Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend

Netflix, Amazon, Disney+, YouTube ... genoeg content thuis te zien. Gewoon lui vanuit de woonkamer, keuken, badkamer of toilet. Waarom zou je nog die tocht maken naar de bioscoop? Door wind en regen. In een zaal met luidruchtige mensen. En dan moet je nog plassen halverwege de film zonder dat je hem even stop kan zetten. Allemaal redenen om niet naar de bioscoop te gaan, aldus een groot deel van de consumenten. Tijd dus voor de bioscopen om te concurreren.

Waar Pathé al eerder inzette met Dolby Cinema en 4Dx stapt Kinepolis nu ook verder op de 'belevingsmarkt' met twee nieuwe technieken: MX4D en ScreenX. 'Wij staan voor de ultieme filmbeleving,' aldus Jacqueline Aarts, Country Manager Box Office, Sales & Marketing van Kinepolis. 'Na de reguliere laserprojectie, overtreffende Laser ULTRA-projectie en RealD 3D kunnen onze bezoekers vanaf aankomende week donderdag (10 oktober, red.) nóg een extra dimensie aan hun filmervaring toevoegen met MX4D en hun blik verbreden met het indrukwekkende ScreenX. Dat betekent in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht dus écht voor ieder wat wils en een filmbeleving van het hoogste niveau.'

technology lane

MX4D is, vergelijkbaar met 4DX, een ervaring waarbij je zintuigen op andere manieren geprikkeld worden. Zo bewegen de stoelen mee met de beelden, worden er geur- en windeffecten verspreid in de zaal en kan je zomaar nat worden. Persoonlijk vind ik het wat afleiden van de film, maar de slim uitgezonden demo-scènes namen ons mee in onder andere de wereld van Mad Max: Fury Road waar je zintuigen nét op de juiste momenten extra geprikkeld worden waardoor je de film meer meebeleeft. De stoelbeweging is een stuk soepeler dan de 4DX-variant bij Pathé. De plaatsing van je voeten is echter wel wat minder. Dit is niet meer dan een dunne balk waar hoogstens driekwart van je voet op past. Je tenen hangen dus altijd los. Ik vermoed dat bij een duur van 2 uur dit wat vermoeiend is. Veranderen van zithouding is hierdoor ook beperkt in de mogelijkheden. Een leuke gimmick, vooral met (jonge) kinderen om een keer te ervaren.

MX4D-stoelen

ScreenX is een compleet andere beleving. Zit maar weer lekker achterover in je stoel, dit keer zal de film je letterlijk omlijsten. Met behulp van 4 extra projectoren aan de zijkant wordt met behulp van digitale technologie ook de zijkant van het theater gebruikt als doek. Hiermee zit je dus letterlijk in de film. Vanwege de vele prikkels zal dit slechts bij enkele scènes van de vertoonde films te zien zijn. Uit de korte demonstratie die we te zien krijgen kan ik enkel beamen dat dit een goede keuze is. Je bent snel afgeleid en je bent dus continu keuzes aan het maken waar je je focus op legt. Aangezien het belangrijkste deel van de actie altijd in het oude vertrouwde doek voor je zal blijven is dit meer afleidend dan een verbreding. Echter is dit wel een techniek die, mits juist ingezet, de horizon letterlijk kan verbreden. Denk aan de vergezichten in The Lord of the Rings, de gevechtsscènes uit Avengers of een natuurdocumentaire. Zeker een techniek met potentie!

screenx

Al met al heeft Kinepolis Utrecht er twee mooie zalen in de 'technology lane' bij die in ieder geval extra publiek naar de zalen zullen lokken. En dat is goed nieuws, want de bioscoop biedt toch altijd wat meer dan een avondje lui Netflixen op de bank.