Vrouw VS praat weer door transplantatie

Een Amerikaanse vrouw is weer in staat om te praten, nadat ze herfst vorig jaar een strottenhoofdtransplantatie heeft ondergaan. Dat hebben haar artsen donderdag gezegd. De vrouw, de 52-jarige Brenda Jensen, is de tweede mens ter wereld die een dergelijke transplantatie heeft ondergaan.

Meer dan tien jaar geleden raakten Jensens stembanden beschadigd, doordat ze herhaaldelijk een beademingsslang uit haar keel had getrokken, terwijl ze onder verdoving was in een ziekenhuis. De vrouw kon door de beschadiging alleen 'praten' met behulp van een apparaatje waardoor haar stem klonk als die van een robot. Jensen smachtte er echter naar om met haar eigen stem te praten.

De operatie duurde in totaal achttien uur en werd verspreid over twee dagen uitgevoerd. Doktoren vervingen haar strottenhoofd, haar luchtpijp en haar schildklier door die van een donor. De operatie werd uitgevoerd door artsen uit de Verenigde Staten, Zweden en Engeland, die twee jaar lang hadden geoefend op de operatie.

Twee weken na de transplantatie sprak de vrouw haar eerste woorden met een schorre stem. Sindsdien gaat het spreken Jensen steeds gemakkelijker af. Wel ademt ze nog via een buisje in haar luchtpijp en moet ze opnieuw leren om te slikken. Het duurt dan ook nog even voordat de vrouw weer normaal kan eten.