FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 oktober 2019

Kabinet zet in op verhoging vaccinatiegraad

Het kabinet gaat aan de slag met het advies en de aanbevelingen van commissie Vermeij. Dat betekent dat het kabinet inzet op verhoging van de vaccinatiegraad binnen en buiten de kinderopvang met voorlichting en communicatie over het belang van vaccineren van kinderen. En dat ze onderzoek doen over en voorbereidingen treffen voor vaccinatie als voorwaardelijke toegang tot de kinderopvang.

In de huidige situatie (oranje scenario) is dat niet nodig oordeelde de commissie Vermeij. Maar het kabinet wil voorbereid zijn voor het geval we onder de kritische ondergrens (rood scenario) zakken. Bij de uitwerking van de aanbevelingen van de commissie Vermeij zullen nog zorgvuldige afwegingen moeten worden gemaakt. De grens voor het rode scenario moet nog worden vastgesteld.

Één van de aanbevelingen van de commissie Vermeij is om meer in te zetten op communicatie en voorlichting en om, in het geval de vaccinatiegraad onder een kritische grens zakt, deelname aan het rijksvaccinatieprogramma als voorwaarde te stellen voor toegang tot de kinderopvang.

Het kabinet omarmt dit advies en is aan de slag gegaan met de verdere uitwerking hiervan. Gelukkig is er een einde gekomen aan de daling van het aantal ingeënte kinderen, zo blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Onder jonge kinderen gaat de vaccinatiegraad zelfs licht omhoog. Het kabinet zet vol in op betere voorlichting om er voor te zorgen dat deze lijn doorzet en het aantal gevaccineerde kinderen toeneemt.

Tegelijkertijd adviseert de commissie om nu al aan de slag te gaan met de uitwerking van een dergelijk voorstel. Als onverhoopt toch de situatie ontstaat dat de vaccinatiegraad weer gaat dalen, wil het kabinet in de startblokken staan om extra maatregelen te kunnen nemen, ook als het gaat om de toegang tot de kinderopvang.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaan hier de komende tijd met voorrang mee aan de slag. Zij vragen ook voorlichting aan de Raad van State. Uitkomsten en vervolgstappen worden begin volgend jaar verwacht.

Van Gerwen sloopt Dobey en staat in finale World Grand Prix

Michael van Gerwen staat in de finale van het World Grand Prix. MvG won in de halve eindstrijd zonder veel moeite van Chris Dobey en hoefde zelfs geen enkele set af te staan. Het werd 4-0.

Na een makkelijke eerste set leek het even mis te gaan. Hij stond met 2-0 achter in legs, maar zette daarna een geweldige comeback in, die hij afsloot met een waanzinnige 156-finish. In de derde set ging het gelijk op, maar de wereldkampioen bleek effectiever. Daarna leek het geloof bij Dobey weg en pakte MvG eenvoudig de vierde en laatste set. Hierdoor maakt hij zich op voor zijn zesde finale op de World Grand Prix.

In de finale neemt Mighty Mike het op tegen Dave Chisnall. Die won eerder op de avond met 4-1 van Glen Durrant. De finale staat zaterdagavond op het programma.

Politie pakt bestuurder rijdende drugswinkel op

De politie heeft vanmiddag  op de A28 ter hoogte van Staphorst een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden als verdachte van het bezit en de handel in verdovende middelen. De man had tientallen gebruikershoeveelheden hard drugs zoals heroïne en cocaïne bij zich maar ook erectiepillen en methadon.

Omstreeks 16.45 uur zagen medewerkers van het Flexibel Interventie Team van de Dienst Infrastructuur net voorbij Zwolle een auto richting Staphorst rijden die opviel door zijn rijgedrag. Toen uit de politiesystemen bleek dat deze auto al eens was opgevallen bij een verdachte situatie werd de bestuurder bij Staphorst een stopteken gegeven.

Boterhamzakje
Bij de controle van de verkeerstechnische staat van de auto zagen de agenten achter in de auto een boterhamzakje met meerdere wikkels waarvan ze uit ervaring weten dat daar meestal cocaïne in zit. De bestuurder is hierop direct aangehouden. Bij doorzoeking van de auto werden daarna de volgende verdovende middelen aangetroffen: 82 bolletjes heroïne; 37 bolletjes crack; 1 wikkel (ponypack) cocaïne; 27 zakjes hennep; een groot blok heroïne en 10 zakjes hash. 

De winkel van de man bestond verder nog uit vier methadonpillen, 49 erectiepillen, een weegschaal, twee telefoons en vier simkaarten. Alles is in beslag genomen.

speekseltest
Na een speekseltest bleek dat de bestuurder ook nog positief testte op het gebruik van cocaïne en amfetamine. Voor het rijden onder invloed wordt proces-verbaal opgemaakt.

Een deel van de drugsvangst (Foto: Politie)
Een deel van de drugsvangst (Foto: Politie)

FOK! sportfoto-onderschrift week 41

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is Gowzah met het volgende onderschrift: "Mix van lachgas en helium binnenkort op de dopinglijst bij de Yankees."

De opgave van deze week:

Speerwerper Johannes Vetter komt niet heel prettig neer tijdens het WK atletiek, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
Speerwerper Johannes Vetter komt niet heel prettig neer tijdens het WK atletiek, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Zesduizend xtc-pillen en vermist meisje gevonden in woning in Amsterdam

Agenten hebben in een woning in Noord maar liefst zesduizend xtc-pillen gevonden. De pillen zaten verstopt in een schoenendoos.

De politie was op zoek naar een 16-jarig vermist meisje. Dat meisje is ook in de woning gevonden en zij bleek ook pillen op zak te hebben. 

