FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 januari 2011

's Nachts stemmen in Leeuwarden

In Leeuwarden kunnen kiezers tijdens de Provinciale Statenverkiezingen 's nachts al een stem uitbrengen. In de nacht van 1 op 2 maart kan bij wijze van proef vanaf 00.00 uur worden gestemd in een mobiel stembureau bij de ingang van stadsschouwburg De Harmonie, meldt de gemeente donderdag.

In de Stadsschouwburg vindt diezelfde nacht een verkiezingsfeest van Jongeren en Politiek Friesland (JPF) plaats. Behalve feestgangers kunnen ook anderen een stem uitbrengen in het mobiele stembureau.

De gemeente denkt dat nachtstemmen vooral voor jongeren en 'vroegstemmers' aantrekkelijk is. "Sommige mensen moeten vroeg naar hun werk. Dan is het prettig als je daarvoor al kan stemmen", licht een woordvoerder van de gemeente toe.

Het is niet voor het eerst dat nachtstemmen mogelijk is. Eerder kon dit ook al eens in de gemeente Groningen. "Maar die doen het volgens mij nu niet", vertelt de zegsvrouw. Of in andere gemeenten ook nachtstemmen mogelijk wordt gemaakt, weet de woordvoerder niet. "Maar ik denk niet dat er veel zijn die het doen."

Mocht de proef in Leeuwarden een succes zijn, dan wordt het in de toekomst vaker mogelijk gemaakt.

Vietnamese journalist in brand gestoken

Een Vietnamese journalist heeft ernstige brandwonden opgelopen nadat een inbreker de man in zijn huis besproeide met chemicaliën en hem in brand stak. Dat heeft een collega van het slachtoffer donderdag gezegd.

Volgens de krant Tuoi Tre had de journalist geen vijanden en is het niet bekend wie hem heeft aangevallen. Nguyen Thi Ngoc Mai, de collega van de man, zei dat hij over verschillende onderwerpen schreef en dat het mogelijk is dat de aanval een wraakactie was.

Handelaren apenkoppen opgepakt in Gabon

De autoriteiten in Gabon hebben vijf personen gearresteerd, omdat zij in het bezit waren van de koppen van twaalf chimpansees en een gorilla. Dat heeft het Wereldnatuurfonds (WNF) donderdag gezegd. Naast de koppen werden er dertig chimpanseehanden in beslag genomen, evenals lichaamsdelen van luipaarden, olifanten en een leeuw.

Waar de lichaamsdelen voor bedoeld waren, is niet bekend. "Koppen en handen worden bijvoorbeeld nu en dan gebruikt voor rituele ceremonies", zei Natalia Reiter van het WNF. "Sommige mensen denken dat ze geluk brengen en sommigen houden ze als souvenir. Van handen wordt gedacht dat ze meer macht brengen of ze worden gebruikt als trofee."

Natuurbeschermers denken dat de zaak zich tot ver buiten de grenzen van Gabon uitstrekt, omdat leeuwen niet voorkomen in het land. De verdachten komen bovendien allen uit andere landen in Afrika. Vier van de vijf zijn Nigerianen, de vijfde is een vrouw uit Benin.

Manager Afrikaanse Mensapen van het WNF David Greeg noemde de vondst 'hoogst verontrustend'. "Voor zover ik weet is er de afgelopen tien jaar niet zo'n grote inbeslagname geweest van lichaamsdelen van mensapen", zei hij.


Handelaren apenkoppen opgepakt in Gabon (Foto: Novum)

Will Smith plant Annie-remake met dochter

Will Smith is van plan een remake te maken van de klassieke filmmusical Annie, met zijn tienjarige dochter Willow in de hoofdrol. Volgens het Amerikaanse filmblad Variety is hij in bespreking met Sony Pictures om het project rond te krijgen.

De 42-jarige acteur liet eerder al blijken grootse, lucratieve plannen te hebben met zijn kinderen. Zijn productiemaatschappij Overbrook Entertainment bracht in 2010 een remake van The Karate Kid uit, met zijn twaalfjarige zoontje Jayden in de hoofdrol. De film bracht wereldwijd maar liefst 350 miljoen dollar op.

Smith heeft zijn goede vriend rapper Jay-Z gevraagd de muziek te verzorgen. Hij is bekend met de nummers uit de musical, in 1998 scoorde hij een grote hit met zijn variant op het lied Hard Knock Life. Smith en Jay-Z werkten eerder al samen toen ze de musical Fela! produceerden.


Will Smith (Foto: Novum)

'Brandbestrijding Moerdijk slecht georganiseerd'

De bestrijding van de brand in Moerdijk was niet goed georganiseerd. Dat zegt een bevelvoerder van de vrijwillige brandweer die als een van de eersten ter plaatse was bij de brand twee weken geleden. Hij doet zijn verhaal donderdag in het televisieprogramma EenVandaag.

De brand legde het chemieconcern Chemie-Pack in de as en zorgde voor miljoenenschade. Sindsdien is er veel onrust over gezondheidsrisico's en het vrijkomen van mogelijk giftige stoffen, maar volgens het RIVM valt het mee.

De bevelvoerder stelt dat de gevolgen van de brand veel minder ernstig waren geweest als de brandbestrijding beter was georganiseerd. De vrijwillige brandweermannen, die als eerste op de brand werden afgestuurd, kampten met een tekort aan bluswater, te weinig manschappen en te kleine blusvoertuigen, vertelt hij. Daardoor zouden ze kansloos zijn geweest bij het bestrijden van het vuur.

De brandweer van Shell en Defensie moesten uiteindelijk worden ingezet om de brand onder controle te krijgen. Tweede Kamerleden en deskundigen stellen in een reactie dat snel moet worden ingegrepen om toekomstige rampen te voorkomen.

Regionaal commandant van de brandweer Midden- en West-Brabant Martin Hudepohl vertelde in een reactie op het relaas van de bevelvoerder in het programma dat voor het industrieterrein Moerdijk met alle bedrijven die daar gevestigd zijn wordt gekeken naar het opzetten van een gezamenlijke brandweer. Hudepohl stelde verder dat er snel is opgeschaald, wat betekent dat er veel mensen en materieel naar de brand zijn geloodst. "Breekt er weer zo'n brand uit, dan zou die op dit moment op dezelfde manier worden aangepakt met snel opschalen. Ik denk dat onze mensen heel trots zijn op wat zij hebben bereikt."


'Brandbestrijding Moerdijk slecht georganiseerd' (Foto: Novum)

'Jongeren uitgesloten om verklaring gedrag'

Ruim 1200 jongeren tot 25 jaar worden jaarlijks uitgesloten van bijvoorbeeld een opleiding of baan omdat ze geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen. Deze jongeren hebben niet altijd zware strafbare feiten begaan. Ook relatief lichte vergrijpen, verdenkingen en registraties in de politie- en justitiecomputers kunnen leiden tot het afwijzen van een VOG-aanvraag, meldt het Vara-programma De Ombudsman.

Hoogleraar Miranda Boone, verbonden aan het Willem Pompe Instituut in Utrecht, stelt geschrokken te zijn van het 'rigide' systeem. In het programma, dat vrijdag wordt uitgezonden, stelt ze dat het systeem doorslaat.

In haar onderzoek Justitiële rehabilitatie, balanceren tussen veiligheid en privacy, dat binnenkort verschijnt, bekritiseert Boone het gebruik van justitiële gegevens van alle Nederlanders ten behoeve van het VOG-systeem, bovenop het strafrechtsysteem. Het systeem zou ertoe leiden dat mensen na hun straf nog een extra en vaak ook veel zwaardere straf krijgen.

Boone pleit ervoor dat mensen na een straf weer met een schone lei kunnen beginnen. "Een baan is een hele goede beschermende factor om te voorkomen dat mensen strafbare feiten plegen. Als ze die baan niet meer kunnen krijgen, is het risico dat mensen opnieuw strafbare feiten plegen alleen maar groter."

COVOG-directeur Carol Verheij onderkent in een reactie in het programma het probleem, maar stelt dat werkgevers de VOG nu eenmaal aanvragen omdat het gaat om potentiële werknemers die gaan werken met geld, mensen en klanten waarbij sprake is van vertrouwelijke informatie. "Als wij een Verklaring Omtrent het Gedrag afgeven, dan moet iedereen er op kunnen vertrouwen dat we een gedegen screening hebben gedaan. Wij moeten een afweging maken tussen aan de ene kant het belang van het individu en aan de andere kant het belang van de samenleving."

[Coppa Italia] AC Milan naar kwartfinales

Mede dankzij een uitblinkende Robinho heeft AC Milan zich donderdagavond ten koste van Bari geplaatst voor de kwartfinale van de Coppa Italia. De Braziliaan scoorde éénmaal en gaf tweemaal de beslissende pass.

Met Milan en Bari troffen twee uitersten elkaar in het San Siro. De koploper leek voor aanvang weinig moeite te krijgen met Bari, dat de rode lantaarndrager is in de Serie A. In het bekerduel bleek dit ook het geval te zijn. Het verweer van de bezoekers was al snel gebroken door een doelpunt van Zlatan Ibrahimovic.

De Zweed was ook in het vervolg van de tweede helft gevaarlijk, was enkele malen dichtbij, maar zag een ploeggenoot uiteindelijk de score verdubbelen. Alexander Merkel werd in het strafschopgebied bediend door Robinho en het toptalent prikte de bal achter Daniele Padelli.

Bari ondernam na de thee verwoede pogingen om de aansluitingstreffer te produceren, maar het was ondanks een afgekeurde goal van José Castillo machteloos. Hoewel Milan gas terug nam, bleef het oppermachtig en dat werd in de slotfase kracht bij gezet door Robinho, die na twee assists nu eens zelf mocht scoren: 3-0.

Van Hummel wil 2011 goed beginnen

Kenny Hummel weet al welk doel hij in 2011 voor ogen heeft. De sprinter van Skil-Shimano wil vanaf het begin van het jaar in vorm zijn. Dit liet hij weten tegenover Omroep Gelderland.

Van Hummel: "Meestal kom ik pas in april, mei op gang en zet ik dan goede resultaten neer. Maar nu heb ik hard gewerkt om er vanaf het begin te staan.”

“Als ik iets kan pakken, laat ik het niet liggen. Ik ga eerst naar Maleisië voor de Ronde van Langkawi, dan door naar Qatar en vervolgens Oman. Ik ben deze maand maar één dag thuis", aldus Van Hummel, die gisteren te horen kreeg dat zijn team niet mee mag doen aan de Tour de France.

Colin vervolgt loopbaan in Cyprus

Jurgen Colin verlaat tijdens de winterstop RKC Waalwijk voor Anorthosis Famagusta. Hij ondertekende in Cyprus een contract voor anderhalf jaar. Colin was in Waalwijk bezig aan zijn tweede seizoen.

Bij de huidige nummer vijf van de Cypriotische competitie treft hij landgenoten Jeffrey Leiwakabessy en Civard Sprockel. Colin kwam verder uit voor PSV, RC Genk, NAC Breda, Norwich City, Ajax en Sporting Gijón.

Bijzondere graftombe in Peru ontdekt

In de regio Lambayeque in het noorden van Peru hebben Peruaanse archeologen een bijzondere graftombe gevonden. Deze tombe stamt uit de tijd voordat de eerste Europeanen voet aan land zetten op het Amerikaanse continent. In de tombe bevindt zich een edelman uit de precolumbiaanse Sicán-cultuur. Dat maakte onderzoeker Carlos Elera en zijn collega’s vandaag bekend.

De wetenschappers troffen de dode edelman zittend aan op een draagstoel met een masker, een kroon en een heleboel andere gouden en zilveren voorwerpen. Al deze voorwerpen tonen aan dat de man een belangrijke status had. Het is niet de eerste keer dat een man met veel aanzien uit de Sicán-cultuur werd ontdekt op een draagstoel. In 1992 gebeurde dat ook al eens in Oro, toen een gelijksoortige tombe werd gevonden.

Toch is het de eerste keer dat wetenschappers een dergelijk tombe aantreffen in het Las Ventanas-gebied. Inca’s De Sicán-cultuur ontstond in 750 na Christus en beleefde zijn hoogtepunt tussen 900 en 1100. Pas in 1375 kwam er een einde aan de Sicán toen het gebied ingelijfd werd door de Chimú, die op hun beurt een kleine honderd jaar later overwonnen werden door de Inca’s.

Alain Clark zingt titelsong Gooische Vrouwen

Alain Clark heeft de titelsong van de Gooische Vrouwen-film voor zijn rekening genomen. De 31-jarige zanger schreef het nummer Foxy Lady speciaal voor de film, die vanaf 10 maart in de Nederlandse bioscopen draait.

Clark mocht het voorlopige resultaat alvast zien om inspiratie op te doen voor het nummer. "Na het zien van de film wist ik direct welke richting ik op wilde met het liedje. Net als de film is het nummer dynamisch, ontroerend en feel-good tegelijk", vindt de zanger. "Ik ben er heel blij mee."

Het nummer wordt al eerder uitgebracht als single. Foxy Lady is vanaf 14 februari te downloaden. De clip wordt in de tweede week van februari opgenomen. Pianist Jeroen Rietbergen, de vriend van de bedenker van de film Linda de Mol, heeft de rest van de filmmuziek gecomponeerd.


Test Drive Unlimited 2 is goud

Test Drive Unlimited 2 is eindelijk goud, heeft Atari Europe vandaag bekendgemaakt. Dit betekent dat de game vanaf nu op disc zal komen te staan. De game zelf zal op 11 februari verschijnen voor de PC, Xbox360 en de PlayStation 3. 

TDU2 draait om een eiland vol met rijke mensen, waaronder de protagonist. Het doel is om lekker te scheuren met dikke bolides. TDU2 maakt gebruik van M.O.O.R.; Massive Open Online Racing. Dat betekent dat de wereld constant online is en zodoende ook constant aanpast aan de gebeurtenissen binnen het spel. Je kan samen met je vrienden samenspelen of tegen andere lui racen. Daarnaast zal de game allemaal overige realisme ingebakken hebben; waaronder damage, auto's, weer en dag/nacht-cyclus.

tdu2

Virtua Tennis 4 naar alle grote consoles

SEGA heeft vandaag bevestigd dat Virtua Tennis 4 voor alle grote consoles zal uitkomen; de PlayStation 3, Xbox360 en de Wii. Dat Virtua Tennis 4 naar de PS3 kwam, was al langer bekend. Vandaag is bekendgemaakt dat de game ook op de overige consoles zal verschijnen. 

De game zal naast de gewone buttoncontrols ook geschikt zijn voor de Kinect, Move en Motion Plus. Gamers kunnen nu dus kiezen om al swingend ten strijde te strekken of gewoon lui op de bank te blijven gamen. De game zal een aantal bekende tennissers krijgen maar mist ook enkele namen, zoals Nadal, Federed, Murray. Verder zal er een nieuwe World Tour komen en zal de multiplayer beter uitgewerkt zijn.

"Virtua Tennis 4 is a huge push forward for the much loved SEGA series. New technology has allowed for the development of innovative styles of gameplay, meaning Virtua Tennis can reach a level of realism not seen before in the tennis genre."

Er is nog geen officiële launchdate bekendgemaakt maar SEGA heeft beloofd dat de game in de lente uit zal komen.

virtuatennis

Sastre: "Weer eens vrij in juli"

Carlos Sastre kreeg vanmiddag te horen dat zijn ploeg niet is uitgenodigd voor de Tour de France van dit jaar. De winnaar van 2008 reageerde gelaten op het nieuws.

"De Tour is speciaal. Ik was er graag bij geweest, maar ik maak de beslissing helaas niet zelf", aldus Sastre tegenover Cyclingnews. "De organisatie maakt z'n eigen afwegingen en wie ben ik om die ter discussie te stellen. Wat ik wel weet, is dat ik voor het eerst in tien jaar weer eens vrij ben in juli."

De Spanjaard zal zijn seizoen nu afstemmen op de Giro en later waarschijnlijk ook de Vuelta. Ook Denis Menchov, ploeggenoot van Sastre, zal de Tour moeten missen en zal zijn podiumplaats van afgelopen jaar dus niet kunnen verdedigen.

Feyenoord-fans woedend op Johan Derksen

Een groep fans van Feyenoord heeft woedend gereageerd op uitspraken van Johan Derksen dinsdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman. Volgens de fans gedraagt de hoofdredacteur van Voetbal International zich als een volksmenner om de supporters te verleiden tot rellen.

Derksen was te gast in het programma om zijn mening te geven over het vertrek van Leo Beenhakker bij de Rotterdamse club. De fans besloten naar aanleiding van zijn uitspraken om een open brief te schrijven: "Waar wij u al maandenlang horen prediken dat de heren Mario Been en Beenhakker de fans rustig houden, zijn het juist de investeerders die al vanaf eind juli 2010 met de Feyenoord-supportersvereniging en fans uit alle geledingen aan tafel zitten om te bekijken welke bijdrage de supporters kunnen leveren aan de wederopstanding van onze club. Ook de directie van Feyenoord is hierbij betrokken. Dat dit op een constructieve wijze gebeurt, past natuurlijk niet in uw hetzestraatje."

"Uw verslaggever Martijn Krabbendam was van bovenstaande op de hoogte, maar omdat dit gedrag van de Feyenoord-supporters niet in uw straatje past, heeft u er geen aandacht aan geschonken. Sterker nog: roept u doodleuk dat de rust is bewaard door Been en Beenhakker. Het is zelfs nog leuker: Beenhakker heeft nooit met de naar voren geschoven vertegenwoordigers van de fans gesproken!", aldus de aanhangers.

Volgens de fans past dit echter niet in het straatje van Derksen en probeert hij daarom de supporters te verleiden tot rellen.

"Misschien kan de voetbalwet ook op u worden toegepast."

 

 

Verkracht, geslagen en levend begraven

In Saigon, Vietnam zijn twee mannen gearresteerd nadat ze een 21-jarige vrouw ernstig hebben mishandeld. De politie legt Tran Xuan Canh (18) en To Thanh Han (20) verkrachting, beroving en poging tot moord ten laste.

De twee mannen hebben toegegeven dat ze dronken waren toen ze ‘iets leuks wilden doen’.  Nadat ze hun slachtoffer hadden uitgekozen besloten ze om haar te verkrachten, in elkaar te slaan en te beroven. Om hun daad te verhullen probeerden ze de vrouw levend te begraven. Daar werd door een buurtbewoner een stokje voor gestoken. De man hoorde allerlei vreemde geluiden en besloot een kijkje te nemen, waarop de twee daders wegrenden.

Hij vond de naakte vrouw half begraven in de grond. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht en maakt het goed. Tegen de politie verklaarde ze dat de twee mannen haar onzedelijke voorstellen deden en dat ze haar na weigering in een hoek duwden en hun daad begingen.

Mertens: "Ajax zal laatste keer niet vergeten zijn"

FC Utrecht ontvangt zondagmiddag Ajax. Dries Mertens vreest geen moment voor de beladen wedstrijd tegen de Amsterdammers.

Mertens ziet het belang in van het duel met Ajax. "Indien we nog willen meespelen voor de Europese plaatsen moeten we thuis punten pakken. Ook tegen topploegen als Ajax", zegt Mertens, die Ajax op ziet krabbelen de laatste weken, op zijn website.

"Het is niet dat we Ajax vrezen, maar na de trainerswissel begint het steeds beter te draaien bij hen. Het vertrouwen van de spelers groeit en dat zie je aan het spel van Ajax. Ik verwacht dat de spelers heel gretig gaan spelen. Ik kijk er naar uit."

Mertens houdt goede herinneringen over aan zijn eerder confrontaties met de club uit Amsterdam. "Ajax zal nog niet vergeten zijn dat we in de ArenA kwamen winnen." Ricky van Wolfswinkel was in de eerste seizoenshelft goed voor twee doelpunten vanaf de stip.

Vleminckx op weg naar eeuwige roem bij N.E.C Nijmegen

Björn Vleminckx is hard op weg de trefzekerste NEC'er in de historie van de club te worden. De Belgische spits scoorde al vijftien keer dit seizoen.

Voor de vijftien doelpunten had Vleminckx maar negentien duels nodig. Daarmee heeft hij een leeuwendeel van de Nijmeegse treffers dit seizoen voor zijn rekening genomen. Woensdagavond was hij nog tweemaal trefzeker in het competitieduel met AZ (2-2). Zijn tweede was bovendien een juweeltje.

