Brandon wil zelf worden vastgeketend

De 18-jarige Brandon die al 3 jaar niet meer buiten is geweest, zegt dat hij zelf af en toe wil worden vastgeketend. Dit is om hem tegen zichzelf te beschermen. De jongen verblijft al sinds zijn twaalfde in de instelling 's Heeren Loo.

Dit werd bekendgemaakt door CDA-staatssecretaris van Volksgezondheid, Marlies Veldhuizen van Zanten-Hyllner, nadat zij een bezoek had gebracht aan Brandon.

Tijdens het gesprek kwam naar buiten dat de jongen zelf helemaal niet blij is met de beelden die naar buiten zijn gekomen. Ze geven volgens hem een verkeerd beeld van de situatie. Zelf zou hij het namelijk fijner hebben gevonden als hij zonder tuigje was gefotografeerd. De staatssecretaris kon begrijpen dat hij dit beschamend vond.

Brandon zal over een tijdje naar een speciale woning gaan zonder meubelen. In de kamer die hij nu heeft in de instelling heeft hij het linoleum van de muren gepeuterd. In zijn nieuwe woonomgeving hoeft Brandon niet constant vastgeketend te zijn. Hij hoeft alleen zijn tuigje vast te maken als er een medewerker van de instelling op bezoek komt.

Volgens de staatssecretaris is er niks aan de hand met de jongen en wordt hij goed verzorgd in de instelling. Het kan niet anders dan dat dit soort instellingen blijven bestaan, aldus de staatssecretaris.

De aanleiding van het bezoek van de staatssecretaris aan Brandon was dat door alle media-aandacht er woensdag een spoeddebat werd ingelast in de Tweede Kamer.