De bewoner van de woning en het meisje zijn aangehouden in verband met het bezit van harddrugs. Rechercheurs hebben hem verhoord. Het meisje is na verhoor vrijgelaten en overgedragen aan de instantie die haar als vermist had opgegeven.

De bewoner is na verhoor voorgeleid bij de rechter-commissaris.

 

Afname aantal huisuitzettingen, CDA wil verbod bij schuldproblemen

Woningcorporaties zijn in 2018 bij 3000 huishoudens overgegaan tot huisuitzetting. Dat is 19 procent minder dan een jaar eerder en voor het vijfde jaar op rij een daling. Het CDA pleit voor een verbod op huisuitzettingen van sociale huurders met een betalingsachterstand.

Dit is de uitkomst van een enquête door Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties. Zo meldt dit artikel van het AD.

Boadu en Stengs bezorgen Jong Oranje belangrijke zege in EK-kwalificatie

Jong Oranje is erin geslaagd om zijn tweede wedstrijd in de EK-kwalificatie winnend af te sluiten. De formatie van bondscoach Erwin van de Looi was op De Vijverberg in Doetinchem met 4-2 te sterk voor Jong Portugal. Grote mannen aan de zijde van Jong Oranje waren Myron Boadu en Calvin Stengs.

Jong Oranje begon de EK-kwalificatiecyclus in september met een 5-1 zege op Jong Cyprus. Bondscoach Erwin van de Looi voerde ten opzichte van dat duel drie wijzigingen doorgevoerd: Rick van Drongelen, Myron Boadu en Justin Kluivert speelden in plaats van Justin Hoogma, Kaj Sierhuis en Noa Lang.

Jong Portugal begon de EK-kwalifcatiecyclus met probleemloze overwinning op Jong Gibraltar (4-0) en Jong Wit-Rusland (0-2). Op De Vijverberg keken de Portugezen echter al snel tegen een achterstand aan.

Een geblokt schot viel voor de voeten van Calvin Stengs, die vrij voor de Portugese doelman Diogo Costa het overzicht behield en Boadu in staat stelde om zijn debuut voor Jong Oranje al snel op te luisteren met een doelpunt.

Jong Portugal werd gaandeweg de eerste helft sterk en zag Rafael Leão in eerste instantie nog op Maarten Paes stuiten. Portugal kwam toch nog voor rust op gelijke hoogte. Domingos Quina kwam vrij op de rand van het strafschopgebied en leverde de bal af bij de tweede paal, waar aanvoerder Diogo Queirós klaarstond om binnen te koppen.

Al snel na rust kwam Jong Oranje weer op voorsprong. Nuno Tavares maakte, tamelijk ongelukkig, hands na een inzet van Stengs, waardoor scheidsrechter Roi Reinshreiber besloot om de bal op de stip te leggen.

Teun Koopmeiners maakte, zoals wel vaker dit seizoen, geen fout vanaf elf meter en schoot de 2-1 tegen de touwen. Veertien minuten later legde de Israëlische arbiter de bal andermaal op de stip, deze keer aan de andere kant. Owen Wijndal hield Queirós vast, waarna Gedson Fernandes de buitenkans benutte.

Terwijl het spel op en neer golfde, kwam Jong Oranje tien minuten voor tijd voor de derde keer op voorsprong. Cody Gakpo zette goed door en bediende Stengs aan de zijkant, die Boadu wist te vinden voor het doel. De spits van AZ gleed van dichtbij zijn tweede treffer van de avond tegen de touwen.

Jong Portugal kwam die klap niet meer te boven en zag Stengs uiteindelijk in de absolute slotfase de eindstand bepalen op 4-2, waardoor Jong Oranje zijn puntentotaal in de groep naar zes weet te tillen. Komende dinsdag is in Drammen Jong Noorwegen de volgende tegenstander in de kwalificatiecyclus voor het EK van 2021 in Hongarije en Slovenië.

Regenboogvlag wappert op Defensielocaties

Op tal van Defensielocaties door het hele land wappert vandaag de regenboogvlag. Van bijvoorbeeld de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in Breda en het marechausseehoofdkwartier in Den Haag, tot de marinehaven in Den Helder. Dit gebeurt vanwege de internationale Coming Out Day. Daarnaast vraagt Defensie zo aandacht voor inclusiviteit en diversiteit binnen en buiten de krijgsmacht.

Minister Ank Bijleveld-Schouten rolde bij het ministerie in Den Haag een regenboogloper uit: “Ik heb nooit uit de kast hoeven komen. Ik kon altijd hand in hand met mijn man over straat. Maar ik weet dat dit niet voor iedereen geldt.”

Gelijke rechten
Vervolgens ging zij aan het ontbijt, samen met staatssecretaris Barbara Visser, Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer, zijn plaatsvervanger generaal-majoor Onno Eichelheim en de commandanten van de 4 krijgsmachtdelen. Dat was georganiseerd door de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. Die zet zich onder meer in voor gelijke rechten voor LHBT-ers binnen Defensie en voor uitgezonden LHBT-ers en hun partners in het buitenland.

Bijleveld: “Ik ken teveel mensen die op straat soms de hand van hun partner loslaten, omdat het niet veilig voelt om affectie te tonen. Mensen die door allerlei signalen, opmerkingen, zogenaamd leuke grapjes, niet ‘uit de kast’ durven te komen. Dat moet anders. En daar kunnen we allemaal aan bijdragen. Vanuit onze pride community bij Defensie staan er boegbeelden op, helden en pioniers.”