Met zijn vijftien voltreffers leidt Vleminckx de dans op de topscorerslijst. Hij heeft een voorsprong van drie op concurrent in de lijst Mark Janko, de FC Twente-spits die gisteren vier goals maakte tegen Heracles (5-0). Opvallend is dat Vleminckx vooral in uitwedstrijd tot scoren komt; al tien keer was hij op vreemde bodem trefzeker.

Alleen Hans Venneker (1967/68, 19 doelpunten) en Cas Janssens (1972/73, 18) vonden in het verleden tot nog toe vaker het net voor NEC in één seizoen. Evenals Georgi Hristov, Theo de Jong, De Gier en Jürgen Jendrossek scoorde Vleminckx dit seizoen vijftien maal.

[WK] Verkoudheid verstoort voorbereiding Gerritsen

Twee dagen voor het begin van de wereldkampioenschappen sprint in Thialf is schaatsster Annette Gerritsen nog steeds niet volledig hersteld van een verkoudheid. De voorbereiding van de Liga-rijdster verloopt daarom niet ideaal.

Gerritsen maakte vanwege een hamstringkwetsuur pas eind december, bij de NK sprint, haar seizoensdebuut. "De afgelopen drie weken waren super belangrijk voor me", zei ze donderdag. "Ik ben bezig mijn 'slag' terug te vinden, werkte aan mijn timing op hoge snelheid en was bezig met het 'uitversnellen' in de bochten. Zaken die ik door de blessure zo'n twee maanden niet heb kunnen doen."

LSVb: alle partijen aan bod bij studentenprotest

De partijen CDA, VVD, SP, GroenLinks, PvdA en D66 krijgen vrijdag tijdens het studentenprotest in Den Haag allemaal de ruimte om hun zegje te doen. Dat stelt voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Sander Breur donderdag in een reactie op beweringen van SP-Kamerleden dat SP-leider Emile Roemer een spreekverbod heeft gekregen voor de demonstratie.

SP-Kamerlid Harry van Bommel liet donderdag via Twitter weten dat PvdA-leider Job Cohen en D66-voorman Alexander Pechtold wel mogen spreken tijdens de demonstratie, maar dat Roemer een spreekverbod heeft gekregen. "Wat een rechtse corpsballencluppies", twitterde hij.

Twee partijen krijgen de mogelijkheid 'los' te spreken, zegt Breur. Vier andere partijen gaan met elkaar in debat. "Elke partij wil wel een fractievoorzitter aan het woord laten en een woordvoerder laten deelnemen aan het debat. Maar we hebben tweeënhalf uur de tijd, langer niet op verzoek van de politie en de NS. En ik kan mij niet voorstellen dat het in het belang is van de studenten dat alle partijen twee keer aan het woord mogen komen."

De SP mag volgens Breur meedoen aan het debat, samen met GroenLinks, CDA en VVD. PvdA en D66 mogen los spreken. De SP stuurt volgens Breur Jasper van Dijk het debat in. "Roemer wil niet het debat in, maar wel los spreken. Maar inhoudelijk is het geen verstandige keus de SP los te laten spreken. Wij willen ze in het debat bezig zien, aangezien ze een andere kijk op de situatie hebben dan andere partijen."

Hariri opnieuw kandidaat voor premierschap

De Libanese premier Saad Hariri stelt zich opnieuw kandidaat voor het premierschap. De gesprekken over het vormen van een nieuwe regering gaan maandag van start. Hariri maakte zijn beslissing donderdag bekend.

De aankondiging van de premier zet kwaad bloed bij Hezbollah en zijn bondgenoten, die eerder al aangaven Hariri niet te accepteren als kandidaat voor het premierschap. 'Hun doel is me aan de kant te schuiven en me politiek te liquideren', zei Hariri. De premier benadrukte dat hij een diplomatieke oplossing zoekt voor de politieke crisis in zijn land.

De crisis is het gevolg van de val van de Libanese regering. Hezbollah trok zijn ministers vorige week terug uit de regering uit onvrede over de steun die de Libanese regering gaf aan het VN-tribunaal dat de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri onderzoekt. Veel mensen verwachten dat leden van Hezbollah zullen worden aangeklaagd, hoewel de extremistische beweging zelf ontkent betrokken te zijn geweest bij de aanslag.

Levenslang geëist voor Dordtse 'fietsmoord'

Een 31-jarige man uit Dordrecht heeft donderdag een levenslange celstraf tegen zich horen eisen voor de moord op een 27-jarige man uit Zwijndrecht. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Dordrecht bekendgemaakt.

De Dordtenaar heeft de Zwijndrechter volgens justitie op 15 november 2009 neergeschoten toen die tussen de Patersweg en het Jacob Marisplein in Dordrecht fietste. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

De officier van justitie kon 'ter bescherming van de maatschappij' niet anders dan tot deze eis komen. De verdachte heeft een uitgebreid strafblad en is al eerder veroordeeld voor gewelddadige overvallen. Bovendien weigert hij mee te werken aan onderzoeken naar zijn psychische gesteldheid, zodat de officier geen tbs kon eisen.

De verdachte werd enkele weken na de dodelijke schietpartij aangehouden. Zelf heeft hij altijd geweigerd iets over de verdenkingen te zeggen. Maar uit een aantal citaten in een in zijn woning gevonden dagboek blijkt volgens de officier daderwetenschap. 'Jij was de snelste, maar keek verbaasd toen ik je verraste voordat een kogel in je voorhoofd barstte', zo schreef hij.

De man zou de moord hebben gepleegd in opdracht van een 25-jarige vrouw uit Dordrecht. Die vroeg hem het slachtoffer een lesje te leren en zou ook bereid zijn geweest daarvoor te betalen. Tegen de vrouw is een straf van vijf jaar cel geëist.

De 31-jarige Dordtenaar stond ook terecht voor het plegen van een gewelddadige overval in juni 2009 op een 82-jarige man uit Zwijndrecht. De man overleed enkele weken na de overval. Verder wordt de man verdacht van een poging tot moord op de eigenaar van een hennepkwekerij en een andere overval.

In deze zaak hebben veel betrokkenen volgens het OM niet het achterste van hun tong willen laten zien uit angst voor de verdachte. De man zou altijd een wapen bij zich dragen en zou er niet voor terugdeinzen het te gebruiken. Enkele getuigen die de politie wilde horen, gingen ervandoor. In een afgetapt telefoongesprek hoorde de politie de man zeggen dat 'al die gasten die praten' bang voor hem zijn. 'Als ik vrij kom, dan ga ik ze iets aandoen', liet hij de toehoorder weten.

[MotoGP] Weekend Qatar duurt vier dagen

Het MotoGP-weekend in Qatar zal in plaats van drie vier dagen gaan duren. De reden hiervoor is dat de races een uur naar voren zijn gehaald om te voorkomen dat de rijders te maken krijgen met een vochtige baan, welke ongelukken kan veroorzaken.

De wedstrijd in Qatar wordt onder donkere omstandigheden verreden en de organisatie wil dat de rijders in alle sessies dezelfde lichtomstandigheden krijgen. Dit kan alleen als de sessies over meerdere dagen uitgesmeerd worden. Op donderdag 17 maart rijden de rijders in de 125cc en de Moto2 twee sessies en de coureurs in de de MotoGP één.

Een dag later is dit twee sessies voor de MotoGP en ieder één voor de andere klasses. Op de zaterdag zijn de kwalificaties en rijden de 125cc en Moto2-machines hun warming up. De MotoGP-rijders hebben wel gewoon op de racedag hun warming up.

Inzetbaarheid Ruiz, T Janssen onzeker

Het is nog niet duidelijk of Bryan Ruiz komende zondag fit is voor de competitiewedstrijd van FC Twente tegen FC Groningen. Ruiz heeft nog geen toestemming om weer volledig mee te trainen.

Ruiz is herstellende van een operatie aan zijn knie en miste gisteren ook al de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo. Theo Janssen zal er komende zondag waarschijnlijk ook niet bij zijn. De middenvelder is nog steeds ziek en heeft nog niet getraind.

Red Bull RB7 op 1 februari onthuld

Red Bull Racing heeft bekend gemaakt dat de RB7 op 1 februari in Valencia onthuld zal gaan worden. Op die dag beginnen de eerste wintertests in de Formule 1 en zal deels duidelijk worden hoe de nieuwe krachtsverhoudingen zullen gaan liggen.

Regerend kampioen Red Bull is niet het enige team dat haar bolide op 1 februari aan de pers toont, want ook Scuderia Toro Rosso, Mercedes Grand Prix en Team Lotus doen dit. Williams stuurt ook de nieuwe auto naar buiten, maar doet dit zonder presentatie. Ferrari, Sauber en Lotus Renault GP zullen hun auto al eerder aan het publiek voorstellen.

Moeder moet toekijken hoe dochtertje wordt verkracht

De Amerikaanse politie heeft een 32-jarige man uit Punta Gorda opgepakt die op gruwelijke wijze een twaalfjarig meisje heeft verkracht. Terwijl Jerome Nubin gisteren het meisje misbruikte, dwong hij haar moeder toe te kijken.

Op het politiebureau van Charlotte County kwam gisterochtend een verontrustend telefoontje binnen. De grootvader van het meisje meldde dat Nubin zijn kleindochter had verkracht. Het meisje vertelde de rechercheurs later hoe de man haar had verkracht op haar moeders slaapkamer terwijl haar moeder hierbij aanwezig was.

De verkrachter, nota bene de vriend van de moeder van het meisje, bedreigde zowel zijn vriendin als haar dochter met een honkbalknuppel. Het meisje werd door Nubin geslagen en gestompt waarna hij haar dreigde haar keel door te snijden als zij haar kleren niet zou uittrekken.

Nadat het meisje had gehoorzaamd, werd ze driemaal door haar moeders vriend verkracht. Nubin is opgepakt en blijft voorlopig vastzitten.

'World of Starcraft' mag niet

Een creatieve gamer is begonnen aan een World of Starcraft-mod in de Starcraft II-editor. Hoewel Activision Blizzard gebruikers aanspoort om de limitaties van de editor te zoeken, hebben ze een 'cease and desist'-brief gestuurd naar Youtube, in een poging de pre-alpha trailer van de mod te laten verwijderen.

Dit is ondertussen al gelukt en de video is al verwijderd, maar gelukkig hebben andere gebruikers hem opnieuw geüpload. World of Starcraft is een mod die een kruising is van Starcraft en World of Warcraft. Ben je benieuwd naar de beelden? Bekijk onderaan het bericht de pre-alpha beelden.

Activision Blizzard heeft ondertussen al contact gezocht met de enthousiaste modder. In een gesprek is duidelijk geworden dat Blizzard de volledige rechten heeft op de titel 'World of Starcraft' en ze waren bang dat de modder buiten de SCII-editor zou gaan werken. De modder is momenteel in bespreking met Activsion Blizzard welke naam hij dan mag gebruiken.

Daarnaast heeft de modder al verschillende banen aangeboden gekregen door ontwikkelaars die wel wat zagen in de vaardigheden van de man. Bekijk hieronder de pre-alpha trailer.

Cech weigert landstitel uit het hoofd te zetten

Petr Cech hoopt met Chelsea het tij te keren. De Tsjechische sluitpost van The Blues heeft het kampioenschap nog niet uit zijn hoofd gezet.

Chelsea lijkt de laatste weken weer wat op te krabbelen na een zeer zwak einde van het vorige kalenderjaar. De achterstand op koploper Manchester United bedraagt zeven punten, terwijl ook Manchester City en Arsenal op voorsprong staan.

Cech ziet de toekomst rooskleurig tegemoet, omdat hij denkt dat Chelsea nog altijd voor de titel kan gaan. "Het seizoen begon goed, maar daarna ging het stukken minder", aldus de doelman tegen MATCH. "Manchester United doet het goed, maar ze zijn nog te achterhalen door ons. De titelstrijd gaat tussen United en Chelsea"

United verloor dit seizoen nog geen duel. Cech is onder de indruk van het team van Sir Alex Ferguson. "United is erg veerkrachtig en heeft natuurlijk veel kwaliteit, waardoor ze een moeilijk te kloppen ploeg zijn. Ik heb echter vertrouwen in Chelsea."

Xbox-update slecht voor Call of Duty piraten

Microsoft heeft gisteren een update voor de Xbox 360 uitgebracht die volgens de officiële berichtgeving slechts de optie terug brengt om als je je console opstart direct de game te spelen die op dat moment in je console zit. Maar blijkbaar heeft Microsoft een sneakysneaky gedaan en zit er meer in de update dan je zou vermoeden!

Mensen met een gemodde Xbox 360 die voorheen met gemak gebrande kopieën van Call of Duty: Black Ops en Modern Warfare 2 konden spelen merken dat ze dat nu ineens niet meer kunnen. Vaak krijgen de piraten een Disk Read Error voor de neus of simpelweg een zwart scherm. De consoles worden nog niet automatisch geband van Xbox Live, legale games kunnen namelijk wel gespeeld blijven.

Opvallend is dat alleen Modern Warfare 2 en Black Ops nu geband zijn, een oudere Call of Duty zoals World at War blijkt het wel te blijven doen. Wat ook opvallend is is de keuze aan games. Halo: Reach zou bij veel mensen ook problemen geven, maar andere nieuwe games als Assassin's Creed: Brotherhood en Need for Speed: Hot Pursuit zouden nog werken als een zonnetje.

Ubisoft komt met data voor 3DS-games

Ubisoft heeft een lijstje gepubliceerd met daarop een aantal 3DS-titels en de data dat ze verschijnen. We zien dat Ubisoft bij de lancering van de 3DS aanwezig is met vier games. Een week later komen er nog twee uit en ergens halverwege nog twee games. Bekijk de lijst hieronder.

  • Asphalt 3D – 25 maart
  • Rayman 3D –25 maart
  • Tom Clancy’s Ghost Recon: Shadow Wars 3D –25 maart
  • Tom Clancy’s Splinter Cell 3D –25 maart
  • Combat of Giants: Dinosaurs 3D – 1 april
  • Rabbids 3D – 1 april
  • Driver: Renegade 3D – halverwege 2011
  • James Noir’s Hollywood Crimes – halverwege 2011

De Nintendo 3DS komt 25 maart uit in Europa en enkele dagen later in Amerika.

Apple telt App Store-downloads af

Apple heeft een banner op de voorpagina van haar site met een countdown welke aftelt tot de tien miljardste download uit de App Store. 

De App Store is beschikbaar op de iPhone, de iPad en sinds 6 januari ook op iedere Mac. In deze winkel kunnen gebruikers via het internet applicaties van ontwikkelaars kopen en direct installeren.

De gebruiker die de tien miljardste applicatie heeft gedownload maakt kans op een iTunes giftcard van 10.000 dollar.


Apple telt App Store-downloads af (Foto: FOK!)

'PSP-versie Thor geannuleerd'

De Europese tak van SEGA heeft een nieuwe versie van hun release-lijst naar VG247 gestuurd. Nu blijkt dat de PSP-versie van de filmgame Thor niet meer op de lijst staat want op de lijst staat het volgende: "removed from the release schedule". De game stond gepland voor een release in derde kwartaal van 2011.

VG247 heeft al opheldering gevraagd aan SEGA maar die heeft nog niet gereageerd. De game staat nog wel gepland voor een release op de Xbox 360, PS3, Wii en de DS.

Chantal Janzen tekent bij RTL 4

Chantal Janzen gaat vanaf 1 maart aan de slag bij RTL 4. De presentatrice heeft een contract voor drie jaar getekend. In die drie jaar gaat Janzen verschillende programma's presenteren en krijgt ze van RTL de kans om haar acteertalent verder te ontplooien. 

De presentatrice heeft veel zin in haar nieuwe job en voelt een klik bij RTL: "Al vanaf de eerste gesprekken bij RTL 4, die overigens niet zo heel lang geleden plaatsvonden, voelde ik al de energie. We hebben beide dezelfde visie en voelden goed aan welke kant we met elkaar op wilden. Ik krijg heel veel leuke en nieuwe collega's en kan niet wachten om te beginnen", aldus Janzen.

Tot voor kort werkte Chantal Janzen voor de AVRO, maar afgelopen dinsdag werd bekend dat beide partijen uit elkaar gingen. Volgens de AVRO ging dat in goed overleg, maar volgens Albert Verlinde zou de omroep hebben gezegd: "We betalen je best veel en je doet vrij weinig."

Pornoster Sexy Cora (23) overleden

Sexy Cora is niet meer. De Duitse pornoster is vanmiddag op 23-jarige leeftijd overleden.

Caroline Berger, zoals de van Big Brother bekende pornoster bij de burgerlijke stand bekend stond, raakte vorige week in coma tijdens haar zesde borstvergroting. Hoewel er 50% kans was dat ze weer zou ontwaken, bleek het lichaam toch te veel schade te hebben opgelopen.

Vanochtend verzamelden de nabestaanden zich rond Berger, zo laat haar 25-jarige weduwnaar weten. "De artsen hadden ons verteld dat ze het niet meer zou halen", vertelt Tim Wosnitza aan Bild. "Haar bloeddruk was drastisch gedaald en haar lichaamsfuncties vielen na elkaar uit. Om 14.30 uur is ze vredig ingeslapen."


Gelukkig hebben we de beelden nog...

Schotse topscorer Miller naar Bursaspor

Glasgow Rangers heeft de topscorer van de Schotse competitie, Kenny Miller, moeten laten gaan. Hij heeft een contract bij Bursaspor getekend. De officiële website van de regerend Turks landskampioen meldde dit donderdagmiddag.

De Schotse landskampioen moest haar topscorer deze maand wel verkopen, als het nog wat geld wilde ontvangen voor de aanvaller. Het contract van Miller liep komende zomer af. De speler had al aangegeven dat hij het niet zag zitten om na de zomer ook nog in Glasgow te blijven.

Het vertrek van Miller is een aderlating voor de Rangers. Mede dankzij zijn doelgerichtheid staat de ploeg bovenaan in de Schotse competitie. Miller maakte in de eerste seizoenshelft in Schotland alleen al 21 doelpunten.  De kans is groot dat hij dat, ondanks zijn vertrek, topscorer van het seizoen zal worden. De tweede plaats in de topscorerslijst wordt bezet door Connor Sammon van Kilmarnock met slechts dertien doelpunten.

Huisman en Huisman winnen in Biddinghuizen

De zestiende wedstrijd in de strijd om de KPN Marathon Cup is gewonnen door Sjoerd Huisman. De 24-jarige Andijker was in Biddinghuizen de snelste van een kopgroep van tien man.

Ralf Zwitser en Rene Ruitenberg kwamen als respectievellijk tweede en derde over de meet. Karlo Timmerman behield de leiding in het algemeen klassement.

De zus van Sjoerd, Mariska Huisman, won bij de vrouwen. Huisman, die vorig jaar de Marathon Cup won, bleef Danielle Bekkering en Mireille Reitsma. Carla Zielman kwam als de nummer negen over de streep en behield de leiding in het algemeen klassement.

Verstappen denkt aan Dakar-deelname

Jos Verstappen overweegt serieus volgend jaar deel te gaan nemen aan de Dakar Rally. De Nederlandse autocoureur volgde de afgelopen weken het evenement op de voet en zegt nu dat het bij hem is gaan kriebelen om zelf eens mee te doen.

"De 2011-editie van de Dakar Rally zit er weer op. Helaas, moet ik zeggen. Want 'Le Dakar' is in mijn ogen een waanzinnig evenement. Spectaculair om naar te kijken, loodzwaar om aan deel te nemen. Als je ziet wat de coureurs moeten doorstaan, waar ze doorheen moeten en wat er allemaal bij komt kijken, dan kun je niet anders concluderen dat er in de natuur van Argentinië en Chili de afgelopen weken pure topsport is bedreven," zei Verstappen.

"Net als vorig jaar heb ik het evenement dit jaar met argusogen gevolgd en ik moet eerlijk bekennen dat het evenement me meer en meer begint te trekken. Ik heb dan ook zeker interesse om zelf een keer het avontuur te proeven en de uitdaging van de Dakar Rally aan te gaan. Als deelnemer wel te verstaan, maar dan vanzelfsprekend met de ondersteuning van een goed, professioneel team."

Verstappen wil daarvoor bij een topteam instappen. "Ik wil de zaken dan wel serieus aanpakken en voel er bijvoorbeeld weinig voor om anoniem mee te gaan rijden. Of je doet iets goed of je doet het niet, dat is nog altijd mijn motto. Ik heb er nog geen concrete gesprekken over gevoerd, maar ik denk er wel serieus over na. Als het aan mij ligt gaat het er zeker van komen."

 

Rolstoeler uit sloot door hond

Een 43-jarige man die donderdagmiddag met zijn elektrische rolstoel in een sloot in Enschede terechtkwam is gered door zijn hond. Het dier bleef blaffen tegen een 13-jarige jongen die in de buurt liep.

