Milde griepepidemie in Nederland

Nederland kampt met een griepepidemie. Per 100.000 Nederlanders zijn er nu 70 geïnfecteerd met influenza-achtige ziektebeelden. Een week eerder waren dit er 86. Bij twee weken meer dan 51 griepgevallen per 100.000 inwoners is sprake van een epidemie.

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel spreekt van een milde epidemie. Griep is te herkennen aan snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten, spierpijn, en soms misselijkheid en diarree. De griep komt in alle regio's in Nederland voor.

60 procent van de patiënten heeft Mexicaanse griep, de rest heeft een normale seizoensgriep. Volgens epidemioloog Gé Donker van het Nivel is de Mexicaanse griep iets agressiever dan de normale griep. "Maar er zijn geen aanwijzingen dat één van beide griepvirussen agressiever wordt en het aantal ernstige ziektegevallen is niet groter dan andere winters met een griepepidemie."

Als de koorts langer aanhoudt dan drie of vier dagen en de patiënt last krijgt van benauwdheid, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.