's Nachts stemmen in Leeuwarden

In Leeuwarden kunnen kiezers tijdens de Provinciale Statenverkiezingen 's nachts al een stem uitbrengen. In de nacht van 1 op 2 maart kan bij wijze van proef vanaf 00.00 uur worden gestemd in een mobiel stembureau bij de ingang van stadsschouwburg De Harmonie, meldt de gemeente donderdag.

In de Stadsschouwburg vindt diezelfde nacht een verkiezingsfeest van Jongeren en Politiek Friesland (JPF) plaats. Behalve feestgangers kunnen ook anderen een stem uitbrengen in het mobiele stembureau.

De gemeente denkt dat nachtstemmen vooral voor jongeren en 'vroegstemmers' aantrekkelijk is. "Sommige mensen moeten vroeg naar hun werk. Dan is het prettig als je daarvoor al kan stemmen", licht een woordvoerder van de gemeente toe.

Het is niet voor het eerst dat nachtstemmen mogelijk is. Eerder kon dit ook al eens in de gemeente Groningen. "Maar die doen het volgens mij nu niet", vertelt de zegsvrouw. Of in andere gemeenten ook nachtstemmen mogelijk wordt gemaakt, weet de woordvoerder niet. "Maar ik denk niet dat er veel zijn die het doen."

Mocht de proef in Leeuwarden een succes zijn, dan wordt het in de toekomst vaker mogelijk gemaakt.