Belangrijk lid drugsbende Zetas gedood

De Mexicaanse autoriteiten hebben de beruchte drugsbende Zetas een nieuwe klap toegebracht. Woensdag werd een van de belangrijkste leden van de bende, Leonardo Vazquez, ook wel bekend als El Pachis, gedood bij een vuurgevecht met Mexicaanse veiligheidstroepen. Dinsdag was een van de oprichters van de Zetas opgepakt.

El Pachis kwam om bij een confrontatie met eenheden van het leger en de politie in Poza Rica, in de deelstaat Veracruz. Hij leidde de operaties van de bende in delen van Veracruz en het aangrenzende Oaxaca. Bij het vuurgevecht viel onder de veiligheidstroepen een gewonde. Twee leden van de Zetas in het gezelschap van El Pachis konden worden ingerekend.

Dinsdag werd Flavio Mendez Santiago gearresteerd, in Oaxaca-Stad. Mendez Santiago, een voormalig militair, werd in 1993 gerekruteerd door het Golfkartel. De Zetas werden gevormd toen een groep oud-commando's zich afscheidde van het Golfkartel. Ze werden berucht vanwege het publiekelijk tonen van hun onthoofde rivalen. Beide bendes voeren een felle strijd om de macht.