Groepsfoto na het uitrollen van de regenboogloper. (Foto: Defensie)
Groepsfoto na het uitrollen van de regenboogloper. (Foto: Defensie)

Diversiteit vergroot operationele effectiviteit
Bij de NLDA gaan medewerkers en studenten de komende periode met elkaar in gesprek over onder meer inclusiviteit en diversiteit. Dit gebeurt met behulp van lesmateriaal, workshops en symposia. De NLDA vormt en bekwaamt officieren en managers van de toekomst.

“Als NLDA geloven wij dat een toekomstbestendige organisatie een inclusieve organisatie is, waarin ieders individuele kwaliteiten, talenten en ontwikkelmogelijkheden voorop staan”, als NLDA-commandant generaal-majoor Nico Geerts. “Aandacht voor diversiteit in de teams en op de werkvloer en onderling respect zijn cruciaal en ook onze kracht: verschillende zienswijzen, achtergronden en inzichten vergroten onze denkkracht en handelingsperspectieven en verhoogt onze operationele effectiviteit.”

Turner Nagornyj nieuwe wereldkampioen op de meerkamp

Nikita Nagornyj heeft vrijdag op het WK turnen in Stuttgart de titel veroverd op de meerkamp. De Rus versloeg zijn landgenoot én uittredend kampioen Artoer Dalalojan. Het brons was voor de Oekraïner Oleg Vernjajev.

Op ringen en sprong was Nagornyj de nummer één, verder nog tweede op vloer. Ook op de overige drie onderdelen stond hij in de top vijf van de uitslag. Met een totaalscore van 88,772 punten was hij ruim anderhalve punt beter dan Dalalojan (87,165 punten). De wereldkampioen van vorig jaar liet vooral op de sprong punten liggen.

Uitslag
1. Nikita Nagornyj (RUS) 88,772 punten
2. Artoer Dalalojan (RUS) 87,165
3. Oleg Vernjajev (OEK) 86,973
4. Xiao Ruoteng (CHI) 86,690
5. Sun Wei (CHI) 86,523

Enorme schade na plofkraak Ouderkerk aan de Amstel: 'Het is desastreus'

De plofkraak die vannacht werd gepleegd in de Dorpsstraat in Ouderkerk aan de Amstel heeft enorme schade aangericht. Winkeliers die vanochtend aankwamen spreken van desastreuze gevolgen voor onder meer de monumentale panden in de straat.

Medewerkers van een supermarkt kwamen vanochtend vroeg aan in de met glas en dakpannen bezaaide Dorpsstraat. "Toen zagen we dat alles was afgezet en toen bleek dat er een plofkraak was gepleegd bij de geldautomaat", zegt één van hen.

Lees ook: Ravage na plofkraak in Ouderkerk aan de Amstel

Het gebied rondom de Dorpsstraat is vanochtend afgezet zodat de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) verder onderzoek kon doen naar achtergebleven explosieven, en om het puin te kunnen ruimen. Winkeliers hebben daarom alleen nog de schade aan de buitenkant van de panden kunnen opnemen.

De supermarktmedewerker ziet dat het winkelpand er, ondanks de harde explosie, nog 'redelijk' uitziet. "Er is een raam gesneuveld aan de kant waar de slijterij zit, dus ik ben benieuwd of alle flessen nog heel zijn. Ook is de reclameverlichting eraf en zijn er veel ramen gesneuveld. Verder moeten we afwachten tot alles wordt vrijgegeven, dan kunnen we echt kijken wat de schade is."

Monumentale panden
Naast winkelpanden is er ook veel schade aan woningen in de straat. "Het zijn allemaal oude monumentale panden hier in de dorpskern", vertelt de medewerker. "Het is natuurlijk desastreus dat mensen dit soort dingen doen."

Bewoners zagen de twee daders vlak na de explosie wegvluchten op een scooter. Zij reden weg richting de Burgemeester Stramanweg. Een politiehelikopter heeft nog naar het duo gezocht, waar zij werden niet meer gevonden. Het is niet duidelijk of zij iets buit hebben gemaakt.

Depay niet mee naar Wit-Rusland

Memphis Depay zal niet op het vliegtuig stappen richting Mink. Hij is met bovenbeenklachten afgehaakt voor het EK-kwalificatieduel van Oranje tegen Wit-Rusland op zondag. Bondscoach Ronald Koeman roept geen vervanger op.

De selectie van het Nederlands elftal uit nu uit 22 spelers. Steven Bergwijn, Quincy Promes, Donyell Malen, Luuk de Jong en Ryan Babel zijn de opties voorin. Depay doet het momenteel aardig bij Oranje. Onder Koeman leverde Depay een directe bijdrage aan twintig van de 34 goals die Oranje maakt (10 assists, 10 goals). In de huidige kwalificatiereeks noteerde hij zes goals en zes assists; geen enkele speler is zo waardevol voor zijn land.

Op 21 maart van dit jaar leidde speelde Oranje al thuis tegen Wit-Rusland. Er werd toen met 4-0 gewonnen.

Politie over lachgas in het verkeer: 'knotsknettergek en compleet bezopen'

De politie doet vandaag een oproep aan automobilisten die lachgas gebruiken in het verkeer: "Doe het niet, het is levensgevaarlijk."

Het is een reactie op een ongeluk van vannacht. Op het Mosplein in Amsterdam-Noord botste een automobilist tegen een reclamezuil. Direct na het ongeluk zagen getuigen dat de bestuurder en de passagier van plek ruilden. Daarna haalde de bestuurder twee lachgastanks uit zijn auto, en zette die ergens anders neer. De politie vond ze alsnog op de plek van het ongeluk.