De jongen ontdekte de man in de sloot van het park aan de Roessinghsbleekweg en probeerde met een andere voorbijganger, een 45-jarige man uit Goor, de man uit de sloot te trekken. Door het gewicht van de rolstoel lukte dat echter niet. Uiteindelijk wist politie- en ambulancepersoneel de man rond 15.15 uur uit zijn benarde positie te bevrijden. De Enschedeër is voor controle naar een ziekenhuis gebracht.

De Enschedeër reed op een voetpad dat boven de sloot iets schuin afloopt. Vermoedelijk raakte de rolstoel volgens de politie daardoor van het pad en in de sloot. De rolstoel kantelde, maar de man kon zijn hoofd boven water houden terwijl hij vastzat in zijn rolstoel.

Willem II plaatst vacature voor nieuwe directeur

Willem II is naarstig op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. De Tilburgers doen via het digitale thuis een oproep.

Willem II kent een dramatisch seizoen en bungelt uitzichtloos onderaan de Eredivisie. Een nieuwe sterke man of vrouw is derhalve gewenst, maar erg aantrekkelijk is de baan in Tilburg niet. Om de vrijwel zekere degradatie te ontlopen moet de nieuwe algemeen directeur een Houdini-act uitvoeren.

De primaire arbeidsvoorwaarden zijn volgens Omroep Brabant niet om over naar huis te schrijven. Hoewel de uitdaging groot is de functie van leidinggevende niet erg dankbaar, gezien het recente verleden.

Willem II is op zoek naar een ervaren bestuurder, die gewend is in meerdere verschillende belangenvelden te opereren. Voorts is hij enthousiast en inspirerend als leider en is hij koersvast in zeer uiteenlopende overlegsituaties. Tot slot: de aan te trekken directeur moet over commercieel inzicht beschikken, geen overbodige luxe bij de geteisterde club van Gert Heerkes.

Brandon wil zelf worden vastgeketend

De 18-jarige Brandon die al 3 jaar niet meer buiten is geweest, zegt dat hij zelf af en toe wil worden vastgeketend. Dit is om hem tegen zichzelf te beschermen. De jongen verblijft al sinds zijn twaalfde in de instelling 's Heeren Loo.

Dit werd bekendgemaakt door CDA-staatssecretaris van Volksgezondheid, Marlies Veldhuizen van Zanten-Hyllner, nadat zij een bezoek had gebracht aan Brandon.

Tijdens het gesprek kwam naar buiten dat de jongen zelf helemaal niet blij is met de beelden die naar buiten zijn gekomen. Ze geven volgens hem een verkeerd beeld van de situatie. Zelf zou hij het namelijk fijner hebben gevonden als hij zonder tuigje was gefotografeerd. De staatssecretaris kon begrijpen dat hij dit beschamend vond.

Brandon zal over een tijdje naar een speciale woning gaan zonder meubelen. In de kamer die hij nu heeft in de instelling heeft hij het linoleum van de muren gepeuterd. In zijn nieuwe woonomgeving hoeft Brandon niet constant vastgeketend te zijn. Hij hoeft alleen zijn tuigje vast te maken als er een medewerker van de instelling op bezoek komt.

Volgens de staatssecretaris is er niks aan de hand met de jongen en wordt hij goed verzorgd in de instelling. Het kan niet anders dan dat dit soort instellingen blijven bestaan, aldus de staatssecretaris.

De aanleiding van het bezoek van de staatssecretaris aan Brandon was dat door alle media-aandacht er woensdag een spoeddebat werd ingelast in de Tweede Kamer.

Fleuren voor twee duels geschorst

Niels Fleuren van VVV Venlo heeft van de aanklager betaald voetbal van de KNVB een schikkingsvoorstel van drie duels schorsing waarvan één voorwaardelijk gekregen. Gisteravond, in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht, werd de verdediger na een felle charge met rood van het veld gestuurd.

Fleuren is akkoord gegaan met het voorstel waardoor VVV de komende twee wedstrijden geen beroep op hem kan doen.

Vrouw VS praat weer door transplantatie

Een Amerikaanse vrouw is weer in staat om te praten, nadat ze herfst vorig jaar een strottenhoofdtransplantatie heeft ondergaan. Dat hebben haar artsen donderdag gezegd. De vrouw, de 52-jarige Brenda Jensen, is de tweede mens ter wereld die een dergelijke transplantatie heeft ondergaan.

Meer dan tien jaar geleden raakten Jensens stembanden beschadigd, doordat ze herhaaldelijk een beademingsslang uit haar keel had getrokken, terwijl ze onder verdoving was in een ziekenhuis. De vrouw kon door de beschadiging alleen 'praten' met behulp van een apparaatje waardoor haar stem klonk als die van een robot. Jensen smachtte er echter naar om met haar eigen stem te praten.

De operatie duurde in totaal achttien uur en werd verspreid over twee dagen uitgevoerd. Doktoren vervingen haar strottenhoofd, haar luchtpijp en haar schildklier door die van een donor. De operatie werd uitgevoerd door artsen uit de Verenigde Staten, Zweden en Engeland, die twee jaar lang hadden geoefend op de operatie.

Twee weken na de transplantatie sprak de vrouw haar eerste woorden met een schorre stem. Sindsdien gaat het spreken Jensen steeds gemakkelijker af. Wel ademt ze nog via een buisje in haar luchtpijp en moet ze opnieuw leren om te slikken. Het duurt dan ook nog even voordat de vrouw weer normaal kan eten.

Rutte: Hervormingen voor stabiele euro

De stabiliteit van de eurozone is gediend met een structurele aanpak van de EU-landen. Dat zei minister-president Mark Rutte donderdag na afloop van een lunch met EU-president Herman van Rompuy. "Voor de stabiliteit van de eurozone is een structurele aanpak nodig", aldus Rutte. "En een stabiele euro is van belang voor Europa."

Met name de werkgelegenheid vraagt volgens de premier niet alleen om het op orde brengen van de begroting van eurolanden, maar tevens om 'hervorming van sociale stelsels'.

EU-voorzitter Van Rompuy vulde Rutte aan. Hij wees op de voorgenomen evaluatie van de door landen in de eurozone genomen maatregelen in maart. "We spreken de komende weken en maanden over verdere versterking van het instrumentarium."

De EU-landen besloten eerder tot oprichting van een noodfonds voor de eurozone. Dit fonds omvat, mede met toezeggingen van het IMF, 750 miljard euro.

Voor de komende EU-top in februari staat geen extra overleg met de eurolanden afzonderlijk gepland, al sloot Van Rompuy niets uit. "Als meer nodig is zullen we dat doen."

Rutte ontving Van Rompuy op het Catshuis voor een officiële kennismaking. Tijdens de lunch spraken de twee verder over de agenda voor de komende EU-top op 4 februari. Een prominent onderwerp hierop is energie.


Mark Rutte: structurele hervormingen voor stabiele euro (Foto: Novum)

"Hopelijk deze week nieuws over Van Nistelrooy"

Jorge Valdano, algemeen directeur van Real Madrid, heeft zich uitgelaten over enkele geruchten rondom de club. Valdano en Mourinho zouden een moeizame relatie onderhouden. Mourinho zou meer willen investeren in de huidige selectie en dit zou worden tegengehouden worden door de clubleiding. Valdano liet echter aan de Spaanse pers weten dat hier geen sprake van is.

"Er worden gestoorde dingen gezegd", aldus Valdano. "Het slaat nergens op dat deze gedachten versterkt zijn de afgelopen dagen. Sinds afgelopen zondag alleen hebben we samen gegeten, constant met elkaar gepraat en gisteren heeft hij me nog een berichtje gestuurd."

Het gerucht zou zijn voortgekomen uit een interview na de wedstrijd tegen Almeria. Real Madrid had toen net gelijkgespeeld tegen de nummer laatst. Valdano zegt dat zijn woorden toen zijn verdraaid en hij liet weten dat een dergelijk gerucht absoluut niet zijn bedoeling was.

Valdano liet ook weten hoe de onderhandelingen met Ruud van Nistelrooy en Hamburger SV gaan. "We zijn er mee bezig. Deze week hopen we definitief nieuws over dit debat te hebben."

Remake Lethal Weapon zonder Gibson

Een nieuwe Lethal Weapon zonder Mel Gibson lijkt in de maak. Filmmaatschappij Warner Bros heeft gekozen voor een remake in plaats van een vijfde deel in de serie met Gibson, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Warner stoeide al jaren met een scenario voor Lethal Weapon 5 en was in conclaaf met scenarist Shane Black, de schrijver van Lethal Weapon 1 en 2. Met het besluit tot een remake in plaats van een vervolg wordt hoofdrolspeler Mel Gibson omzeild. Hij was de laatste maanden vooral in het nieuws vanwege een voogdijzaak tegen ex-vriendin Oksana Grigorieva.

De nieuwe scenarist, Will Beall, is een voormalige politieagent uit Los Angeles die vooral in de sloppenwijk South Central patrouilleerde. Hij schreef eerder het scenario voor The Gangster Squad, over de gelijknamige beruchte boevenbende uit de jaren vijftig. Dit verhaal moet in 2013 verfilmd worden. Beall wil van de remake een keiharde actiefilm voor 18-plussers maken.

Wanneer de productie van start moet gaan, is nog niet bekend. Ook is nog niets bekend over de nieuwe cast.


Remake Lethal Weapon zonder Gibson (Foto: Novum)

Ruim honderd maffiosi opgepakt in VS

De Amerikaanse FBI heeft donderdag een gevoelige klap toegebracht aan de vijf belangrijkste maffiafamilies in New York. Agenten arresteerden meer dan honderd maffiosi op verdenking van moord, afpersing en drugshandel. De arrestaties vonden voornamelijk plaats in de New Yorkse wijk Brooklyn, maar ook in andere wijken, in New Jersey en in New England.

De massale arrestatie volgde op meerdere onderzoeken. Eerdere onderzoeken, waarbij de FBI werd geholpen door overlopers, hebben de gelederen van de maffia al uitgedund en hebben geleid tot lange celstraffen voor een aantal maffiabazen.

Vorige week nog werd een 93-jarige maffiabaas tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld.


Ruim honderd maffiosi opgepakt in VS (Foto: Novum)

Het schiettuig van BRINK

Hadden we het kortgeleden nog over creatieve kills in Bulletstorm, dan is het nu tijd voor de creatieve wapens van BRINK. De volgens de ontwikkelaar 'intuïtieve shooter' heeft namelijk een heel scala aan verschillende guns beschikbaar die je helemaal naar je hand kan zetten.

In de futuristische FPS speel je in single, co-op of multiplayer leden van Resistance of Security. Er zijn twee campagnes en je wordt gaandeweg beter door middel van experience points. De game zou volgende de ontwikkelaar in de komende lente uit moeten komen.

Afwijzing Tour verbaast Skil niet

De Nederlandse wielerformatie Skil-Shimano is door de ASO niet uitgenodigd voor deelname aan de Ronde van Frankrijk. Voor de ploeg is het een flinke tegenvaller, maar het nieuws komt niet als een verrassing.

"Ik wist dat we dichtbij zaten, maar dacht wel dat ze voor vier Franse ploegen zouden kiezen", aldus manager Iwan Spekenbrink van Skil tegenover NUsport. "Het is dus geen grote verrassing. Het is wel balen."

De afwijzing werd bekend tegelijk met de presentatie van de ploeg van Skil-Shimano in Rotterdam voor volgend seizoen. "Het verhaal blijft voor ons nu zoals het was", aldus Spekenbrink. "De Vuelta en de Waalse klassiekers blijven ons doel. Wij wisten al dat deelname aan Parijs-Nice en de Tour moeilijk zou worden, dat is gebleken. Dat het vandaag komt tijdens de presentatie maakt niet uit. Mededeling is mededeling", besloot de manager.

Pakje sigaretten 40 tot 50 cent duurder

Een pakje sigaretten wordt met ingang van 1 maart 40 tot 50 cent per pakje duurder. Dat heeft marktleider Philip Morris, maker van onder andere Marlboro, donderdag tegen het ANP gezegd.

Een pakje Marlboro kost voortaan 5,20 in plaats van de huidige 4,80 euro voor 19 sigaretten. Pakjes L&M, Philip Morris en Chesterfield gaan alle drie 50 cent in prijs omhoog. Een pakje Philip Morris kost voortaan 5,30 in plaats van 4,80 euro.

Gauloises, van fabrikant Imperial Tobacco, gaat net als Marlboro 5,20 euro kosten. De shag van Imperial Tobacco blijft gelijk in prijs, maar wordt weer 2,5 gram lichter. Een pakje shag van Drum kost nu 5,50 euro voor 42,5 gram, vanaf 1 maart kost een pakje van 40 gram 5,50 euro.

Pakje sigaretten 40 tot 50 cent duurder
Pakje sigaretten 40 tot 50 cent duurder (Foto: ANP)

Jozefzoon is hersteld van knieblessure

Ajax kan weer beschikken over Florian Jozefzoon. De jonge buitenspeler heeft zich weer bij de groepstraining laten zien.

Jozefzoon hervatte donderdag de training bij Ajax. Dat meldt de Telegraaf. De rechtsbuiten is hersteld van een knieblessure die hem twee maanden aan de kant heeft gehouden. In tegenstelling tot Jozefzoon waren er ook veel spelers juist niet op de Ajax-training van donderdag.

Trainer Frank de Boer gaf alle basisspelers van het duel met Feyenoord (2-0) een vrije dag. Jody Lukoki trainde weer met de A-junioren. De aanvaller maakte tegen Feyenoord zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Het was een beloning van trainer De Boer voor zijn werk bij de A-junioren.

De geblesseerde Urby Emanuelson en Aras Özbiliz volgden een aangepast programma. Het is onduidelijk of het duo zondag tegen FC Utrecht kan voetballen. Mounir El Hamdaoui verscheen niet op het trainingsveld. Hij heeft nog last van een knieblessure en was afgelopen week opnieuw grieperig.

Tientallen kadavers op Gronings runderbedrijf

Bij een Groningse veehouder zijn woensdag 73 runderkadavers aangetroffen in de stal en op het terrein. Zo'n 240 runderen, waaronder zeventig kalveren, zijn afgevoerd. Veel van de dieren waren ziek of kreupel. Meer dan tien runderen waren er zo slecht aan toe dat een dierenarts ze heeft afgemaakt, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) donderdag.

De VWA-controleurs ontdekten de wantoestanden bij een hercontrole van de melkveehouderij. Vorig jaar was ook al sprake van verwaarlozing.

Een groot aantal dieren bleek kreupel te zijn en hun verblijfplaatsen waren nat van de mest. De 240 runderen zijn nog dezelfde dag in bewaring genomen en overgebracht naar opvangadressen. Ruim tweehonderd runderen mochten op het bedrijf blijven. De VWA houdt het welzijn van deze dieren nauwlettend in de gaten.

Italiaanse vrouwen tegen Berlusconi: basta!

Meer dan tweeduizend Italiaanse vrouwen hebben donderdag een petitie getekend waarin de Italiaanse premier Silvio Berlusconi wordt meegedeeld dat niet alle vrouwen prostituees of showgirls zijn. De campagne, met de titel 'Basta!' - Italiaans voor 'genoeg' - is opgezet door de linkse krant L'Unita als antwoord op Berlusconi's omgang met een tienermeisje uit Marokko.

Aanklagers zijn een onderzoek gestart naar Berlusconi en drie van zijn vertrouwelingen. Berlusconi wordt ervan beschuldigd de 17-jarige Marokkaanse, bijgenaamd Ruby, te hebben betaald voor seks. De premier zou zijn ambt hebben misbruikt om de zaak in de doofpot te krijgen. Aanklagers zeggen dat Berlusconi bovendien seks zou hebben gehad met een aantal prostituees tijdens feestjes in zijn villa in Milaan.

De 74-jarige premier ontkent de aantijgingen en voert campagne om de beschuldigingen te weerleggen. Hij heeft twee videoboodschappen laten uitzenden en een toespraak gehouden. Daarin doet hij de aantijgingen af als politiek gemotiveerd.

Ruby is zelf eveneens een mediacampagne begonnen waarin zij ontkent seks met Berlusconi te hebben gehad. Woensdag verscheen ze op een van de tv-zenders van Berlusconi om de berichten te ontkrachten. Ze gaf toe dat Berlusconi haar 7000 euro heeft gegeven, maar beweerde tevens dat hij 'nooit met een vinger aan me heeft gezeten'. Verhalen dat ze vijf miljoen euro zou hebben geëist om te zwijgen verwees ze naar het rijk der fabelen.


Italiaanse vrouwen tegen Berlusconi: basta! (Foto: Novum)

Rapper Lil' Wayne hekelt eenzame opsluiting

Lil' Wayne mist zijn tijd in de gevangenis niet. De rapper, die in november een gevangenisstraf van acht maanden afrondde, vond de tijd die hij in eenzame opsluiting zat het ergst. "Er was geen tv, geen radio en er waren geen snacks. Je zit daar feitelijk 23 uur per dag", zegt Lil' Wayne in zijn eerste interview na zijn celstraf.

De 28-jarige rapper werd de laatste maand van zijn detentie in de isoleercel gegooid toen hij werd betrapt met een mp3-speler. Voor Lil' Wayne was er in die laatste maand één lichtpuntje: zijn cel had een raam. Daar zat hij de hele dag naar voorbijrijdende auto's te kijken.

Voordat Dwayne Carter, zoals Lil' Wayne eigenlijk heet, apart werd gezet luisterde hij veel naar de radio en las hij een hele reeks biografieën. Ook hield de rapper zijn medegevangenen in de gaten als lid van een hulpprogramma tegen zelfdoding en las hij de bijbel voor het eerst.

Daarnaast speelde hij menig potje Uno met de gedetineerden. "Ik versloeg iedereen. We speelden om telefoontijd en eten. Ik pakte hun koekjes, hun chips en hun soep." Carter is naar eigen zeggen zo goed in het kaartspelletje dat zijn medegevangenen niet meer met hem wilden spelen. "Ze zeiden: we dachten dat je lag te slapen. Maar we hadden geen deuren, dus ze konden zien dat ik gewoon in mijn cel zat."


Rapper Lil' Wayne hekelt eenzame opsluiting (Foto: Novum)

Celstraf voor betaalde seks met 12-jarige

Een 40-jarige man uit Delfzijl die meerdere keren betaalde seks had met een jongen van 12, is donderdag door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot 10 maanden cel. Justitie had een jaar cel geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de man in 2009 meerdere keren betaalde voor seks met de jongen. De man, die verslaafd is aan alcohol en methadon, komt direct vrij omdat hij zijn straf al in voorarrest heeft uitgezeten.

De man had volgens de rechtbank moeten weten dat de jongen nog geen 18 was. De rechtbank spreekt daarom van een ernstig feit, dat 'met name de seksuele ontwikkeling van een kind ernstig kan bedreigen'. De rechters kwamen tot een iets lagere straf dan het OM, omdat geen sprake was van dwang.

John en Berghuis genoten van debuut bij Twente

FC Twente walste gisteren over Heracles Almelo heen (5-0). Marc Janko was met vier treffers de gevierde man, maar het was ook de avond van twee debutanten.

Ola John beleefde zijn basisdebuut en Steven Berghuis maakte woensdagavond zijn officiële debuut voor regerend landskampioen FC Twente. Ola John, het broertje van Collins John en Paddy John, had voor de wedstrijd nog advies ingewonnen bij zijn broers.

"Ik wist dat ik zou spelen", vertelt John op de website van zijn club. "Voor de wedstrijd heb ik contact gehad met mijn broers, Collins en Paddy, die in het verleden ook voor FC Twente gespeeld hebben. Ze zeiden dat ik niet zenuwachtig moest zijn, maar juist van het moment moest gaan genieten."

"Wanneer het eerste fluitsignaal klinkt gaat de knop meteen om. Dan moet je laten zien wat je waard bent. Hoewel ik best tevreden ben, weet ik ook dat het allemaal nog veel beter kan", aldus John.

Berghuis was dolgelukkig met zijn debuut. Na de wedstrijd ontving hij tal van mooie sms'jes. "De mooiste? Die van mijn ouders, ze zijn zó trots.", aldus Berghuis. "Ik heb mijn shirtje meegenomen, die geef ik aan mijn moeder. Nu is het zaak die lijn door te trekken en tijdens de trainingen te blijven presteren."

