderd demonstranten een politiebureau in het centrum van de stad. De politie probeerde hen te verjagen door waarschuwingsschoten te lossen.

In totaal zijn zeker acht journalisten opgepakt. Woensdagochtend arresteerde de politie een cameraman van Associated Press en zijn assistent, omdat zij opnames maakten van de schermutselingen in Caïro. Een AP-fotograaf werd door een agent in elkaar geslagen en liep een gebroken jukbeen op toen hij foto's van de demonstraties maakte. Ook een correspondent van dagblad Trouw kreeg klappen, hoewel hij zich niet onder de demonstranten bevond en duidelijk had gemaakt dat hij een Nederlandse journalist was.

De oproep tot demonstreren werd voor het eerst gedaan op een Facebook-pagina genaamd De Martelaar, opgezet uit naam van Khaled Said, een jonge Egyptenaar die volgens zijn familie en getuigen vorig jaar in Alexandrië door politieagenten werd doodgeslagen. Op dezelfde Facebook-pagina werd woensdag geschreven dat 'geheel Egypte tegelijkertijd in beweging moet komen'.