Compleet bezopen
"Voor ons is het glashelder. Het is knotsknettergek en compleet bezopen als je met lachgas achter het stuur kruipt. Het is ook levensgevaarlijk", aldus politiewoordvoerder Jelmer Geerds. "Je brengt niet alleen je eigen veiligheid in gevaar, maar ook die van andere mensen die in de auto zitten en andere weggebruikers. Je bent mogelijk niet verzekerd als je een ongeluk krijgt. We hebben eigenlijk maar een oproep: doe het niet."

Het ongeluk van vannacht is al het tweede ongeluk deze week waarbij lachgas in het spel is. Afgelopen zondag veroorzaakte een automobilist onder invloed van lachgas een ongeluk in de Coentunnel. De bestuurders van de auto's en de passagier zijn aangehouden door de politie.

Redan en Summerville schitteren bij monsterzege Oranje Onder-19

Oranje Onder-19 heeft ook zijn tweede duel in de EK-kwalificatiecyclus weten te winnen. De ploeg van bondscoach Maarten Stekelenburg was met maar liefst 8-2 te sterk voor Letland, dat het gastland is van het mini-toernooi. Daishawn Redan en Crysencio Summerville waren de grote uitblinkers bij Oranje Onder-19, dat maandag tegen Israël aan een punt genoeg heeft om de volgende fase van de EK-kwalificatie te bereiken.

Oranje Onder-19 begon overtuigend aan de EK-kwalificatiegroep, door Moldavië met 5-0 te verslaan. Letland begon met een doelpuntloos gelijkspel tegen Israël, dat eerder op de dag weer met 2-0 van Moldavië won.

Met een overwinning op Letland zou Oranje Onder-19 een grote stap zetten richting de volgende fase van de EK-kwalificatiecyclus en in Riga ging de ploeg uitstekend van start. Vanaf de strafschopstip bracht Daishwan Redan Nederland al na zes minuten op voorsprong en kort daarna verdubbelde de spits van Hertha BSC de marge.

Roberts Zelmanis bracht na twaalf minuten spelen de spanning terug in de wedstrijd, maar het duel werd nooit spannend. Door twee doelpunten van Crysencio Summerville en treffers van Wouter Burger en Marouan Azarkan liep Oranje Onder-19 in de eerste helft al uit naar een 6-1 voorsprong.

In de rust werden de twee wijzigingen doorgevoerd, waardoor Burger, Redan en Kenzo Goudmijn naar de kant werden gehaald voor Enric Llansana, Vicente Besuijen en Immanuel Pherai. Na de wisselingen nam Oranje Onder-19 wat gas terug.

Na een uur spelen produceerde Summerville zijn derde treffer van de avond, waarmee hij de stand op 7-1 bracht. In de laatste tien minuten vielen er nog twee doelpunten: Azarkan tekende voor de achtste Nederlandse treffer, waarna Eduards Daskevics de eindstand op 8-2 bepaalde.

Oranje Onder-19 sluit het mini-toernooi in Letland maandag af met een wedstrijd tegen Israël. Daarin heeft de ploeg aan een punt genoeg om verder te komen in de kwalificatiecyclus voor het EK van 2020 in Noord-Ierland.

Opstelling Oranje Onder-19: Bakker, Van Rooij, J. Timber, Hendriks, Gullit; Goudmijn, Burger, Gravenberch; Summerville, Redan, Azarkan.

Nike beëindigt het Oregon Project na dopingaffaire

Na de geruchtmakende dopingaffaire rondom hoofdcoach Alberto Salazar heeft sportmerk Nike besloten het Oregon Project te beëindigen. Door dit besluit moet Sifan Hassan op zoek naar een nieuw begeleidingsteam.

Het Oregon Project werd in 2001 door Nike opgericht om de prestaties van de Amerikaanse langeafstandslopers te verbeteren. Later maakten ook atleten als Mo Farah, Konstanze Klosterhalfen en Sifan Hassan deel uit van het programma. Onder leiding van hoofdcoach Salazar trainden de atleten in Portland, Oregon. De Amerikaan van Cubaanse afkomst werd vorige week voor vier jaar geschorst vanwege betrokkenheid bij dopingpraktijken.

Luiten valt terug op tweede dag Italiaans Open

Joost Luiten is op de tweede dag van het Italiaans Open wat plaatsen moeten inleveren. De Blijswijker ging rond in 72 slagen, één slag boven par. Hij deelt nu de 21e plek. 

Luiten begon met een birdie op hole drie, waarna acht pars volgden. Op hole elf volgde vervolgens de eerste bogey. Zijn puts waren minder dan een dag eerder. Nederlands beste golfer besloot zijn tweede rondgang op de parkbaan onder de rook van Rome met een bogey, waarna hij tekende voor 72 slagen. Van een gedeelde derde plek duikelde hij naar een gedeelde 21e plaats. Er is nog wel uitzicht op een goede klassering, als hij dit weekend goed speelt.

Ook leider na 18 holes Tapio Pulkkanen bleef een klein beetje hangen en dus ziet de stand er bij het ingaan van het weekend heel anders uit. Matthew Fitzpatrick sloeg zeven birdies en maar één bogey voor een ronde van 65 en een totaal van -10. Hij lijdt na dag twee Joachim B. Hansen uit Denemarken zit hem met -9 op de hielen en daarna is er een gat van twee slagen naar vijf spelers die de derde plek delen. Onder hen: Justin Rose, Andrew 'Beef' Johnston en Graeme McDowell. Een paar grote kampioenen misten de cut. Ian Poulter, Open-kampioen Shane Lowry, Paul Casey en thuisfavoriet Francesco Molinari zijn dit weekend niet meer van de partij.