Menchov, Sastre niet in Tour 2011

Denis Menchov zal komende zomer niet te zien zijn in de Tour de France. Zijn nieuwe ploeg Geox, waar ook Carlos Sastre voor rijdt, heeft geen uitnodiging gekregen. In dienst van Rabobank werd Menchov vorige jaar nog derde.

De Franse ploegen Cofidis, Europcar, FDJ en Saur-Sojasun kregen de voorkeur boven de Spaanse formatie. Rabobank en Vacansoleil waren op grond van hun deelname aan de UCI World Tour al zeker van deelname aan de Tour de France.

De 22 ploegen die mogen starten in de 98ste editie van de Tour de France zijn: AG2R-La Mondiale, Cofidis, Europcar, FDJ, Saur-Sojasun (allen Frankrijk), Garmin-Cervélo, RadioShack, HTC (Verenigde Staten), Omega Pharma-Lotto, Quick Step (België), Euskaltel, Movistar (Spanje), Lampre, Liquigas (Italië), Rabobank, Vacansoleil (Nederland), Saxo Bank (Denemarken), Sky (Groot-Brittanië), Astana (Kazachstan), Leopard-Trek (Luxemburg), Katusha (Rusland), BMC (Zwitserland)

Dode bij busongeluk luchthaven Frankfurt

Bij het vrachtcentrum van Lufthansa op de luchthaven van Frankfurt is donderdagochtend een bus ingereden op een groep wachtenden bij een bushalte. Een 26-jarige vrouw kwam daarbij om het leven en vijf personen raakten gewond. Twee van hen waren er volgens de politie slecht aan toe.

De 48-jarige bestuurder van de bus verkeerde in shock en werd naar het ziekenhuis gebracht. De politie kon uren na het ongeval nog niet verklaren waardoor de bus op de groep wachtenden was ingereden.

Het ongeval deed zich voor op een gedeelte van de luchthaven waar alleen vliegveldpersoneel komt en geen passagiers of bezoekers.

Vrachtauto rijdt door na ongeluk op A9

De politie is op zoek naar een vrachtwagenchauffeur die donderdagochtend betrokken was bij een ongeluk op de A9 bij Badhoevedorp. Bij het ongeval waren naast de vrachtauto vier auto's betrokken. De chauffeur is doorgereden. Dat maakte het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) bekend.

Het ongeluk gebeurde rond 10.10 uur door nog onbekende oorzaak. Twee personen raakten gewond en moesten door de brandweer uit hun auto worden bevrijd.

De politie kijkt uit naar de vrachtwagen. De truck is wit met blauw en heeft schade aan de rechtervoorkant. Mogelijk zijn donkere lakstrepen te zien.

Hamilton mag MP4-26 als eerste testen

Lewis Hamilton zal op 10 februari in Jerez als eerste met de McLaren MP4-26 mogen gaan rijden, zo maakte de Britse renstal vandaag bekend. Een dag later zal Jenson Button het stuur over gaan nemen.

De Formule 1-wintertesten worden op 1 februari afgetrapt in Valencia. Daar rijdt McLaren met een aangepaste MP4-25 en zal testrijder Gary Paffett de eerste meters rijden. Hamilton zal op 2 en Button op 3 februari in actie gaan komen.

De MP4-26 zal een dag na de test in Valencia gepresenteerd worden in Berlijn bij de Potsdamer Platz.

Higuaín vertrouwt op 'snelle' terugkeer

Gonzalo Higuain heeft er alle vertrouwen in dat hij aan het eind van het seizoen weer terug is. De 23-jarige aanvaller van Real Madrid is onlangs in Chicago aan zijn rug geopereerd. "Alles is gegaan zoals we hadden gehoopt", zei de Argentijnse international bij terugkeer in Madrid. "Gisteren hebben de doktoren mij nog onderzocht en alles ziet er goed uit."

"De pijn die uitstraalde naar mijn been is nu verdwenen. Ik hoop zo snel mogelijk weer aan de bak te kunnen", citeerde de Telegraaf. 'Zo snel mogelijk' kan echter nog wel even duren voor de aanvaller. Als alles goed gaat wordt de spits pas aan het einde van het huidige seizoen terug verwacht.

Momenteel is men bij Real Madrid druk op zoek naar een waardige vervanger voor de doelpuntenmaker. Ruud van Nistelrooy van Hamburger SV is één van de spelers die veelvuldig in verband wordt gebracht met de vacante positie in de voorhoede van de Koninklijke. HSV lijkt de Nederlander echter niet van de hand te willen doen.

Jongen (15) verdacht van kindermisbruik

Een 15-jarige jongen uit Heemstede wordt verdacht van het seksueel misbruiken van vijf meisjes in de leeftijd van 6 tot 8 jaar. Dit zou hij bij hem thuis hebben gedaan tussen 2007 en 2009. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De jongen werd aangehouden op 5 januari. Twee dagen later is hij door de rechter-commissaris onder voorwaarden vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie bekijkt of de jongen wordt vervolgd.

De Heemstedenaar heeft bekend bij vier meisjes ontuchtige handelingen te hebben gepleegd. De ouders van twee meisjes hebben aangifte gedaan. De ouders van de andere meisjes besloten dat volgens de politie 'om persoonlijke redenen' niet te doen.

De politie kreeg in oktober vorig jaar de eerste signalen binnen over mogelijk misbruik. Een speciaal samengesteld crisisteam ging op zoek naar slachtoffers. Verhoren met hen leidden naar de 15-jarige.

Redelijke start Luiten in Abu Dhabi

Golfer Joost Luiten is redelijk begonnen aan zijn eerste toernooi van het jaar op de Europese Tour. Nederlands beste speler noteerde donderdag in de eerste ronde van het Abu Dhabi Golf Championship 70 slagen, 2 onder par. Die score was goed voor de gedeelde 23e plaats.

Maarten Lafeber leverde een kaart in met 71 slagen en belandde in het tussenklassement op de gedeelde 42e plaats. Robert-Jan Derksen verprutste zijn eerste ronde met zes bogeys op de laatste zeven holes. De routinier uit Blaricum kwam met een score van 76 slagen buiten de top 100 terecht.

De Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel was de beste van de dag op de Abu Dhabi Golfclub met een ronde van 64 slagen (-8). De Ier Padraig Harrington volgde met een rondje 65.

Redelijke start Luiten in Abu Dhabi
Redelijke start Luiten in Abu Dhabi (Foto: ANP)

Eén miljoen bezoekers voor New Kids Turbo

De Nederlandse film New Kids Turbo over de Brabantse asocialen uit Maaskaantje heeft meer dan een miljoen bezoekers naar de bioscoop getrokken. Dit betekent dat de makers een Diamanten Film hebben verdiend. Dat heeft het Nederlands Film Festival vandaag bekendgemaakt.

Regisseur Steffen Haars en Flip van der Kuil hebben met de film sinds de première op 9 december de Diamanten Status bereikt. New Kids Turbo breekt het record met één dag van Komt Een Vrouw Bij De Dokter, een verfilming van het gelijknamige boek van Kluun. Acteurs Flip van der Kuil, Tim Haars en Huub Smit ontvingen samen met producent Reinout Oerlemans de Diamanten Film uit handen van Willemien van Aalst, de directeur van het Nederlands Film Festival.


Eén miljoen bezoekers voor New Kids Turbo (foto: Novum)

Marko verwacht Ricciardo snel in Formule 1

Coureur Daniel Ricciardo zal snel zijn debuut in de Fomule 1 maken. Red Bull-adviseur Helmut Marko denkt dat de rijder binnen twee jaar actief zal zijn in de koningsklasse.

Twee jaar geleden reed Ricciardo voor het eerste in een Formule 1-auto. Een jaar later was hij de test- en reservecoureur bij Red Bull en Toro Rosso en aankomend seizoen zal de rijder ieder raceweekend actief zijn tijdens de vrijdagtraining. "Daniel heeft bewezen erg snel te zijn", aldus Marko tegenover Motorsport-Total. "Het plan is om hem op zijn laatst in 2012 een racestoeltje te geven in de Formule 1."

Landis pleit voor legalisatie doping

Wielrenner Floyd Landis is pas twee dagen gestopt als wielrenner, maar komt nu al met een opmerkelijke uitspraak. De Amerikaan pleit in een interview met Cyclingnews voor legalisatie van doping in de wielersport. De oud-wielrenner vergleek doping met wapenbezit.

"In de Verenigde Staten is de helft van mening dat wapenbezit moet kunnen, de andere helft vindt van niet. "Maar feit is dat de "bad guys" wapens hebben en ze niet willen afgeven," volgens Landis. "We kunnen dan wel blijven dromen van een wereld zonder wapens, maar ze zijn er wel en de mensen die er kwaad mee willen hebben ze en proberen ervoor te zorgen dat de anderen geen wapens hebben, lost niks op," ging de Amerikaan verder.

Landis pleit dan ook voor staking van de strijd tegen doping. "Men zal het allemaal anders moeten aanpakken en het gebruik van toestaan. De dopingbestrijders liggen zo ver achter op de dopingontwikkelaars dat inhalen onmogelijk is," redeneert hij. "Aanvaard gewoon dat het er is, dat het nooit zal weggaan en enkel ingewikkelder zal worden. Over 10 jaar zal het nog vier keer moeilijker zijn om nieuwe producten op te sporen. Het is beter om dopinggebruik te begeleiden en ervoor te zorgen dat niemand bij zichzelf schade aanricht."

Spoeddebat over JSF

De Tweede Kamer houdt een debat over de wijze waarop het parlement door het kabinet is ingelicht over de JSF. Een verzoek daartoe van GroenLinks werd donderdag gesteund door de PvdA, SP en D66.

Aanleiding zijn uitgelekte Amerikaanse diplomatieke berichten, waarover NRC Handelsblad woensdag publiceerde. De krant schreef dat de Verenigde Staten beter werden ingelicht over de gevechtsvliegtuigen dan de Tweede Kamer. Zo wist de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag in 2007 al dat Defensie te weinig geld had om 85 toestellen aan te schaffen.

De regering hield tegenover de Kamer wel vol dat er wel 85 stuks waren gepland, aldus de krant. De PvdA steunt het debat, omdat de partij zich al jaren slecht geïnformeerd voelt, zei Angelien Eijsink. VVD'er Han ten Broeke ziet niets in een spoeddebat. "Ik voel mij slecht geinformeerd door NRC", zei de liberaal.


Spoeddebat over JSF (Foto: Novum)

Skil-Shimano presenteert ploeg 2011

Het Skil-Shimano cycling team is vandaag in Rotterdam voorgesteld aan de nationale en internationale pers. Voorafgaand aan deze presentatie werd een moment stilgestaan bij het overlijden van wielericoon Peter Post enkele dagen geleden.

Skil-Shimano telt in 2011 acht nieuwe renners: de Fransen Matthieu Sprick, Thomas Bonnin en Thomas Damuseau, de Duitsers Martin Reimer, Roger Kluge, Johannes Fröhlinger en Marcel Kittel en de Nederlander Ronan van Zandbeek. Verder komt de Fransman Christian Guiberteau het gilde ploegleiders versterken. "In 2011 brengen we een sterk team op de been, op papier de sterkste ploeg die Skil-Shimano ooit heeft voortgebracht. In de voorbereiding is goed en hard gewerkt door deze rennersgroep en de begeleiding, we kijken dan ook met veel vertrouwen naar het nieuwe seizoen", aldus teambaas Iwan Spekenbrink.

Doelstelling voor 2011 is duidelijk: de toegenomen kwaliteit van de selectie renners en begeleiding vertaald zien in de wedstrijden en op het hoogste niveau progressie blijven boeken. Verder rekent het team op een attractief wedstrijdprogramma met ondere andere grote klassiekers en deelname aan een grote drie-weekse ronde.

Drummer Alex Kirst (47) overleden na aanrijding

Iggy Pop-drummer Alex Kirst is vorige week op 47-jarige leeftijd gestorven nadat hij werd aangereden door een auto. Kirst werd omvergereden in de woestijn van Californië. De bestuurder van de auto ging ervandoor zonder zich om zijn slachtoffer te bekommeren.

De drummer, die ook in de band The Nymphs speelde, werd na de aanrijding door iemand gevonden langs de kant van de weg. Die persoon dacht dat Kirst dronken was en schakelde de politie in.

The Nymphs werden eind jaren tachtig bekend. Kirst vormde later met onder anderen zijn broer Whitey de groep The Trolls, die Iggy Pop ondersteunde bij diens albums Beat 'Em Up en Skull Ring.

Bondscoach Zweden: "Ik bepaal, en niet AC Milan"

AC Milan heeft de wens uitgesproken dat de bondscoach van Zweden, Erik Hamrén, Zlatan Ibrahimovic niet oproept voor de oefeninterland op en tegen Cyprus. Tegenover Expressen laat de trainer echter weten niet van plan te zijn de spits thuis te laten.

8 februari is de dag dat Zweden tegen Cyprus aan mag treden, waarschijnlijk met Ibrahimovic in de basis. AC Milan-directeur Ariedo Braida hoopt dat de bondscoach aan Milan denkt, maar die optie lijkt uitgesloten. "Ik bepaal, en niet AC Milan", aldus de keuzeheer na de gewonnen oefeninterland tegen Botswana. "Het zijn beschikbare dagen op de internationale speelkalender. Ze kunnen dat dus niet eisen."

Trainer Hamrén liet weten best te willen denken aan de Italiaanse ploeg. "Maar het is aan mij en Zlatan. We beseffen dat Zlatan dit voorjaar een zwaar programma heeft. Daarom mocht hij de oefeninterland tegen Duitsland van 17 november laten schieten. Maar zoals ik hem er toen graag bij had gehad, zo wil ik hem er ook graag bij op Cyprus."

Puzzelavontuur Doctor Lautrec komt naar Europa

De avonturen van Doctor Lautrec en zijn assistente Sophie zijn deze zomer te beleven op de Nintendo 3DS. Game-uitgever Konami heeft donderdag bekendgemaakt dat het puzzelavontuur wordt gelokaliseerd voor de Europese markt. De game werd in december aangekondigd voor de Japanse markt. Het is niet bekend of de teksten in het spel worden vertaald naar het Nederlands.

Doctor Lautrec and the Forgotten Knights is de voorlopige naam van het spel. Het avontuur haakt in op het succes van andere puzzelavonturen, waaronder Professor Layton en Henry Hatsworth voor de Nintendo DS.

Het Nintendo 3DS-spel van Konami is niet het enige puzzelavontuur voor de 3D-spelcomputer. Level-5 werkt aan een nieuwe Professor Layton. De Nintendo 3DS is vanaf 25 maart in Nederland verkrijgbaar.


Aantal doden Mexicaanse griep naar elf

De afgelopen week zijn opnieuw vier mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Vorige week overleden ook al vier mensen aan de gevolgen van H1N1. Het totaal komt daarmee dit griepseizoen uit op elf slachtoffers. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekendgemaakt.

Over de identiteit van de slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan. Er zijn dit seizoen 288 mensen met H1N1 opgenomen in het ziekenhuis. De Mexicaanse griep is, in tegenstelling tot seizoensgriep, extra gevaarlijk voor jonge mensen. Vooral mensen onder de 20 jaar zijn vatbaar voor H1N1.

Donderdag werd ook duidelijk dat Nederland met een griepepidemie kampt. Per honderdduizend Nederlanders zijn er nu zeventig geïnfecteerd met influenza-achtige ziektebeelden. Vorige week waren dit er 86. Als er twee weken meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend inwoners zijn, is sprake van een epidemie.

Zestig procent van de patiënten heeft Mexicaanse griep, de rest heeft een normale seizoensgriep.

Klöpping geniet van DWDD-optredens

Alexander Klöpping beleeft veel plezier aan zijn optredens als nieuwe media-specialist in De Wereld Draait Door (DWDD). De 23-jarige oppernerd is sinds een aantal maanden vaste tafelgast in de VARA-show.

"Als er nieuws is op het gebied van nieuwe media, schuif ik aan. Soms ben ik er één keer in de week, dan weer twee weken niet. Ik word behandeld als een goede gast, met lekker eten en drinken. Voor mij is het een leuke manier om over mijn passie te praten: technologie", aldus Klöpping in Televizier.

Klöpping dankt zijn optredens in DWDD aan collega-corpsbal Jort Kelder: "Ik ken Jort al langer en ging een keer mee toen hij tafelheer was. De sfeer was heel leuk en ik zei tegen de eindredactrice dat ze eens wat meer met nieuwe media moesten gaan doen. De dag erna kwam de iPad uit en had ik een nieuwe baan. Door mijn grote mond zit ik er dus."


Alexander Klöpping geniet van optredens in De Wereld Draait Door

George twee duels geschorst

Leroy George zal opnieuw van de zijlijn moeten toekijken. Dit keer houdt een schorsing hem aan de kant.

Leroy George mag de komende twee wedstrijden niet meespelen met NEC. De aanvaller is door de KNVB voor twee wedstrijden geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart in de wedstrijd tegen AZ op woensdagavond (2-2). Dat meldt de Gelderlander donderdag.

George werd in Alkmaar van het veld gestuurd na een onbesuisde aanval op Erik Falkenburg. Hij stond toen net vijf minuten in het veld als invaller voor Lasse Schøne. George was bovendien net teruggekeerd van een blessure. NEC sleepte uiteindelijk met tien man nog een 2-2 gelijkspel uit het vuur.

Trainer Wiljan Vloet van NEC gaf na de wedstrijd van woensdagavond al toe dat de rode kaart voor invaller Leroy George terecht was. "Het was een te harde tackle. Dat is sneu voor hem en voor de club. Hij kwam net terug van een lange blessure en was kennelijk te gretig."

Waterpoloster Lindhout stopt

De Nederlandse Alice Lindhout zal na de eerste helft van de competitie niet meer actief zijn als waterploster. De oud-international liet dit vandaag zelf weten. Momenteel is Lindhout aan haar vijfde seizoen bezig bij BZC Brandenburg.

Eerder kwam de waterpoloster uit voor PSV, Polar Bear en Donk. Hiermee haalde ze in totaal vijf keer de landstitel binnen. Voor het nationale elftal was Lindhout op vier EK's en drie WK's actief.

Zakenman wil Racing Santander kopen

Ahsan Ali Syed, een steenrijke zakenman uit India, is van plan de Spaanse ploeg Racing Santander over te kopen. Omgerekend zou de Indiër tussen de 30 en 40 miljoen over hebben voor de club. Maandag hoopt hij definitief de deal te kunnen sluiten.

"We hebben de afgelopen maanden in diverse landen clubs bestudeerd. Real Racing Club de Santander past precies in mijn strategie omdat het een club is die goed wordt geleid en omdat het een club is met potenties op de lange termijn", aldus de zakenman. Op dit moment bezet Santander de veertiende plek in de Spaanse competitie. Vorig jaar augustus deed Syed ook al een bod op Blackburn Rovers uit Engeland, deze deal ketste echter af.

Mallya: "Hoop op podiumplek bij GP India"

Force India-baas Vijay Mallya hoopt dat één van zijn rijders bij de eerste Grand Prix van India op het podium kan eindigen. De Indiër sprak deze ambitie al uit op het moment dat hij het team van Spyker overnam en herhaalt deze nog maar eens.

Force India begon als achterhoedeteam, maar halverwege 2009 meldden de bolides zich opeens vooraan met een poleposition in België. In de race eindigde Giancarlo Fisichella uiteindelijk als tweede. Een week later ging ook Adrian Sutil in Italië goed, maar hij wist het podium net niet te halen. Vorig jaar waren de bolides regelmatig in de punten te vinden en dit jaar moet de stap volgen om regelmatig bij de topteams op de deur te rammelen.

"De Formule 1 is misschien de meest competitieve sport van de wereld. We vechten niet meer om een halve seconde sneller te worden, maar om een paar honderdsten harder te gaan. Het is steeds competitiever geworden dus het is ook lastiger geworden om verder te stijgen in de rangorde. Ik ben trots op Force India. We zijn sinds 2007 van ver gekomen. Ik zou het geweldig vinden als we tijdens de eerste Indiase Grand Prix op het podium staan," zei Mallya tegen de BBC.

Welke rijders voor de volgende stap voorwaarts moeten zorgen is nog niet bekend. Volgens Mallya zullen de rijders in de komende dagen gepresenteerd gaan worden. De laatste plooien moeten hiervoor nog gladgestreken worden.

Moulijn groots herdacht in de Kuip

Coen Moulijn krijgt zaterdag een groots eerbetoon in de Kuip voorafgaand aan de wedstrijd tussen Feyenoord en De Graafschap. Dat kondigt de club aan op zijn website. Het publiek kan ter nagedachtenis aan de overleden clubicoon sterretjes afsteken en er wordt een minuut lang geapplaudisseerd.

