NS en ProRail door het stof

De directeuren van de NS en ProRail zijn donderdagochtend tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer diep door het stof gegaan. De Kamer houdt vrijwel de hele dag een hoorzitting met diverse partijen over de problemen op het spoor als gevolg van het winterse weer. In december leidde dit op een aantal dagen tot grote overlast. Treinen vielen uit en de overschakeling naar een alternatieve dienstregeling verliep allesbehalve soepel.

Als eerste waren Bert Meerstadt (NS) en Bert Klerk (PoRail) aan de beurt. Meerstadt zei dat hij zich de machteloosheid van klanten en medewerkers 'heel goed' kon voorstellen. "Op zo'n moment is het product niet goed genoeg."

Symbool voor de onmacht van de spoorbedrijven was het lege blauwe bord op Utrecht centraal. Meerstadt gaf ruiterlijk toe dat het op 'kritische momenten' heeft ontbroken aan goede reisinformatie. Hij kondigde een reeks maatregelen aan waarmee de problemen worden aangepakt.

"Voor u zit een treurige president-directeur van ProRail', zei Klerk. Zijn organisatie heeft wederom het 'hoofd moeten buigen' voor de reiziger. Ook vorig jaar zorgde het winterweer voor overlast. De reizigers zijn geconfronteerd met een 'onacceptabele overlast'.

Er is inmiddels een discussie ontstaan over de vraag of de verkeersleiding en de reizigersinformatie niet bij één organisatie moet worden ondergebracht. Nu zijn zowel NS als ProRail daarbij betrokken.

Klerk zei dat er geen taboes zijn. Iedere oplossing die leidt tot een beter product voor de klant kan op zijn instemming leveren. Hij waarschuwde er wel voor om niet rigoureus in te grijpen. "Let op dat de sector niet ernstig in verwarring raakt en de klant uiteindelijk stilstaat."

De woorden van beide heren vielen goed in de Kamer. Charlie Aptroot (VVD) vroeg eerder al om de scalp van Klerk en Meerstadt, maar toonde zich nu mild. Hij sprak zijn waardering uit voor het feit dat de topmannen het boetekleed aantrekken en 'royaal' hun excuses aanboden. Ook Ineke van Gent (GL) prees hun openhartigheid.


Directeur NS door het stof (Foto: Novum)