Courtois haalt uit naar 'leugenachtige' media: "Het is respectloos"

Thibaut Courtois werd onlangs in de rust gewisseld van het Champions League-duel van Real Madrid met Club Brugge (2-2). De Belgische doelman zou last hebben gehad van angstaanvallen, al kwam enkele dagen later in een officieel persbericht van Real naar voren dat het om buikgriep ging. Courtois hekelt dan ook de onjuiste berichtgeving in de Spaanse media.

"Ik weet wat het is om in de absolute top te spelen", zegt Courtois in gesprek met Marca. "Ik zit goed in mijn vel en heb zeker geen last van angstaanvallen. De media hebben een bepaalde verantwoordelijkheid en moeten niet met leugens aankomen. Er zijn namelijk mensen die daadwerkelijk met dergelijke problemen kampen. Het is respectloos naar de speler en de mensen die echt angstaanvallen ondervinden."

"Ik ben gelukkig en werk hard, zodat ik de supporters van Real vreugde kan schenken", aldus Courtois, die weet dat de toeschouwers in het Santiago Bernabéu doorgaans erg kritisch zijn. "Dat beseffen wij als spelers maar al te goed. We doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat er regelmatig applaus klinkt in het stadion."

Courtois werd tegen Club afgelost door Alphonse Aréola en Real hield uiteindelijk een punt over aan het thuisduel in de groepsfase van het miljardenbal (2-2).

Courtois voelt zich nu weer stukken beter en wil dan ook niet te lang stilstaan bij de gebeurtenis van ruim een week geleden. "Het was gewoon een zware griep, wat zeker geen pretje is. Ik ben nu volledig hersteld en heb de trainingen van maandag en dinsdag bijna volledig kunnen afwerken. Woensdag heb ik de training zelfs helemaal afgemaakt. Ik voel me weer goed en ben zelfs een paar kilo afgevallen." Courtois won donderdagavond als sluitpost van België met 9-0 van San Marino en staat zondag tegenover Kazachstan.

Boadu en Stengs wijzen naar elkaar: "Ik denk wel al 25 miljoen euro"

Calvin Stengs en Myron Boadu zijn misschien wel de twee grootste talenten in dienst van AZ. De twee aanvallers worden in gesprek met de NOS gevraagd een schatting te maken van elkaars waarde op de transfermarkt en beiden komen met hetzelfde antwoord: minimaal 25 miljoen euro. Stengs denkt dat de waarde van Boadu nog een stuk omhoog zal gaan.

Op de vraag wie van de twee het meeste geld gaat opleveren, wijzen beide spelers naar elkaar. "Cal is nu al een stuk constanter dan ik. Welk bedrag hij waard is? Ik denk wel al 25 miljoen euro en we zijn nog maar net begonnen. Ik denk dat veel clubs een speler als Calvin Stengs willen, al zal AZ niet snel afscheid van hem willen nemen", aldus de achttienjarige Boadu over zijn twintigjarige ploeggenoot.

Stengs verwacht dat Boadu AZ in de toekomst meer op gaat leveren dan 25 miljoen euro. "Hij is nog zo jong en al zo goed. En hij scoort al in Europa en in de Eredivisie", zegt de buitenspeler over de spits, die dit seizoen namens AZ in alle competities zeven keer scoorde.

"Daar willen clubs wel veel voor betalen. Dat moet nog meer zijn dan 25 miljoen euro, haha. Maar het is niet aan ons om dat te bepalen. Dat laten we aan Max (Huiberts, technisch directeur AZ, red.) en zaakwaarnemers over."

Boadu werd geboren in Amsterdam en Stengs in Amstelveen. Wie van de twee vroegere in een Ajax-pyjama sliep? "Ikke niet, hoor", reageert Stengs direct. "Ik sliep sowieso niet in een pyjama, ook niet eentje van AZ. Ik sliep in een onderbroek en in mijn blote bassie." Ook Boadu ontkent stellig: "Ik woon wel dicht bij de Johan Cruijff ArenA, maar dat heb ik nooit gedaan."

Bertens uitgeschakeld in kwartfinales Linz

Kiki Bertens is er in Linz nog niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales. In de kwartfinales verloor ze van de pas 15-jarige Amerikaanse Cori Gauff : 7-6 (1), 6-4.

In de eerste set moest een tiebreak de beslissing brengen nadat in de eerste set allebei de tennissters hun servicegames behielden. In de tiebreak werd duidelijk dat Gauff duidelijk wat sterker was dan Bertens. De 15-jarige Amerikaanse won de tiebreak met 7-1.

Op 1-1 in de tweede set werd Bertens voor het eerste keer deze wedstrijd gebroken, mede door enkele domme fouten. De Nederlandse nummer acht van de wereld kreeg in de tweede set wat meer grip op de service van Gauff, maar dat resulteerde niet in een break, waardoor de Amerikaanse in twee sets won van de Nederlandse.

Door de nederlaag blijft Bertens op de negende plaats staan in de race om plaatsing voor de WTA Finals. Alleen de beste acht mogen deelnemen aan het toernooi in Shenzhen, al is de kans aanwezig dat de huidige nummer acht Serena Williams afzegt voor het eindejaarstoernooi. Bertens heeft zelf ook nog een kans om direct toegelaten te worden bij de WTA Finals, maar dan moet ze wel een goed resultaat halen in Moskou, die maandag van start gaat.

MLB: Houston Astros dankzij geweldige Cole naar ALCS

De Houston Astros hebben in de beslissende wedstrijd in de American League Division Series gewonnen en treft nu de New York Yankees, die al een aantal dagen zeker zijn, in de American League Championship Series.

Houston Astros hadden de eerste twee thuisgames makkelijk gewonnen tegen de Tampa Bay Rays, maar de wildcardwinnaars knokte zich sterk terug in de serie, waardoor een beslissende vijfde game nodig was. Die werd weer gespeeld in het stadion van de Houston Astros.