Een kwartier voor de aftrap dragen oud-medespelers van Moulijn, onder wie Guus Haak, Frans Bouwmeester en Henk Schouten, een grote vlag met een beeltenis van de linksbuiten het veld op. Het 'sfeerteam' deelt bij de ingang van het stadion sterretjes uit en ontrolt tijdens het applaus een megabanner met de beeltenis van Moulijn.

De 73-jarige Moulijn overleed begin dit jaar. De voormalige linksbuiten krijgt een straat vlak bij de Kuip naar zich vernoemd.

Kijkcijferflop voor Froukje de Both

Het nieuwe RTL 4-programma 10 Jaar Jonger In 10 Dagen van Froukje de Both blijkt een kijkcijferflop. De eerste uitzending vorige week trok slechts 470.000 mensen en afgelopen woensdag daalde het aantal kijkers zelfs licht naar 450.000.

Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek. 10 Jaar Jonger In 10 Dagen is hiermee het slechtst bekeken programma dat primetime op RTL 4 wordt uitgezonden.


Froukje de Boths 10 Jaar Jonger In 10 Dagen blijkt kijkcijferflop

Agenten Kenia executeren verdachten op straat

Foto's op de voorpagina van de grootste krant van Kenia waarop te zien is hoe undercoveragenten drie verdachten op klaarlichte dag doodschieten hebben grote ophef veroorzaakt in het Afrikaanse land. De Keniaanse minister van binnenlandse veiligheid George Saitoti zei donderdag dat een onderzoek is ingesteld naar de drie agenten.

De krant Daily Nation plaatste de door een voorbijganger met een mobiele telefoon gemaakte foto's donderdag op de voorpagina. Op één foto is te zien hoe twee verdachten op de grond liggen, terwijl een undercoveragent hen onder schot houdt. Een andere foto toont twee mannen met meerdere schotwonden in hun hoofd. Geen van de drie slachtoffers overleefde het voorval.

'Van dichtbij geëxecuteerd' staat in vette letters boven de foto's. In een redactioneel commentaar waarschuwt de krant voor het crimineler worden van de politie.

Aanvankelijk zei de politie dat de verdachten een wapen trokken en dat op de agenten richtten, waarna de agenten terugschoten, maar de foto's geven niet de minste aanwijzing voor een dergelijk scenario. De agenten zouden hun wapens na de moordpartij ook op journalisten hebben gericht en hen hebben bedreigd.

Volgens de Keniaanse mensenrechtencommissie hanteert de regering een geheim beleid waarbij de misdaad wordt bestreden door buitengerechtelijke executies. In 2008 concludeerde de commissie dat de politie schuldig is aan de executie en verdwijning van zeker vijfhonderd leden van een beruchte bende. Een jaar later verscheen een onderzoeksrapport van een VN-onderzoeker, waarin werd gesteld dat de Keniaanse politie er moordeskaders op nahoudt.

Op een persconferentie zei minister Saitoti donderdag dat de regering niet toestaat dat verdachten worden geëxecuteerd. Volgens hem zijn dergelijke incidenten toe te schrijven aan rotte appels binnen het politiekorps. "We gaan ons van hen ontdoen", zei hij. "Ze vormen geen meerderheid. We hebben goede en eerlijke agenten werken."

Golfer De Vries plaatst zich voor The Open

Golfer Floris de Vries heeft zich geplaatst voor The Open. Hij won de Zuid-Afrikaanse kwalificatiewedstrijd voor de Britse major, een van de vier belangrijkste golftoernooien van het seizoen. Ook Joost Luiten zal op 14 juli afslaan. Hij was afgelopen jaar een van de beste dertig golfers in de Race to Dubai op de Europese Tour.

De Vries stond na de eerste ronde van het kwalificatietoernooi al eerste, in de tweede ronde stelde de 21-jarige uit Rhenen die positie veilig. "Ik kan niet wachten. Als kind zat ik altijd heel de dag voor de tv, van 's ochtends vroeg tot 's avonds. Nu ga ik zelf spelen, echt fantastisch."

'Liverpool heeft geld beschikbaar voor versterkingen'

Liverpool gaat een dramatische periode door. De clubleiding heeft trainer Kenny Dalglish te kennen gegeven dat hij de selectie mag gaan versterken.

Liverpool zal zich op de transfermarkt gaan roeren. Dat lijkt slechts een kwestie van tijd wil de selectie zich deze maand op enkele plaatsen versterken. De clubleiding heeft interim-trainer Kenny Dalglish laten weten dat er geld beschikbaar is om versterkingen aan te kopen in januari.

"Ik zou teleurgesteld zijn als we geen verbetering constateren. We hebben enkele spelers op het oog en we hopen dat de onderhandelingen succesvol verlopen", laat voorzitter Tom Werner weten in de Engelse media. "Ik verwacht vooruitgang. We hebben het geld voor versterkingen, ons team moet jonger worden."

Ajax-aanvaller Luis Suárez wordt veelvuldig in verband gebracht met een overgan naar Liverpool. Dalglish wil daar echter niet specifiek iets over kwijt. "We gaan geen namen geven of praten over geld", zei de 59-jarige trainer. "We willen mensen niet misleiden, maar we moeten ons werk goed doen op een manier waar we vanaf het moment dat ik de club ken mee bezig zijn, dat is met privacy."

Allemaal meetypen

Met Typewith.me kun je met meerdere mensen aan het zelfde document tegelijk werken. Hier vind je een link naar een pagina die ik heb aangemaakt. Nu kan iedereen meetypen en anderen kunnen dat ook direct bekijken. Een soort chatbox in een document dus.

Het lijkt een beetje raar, maar dit kan best nog eens handig zijn als je met een groepje een schoolopdracht moet maken en je niet bij elkaar bent.

Met dank aan Hoedjeman voor de submit.

Meer creatieve kills in Bulletstorm

In de nieuwe 'Skillisode' van Bulletstorm wordt weer een tipje van de sluier gelicht van alle skillshots van deze over the top killgame. Ze laten in het nieuwe filmpje een paar, van de in totaal 135, speciale skillkills zien die extra punten opleveren. Heerlijk sadistisch, in ieder geval.

Ondertussen heeft de ESRB, die games inhoudelijk beoordeelt en classificeert naar leeftijd, de game beoordeeld met een ‘M’ voor ‘Mature’. Niet verassend, aangezien je kills kunt zetten door iemand op een paal te spietsen met een genadeloze trap of skillshots genaamd 'Drilldo', 'Fire in the Hole' en 'Rear Entry'. Lekker creatief dus.

Bulletstorm komt volgende maand uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. In minder dan een week verschijnt de demo op XBL en PSN.

Verdachte Gelderse steekpartij op vrije voeten

De 15-jarige jongen die in het Gelderse dorp Lintelo vier jongens neerstak mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. De raadkamer in Zutphen schorste zijn voorlopige hechtenis vanwege zijn jonge leeftijd en persoonlijke omstandigheden. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

De steekpartij vond op zaterdagnacht 8 januari plaats op de Halteweg. Agenten troffen drie jongens van 15, 16 en 18 jaar uit Aalten en een 16-jarige jongen uit Dinxperlo gewond op straat aan. De verdachte uit de gemeente Oost Gelre werd kort na het incident door beveiligers van een nabijgelegen jongerencentrum aangehouden.

Gamemakers Tron sluiten de deuren

Het bedrijf achter de actiegame Tron: Evolution is opgedoekt. De ontwikkelaars bij Propaganda Games zijn naar huis gestuurd nu de productie van de op de film Tron gebaseerde game is afgerond. Dat heeft Disney Interactive volgens het Amerikaanse weblog Joystiq bekendgemaakt.

Propaganda Games was in 2008 verantwoordelijk voor de shooter Turok. In oktober werd bekend dat werkzaamheden bij de gamestudio aan het actierollenspel Pirates of the Caribbean: Armada of the Damned, waren stopgezet. Het management van de gamestudio zou op gespannen voet leven met het management van uitgever Disney Interactive.

Het actiespel Tron: Evolution is een voorloper op de film die woensdag in de Nederlandse bioscopen verscheen. In de film worden gebeurtenissen uit de game aangehaald. Het laatste werk van Propaganda Games is verkrijgbaar voor de diverse spelcomputers en de pc.

[AO] Murray, Baghdatis door

Marcos Baghdatis heeft bij de Australian Open de derde ronde bereikt. De Cyprioot was met 6-1, 6-3, 4-6 en 6-3 de Argentijn Juan Martin del Potro de baas.

Ook Andy Murray bereikte de volgende ronde. De Schot, als vijfde geplaatst in Melbourne, was IIja Martsjenko met 6-1, 6-3 en 6-3 vrij eenvoudig de baas. In de volgende ronde moet hij het opnemen tegen de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez.

Mass Effect 2: PS3 vs. Xbox 360

GameTrailers heeft ons voorzien van een interessant filmpje waar ze de Playstation 3 versie van Mass Effect 2 vergelijken met de eerder uitgebrachte Xbox 360 uitgave. Wat is hier zo boeiend aan, hoor ik jullie vragen? Volgens Bioware draait de PS3-versie namelijk op de Mass Effect 3-engine.

Bioware beweert dat deze engine in de PS3-versie voor 'verbeterde graphics' zou zorgen, naast updates in de gameplay en controls. Daarnaast hoeft niet van disks gewisseld te worden, ondanks dat de PS3-versie ook alle losse DLC's van ME2 bevat. Echter, in het filmpje hierboven (bekijken in HD is aanbevolen) is er maar weinig verschil te zien.

Mass Effect 2 voor PlayStation 3 komt morgen uit.

Nelisse per direct weg bij Red Bull Salzburg

Robin Nelisse is na tweeënhalf jaar vertrokken bij Red Bull Salzburg. Wegens aanhoudend blessureleed hebben de speler en de club besloten uit elkaar te gaan, vertelt de aanvaller tegen Voetbal International.

De 32-jarige voetballer kwam in zijn eerste seizoen in Oostenrijk nog tot 32 wedstrijden voor de ploeg van trainer Huub Stevens, waarin hij twaalf keer scoorde. Daarna ging het bergafwaarts. Vorig jaar speelde Nelisse nog maar acht keer bij Red Bull en dit seizoen kwam hij nog helemaal niet in actie.

Een knieblessure houdt Nelisse nu al ruim een jaar aan de kant. "In juni ben ik geopereerd aan een scheurtje in mijn kniepees," geeft Nelisse aan. Hersteld is hij nog steeds niet. "Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de revalidatie nog twee á drie maanden gaat duren."

Omdat zijn contract aan het einde van het seizoen afloopt, achtten club en speler het beter dat de spits in Nederland verder ging herstellen. In Nederland speelde Nelisse eerder voor Feyenoord, Cambuur, AZ en FC Utrecht.

Knopper onderweg naar PSM Makassar

Richard Knopper kan zijn carrière vervolgen bij PSM Makassar in Indonesië. Dat meldt zijn zaakwaarnemer Sport-Promotion. De 33-jarige Hagenaar ziet vooral een mooie uitdaging bij de nieuwe club van trainer Wim Rijsbergen. De middenvelder maakt komende week kennis met de club. Knopper zat sinds de zomer zonder werkgever, zijn contract bij ADO Den Haag werd niet verlengd.

"Ik ben zelf nog nooit in Azië geweest, dus ben ik erg benieuwd", zegt Knopper. "De aanbieding straalt vertrouwen uit. En ik vind het een voordeel dat Wim Rijsbergen er trainer is. Ik heb zelf al telefonisch contact met de trainer gehad. Hij klonk erg enthousiast. Nu zelf nog even sfeer proeven."

Knopper had over belangstelling niet te klagen. Clubs uit binnen- en buitenland lieten hun interesse blijken in de oud-voetballer van onder meer Ajax, Vitesse en ADO Den Haag. De aanbieding uit Indonesië nam Knopper direct serieus. "Het voetbal in Indonesië is enorm in ontwikkeling", weet de Hagenaar. "Er is een compleet nieuwe competitie ontworpen, waar negentien clubs aan deelnemen. Dat ziet er allemaal zeer professioneel uit. Ja, ik heb er wel oren naar."

Knopper ziet nog wel op tegen de vlucht. "Dat wordt nog wat. Eerst van Amsterdam via Dubai naar Jakarta. En dan nog een doorvlucht naar Ujung Pandang. Maar goed, zonder vliegen kom je er niet."

NS en ProRail door het stof

De directeuren van de NS en ProRail zijn donderdagochtend tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer diep door het stof gegaan. De Kamer houdt vrijwel de hele dag een hoorzitting met diverse partijen over de problemen op het spoor als gevolg van het winterse weer. In december leidde dit op een aantal dagen tot grote overlast. Treinen vielen uit en de overschakeling naar een alternatieve dienstregeling verliep allesbehalve soepel.

Als eerste waren Bert Meerstadt (NS) en Bert Klerk (PoRail) aan de beurt. Meerstadt zei dat hij zich de machteloosheid van klanten en medewerkers 'heel goed' kon voorstellen. "Op zo'n moment is het product niet goed genoeg."

Symbool voor de onmacht van de spoorbedrijven was het lege blauwe bord op Utrecht centraal. Meerstadt gaf ruiterlijk toe dat het op 'kritische momenten' heeft ontbroken aan goede reisinformatie. Hij kondigde een reeks maatregelen aan waarmee de problemen worden aangepakt.

"Voor u zit een treurige president-directeur van ProRail', zei Klerk. Zijn organisatie heeft wederom het 'hoofd moeten buigen' voor de reiziger. Ook vorig jaar zorgde het winterweer voor overlast. De reizigers zijn geconfronteerd met een 'onacceptabele overlast'.

Er is inmiddels een discussie ontstaan over de vraag of de verkeersleiding en de reizigersinformatie niet bij één organisatie moet worden ondergebracht. Nu zijn zowel NS als ProRail daarbij betrokken.

Klerk zei dat er geen taboes zijn. Iedere oplossing die leidt tot een beter product voor de klant kan op zijn instemming leveren. Hij waarschuwde er wel voor om niet rigoureus in te grijpen. "Let op dat de sector niet ernstig in verwarring raakt en de klant uiteindelijk stilstaat."

De woorden van beide heren vielen goed in de Kamer. Charlie Aptroot (VVD) vroeg eerder al om de scalp van Klerk en Meerstadt, maar toonde zich nu mild. Hij sprak zijn waardering uit voor het feit dat de topmannen het boetekleed aantrekken en 'royaal' hun excuses aanboden. Ook Ineke van Gent (GL) prees hun openhartigheid.


Directeur NS door het stof (Foto: Novum)

Snorfietsers scheuren over fietspad

Slechts 6 procent van de snorfietsers op Amsterdamse fietspaden houdt zich aan de snelheidsnormen. Dat blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond in de hoofdstad. Ze reden gemiddeld 37 kilometer per uur, 50 procent sneller dan het maximum van 25 kilometer per uur.

De Fietsersbond pleit onder andere voor meer snelheidscontroles en een snorfietsverbod op smalle fietspaden. Over een jaar zou minimaal 85 procent van de snorfietsers op het fietspad zich aan de maximumsnelheid moeten houden. De bond presenteert het onderzoek en de aanbevelingen donderdag aan de gemeenteraad.

Een van de oorzaken is volgens de Fietsersbond dat de marges voor een bekeuring nu veel te groot zijn. Als op de rollentestbank 39 kilometer per uur wordt gemeten, zou geen bon worden gegeven.

Veel hoofdstedelijke fietspaden zijn volgens de bond eigenlijk te smal voor snorscooters. De meeste snorscooters zijn inclusief de spiegels ruim 80 centimeter. Dit betekent dat passeren op een fietspad vaak 'rakelings' tot 'rakend' gebeurt. De Fietsersbond stelt voor om smalle fietspaden met een bord 'onverplicht fietspad' voorlopig te sluiten voor snorfietsers.

Voor snorscooters en snorfietsers geldt een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Ze zijn nu verplicht op het fietspad te rijden. Voor bromscooters daarentegen is het fietspad verboden. Zij mogen maximaal 45 kilometer per uur rijden.

Tweede Kamer
Een meerderheid in de Tweede Kamer nam in december een motie aan waarin werd gepleit voor maatregelen en verder onderzoek. In Amsterdam maakt GroenLinks zich al een tijd zorgen over de overlast van het toenemend aantal snorscooters. Fractielid Fjodor Molenaar presenteert donderdag een uitgebreid plan van aanpak om de overlast voor de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit te beperken.

Hij krijgt steun van zijn partijgenoten in Den Haag en Rotterdam. De fracties wilen dat fietspaden in de steden brommervrij worden en dat de politie strenger optreedt tegen te snel rijdende en opgevoerde brommers. Dit fenomeen zou een van de grootste ergernissen van stadsbewoners zijn. GroenLinks wil dat de aanschaf van elektrische scooters wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld door oplaadpunten te realiseren. Op de site scooteroverlast.nl tekenden de afgelopen maanden meer dan vijfduizend mensen de petitie tegen scooteroverlast in Amsterdam.

[Video] [Upd]Zware crash skiër Grugger tijdens training

Tijdens de training voor de wereldbekerwedstrijd op de afdaling op de Hahnenkamm in Kitzbühel is de Oostenrijkse skiër Hans Grugger zwaar ten val gekomen. Grugger raakte uit balans bij een sprong over de Mausefalle en tuimelde met een hoge snelheid van de piste.

Bij de landing kwam de Oostenrijker hard op zijn hoofd terecht en raakte ogenschijnlijk bewusteloos. Het is nog onbekend hoe ernstig de verwondingen van Grugger zijn. Hij is inmiddels afgevoerd naar een ziekenhuis.

Grugger is al de derde skiër in vier jaar die zwaar ten val kwam bij de gevreesde afdaling in Kitzbühel. In 2008 viel de Amerikaan Scott Macartney op de laatste sprong en knalde met zijn hoofd tegen de ijzige piste. Hij liep hersenletsel op en werd enige tijd in coma gehouden.

Een jaar later viel de Zwitser Daniel Albrecht waarbij hij levensgevaarlijk hersenletsel en schade aan zijn longen opliep. Zowel Macartney als Albrecht herstelde volledig en keerde terug op het wereldbekercircuit.

Update 13:00 uur

Grugger heeft een hersenkneuzing en letsel aan zijn borst opgelopen. Volgens een woordvoerder van de Oostenrijkse skibond was de 29-jarige skiër niet bij kennis.

Update 13:20 uur

Er is inmiddels een video van het ongeluk opgedoken.


 


Ouders zijn de baas op Nintendo 3DS

Bij het gebruik van de Nintendo 3DS kunnen ouders de ogen van hun eigen kinderen beschermen. Via een functie voor ouderlijk toezicht kan het gebruik van het 3D-effect worden vergrendeld met een pincode. Ook kunnen ouders de spellen die hun kinderen spelen beperken door een leeftijdgrens in te stellen. Dat heeft Nintendo bekendgemaakt tijdens een presentatie van het apparaat in Vijfhuizen.

Naast beperkingen op het gebied van games en 3D-effect, hebben opvoeders ook de mogelijkheid om de toegang tot het internet, de winkelkanalen, registratie van vrienden en andere vormen van draadloze communicatie te vergrendelen met het wachtwoord.

De meest opvallende vernieuwingen van de Nintendo 3DS ten opzichte van de Nintendo DS zijn de diverse opties om contact te maken met andere spelsystemen en het 3D-scherm. Er kunnen ook 3D-filmpjes op worden bekeken en 3D-foto?s mee worden gemaakt. De nieuwe draagbare spelcomputer is vanaf 25 maart verkrijgbaar.


(Foto: Novum)

Ubisoft legt nadruk op gezond gamen

Met de aankondiging van de fitnessgames My Fitness Coach: Club en Fit in Six legt game-uitgever Ubisoft een grotere nadruk op gezond gamen. De uitgever bracht eerder voor de Nintendo Wii dansspellen als Just Dance en Michael Jackson: The Experience op de markt samen met andere My Fitness Coach-spellen en de Your Shape-fitnessgames.

Dankzij spelcomputers die bewegingen kunnen registeren, zijn fitness- en dansgames erg populair. Op dit moment staan de fitnessgame Wii Fit Plus en het dansspel Just Dance 2 in de top tien bestverkochte games van Nederland.

De verkoop van fitness- en dansgames legt Ubisoft geen windeieren. Binnen de Just Dance-serie zijn wereldwijd tien miljoen spellen verkocht, terwijl Your Shape: Fitness Evolved, een game voor de voor Kinect-camera, vijfhonderdduizend keer over de toonbank is gegaan. Michael Jackson: The Experience is voor de Wii en Nintendo DS ruim twee miljoen keer aan de man gebracht.

