Rutte: Hervormingen voor stabiele euro

De stabiliteit van de eurozone is gediend met een structurele aanpak van de EU-landen. Dat zei minister-president Mark Rutte donderdag na afloop van een lunch met EU-president Herman van Rompuy. "Voor de stabiliteit van de eurozone is een structurele aanpak nodig", aldus Rutte. "En een stabiele euro is van belang voor Europa."

Met name de werkgelegenheid vraagt volgens de premier niet alleen om het op orde brengen van de begroting van eurolanden, maar tevens om 'hervorming van sociale stelsels'.

EU-voorzitter Van Rompuy vulde Rutte aan. Hij wees op de voorgenomen evaluatie van de door landen in de eurozone genomen maatregelen in maart. "We spreken de komende weken en maanden over verdere versterking van het instrumentarium."

De EU-landen besloten eerder tot oprichting van een noodfonds voor de eurozone. Dit fonds omvat, mede met toezeggingen van het IMF, 750 miljard euro.

Voor de komende EU-top in februari staat geen extra overleg met de eurolanden afzonderlijk gepland, al sloot Van Rompuy niets uit. "Als meer nodig is zullen we dat doen."

Rutte ontving Van Rompuy op het Catshuis voor een officiële kennismaking. Tijdens de lunch spraken de twee verder over de agenda voor de komende EU-top op 4 februari. Een prominent onderwerp hierop is energie.


Mark Rutte: structurele hervormingen voor stabiele euro (Foto: Novum)