Voor de Houston Astros begon Gerrit Cole als startende werper. De ace van de Astros liet wederom zijn klasse zien en de Tampa Bay Rays hadden geen kans tegen het sterke werpen van Cole. De 29-jarige werper gooide acht innings en in die acht innings kreeg hij maar twee honkslagen tegen, waaronder een homerun van Eric Sogard, maar op dat moment stonden de Houston Astros al met 4-0 voor.

Want de Houston Astros waren uitstekend van start gegaan. De thuisploeg scoorde in de eerste inning maar liefst vier runs en de zege kwam door het sterke werpen van Cole ook nooit in de problemen. In de achtste inning liep de kampioen van 2017 uit naar een 6-1 voorsprong en zijn zeker van de een plaats in de American League Championship Series.

Daarin treft het de New York Yankees. De eerste wedstrijd tussen de twee beste teams in het reguliere seizoen staat zaterdagnacht op het programma. Om 02:08 uur Nederlandse tijd zal zeer waarschijnlijk Zack Greinke de wedstrijd openen en voor de Yankees zal James Paxton waarschijnlijk de startende werper zijn.

Pechtold (53) gaat puinruimen bij het CBR

Alexander Pechtold is per 1 november 2019 benoemd als algemeen directeur van het CBR. Hij moet orde gaan scheppen in de chaos.

Minister van Nieuwenhuizen benoemde hem na voordracht door de Raad van Toezicht van het CBR. Samen met operationeel directeur Jan Jurgen Huizing gaat Pechtold een collegiaal bestuur vormen.

Laura van Geest van CPB naar AFM

Mevrouw Laura B.J. van Geest is bij Koninklijk besluit van 10 oktober 2019 voor vier jaar benoemd tot bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De benoeming gaat in per 1 februari 2020 en vindt plaats op voordracht van de raad van toezicht van de AFM. Minister Hoekstra van Financiën heeft de ministerraad hier vrijdag over geïnformeerd.

Van Geest is nu directeur van het Centraal Planbureau (CPB).

Hoekstra: ,,Ik ben zeer verheugd dat Laura van Geest bereid is om zich de komende jaren voor de AFM in te zetten. Met haar jarenlange ervaring, haar onafhankelijke blik en grote deskundigheid bij het CPB en eerder bij het ministerie van Financiën is ze een aanwinst voor de AFM.’’

Van Geest (1962) is sinds 2013 directeur van het CPB. Na haar middelbare school studeerde zij af in algemene economie (1989) en bestuurskunde (1992) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1990 trad ze in dienst bij het ministerie van Financiën. Ze onderbrak haar werkzaamheden bij Financiën van 1995 tot 1998 voor de functie van Adviseur Nederland bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Daarna was zij op het ministerie van Financiën achtereenvolgens (plaatsvervangend) directeur Algemene financiële en economische politiek (2002-2006), thesaurier-generaal (2006-2007) en directeur-generaal Rijksbegroting (2008-2013) en loco-secretaris-generaal.

11-jarig kind gewond bij aanrijding in Gulpen

Een 11-jarig kind is vandaag omstreeks 12.30 uur in Gulpen gewond geraakt bij een aanrijding met een personenauto met twee inzittenden.

Het ongeval gebeurde op de Willem Vliegenstraat. Ook de inzittenden van de personenauto raakten gewond. Alle drie de slachtoffers zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Over hun letsel is nog niets bekend. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Man die agent knock-out sloeg bij trouwstoet 14 dagen langer vast

De 25-jarige Rotterdammer die afgelopen woensdag in Lopik werd aangehouden op verdenking van mishandeling van een politieagent blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag besloten. De man wordt verdacht van zware mishandeling.

Zwijgen
De aangehouden verdachte blijkt de broer te zijn van de vrouw die die bewuste 30 augustus trouwde. Het Openbaar Ministerie hekelt de opstelling van de familie binnen dit onderzoek: “Het is overduidelijk dat de familie wist wie de agent heeft mishandeld. Desondanks hebben zij niet alleen gezwegen over de rol van de verdachte, maar ook nog eens het onderzoek bemoeilijkt door bewust tegen te werken.” Het onderzoek heeft volgens het OM hierdoor onnodig veel tijd in beslag genomen.

Trouwstoet
Op 30 augustus kreeg de politie in Rotterdam meerdere meldingen over een overlastgevende trouwstoet in het centrum van de stad. Toen een politieagent de feestgangers ter plaatse aansprak op hun gedrag, vertrokken zij weer met veel kabaal. Iets verderop, op de Westzeedijk, blokkeerde de stoet weer het overige verkeer. Toen daar één van de feestgangers werd aangehouden, misdroegen de overige aanwezigen zich hevig. Daarbij sloeg één van hen de politieagent zo hard, dat deze viel en korte tijd het bewustzijn verloor. De agent heeft tot op heden nog veel last van het incident en is nog altijd niet volledig aan het werk.

Focus op opsporing
Onder leiding van een officier van justitie is een team van rechercheurs meteen een onderzoek gestart om de verdachte op te sporen. Via het regionale opsporingsprogramma Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht werd meerdere malen aandacht gevraag voor de zaak. Tal van tips werden door het publiek en getuigen gedeeld met de politie. Het rechercheonderzoek leidde uiteindelijk naar Lopik, waar de verdachte woensdag in een woning werd aangehouden.

De man zit in ieder geval nog 14 dagen vast.