Uit onderzoek door de Amerikaanse bond voor consumentenelektronica CEA bleek eind vorig jaar dat een derde van de Amerikanen overwoog games aan te schaffen om fitter te worden. De onderzoekers stelden dat games mensen kunnen helpen realistische doelen te stellen en de dagelijkse inspanningen bij te houden.

Op dit moment is Fit in Six alleen aangekondigd voor de Amerikaanse markt. Het spel voor de Wii en Playstation 3 maakt gebruik van een camera om de lichaamsbewegingen van de speler te volgen. De nadruk ligt bij dit fitnessprogramma op krachtoefeningen. My Fitness Coach: Club verschijnt wel in Europa. Dit spel, ook gemaakt voor de Wii en Playstation 3, combineert elementen uit eerdere spellen uit de serie. Zo bevat dit deel van My Fitness Coach conditionele oefeningen, dansjes, krachtoefeningen en yoga. Ook deze fitnessgame wordt gespeeld met behulp van een camera.


[Video] Naakte vrouw zit vast in stortkoker

De politie van het Russische Volgograd had deze week weinig moeite een 41-jarige inbreekster op te pakken. De vrouw bleek vast te zitten in een stortkoker van een flatgebouw. Naakt, welteverstaan.

De bewoners van de flat werden gewaarschuwd door een luid hulpgeroep vanuit de stortkoker, waarna zij de brandweer belden. Bij het openen van de stortdeur, staarden de spuitgasten naar een paar blote tieten. Zij bleken toe te behoren aan een 41-jarige vrouw, die op de vlucht voor de politie de stortkoker was ingedoken.

De vrouw kwam echter vast te zitten tussen de zevende en achtste verdieping. De blote dame, die enkele dagen eerder in hetzelfde flatgebouw had ingebroken, moest met behulp van een voorhamer worden bevrijd. Uit onderzoek is gebleken dat de inbreekster die nacht veel te diep in het glaasje had gekeken.


Gelukkig hebben ze de beelden nog...

'FIFA en UEFA ontwerpen nieuwe voetbalkalender'

Volgens het Duitse Bild willen de voetbalbonden FIFA en UEFA de speelkalender onder handen nemen. Zo zou de periode van maart tot en met oktober gebruikt moeten gaan worden voor clubvoetbal en zouden de Europese en wereldkampioenschappen in februari en maart gehouden moeten gaan worden.

Bild beweert een rapport in handen te hebben gekregen waarin de veranderingen staan voorgesteld. Aanleiding hiervoor is het conflict dat voetbalbond KNVB heeft met Bayern München over de blessure die Arjen Robben opgelopen heeft. Door het interlandvoetbal en het clubvoetbal te scheiden zouden dergelijke conflicten voorkomen moeten worden.

De interlands zouden in het nieuwe plan in november en december gespeeld moeten worden, waarna het nieuwe seizoen start met de voorbereiding op de grote toernooien. Het plan zal overigens pas komende zomer voorgesteld worden om de herverkiezing van FIFA-president Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini niet in gevaar te brengen.

In een eerste reactie ontkent de FIFA de plannen.

Stel je vraag aan... Mark van Rijswijk (Eredivisie Live)

FOK!sport heeft in het verleden al een aantal interviews met verscheidene sporters gehad. Toch bestaat de sport niet alleen uit deze mensen. Er is namelijk ook een gezelschap, dat je voortdurend hoort praten; de sportcommentatoren.

Het leek ons daarom een leuk idee om een sportcommentator te benaderen voor een interview. Uiteindelijk heeft Mark van Rijswijk, voetbalcommentator bij Eredivisie Live, positief gereageerd op ons verzoek om vragen van de FOK!users te beantwoorden.

Wie is Mark van Rijswijk?

Mark van Rijswijk zag op 30 augustus 1979 het levenslicht in het Engelse Runnymede en is sinds de zomer van 2008 werkzaam voor Eredivisie Live. In de periode daarvoor verzorgde hij bij de lokale radiozender OOG Radio het verslag van de wedstrijden van FC Groningen. Via verschillende contracten bij RTL5 kwam hij in 2006 uiteindelijk bij Talpa terecht, waar hij commentaar gaf bij het tv-programma De Wedstrijden. Later was hij ook nog werkzaam bij RTL Voetbal, waarna hij naar Eredivisie Live vertrok.

Van Rijswijk beleefde zijn hoogtepunt in 2006. Toen versloeg hij namelijk de finale van het EK onder 21 tussen Jong Oranje en Jong Oekraïne. Voor het oog van bijna vier miljoen kijkers wonnen onze jongens de Europese titel.

Daarnaast speelt Van Rijswijk zelf ook een aardig potje voetbal, al is dit wel in de zaal. Ook valt zijn enorme kennis van de meest curieuze voetbalfeiten op. Dat is namelijk een gevolg van zijn voorliefde voor voetbalquizzen en verzameling voetbalboeken.

Stel nú je vraag!

Heb jij een brandende vraag voor één van de voetbalcommentatoren van Eredivisie Live of zijn er andere zaken, die je graag wilt weten? Stel je vraag dan nu! De redactie van FOK!sport selecteert uiteindelijk de tien leukste vragen, die door Mark van Rijswijk beantwoord zullen worden.

Je kan je vraag tot donderdag 20 januari 2011 20:00 uur hieronder in een reactie stellen.

Mochten er mensen zijn, die zich afvragen waar de antwoorden van Mario van der Ende blijven? Deze laten nog even op zich wachten, maar worden zeker gepubliceerd.

Cambuur krijgt ook puntenaftrek

In navolging van Almere City heeft ook sc Cambuur drie punten in mindering gekregen. De Friese club is door de licentiecommissie van de KNVB bestraft omdat het de financiën over vorig seizoen niet op orde had.

De club was tegen een eerdere uitspraak in beroep gegaan maar kreeg van de licentiecommissie nul op het rekest. Cambuur zakt door de puntenmindering naar de achtste plaats in de Jupiler League.

Kezman vervolgt loopbaan in Hong Kong

Mateja Kezman heeft zijn voetballoopbaan een opvallende wending gegeven. De Servische spits zal gaan voetballen bij South China in Hong Kong. De club meldt zijn komst vandaag op hun website.

De voormalig PSV'er gaf aan dat hij aan een nieuwe uitdaging toe was in zijn leven: "Ik wil meer successen behalen in mijn voetbalcarrière en geloof dat dat bij South China mogelijk is."

Kezman zal zaterdag geprestenteerd worden bij South China, dat aan de leiding gaat in de competitie van Hong Kong. De 46-voudig Servisch international krijgt Nicky Butt als teamgenoot. De voormalig middenvelder van onder meer Manchester United werd in december vastgelegd.

Na zijn succesvolle periode bij PSV kwam de inmiddels 31-jarige Kezman uit voor Chelsea, Atlético Madrid, Fenerbahçe, Paris Saint Germain en Zenit Sint-Petersburg. In zijn eigen land kwam Kezman ook al uit voor vijf verschillende ploegen.

Van der Kieft en Hut naar WB 10.000m

Tijdens een skate-off vanmorgen in Heerenveen hebben Arjen van der Kieft en Willem Hut een ticket gepakt op de 10.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. Die wedstrijden worden op 18 en 19 februari verreden.

Van der Kieft won in een tijd van 13.22,23, Hut werd tweede in 13.32,19. Er deden overigens maar drie schaatsers mee. Robert Bovenhuis werd derde in een tijd van 13.33,11.

Boek: Alex Boogers - De tijger en de kolibrie

Alex Boogers heeft al vier sterke romans op zijn naam staan, maar is bij het grote publiek nog niet echt bekend. Na Het boek Estee, dat hij schreef onder het pseudoniem M.L. Lee, en Het waanzinnige van sneeuw, Lijn 56 en Het sterkste meisje van de wereld is er nu De tijger en de kolibrie, over een man die wakker wordt in het ziekenhuis en zich stukje bij beetje herinnert hoe hij daar is beland. Wordt dit boek Boogers' grote doorbraak?

Milde griepepidemie in Nederland

Nederland kampt met een griepepidemie. Per 100.000 Nederlanders zijn er nu 70 geïnfecteerd met influenza-achtige ziektebeelden. Een week eerder waren dit er 86. Bij twee weken meer dan 51 griepgevallen per 100.000 inwoners is sprake van een epidemie.

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel spreekt van een milde epidemie. Griep is te herkennen aan snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten, spierpijn, en soms misselijkheid en diarree. De griep komt in alle regio's in Nederland voor.

60 procent van de patiënten heeft Mexicaanse griep, de rest heeft een normale seizoensgriep. Volgens epidemioloog Gé Donker van het Nivel is de Mexicaanse griep iets agressiever dan de normale griep. "Maar er zijn geen aanwijzingen dat één van beide griepvirussen agressiever wordt en het aantal ernstige ziektegevallen is niet groter dan andere winters met een griepepidemie."

Als de koorts langer aanhoudt dan drie of vier dagen en de patiënt last krijgt van benauwdheid, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.

Nederlands MKZ-vaccin naar Zuid-Korea

Nederland stelt een miljoen doses MKZ-vaccin beschikbaar aan Zuid-Korea. Dat maakte het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag bekend. Het land kampt met een MKZ-crisis en vroeg Nederland om hulp.

De eerste 500.000 vaccins arriveren volgende week. De rest volgt vier dagen later. Het land heeft de vaccins nodig om runderen, varkens en ander vee te vaccineren en te beschermen tegen MKZ.

De MKZ-crisis in Zuid-Korea brak eind november vorig jaar uit. Tot nu toe zijn 1,6 miljoen dieren geruimd. In het land brak MKZ al vier keer eerder uit, maar dit is de ernstigste uitbraak tot nu toe.

Colin Firth was tweede keus voor The King's Speech

Colin Firth krijgt de ene na de andere prijs voor zijn vertolking van koning George VI. Als het echter aan scenarioschrijver David Seidler had gelegen, was het niet Firth maar Paul Bettany geweest die in de prijzen viel.

"Toen ik het scenario had geschreven dacht ik meteen aan Geoffrey Rush voor de rol van logopedist Lionel Logue. Voor de vertolking van de koning had ik Paul Bettany in gedachten. Ik wilde Paul, maar er werd besloten dat de rol naar Colin ging", vertelt de scenarioschrijver aan de Amerikaanse krant New York Post. "Toen hij langskwam voor een doorleessessie zag ik direct dat hij inderdaad geknipt was voor de rol."

De vijftigjarige acteur won voor zijn spel onder andere een Golden Globe en is genomineerd voor een Bafta. De kans is daarom groot dat hij ook genomineerd wordt voor een Oscar. Seidler werd voor zijn scenario genomineerd voor een Globe, maar verloor van The Social Network-schrijver Aaron Sorkin. Hij maakt nog kans op een Bafta en waarschijnlijk ook op een Oscar.


(Foto: Novum)

CD: White Lies - Ritual

In januari 2009 maakten we kennis met het debuutalbum van de uit Engeland afkomstige band White Lies. Singles 'Death' en vooral 'Farewell To The Fairground' maakten de band in een klap wereldberoemd. Het duistere geluid van zanger Harry McVeigh en de teksten van basgitarist Charles Cave bleken aan te slaan bij een groot publiek. Samen met drummer Jack Lawrence-Brown speelde het drietal zich ook live in de kijker. Wat volgde was een achttien maanden durende wereldtournee die de jonge twintigers langs vrijwel alle popzalen en festivals in Europa leidde. Inmiddels is het januari 2011, zijn de heren een beetje gewend aan het enorme succes en het leven als rockster en is het tijd voor het tweede album: Ritual.

white 1

Gullit: "Ik heb me goed laten voorlichten"

Ruud Gullit begrijpt dat er kritiek was op zijn besluit om Terek Grozny te gaan trainen. Vanaf komend seizoen zal hij als trainer aan de slag gaan bij de ploeg uit Tsjetsjenië.

"Ik heb nooit de gemakkelijkste en meest voor de hand liggende weg in mijn carrière gekozen", zegt Gullit in De Telegraaf. "Ja, een beetje avontuur in het leven past bij me." De club uit Tsjetsjenië, die vorig jaar elfde werd in de hoogste Russische divisie, is voor minimaal anderhalf jaar zijn nieuwe werkgever.

"M'n verzekeringsagent belde me als eerste met de mededeling dat hij mijn levensverzekeringspremie ging verdubbelen", lacht Gullit. "Ik heb me goed laten voorlichten. In 2007 en 2008 is het daar heftig aan toegegaan, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Het ziet er allemaal een stuk beter uit en er heerst rust."

De 48-jarige coach gaat nu bekijken of het mogelijk is om zijn selectie te versterken met nieuwe aankopen. "Ik zit de hele dag dvd’s te bekijken en als het nodig is, gaan we ons versterken. Of er spelers willen komen? Ik ben er toch ook?"

Van alles vergelijken

Op deze website kun je twee willekeurige landen met elkaar vergelijken. Het werkt heel simpel. Eerst moet je uiteraard twee landen kiezen om te vergelijken en kun je precies zien wat de grote verschillen zijn tussen die twee landen.

En als bonus krijg je ook nog eens een kaartje te zien waarop je kunt zien hoe groot dat land is met je woonplaats (of wat ze denken wat je woonplaats is) als middelpunt.

Lapentti zet punt achter tennisloopbaan

Nicolas Lapentti is gestopt met tennis. Dit maakte de inmiddels 34-jarige Ecuadoraan bekend in eigen land. Hij heeft teveel last van een blessure aan de knie.

Lapentti kende in 1999 zijn beste tijd. Destijds haalde hij met een zesde plaats zijn hoogste plek op de wereldranglijst. Dat jaar wist hij tijdens de Australian Open de halve finales te bereiken.

In totaal won Lapentti vijf titels. Inmiddels was de tennisser uit Ecuador teruggevallen naar de 448e plek op de wereldranglijst. Zijn laatste wedstrijd speelde Lapentti vorig jaar op Roland Garros. Toen verloor hij in de eerste ronde van de Amerikaan Taylor Dent.

"Ik heb de grootste specialisten geconsulteerd om een oplossing te vinden, maar twee jaar lijd ik al veel pijn. Het is genoeg”, liet Lapentti weten.

Guardiola tevreden over Afellay

Pep Guardiola is zeer te spreken over het spel van Ibrahim Afellay in de bekerwedstrijd tegen Real Betis. Afellay stond bij de Catalaanse grootmacht voor het eerst in de basis.

De oud-PSV'er kon echter niet voorkomen dat de bezoekers al snel op achterstand kwamen. Barça verloor uiteindelijk zelfs met 3-1. De heenwedstrijd was echter met 5-0 gewonnen, waardoor de club gewoon is geplaatst voor de halve finale.

Trainer Guardiola kon dus tevreden zijn. "Ibrahim speelde vanavond een geweldige wedstrijd. Wij houden wel van spelers die om de bal vragen en er iets mee willen doen. We gaan nog veel plezier aan hem beleven", was volgens De Telegraaf zijn reactie.

Real Madrid moet zich vanavond nog zien te plaatsen voor de halve finales, ten koste van stadgenoot Atlético. Het eerste duel eindigde in een 3-1 zege voor de Koninklijke. De overige twee halve finalisten zijn al wel bekend, namelijk Sevilla en Almería.

L. de Vries wint skate-off 5000 meter

Linda de Vries heeft zich vanmorgen verzekerd voor de Wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. De schaatster was de snelste bij de skate-off van de 5000 meter.

Ze noteerde in Thialf een tijd van 7.18,48. Anouk van der Weijden (7.22,88) en Marije Joling (7.23,05) eindigden als tweede en derde en plaatsten zich daardoor ook voor de WB-wedstrijden, die op 18 en 19 februari verreden worden. Eerder kwalificeerden Jorien Voorhuis en Yvonne Nauta zich al voor deze afstand.

Janneke Ensing, Moniek Kleinsman, Carlijn Achtereekte en Lisette van der Geest wisten zich vandaag niet te kwalificeren.

Agenten schieten bij aanhouding taxiovervallers

Agenten hebben woensdagnacht in Amsterdam geschoten bij de aanhouding van twee mannen die een taxichauffeur hadden overvallen. Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdag gezegd.

De mannen namen rond 02.00 uur een taxi in het centrum van de stad. Ze reden naar de Molenwijk in Amsterdam-Noord. Eenmaal in de buitenwijk lieten ze de chauffeur onder bedreiging van een pistool zijn geld en persoonlijk eigendommen afgeven, waarna ze er vandoor gingen.

Agenten die toevallig in de buurt waren kwamen de overvallers snel op het spoor en gingen ze te voet achterna. Bij de achtervolging werden schoten gelost. De zegsman wilde niet zeggen hoeveel schoten er zijn gelost en of het gerichte of waarschuwingsschoten waren.

Een van de overvallers, een 23-jarige Rotterdammer, kon worden aangehouden. De ander wist te ontkomen.

[AO] Söderling door, Nalbandian geeft op

Robin Söderling heeft bij de Australian Open de derde ronde bereikt. De Zweed, als vierde geplaatst, versloeg de Luxemburger Gilles Simon met 6-3, 7-6 en 6-1.

Aanvankelijk kon Muller Söderling nog wel bijbenen mede dankzij zijn sterke service. Hij kreeg echter geen breekkansen tegen de stoïcijnse Zweed.

David Nalbandian is klaar in Melbourne. De Argentijn begon ziek aan zijn partij tegen Richard Berankis uit Litouwen. Nadat hij de eerste twee sets kansloos had verloren (6-1,6-0) gaf hij bij 2-0 in de derde set op.

Valpartij voor Weening in Tour Down Under

Pieter Weening is gisteren hard ten val gekomen tijdens de Tour Down Under. De coureur van Rabobank was betrokken bij een grote valpartij in de slotfase van de tweede etappe.

Weening kwam daardoor op ruim vijf minuten achterstand van etappewinnaar Ben Swift over de finishlijn en kan daardoor een goede plaats in het eindklassement uit zijn hoofd zetten.

Op de website van de Raboploeg reageerde een teleurgestelde Weening: "Gewoon balen. Ze moesten er zo nodig op 4 kilometer van de finish bij gaan liggen. Ik ging met een man of tien tegen de vlakte."

De renner werd in het ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld: "Zes of zeven hechtingen in mijn elleboog en de nodige schaafwonden. Elke wielrenner weet wat dat is." Weening ging overigens gewoon weer van start in de derde etappe. Deze werd gewonnen door zijn collega Michael Matthews.

Belangrijk lid drugsbende Zetas gedood

De Mexicaanse autoriteiten hebben de beruchte drugsbende Zetas een nieuwe klap toegebracht. Woensdag werd een van de belangrijkste leden van de bende, Leonardo Vazquez, ook wel bekend als El Pachis, gedood bij een vuurgevecht met Mexicaanse veiligheidstroepen. Dinsdag was een van de oprichters van de Zetas opgepakt.

El Pachis kwam om bij een confrontatie met eenheden van het leger en de politie in Poza Rica, in de deelstaat Veracruz. Hij leidde de operaties van de bende in delen van Veracruz en het aangrenzende Oaxaca. Bij het vuurgevecht viel onder de veiligheidstroepen een gewonde. Twee leden van de Zetas in het gezelschap van El Pachis konden worden ingerekend.

Dinsdag werd Flavio Mendez Santiago gearresteerd, in Oaxaca-Stad. Mendez Santiago, een voormalig militair, werd in 1993 gerekruteerd door het Golfkartel. De Zetas werden gevormd toen een groep oud-commando's zich afscheidde van het Golfkartel. Ze werden berucht vanwege het publiekelijk tonen van hun onthoofde rivalen. Beide bendes voeren een felle strijd om de macht.

Roorda loopt stage bij Esbjerg fB

SC Heerenveen laat Geert Arend Roorda de komende tijd stage lopen bij Esbjerg fB. Mocht de middenvelder indruk maken, dan maakt hij het seizoen op huurbasis af bij de Deense club.

De 22-jarige Roorda was lang geblesseerd, maar is dit seizoen eindelijk weer fitverklaard. Onder trainer Ron Jans kan Roorda echter op weinig speelminuten rekenen en daardoor staat de ploeg open voor een tijdelijk vertrek van de Fries.

Mocht Roorda het seizoen bij Esbjerg op huurbasis afmaken, dan komt hij daar een landgenoot tegen. Sinds anderhalf jaar draagt Tim Janssen het shirt van de Deense ploeg. Sinds zijn komst scoorde Janssen al 21 keer voor EfB.