Hartelijk wereld eidag

Het is vandaag wereld eidag en dat is niet zomaar iets zo lezen we op de site die speciaal aan deze dag gewijd is. "Ook in ons land wordt uitgebreid stilgestaan bij de dag van het ei. Jaarlijks op de 2e vrijdag in oktober wordt er internationaal aandacht geschonken aan het ei. In verband met bepaalde activiteiten is de zaterdag eraan toegevoegd. Ons motto: HET EI is het kroonjuweel van Moeder Natuur", zo valt er te lezen op wereldeidagen.nl.

Maar op de belangrijkste vraag van vandaag is geen antwoord te vinden op die site. Wat was er eerder, de kip of het ei?

De Mos ziet Koeman met vuur spelen: "Ik gaf het in minuut 32 op Twitter al aan"

Het Nederlands elftal kroop donderdag door het oog van de naald in de wedstrijd tegen Noord-Ierland. Diep in de tweede helft kwam Oranje op achterstand, maar door goals van Memphis Depay en Luuk de Jong werd het EK-kwalificatieduel met 3-1 gewonnen. Aad de Mos vindt dat bondscoach Ronald Koeman met vuur heeft gespeeld door pas laat in de wedstrijd aanvallend te wisselen.

Nederland kwam er in De Kuip moeizaam doorheen tegen het compact spelende Noord-Ierland. "Ik zag een Oranje dat geen openingen kon vinden en in een te laag tempo speelde", reageert De Mos in gesprek met Voetbal International. "De creativiteit liet de ploeg in de steek. Ik vond het heel lang duren voordat Koeman ingreep. Ryan Babel, Frenkie de Jong en Steven Bergwijn gaven niet thuis. Ook Memphis Depay speelde in bepaalde fases matig."

Noord-Ierland gaf weinig kansen weg in een wedstrijd waarin Barcelona-middenvelder De Jong zijn stempel niet kon drukken. "Dat heeft te maken met de analyse die tegenstanders van deze ploeg maken", stelt De Mos. "Je komt dan ook op achterstand. Maar dat hoort bij het voetbal, want je weet dat je ruimtes gaat weggeven." Dat Matthijs de Ligt en Daley Blind er bij het tegendoelpunt niet helemaal goed uitzagen, rekent De Mos hen niet zwaar aan. "Dat is logisch, gebeurt altijd wel een keer. Als je zo vaak aan de bal bent. Je moet elke keer weer opnieuw beginnen en dan sluipt er een keer een foutje in."

Kees tekent Johan Cruijff Arena precies na: 'Allermoeilijkste tekenwerk ooit'

Ongelofelijk maar waar: de tekening van de Johan Cruijff Arena, gemaakt door Kees Momma uit Wassenaar, is niet van echt te onderscheiden. Voor de autistische Kees was het een uitdagende opdracht: 'Ik was volslagen uitgeput', zei hij gisteravond in De Wereld Draait Door.

De 54-jarige Kees uit Wassenaar is bekend van de documentaire 'Het Beste voor Kees' van Monique Nolte. Nu wordt er een vervolg op de documentaire gemaakt, genaamd 'Kees Vliegt Uit'.

In die nieuwe documentaire wordt Kees meegenomen naar de Johan Cruijff Arena en krijgt hij de opdracht om het stadion na te tekenen. De autistische man heeft namelijk een groot talent: het precies natekenen van gebouwen.

'Complete uitdaging'
Voor Kees was het, naar eigen zeggen, 'een complete uitdaging'. Gisteravond werd in het programma De Wereld Draait Door het resultaat van de tekening gepresenteerd.

Kees liet toen weten dat hij er ruim zes weken over had gedaan. 'Ik was volslagen uitgeput', zei Kees in de uitzending. 'Het was een verschrikkelijk werk. Het was het allermoeilijkste tekenwerk dat ik ooit in mijn leven heb gemaakt.'

Crowdfunding
De derde documentaire over Kees wordt gemaakt via crowdfunding. Als tegenprestatie wilde Monique Nolte de donateurs uitnodigen voor een voorpremière. 'Maar stel dat 68.000 mensen naar die film willen, waar herberg je zoveel mensen?' De documentairemaker dacht na een tijdje aan de Amsterdamse arena. De directie van de Johan Cruijff Arena reageerde volgens haar erg enthousiast. 'Dan halen we het Guiness Book of Records'.

De locatie voor de voorpremiere was de reden dat Kees de tekening van de arena maakte. 'Het kan nog wel drie jaar duren voordat de film af is', gaat Monique verder. 'Maar dan kunnen we de donateurs toch een digitale afdruk van de tekening geven'.

97 procent nagemaakt
Helemaal perfect is de tekening volgens Kees niet. Na een tijdje kwam de 54-jarige kunstenaar er achter dat hij een mistelling had gemaakt met een aantal rijen stoelen. 'Daar heb ik wel een nacht van wakker gelegen', zegt Kees in de talkshow. 'Het klopt voor 97 procent.'

FIOD onderzoekt fraude met omzetbelasting

De FIOD heeft gisteravond in twee woningen in Rotterdam en omstreken doorzocht. Een man van 35 jaar uit Rotterdam wordt verdacht van het opzettelijk doen van onjuiste aangifte omzetbelasting. Het gaat om een bedrag van 5,4 miljoen euro. Zijn woning is doorzocht en daarbij is fysieke en digitale administratie in beslaggenomen. In de woning van zijn 30-jarige vriendin is beslag gelegd op ongeveer 75.000 euro contant geld, dure merkkleding, schoenen, tassen en sieraden. Er is nog niemand aangehouden.