Voetballer Van den Brink van Australië naar Korea

De Nederlandse verdediger Bas van den Brink verruilt het Australische Gold Coast United voor Busan I'Park in Zuid-Korea. De 28-jarige Amsterdammer is in maart transfervrij als zijn contract bij Gold Coast, waar hij twee jaar speelde, afloopt.

"Het aanbod van Busan was heel erg goed. Ik zou gek zijn om dat af te wijzen", verklaarde Van den Brink. De verdediger maakte zijn eerste profminuten bij FC Utrecht, maar brak daar niet door. Vervolgens speelde hij voor FC Emmen en FC Omniworld voor hij in 2009 naar Australië vertrok.

Hij speelde in twee seizoenen in de A-League 47 wedstrijden. Daarin scoorde hij tien keer.

Dirk Scheringa zit in erfenishandel

Dirk Scheringa zit in de erfenissenhandel. Hij is betrokken bij de website degift.nl, een soort datingsite die mensen die niet weten aan wie ze hun erfenis moeten nalaten, koppelt aan mensen die graag een erfenis zouden ontvangen. Dat schrijft De Volkskrant op de dag dat voormalig DSB-topman zijn nieuwe bedrijf Homerus presenteert.

Mensen die hun vermogen niet aan familie of vrienden willen of kunnen nalaten, kunnen op de site zelf een geschikte erfgenaam kiezen. Aanmelden als potentiële erfgenaam kost 14,95 euro per jaar.

Tot nu toe staan twaalf erfgenamen ingeschreven op de website. Een van hen is een academicus met vijf kinderen. Hij meldde zich aan 'om te kunnen ontvangen en te geven'.

Scheringa's zakenpartner Willem Boomsma is de directeur van het bedrijf, zo blijkt uit het Handelsregister. Ook de twee zoons van Scheringa zijn volgens documenten van de Kamer van Koophandel betrokken bij de website.

Scheringa lanceert donderdag zijn nieuwe onderneming Homerus, een sprekersbureau waar bekende en minder bekende sprekers kunnen worden gehuurd.

Razia zoekt nog naar racestoeltje voor 2011

Het is nog niet duidelijk wat Luiz Razia in 2011 zal gaan doen. In het afgelopen seizoen fungeerde de Braziliaan als testrijden bij het team van Virgin Racing en reed in de GP2-klasse voor Rapax. Inmiddels is hij zich aan het oriënteren op een racestoeltje voor het nieuwe seizoen.

"We praten met verschillende teams en zijn ook druk bezig met het vinden van sponsoren," liet Razia aan GPUpdate.net weten. "We kijken daarbij niet alleen naar de Formule 1, maar ook naar de GP2. Er staat nog niets op papier, maar we houden contact met alle teams die in ons geïnteresseerd zijn."

Razia schreef in de afgelopen twee seizoenen twee keer een GP2-race op zijn naam.

VVV-Venlo mengt zich in strijd om El-Akchaoui

Na ADO Den Haag en NAC Breda heeft nu ook VVV-Venlo belangstelling getoond voor Youssef El-Akchaoui.

De Limburgse degradatiekandidaat wil de linksback van sc Heerenveen graag voor de rest van dit seizoen huren. Aangezien El-Akchaoui bij de Friese club weinig aan spelen toe komt, zijn de Friezen bereid om mee te werken aan een transfer. De club wil de speler echter liever verkopen van verhuren.

"Een dezer dagen laten we weten of dat mogelijk is", zegt technisch manager Johan Hansma in De Telegraaf. El-Akchaoui (29) kwam afgelopen zomer over van N.E.C. Nijmegen, dat hem net een half jaartje had verhuurd aan FC Augsburg. Eerder speelde hij al voor Excelsior en ADO Den Haag.

ADO toonde onlangs interesse om El-Akchaoui daar terug te laten keren, maar de onderhandelingen liepen stuk toen het salaris aan de orde kwam. De speler wil niet de helft van zijn salaris inleveren. Ook NAC Breda houdt de ervaren verdediger in de gaten, maar zal eerst spelers moeten verkopen voordat er versterkingen kunnen komen.

Vertonghen: "Score had hoger uit kunnen vallen"

Jan Vertonghen kijkt met een goed gevoel terug op het duel tussen Ajax en Feyenoord, dat gisteren werd gespeeld. Na negentig minuten stond er 2-0 op het scorebord, waardoor de achterstand van de Amsterdammers op koploper PSV naar drie punten werd teruggebracht.

"Redelijk tevreden," aldus Vertonghen over het vertoonde veldspel. "Het kon veel beter, maar ik denk dat we minder tevreden over de uitslag moeten zijn. Die had veel hoger uit kunnen vallen, net als in voorgaande wedstrijden. We moeten zorgen dat we wedstrijden eerder beslissen, want iedereen kon zien dat we een duidelijk overwicht hadden. We hebben genoeg kansen gehad, maar dat doelpunt moet erin."

Daarnaast is de Belg ook van mening dat de term Klassieker, gezien de stand in de competitie, de lading niet meer dekt. "Het voelt nog wel als een Klassieker, dat gevoel heb ik altijd wel. Dat komt meer door het publiek. Het is eigenlijk geen titanengevecht meer. Helemaal niet denigrerend bedoelt, maar gezien de ranglijst moeten wij gewoon van Feyenoord winnen."

De Nationale IQ Test goed bekeken

Gemiddeld 1,6 miljoen personen zaten woensdagavond voor de buis voor De Nationale IQ Test van BNN. De show was daarmee het op een na best bekeken programma van de dag. Dat blijkt uit cijfers die de stichting KijkOnderzoek donderdag heeft bekendgemaakt.

Presentator Marc de Hond was overigens de winnaar van De Nationale IQ Test. Van een groep BN’ers was hij de slimste met een score van 131. De slechtste was Shary-an Nivillac, bekend van The Voice of Holland, met een IQ van 81.

Van de andere deelnemende groepen kwamen The Social Media Nerds als beste uit de bus, met een gemiddeld IQ van 118. De Oh Oh Cherso-fans eindigden als laatste, met een IQ van 108. De gemiddelde score van de mensen die thuis meespeelden, was 110.

De Nationale IQ Test goed bekeken
De Nationale IQ Test goed bekeken (Foto: ANP)

Cavendish woest op organisatie Tour Down Under

De relatie tussen de organisatie van de Tour Down Under en Mark Cavendish heeft een forse deuk opgelopen. De renner van Team HTC-Highroad doet voor het eerst mee in Australië, maar houdt hier vooralsnog geen goed gevoel aan over.

In de tweede etappe kwam Cavendish op onfortuinlijke wijze ten val en gisteren reed de Brit met gevaar voor eigen leven richting de finish. De Australische politie had de wegen, waarop de dertiende editie werd verreden, alweer vrijgegeven. Hierdoor kwam de renner van Team HTC-Highroad op zestien minuten van de winnaar over de meet.

"Is dit hier een professionele profkoers?", vroeg een woedende Cavendish zich af. In de laatste ronde, die ongeveer 21 kilometer telde, reed hij met gevaar voor eigen leven door het gewone verkeer. "Ik had angst dat iemand me zou aanrijden. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt."

Van der Laan pleit voor register seksexploitanten

Malafide seksondernemers zouden op een landelijke zwarte lijst moeten komen. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aangedrongen op een register voor foute seksexploitanten. Dat meldt Trouw.

Als een eigenaar van een seksbedrijf momenteel in een gemeente een vergunning geweigerd wordt, kan hij deze in een andere gemeente opnieuw aanvragen. Van der Laan wil dat gemeenten inzage krijgen in de gegevens van exploitanten aan wie de vergunning is geweigerd. Zo wil de burgmeester dat misstanden in de branche worden tegengegaan.

'Dost en sc Heerenveen uit elkaar'

Bas Dost wil proberen in de huidige transferperiode nog naar een andere club te vertrekken. De aanvaller werd in de zomer voor het bedrag van drie miljoen euro overgenomen van Heracles Almelo. Inmiddels is gebleken dat de speler en trainer Ron Jans niet door één deur kunnen.

Afgelopen maand liet Dost ook al zoiets weten, maar toen sprak sc Heerenveen dit tegen. Nu is het echter niet meer mogelijk om de situatie tussen beide partijen te ontkennen. De zaakwaarnemers van de jonge aanvaller, Henk Nienhuis en Rob Jansen, hebben samen met de speler en een delegatie van de Friezen gesproken. Jans was bij dit gesprek niet aanwezig. "We hebben gesproken," bevestigde Nienhuis. "Maar over de inhoud doe ik geen mededelingen."

Ook Johan Hansma, technisch directeur van sc Heerenveen, hield de lippen stijf op elkaar. "Geen commentaar." Dost weet inmiddels voor welk bedrag hij mag vertrekken en zou inmiddels de belangstelling van Ajax hebben gewekt.. Trainer Frank de Boer is namelijk erg gecharmeerd van het spel van de aanvaller.

Dost begon het seizoen bij sc Heerenveen nog als basisspeler, maar Jans had voortdurend kritiek op het spel van de aanvaller. Zo zou hij te weinig terugverdedigen en te snel geëmotioneerd reageren. Inmiddels is Dost vervangen door Viktor Elm, waardoor hij nauwelijks nog van de bank afkomt.

Bloederige versie 'Wegmisbruikers' in China

Ontbijttelevisie in de Chinese hoofdstad Peking: voetgangers die worden platgereden door vrachtwagens en fietsers die worden gelanceerd door veel te hard rijdende automobilisten. Alles is tot in het gruwelijkste detail te zien, herhaald in slow motion. Een verkeersagent voorziet de levensechte beelden van deskundig commentaar en legt uit welke regels precies worden overtreden.

Het aantal autobezitters in de Volksrepubliek groeit explosief, en daarmee ook de onveiligheid op de weg. Dagelijks komen honderden verkeersdeelnemers om het leven door ongevallen. De stadszender van Peking maakt daarom samen met de verkeerspolitie een bloederige variant op Wegmisbruikers.

Het programma, dat schokkende beelden van verkeersslachtoffers niet uit de weg gaat, is dagelijks te zien tijdens zowel de ochtend- als de avondspits.

'Scouts van Man City op tribune voor Van der Wiel'

Manchester City wil mogelijk Gregory van der Wiel overnemen van Ajax. Volgens De Telegraaf waren er woensdag enkele scouts aanwezig in de ArenA.

De ochtendkrant schrijft dat drie scouts van de steenrijke club de Klassieker tegen Feyenoord hebben bekeken. Van der Wiel (22) heeft bij Ajax nog een contract tot de zomer van 2013. In zijn contract staat echter een clausule waarmee hij eerder al voor twintig miljoen euro kan worden weggekocht.

Van der Wiel kwam woensdag negentig minuten in actie tegen Feyenoord. Onder leiding van chief scout Mike Rigg hebben de drie scouts van City de jonge rechtsback aan het werk gezien. De Engelsen versterkten zich eerder deze transferperiode al met Edin Dzeko, die voor zo'n dertig miljoen euro werd overgenomen van Wolfsburg.

Manager Roberto Mancini liet deze week al weten dat hij ook zijn defensie nog wil versterken. In de laatste drie duels, waarvan twee in de FA Cup tegen Leicester City, kreeg zijn ploeg namelijk zeven tegengoals. City is gedeeld koploper in de Premier League met stadgenoot United, dat echter nog twee duels tegoed heeft.

111 miljoen euro belasting pokerspeler

De 20-jarige Viktor Blom, in de pokerwereld bekend als Isildur1, kan een belastingaanslag van 111 miljoen euro verwachten.

Isildur1 was al een tijd een fenomeen als het om onlinepoker ging en niemand wist wie er achter zat. Onlangs maakte sponsor Pokerstars de naam bekend. De speler uit Zweden kreeg meteen de belastingdienst op zijn nek. Hoewel Isildur netto een paar miljoen euro won moet hij dit inmens hoge bedrag ophoesten.

In Zweden betaal je namelijk 30 procent belasting over elke winnende hand. Daar staat tegenover dat je verliezende handen niet van de winst mag aftrekken. Wie dus 10 keer 100 euro wint en 20 keer 100 euro verliest moet toch 300 euro belasting betalen. In het geval van Blom is dat bedrag opgelopen tot 111 milljoen euro. Hoe de belastingdienst dit gaat regelen met Blom is niet bekend.

[NBA] Dallas te sterk voor Lakers

In de NBA heeft Dallas Mavericks het duel met Los Angeles Lakers gewonnen. Los Angeles werd met 109-100 verslagen. Mavericks had de laatste zes wedstrijden in de competitie nog verloren.

Halverwege het derde kwart stonden de Lakers nog op een ruime voorsprong. De thuisploeg bleek echter over de langste adem te beschikken. Jason Kidd had met 21 punten waarvan 16 in de derde periode een groot aandeel in de overwinning. Jason Terry en Shwan Marion kwamen allebei tot 22 punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Phoenix 98-106
New Jersey Utah 103-95
Orlando Philadelphia 99-98 wnv
Boston Detroit 86-82 wnv
New Orleans Memphis 103-102 wnv
Milwaukee Washington 100-87
Houston New York 104-89
San Antonio Toronto 104-95
Dallas LA Lakers 109-100
Denver Oklahoma 112-107
Sacramento Portland 90-94 wmv
Golden State Indiana 110-108
LA Clippers Minnesota 126-111

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de wederopstanding van een louche bankier.

Dirk Scheringa begint een nieuw bedrijf. Een organisatiebureau waar je sprekers kunt huren. Raar? Ik persoonlijk zou nooit zaken willen doen met iemand die vele duizenden gezinnen in armoede heeft gestort door ze volstrekt onnodige koopsompolissen door de strot te duwen, of ze te paaien met “goedkope” leningen, waarvan de rente opeens fors blijkt te stijgen. Tuig, dat is Scheringa.

[AO] Haase niet in dubbelspel

Robin Haase zal niet meedoen met het herendubbel bij de Australian Open. Viktor Troicki, zijn dubbelpartner, heeft in het enkelspel in de tweede ronde tegen Nicolas Mahut een blessure opgelopen.

Met het oog op zijn wedstrijd in de derde ronde tegen Novak Djokovic wil Troicki geen risico's lopen en heeft zich teruggetrokken. "Wel jammer, want ik had hier graag willen dubbelen”, aldus Haase.

Vrachtwagens negeren verplicht eurovignet

De Belastingdienst heeft vorig jaar voor ruim vijftien miljoen euro aan naheffingen en boetes opgelegd aan vrachtwagenchauffeurs die zonder eurovignet reden. De strenge controles op het vignet worden ook dit jaar voorgezet, laat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) weten.

Het vignet is bedoeld als heffing voor grote en zware trucks die de wegen extra belasten. De eurovignetten zijn via internet en bij grote pompstations aan te schaffen. Als transportbedrijven dit niet doen, kan een naheffing en een boete volgen.

De boete is per 1 januari verhoogd van 147 euro tot 246 euro en kan tot enkele duizenden euro's oplopen als trucks vaker betrapt worden terwijl ze rijden zonder vignet.

DVD: Crime d'Amour

Twee ambitieuze vrouwen bij een grote multinational in Parijs staan centraal in de film Crime d’Amour. Christine leidt de onderneming. Ze is charismatisch, ambitieus en weet precies wat ze wil. Haar rechterhand is de jonge Isabelle. Zij moet het hebben van haar inzicht en harde werken. De perfecte combinatie, zou je zeggen. Maar dan komt het moment dat Isabelle in het vaarwater van Christine terecht komt...

Eindhoven bij slimste regio's ter wereld

Het Intelligent Community Forum (ICF) heeft de regio Eindhoven benoemd tot één van de zeven slimste regio's ter wereld. Dat gebeurde woensdag (plaatselijke tijd) op de jaarlijkse conferentie van het Forum in de Hawaiiaanse hoofdstad Honolulu.

Eindhoven werd door een vakjury van onafhankelijke academici gekozen uit een lijst van 21 kanshebbers. Ook in 2009 en 2010 belandde de regio Eindhoven, waar ook Helmond en Veldhoven onder vallen, bij de beste zeven. Volgens het ICF is de regio het kloppend hart van Nederland op industrieel gebied, doordat de regio zich sterk ontwikkelt op het gebied van ICT. Ook wordt de regio geprezen om het creëren van 55.000 arbeidsplaatsen in de technologiesector in de afgelopen tien jaar.

Staatssecretaris bezoekt donderdag Brandon

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) brengt donderdagochtend een bezoek aan 's Heeren Loo, de instelling in Ermelo waar Brandon woont. Ze wil met de verstandelijk gehandicapte jongen en zijn moeder praten. Dat werd woensdag in het televisieprogramma Pauw en Witteman bekendgemaakt.

In de Tweede Kamer vond woensdag een spoeddebat plaats naar aanleiding van een uitzending van de EO. Daarin werden beelden getoond van Brandon, die al drie jaar iedere dag wordt vastgebonden met een tuigje aan de muur. Kamer en staatssecretaris spraken tijdens het debat hun afschuw uit over de leefsituatie van de jongen.

Veldhuijzen van Zanten meldde dat er geen regels worden overtreden, maar dat zij de situatie niet wenselijk vindt. Mogelijk worden nog veertig anderen vastgeketend. De staatssecretaris gaat onderzoeken hoe de zorg aan hen kan worden verbeterd.

Verbeek baalt van 'rommelig' laatste half uur

AZ leverde gisteren in de slotfase twee punten in toen Björn Vleminckx fraai scoorde voor N.E.C. Nijmegen. Tot teleurstelling van Gertjan Verbeek.

De AZ-trainer zag hoe zijn ploeg een achterstand omzette in een voorsprong, maar uiteindelijk toch slechts met één punt stond. "Ik zag een goed AZ in de eerste helft, maar na een uur spelen werd het rommelig. Toch mogen we het niet meer uit handen geven, daar ben ik teleurgesteld over", zegt hij in De Telegraaf.

Wiljan Vloet, coach van N.E.C., was het met die analyse wel eens. "AZ was zeker voor de pauze beter, dus ik weet niet of we een punt hadden verdiend", aldus Vloet, die zag hoe de net ingevallen Leroy George al snel een rode kaart kreeg. "Het was een te harde tackle. Dat is sneu voor hem en voor de club. Hij kwam net terug van een lange blessure en was kennelijk te gretig."

'VS moest Bos persoonlijk onder druk te zetten'

Een Nederlandse topambtenaar heeft de Verenigde Staten aangespoord om persoonlijke druk uit te oefenen op Wouter Bos. Dat blijkt uit een uitgelekt ambtsbericht dat in handen is van de NOS.

Richard van Zwol, werkzaam op het ministerie van Algemene Zaken van premier Jan Peter Balkenende (CDA), zou de VS geadviseerd hebben om toenmalig PvdA-leider Bos persoonlijk onder druk te zetten om in te stemmen met verlenging van de missie in Afghanistan. Zo zou hem moeten worden uitgelegd dat hij met het oog op zijn eigen internationale carrière beter akkoord zou kunnen gaan.

Eerder was uit uitgelekte documenten van WikiLeaks-documenten al gebleken dat topambtenaar Pieter de Gooijer van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Maxime Verhagen de scepter zwaaide, de Amerikaanse ambassadeur heeft gevraagd Bos onder druk te zetten. Dinsdag ontkende minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dit.


(Foto: Novum)

Boek paus Benedictus XVI is bestseller

Het nieuwste boek van paus Benedictus XVI, dat eind november verscheen, is al bijna 1 miljoen keer verkocht. Dat heeft de Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, donderdag bericht. Volgens de krant is het succes te danken aan de open en vertrouwelijke toon en duidelijke taal van de paus.

Het boek 'Het licht van de wereld. De paus, de kerk en de tekenen des tijds' is geschreven door een Duitse journalist op basis van urenlange gesprekken met de paus. Benedictus XVI zegt daarin onder meer dat het gebruik van condooms in sommige gevallen acceptabel is.

Het boek kwam in achttien talen uit. De Duitse versie is 200.000 keer over de toonbank gegaan. Daarna zijn de Engelse versie (100.000) en de Franse (80.000) de meest verkochte vertalingen.

Boek paus Benedictus XVI is bestseller
Boek paus Benedictus XVI is bestseller (Foto: ANP)

Smak geld voor gouden tanden van Churchill

Voor een setje gouden tanden van Winston Churchill is op een veiling in Londen woensdag 16.000 pond (ruim 19.000 euro) neergeteld. Dat heeft veilinghuis Bonham bekendgemaakt. "Wellicht zijn er beroemde speeches uitgesproken met deze tanden", zei een specialist van het veilinghuis.

Churchill was de leider van de Britten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf kinds af aan had hij problemen met spreken en met zijn gebit. Hij had setjes tanden om onder andere zijn geslis tijdens speeches te beperken.

Smak geld voor gouden tanden van Churchill
Smak geld voor gouden tanden van Churchill (Foto: ANP)

Vier ministers stappen uit Ierse regering

Vier Ierse ministers hebben woensdagavond laat hun ontslag ingediend om de weg vrij te maken voor de Ierse premier Brian Cowen het kabinet te herschikken. De premier heeft het ontslag aanvaard, aldus een regeringsverklaring. Dat berichtte de Ierse krant The Irish Times donderdag.

Ministers Mary Harney, Dermot Ahern, Noel Dempsey en Tony Killeen hebben hun ontslagbrief aan Cowen gegeven om te voorkomen dat de Groenen de herschikking blokkeren. Ze zullen alle vier naar eigen zeggen niet terugkeren in een nieuwe regering.

De Ierse regering verkeert in zwaar weer. Dinsdag nam minister Micheal Martin (Buitenlandse Zaken) al ontslag.

Aardbeving in Groningse Stedum

In het Groningste Stedum heeft woensdagavond een aardbeving plaatsgevonden. De kracht bedroeg 2,5 op de schaal van Richter, meldt het KNMI. Er kwamen tientallen meldingen binnen van mensen uit Stedum, Middelstum en Bedum die de aardbeving gevoeld hebben.

In het noorden van Nederland doen zich sinds 1986 regelmatig aardbevingen voor. Die hebben te maken met de gaswinning. Er zijn nu door het KNMI 685 van dergelijke bevingen geregistreerd, waarvan de meeste in het Groningenveld plaats vinden.

Jaarlijks worden er in Noord-Nederland zo'n dertig aardbevingen waargenomen. Op 8 augustus 2006 vond de tot nu toe zwaarste aardbeving in Noordoost Nederland plaats, bij Westeremden. Die had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter.

Russische vliegtuigen onderschept door F-16's

Twee Russische vliegtuigen zijn in de nacht van woensdag op donderdag onderschept door twee Nederlandse F-16's. De Russen waren Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnengevlogen, zonder dat duidelijk was waarom. Dat meldt de luchtmacht donderdag.

De F-16's kregen opdracht om poolshoogte te gaan nemen bij de Russische vliegtuigen van het type Tupolev Tu-95 Bear. De Russen werden op dat moment al in de gaten gehouden door de Noorse en Deense luchtmacht.

De gevechtsvliegtuigen hebben de Russen begeleid, totdat de Britten de taak overnamen in het Britse luchtruim. Waarom de Russische vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim vlogen, zonder dat ze hun identiteit bekend maakten, is niet duidelijk.

Russische vliegtuigen onderschept door F-16's
Russische vliegtuigen onderschept door F-16's (Foto: ANP)

Ontgoochelde Vlaar: "We waren vrij machteloos"

Ron Vlaar had met Feyenoord hoop op een stunt tegen Ajax, maar de Rotterdammers konden niet imponeren. "We waren vrij machteloos. Het lag aan ons zelf," zei de aanvoerder van Feyenoord tegen Eredivisie Live. "We hadden meer lef moeten tonen vooral aan de bal. We hadden meer duels moeten winnen en scherper moeten zijn," aldus Vlaar, die wel enige verbetering ziet.

De centrale verdediger zag soms een 'aardig' Feyenoord. "Maar qua voetbal komt er nog steeds veel te weinig uit. We hebben misschien één kans gehad op 1-1. Dat is natuurlijk veel te weinig," besluit de teleurgestelde captain van de Rotterdammers.

Politie schiet op autodieven

De politie heeft woensdagavond in het Limburgse Hunnecum geschoten op een auto die gestolen was en die op agenten in probeerde te rijden. De autodieven wisten te ontkomen. Dat meldt de politie.

De agenten hadden een melding gekregen dat twee auto's in Schimmert waren gestolen. Een van de voertuigen was beschadigd geraakt en door de dieven achtergelaten. De andere auto kwam in Hunnecum bij een politiepatrouille terecht.

In plaats van te stoppen reden de dieven vol in op de agenten. Daarop werd geschoten. Niemand raakte gewond.

Boussoufa ontvangt tweede Gouden Schoen

Mbark Boussoufa is voor de tweede keer in zijn loopbaan tot beste voetballer van de Belgische competitie verkozen. De Marokkaanse Nederlander werd in het Belgische Oostende in het zonnetje gezet voor zijn prestaties in 2010. De 26-jarige middenvelder van Anderlecht kreeg veel meer stemmen voor de titel Voetballer van het Jaar dan nummer twee Romelu Lukaku en nummer drie Jelle Vossen.

Lukaku is de aanvalspartner van Boussoufa bij Anderlecht en Vossen is dé revelatie van het lopende seizoen met zijn doelpunten voor Racing Genk. Boussoufa bleek echter voor de tweede keer in zijn loopbaan de beste van België. De middenvelder werd opgeleid bij Ajax.

Met Anderlecht won Boussoufa vorig seizoen de landstitel en de Belgische Supercup. Met zijn Gouden Schoen onderbreekt de winnaar de hegemonie van Standard Luik. De laatste drie titels werden gewonnen door Standard-spelers. Arbiter Frank de Bleeckere kreeg een oeuvre-award.

Zweten in Zweden (5) (toetje)

Na zes dagen waren we die takkesneeuw wel zat, zeg. Gelukkig mochten we weer naar huis.
Het vliegtuig landde zonder al te veel brokken. Wel zaten er brokken in mijn kots. Had ik maar beter moeten kauwen.

"Goedemorgen," onderbrak de trut achter de balie mij. Ze pakte het bonnetje en deponeerde het in een miniprullenbakje. Ho eens even! Dat was mijn bonnetje! Mijn bewijsmateriaal dat ik wel degelijk aan de beurt was! Blijf eraf met je takketeventengels!

[AO] Clijsters door, Jankovic uitgeschakeld

Jelena Jankovic is al in de tweede ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De Servische moest het vannacht in twee sets afleggen tegen de Chinese Shuai Peng, de nummer 54 van de wereld. Het werd 6-7(3) en 3-6.

Jankovic is aan een slechte reeks bezig, waarbij de bij de laatste vijf toernooien in de eerste ronde werd uitgeschakeld. In Melboune won ze nog wel de eerste ronde en liep in de eerste set nog uit naar 5-2, maar daarna nam Peng het heft in handen en gunde Jankovic nog maar vier games.

Met Kim Clijsters gaat het daarentegen een stuk beter De Belgische, die in de eerste ronde Dinara Safina met een dubbele bagel naar huis stuurde, hoefde maar vier games af te staan tegen Carla Suárez, 6-1 en 6-3. In de derde ronde treft de verliezend finaliste van 2004 Alize Cornet.

Capdevilla verlengt tot 2013 bij Villareal

Joan Capdevilla speelt ook de komende jaren voor Villareal. De 32-jarige Spanjaard heeft zijn contract verlengd tot de zomer van 2013, meldt Villarreal. Capdevilla is aan zijn vierde seizoen bezig bij de Spaanse subtopper, die hem in 2007 overnam van Deportivo la Coruña. Tot dusver kwam hij tot 127 competitieduels, waarin hij veertien keer trefzeker was.

Capdevilla is al jaren de vaste linksback van het Spaanse nationale team waarmee hij afgelopen zomer in Zuid-Afrika wereldkampioen voetbal werd door in de finale het Nederlands elftal te verslaan. Ook was de 56-voudig international in 2008 van de partij toen Spanje het EK won.

Matthews (Rabobank) wint derde etappe Down Under

Rabobank heeft zijn eerste grote zege binnen van 2011. In de Tour Down Under was aanwinst Michael Matthews de snelste in de massasprint in de etappe van Unley naar Stirling. Hij versloeg André Greipel en Matthew Goss.

Het is al de tweede zege van Matthews in de kleuren van de Rabobank, eerder won hij een etappe in een kleinere rittenkoers in Australië. De leiderstrui in de Tour Down Under komt weer om de schouders van Goss, die eerder de eerste etappe won.

[AO] Indrukwekkende Nadal naar derde ronde

Rafael Nadal heeft zich gemakkelijk geplaatst voor de derde ronde van de Australian Open. De Spanjaard, nummer één van de wereldranglijst, versloeg in Melbourne de Amerikaan Ryan Sweeting in drie sets; 6-2, 6-1 en 6-1.

De qualifier had totaal niks in te brengen tegen Nadal, die vooral de service van Sweeting goed wist aan te pakken. De winnaar van 2009 verloor wel één keer zijn eigen opslag; bij een 4-0 stand in de derde set. Nadal treft in de derde ronde de winnaar van de partij tussen Bernard Tomic en Feliciano Lopez.

Been: "We wilden niet afgeslacht worden"

Trainer Mario Been verloor gisteren met Feyenoord met 2-0 van Ajax. Na het tweede doelpunt van de Amsterdammers bracht hij middenvelder Kelvin Leerdam binnen de lijnen voor aanvaller Luc Castaignos.

"Je weet dat het na dat doelpunt afgelopen is en ik wilde ons hier niet verder laten afslachten", verklaarde Been. De trainer was het overigens niet eens met de beslissing van arbiter Pieter Vink, die een penalty gaf aan de Amsterdammers.

Miralem Sulejmani werd door Tim de Cler neergehaald en benutte vervolgens zelf de strafschop. "Ik heb me laten vertellen dat het geen penalty was", verklaarde Been na afloop van de Klassieker. Maar goed, Ajax is gewoon een uitstekend team met heel veel kwaliteiten dat gewoon verder is dan ons", aldus Been.

Hij vervolgt: "Zij zetten heel goed druk waardoor wij de vrije man niet konden vinden en snel de lange bal gingen spelen. Wij hebben uiteindelijk geen kans gekregen, dus ja."

Been weet waar het probleem bij zijn ploeg lag: "Als je zo snel onder druk komt te staan, moet je de vrije man zoeken. Een oplossing vinden door een middenvelder vrij te spelen. Dat moet je doen en durven. En dat deden wij niet. Je moet ook durven spelen in dit soort stadions."

Cameron roept op tot open Irak-onderzoek

Britse parlementariërs die het oneens zijn met de beslissing om documenten over de oorlog in Irak geheim te houden, moeten zich maar schriftelijk richten tot de auteur van de documenten, voormalig premier Tony Blair. Dat heeft de Britse premier David Cameron woensdag gezegd.

De documenten bestaan uit de uitvoerige correspondentie tussen Blair en Bush in de periode voorafgaand aan de invasie in Irak in 2003. Het verzoek van de commissie die de inval in Irak onderzoekt om vrijgave van de notities werd door de regering afgewezen, omdat publicatie de 'Britse internationale betrekkingen zou kunnen schaden'.

Cameron zei woensdag in het parlement dat het ongepast is als hij als zittend premier zich zou inlaten met de beslissing over vrijgave van geheime documenten van zijn voorganger. Desondanks droeg hij de Irak-commissie op zo open en uitgebreid mogelijk te zijn.


Cameron roept op tot open Irak-onderzoek (Foto: Novum)

Limburgse hoteldode geen slachtoffer misdrijf

De 43-jarige vrouw uit Brunssum die zaterdagnacht dood werd gevonden in een hotelkamer op Maastricht Aachen Airport is niet door een misdrijf om het leven gekomen. Uit onderzoek is gebleken dat een combinatie van drugs en alcohol haar fataal is geworden, meldt het OM in Maastricht woensdag.

De 49-jarige man uit Sittard die was aangehouden is maandag al vrijgelaten. Onderzocht wordt in hoeverre hij een rol heeft gespeeld bij de dood van de vrouw.

Ov-bedrijven grote steden bereiden staking voor

De gemeentelijke openbaarvervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn van plan half februari het werk neer te leggen. GVB, RET en HTM zijn boos over de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden.

Dat heeft voorzitter Ger Geldhof van de ondernemingsraad van het Amsterdamse GVB woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool. Geldhof denkt dat de bedrijven geen schijn van kans maken bij een aanbesteding.

Het kabinet denkt 120 miljoen te bezuinigen door het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden in plaats van 'onderhands' te gunnen. Geldhof denkt dat het openbaar vervoer daardoor in handen komt van twee grote buitenlandse bedrijven. Volgens hem verdwijnen bovendien honderden banen en wordt het openbaarvervoeraanbod dertig tot veertig procent minder.

HTM, RET en GVB zijn de komende weken nog meer acties van plan. Maandag waren ook medewerkers van de drie bedrijven bij de partijbijeenkomst van de PVV in Rotterdam om te demonstreren. "De PVV maakt dit mogelijk", stelt Geldhof.

Abvakabo FNV laat weten dat de vakbonden in de drie grote steden woensdag hebben besloten op 14, 15 en 16 februari actie te voeren. "Wat we precies gaan doen staat nog niet helemaal vast, maar er zullen op die dagen in elk geval veertig procent minder trams, bussen en metro's rijden. Zo hopen we de desastreuze gevolgen van de bezuinigingen voor iedereen zichtbaar te maken", meldt een woordvoerder.

VN willen 51 miljoen dollar voor Sri Lanka

De Verenigde Naties gaan donorlanden vragen om 51 miljoen dollar (ruim 38 miljoen euro) voor het door watersnood getroffen Sri Lanka. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Meer dan een miljoen mensen werden vorige week getroffen door het wassende water.

De VN hebben in samenspraak met de regering van Sri Lanka bepaald dat het geld moet worden besteed aan de landbouw, het levensonderhoud, voeding, sanitaire voorzieningen en educatie. De noodhulp zal via de VN en lokale en internationale hulporganisaties worden verdeeld onder de slachtoffers van de watersnood, aldus de VN.

De overstromingen en aardverschuivingen eisten het leven van 43 mensen. Vier personen worden nog steeds vermist. Ruim driehonderdduizend mensen raakten dakloos. In het land is sprake van een tekort aan voedsel en er wordt gevreesd voor ziektes die door het water worden verspreid.

Meer dan 5700 huizen werden door het natuurgeweld vernield en 23.000 woningen raakten beschadigd. Rijstvelden zijn onder water gelopen en duizenden stuks vee kwamen om.

'Nederland vreesde annexatie Antillen'

Nederland vreesde in 2005 dat Venezuela de Nederlandse Antillen zou annexeren. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag op basis van de via WikiLeaks uitgelekte ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag die NRC en RTL Nieuws in handen hebben.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) zou zelfs hebben gevreesd dat als Nederland de handen van de Antillen aftrok, ze de volgende dag van Venezuela zouden zijn. Bot vergeleek de Antillen met de Falklandeilanden. Deze eilandengroep vormen een Brits overzees gebiedsdeel en liggen in de Atlantische oceaan ten oosten van Argentinië. In 1982 viel Argentinië de eilandengroep binnen, wat tot een oorlog leidde.

Hoewel Nederland jarenlang niet erg onder de indruk was van Venezuela, steeg de vermeende dreiging van Venezolaanse infiltratie rond 2005 naar de top van de buitenlandse prioriteitenlijst. Nederlandse functionarissen hadden lijst van vier pagina's van incidenten met Venezuela opgesteld. In deze lijst worden onder meer de schending van het luchtruim door een Venezolaans militair vliegtuig in 2002 genoemd en publiekelijke territoriale claims.

Nederland had op dat moment net F-16's op Aruba gestationeerd, een zet die overigens niets te maken had met Venezuela, maar waarvan wel werd gehoopt dat het land die opmerkte. Nederland onderzocht in die tijd of de militaire aanwezigheid in het gebied kon worden uitgebreid, maar zag militair machtsvertoon in samenwerking met de Verenigde Staten niet zitten om de Venezolaanse president Hugo Chávez niet onnodig te provoceren.

De Amerikanen wilden Nederland wel graag helpen, aangezien Nederland een voortrekkersrol binnen de EU kon spelen in het ontwikkelen van een strategie met betrekking tot Venezuela. Nederland zou zich echter terughoudend hebben opgesteld om het traditionele Spaanse leiderschap op het gebied van Latijns-Amerika niet zonder goede reden te omzeilen.

In april 2006 werd een nieuw dieptepunt bereikt in de verhouding tussen Nederland met Venezuela toen toenmalig minister van Defensie Henk Kamp (VVD) Chávez in de Kamer een onverdraagzame populist noemde. Chávez noemde Kamp daarop een pion van de VS. In juni 2006 liet Bot weten dat de verhoudingen waren gladgestreken, maar in januari 2010 beschuldigde Chávez Nederland van schending van het Venezolaanse luchtruim.

Hierop overlegde toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) met de Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog-Levin, waarbij Verhagen stelde niet te verwachten dat Venezuela snel zou overgaan tot een invasie. Hartog-Levin stelde in zijn bericht dat Nederland zich zorgen blijft maken over Venezuela, maar dat het juiste mechanisme tegen Chávez nog niet was gevonden.


'Nederland vreesde Venezolaanse annexatie Antillen' (Foto: Novum)

[Copa del Rey] Barcelona ondanks verlies door

Ook vanavond werden er wedstrijden afgewerkt in de kwartfinales van het Spaanse bekertoernooi, de Copa del Rey. FC Barcelona en Real Betis Sevilla speelden hun returnwedstrijd en ook Deportivo La Coruña en Almería kwamen elkaar voor de tweede keer tegen.

Deportivo La Coruña - Almería 2-3 (0-1)

Almería heeft ook de tweede confrontatie met Deportivo La Coruña in winst weten om te zetten. Vorige week won de ploeg al in eigen huis met 1-0 en ditmaal zegevierde Almería met 2-3.

Na twintig minuten spelen scoorde Almería de openingstreffer. Corona was de gevierde man en nog geen minuut later was het via Crusat zelfs 0-2. Op slag van rust bracht Deportivo-speler Alvarez de spanning terug door een strafschop, na een overtreding van Crusat, binnen te schieten.

Kort na rust wist Adrian zelfs de gelijkmaker te scoren, maar korte tijd later kreeg ook Almería een strafschop toegekend. Perez ging de fout in en Goitom wist dit buitenkansje te benutten; 2-3. In deze stand kwam geen verandering meer en zodoende bekerde Almería verder in de Copa del Rey.

Real Betis Sevilla - FC Barcelona 3-1 (0-5)

FC Barcelona heeft voor het eerst sinds lange tijd, het team bleef onder trainer Pep Guardiola maar liefst 27 duels ongeslagen, weer een verliespartij geleden. Op bezoek bij Real Betis Sevilla ging de ploeg met 3-1 onderuit. De heenwedstrijd werd overigens overtuigend met 5-0 gewonnen en daardoor plaatste Barcelona zich voor de halve finalesvan het bekertoernooi.

Ibrahim Afellay kreeg van Guardiola voor het eerst een basisplaats toegewezen. Samen met Lionel Messi en Bojan Krkic vormde hij de aanval van Barcelona. Toch ging het in de beginfase helemaal mis. Betis-spits Molina zette zijn ploeg met twee doelpunten in de eerste zeven minuten al op een ruime voorsprong.

Messi wist in de 38e minuut Barcelona, dat verder onder andere met Pique, Xavi, Mascherano en Keita aantrad, terug op 2-1 te zetten. Betis kwam echter kort daarna op 3-1 dankzij een treffer van Arzu. Dit was tevens de ruststand. In de tweede helft kreeg Barcelona de mogelijkheid om vanaf de penaltystip terug te komen tot 3-2, maar Messi miste de strafschop. In het vervolg van de tweede helft werd er ook niet meer gescoord.

Afellay maakte het eindsignaal niet mee als veldspeler. Hij werd tien minuten voor tijd gewisseld voor Eric Abidal.

De Boer: "We hebben weinig weggegeven"

Frank de Boer wist vanavond met Ajax van Feyenoord te winnen. Na negentig minuten spelen stond er een 2-0 eindstand op het scorebord in het voordeel van de Amsterdammers. De Boer vond dat zijn ploeg te lang met 1-0 voor stond.

"We verzuimden de trekker over te halen en voor de rust uit te lopen naar 2-0 of 3-0. Daar doen we onszelf tekort", aldus de trainer van de Amsterdammers. Toch was hij tevreden met het resultaat van zijn ploeg.

"We hebben weinig weggeven. Dat is een compliment aan de hele groep. Bij vlagen waren we even uit de wedstrijd. Het was vandaag niet super, wel degelijk. Maar we zijn net begonnen en hebben nog veel verbeteringen door te voeren."

Door de winst staat Ajax, met drie punten achterstand op koploper PSV, op de derde plaats van de ranglijst.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.