Uit het onderzoek van de FIOD blijkt dat de verdachte geld heeft overgemaakt naar bankrekeningen van familie en bedrijven. Ook is een deel contant opgenomen. Op een groot deel van het geld is al beslag gelegd dan wel is de bankrekening geblokkeerd. Het strafrechtelijk onderzoek loopt en aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Grote reeks inbraken: derde verdachte voor rechter

Op 6 september en 11 oktober stond de derde verdachte op zitting van een groep (deels jonge) inbraak- en witwasverdachten die Den Hoorn en Delft zouden hebben geteisterd. Dossiers waarin zelfs uit een net verkoop klaar gemaakt huis de gordijnen van de muur werden getrokken die vervolgens natuurlijk niks bleken op te leveren. Vandaag moest een 31-jarige man uit Delft voor de rechter komen voor maar liefst 32 feiten.

Toen op 12 december vorig jaar in Den Hoorn een 17-jarige inbreker op heterdaad in de kraag werd gevat, kwam de zaak aan het rollen. In totaal werden vier verdachten opgepakt, waarvan twee minderjarig. Samen zijn ze goed voor 46 dossiers. Het gaat om inbraken en andere diefstallen die werden gepleegd in Den Hoorn en Delft, in de buurt van waar de verdachten zelf ook woonden.

Diverse locaties met gestolen waar
De 31-jarige man uit Delft wordt gelinkt aan 30 diefstaldossiers. Daarnaast staat hij terecht voor het tweemaal vernielen van een celdeur. Tijdens het onderzoek kwam de politie achter een tweede verblijfplaats van deze man in Den Haag. Naast het huis en de kelderbox van zijn ouders in Delft bij wie hij regelmatig verbleef en de opslagbox die hij huurde in Rijswijk, doorzocht de politie ook dit appartement in Den Haag. Op alle locaties werden gestolen spullen aangetroffen.

In het appartement in Den Haag lagen onder meer tientallen pasjes (bankpassen, ID-kaarten, rijbewijzen etc.). Deze waren terug te brengen op 20 aangiftes van diefstal in de periode van maart 2015 tot en met augustus 2018. Omdat niet kan worden bewezen dat deze verdachte deze diefstallen (waaronder een groot aantal woninginbraken) zelf heeft gepleegd, staat hij onder andere terecht voor het gewoontewitwassen van deze goederen.

Ernstig gedupeerd
In een drietal recente zaken kan volgens het Openbaar Ministerie wel bewezen worden dat hij daadwerkelijk (soms ook met anderen) de inbraken heeft gepleegd. Zoals in een woning die net piekfijn was gemaakt om de verkoop in te gaan. Samen namen de dieven tal van spullen mee waaronder een nep Nachtwacht, lampen die ze uit de plafonds trokken en dus de gordijnen. Dat al deze spullen onverkoopbaar bleken, leek ze vervolgens enigszins te verbazen.

De andere twee inbraken betroffen bedrijfsinbraken waarbij verdachte grote hoeveelheden elektrisch gereedschap van ZZP'ers buit maakte. Razendsnel wist hij deze goederen weer door te verkopen zodat hij zich zowel voor de inbraken als voor het gewoontewitwassen van de buit moet verantwoorden. Dat hij daarmee mensen ernstig dupeerde, interesseerde hem niet. Eén ZZP'er werd door de diefstal wekenlang van zijn broodwinning beroofd; hij was van al zijn gereedschappen bestolen. Verdachte appte de nacht van die inbraak dat het voor hem de "jackpot" was.

42 maanden cel
Jaren geleden heeft verdachte in het kader van een eerdere straf al een reclasseringstoezicht gehad. Toch heeft hij het criminele pad niet verlaten. Hij koos ervoor om zich nergens te laten inschrijven en geen legale bron van inkomsten te zoeken om zo schuldeisers te ontlopen.

Wat het Openbaar Ministerie betreft keert hij voorlopig nog niet terug in de maatschappij. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 42 maanden tegen deze verdachte. Als hij na 28 maanden in aanmerking komt voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling kan dan gekeken worden of er voorwaarden gesteld moeten worden aan zijn terugkeer in de maatschappij. Nu al bepalen dat er dan een reclasseringstoezicht moet komen is wat de officier van justitie betreft niet zinvol. 'Verdachte weigert nu bij voorbaat al mee te werken, dan kan de Reclassering haar kostbare tijd beter steken in iemand bij wie het zin heeft.'

Andere verdachten
Eerder dit jaar stonden er al twee minderjarige verdachten voor de rechter voor een heel aantal woninginbraken. Zij zijn voor alle tenlastegelegde feiten veroordeeld nagenoeg conform de strafeisen van de officier van justitie. Zij hebben de aan hen opgelegde jeugddetenties uitgezeten en staan inmiddels onder een strak toezicht van de jeugdreclassering.

De voorlopige hechtenis van de vierde verdachte, een 20-jarige jongen die sinds 22 februari 2019 vastzat, is door de rechtbank geschorst per 9 augustus 2018. Zijn zaak wordt op 22 november 2019 door de rechtbank behandeld. Hij staat terecht voor een tweetal inbraken en een levendige handel in gestolen goederen.

Eenzaamheidslijn ontvangt honderden telefoontjes

Met niemand kunnen praten omdat je aansluiting mist in je omgeving of omdat je eenzaam bent. Het is dan fijn om even met iemand te praten. Dat merkten ook vrijwilligers van de tijdelijke ‘Eenzaamheidslijn’, die afgelopen week honderden telefoontjes ontvingen.

De ‘Eenzaamheidslijn’ was een gezamenlijk initiatief van de Luisterlijn en Incluzio. Iedereen kon tijdens de Week tegen Eenzaamheid (van 1 tot en met 8 oktober) bellen naar een speciaal telefoonnummer voor een praatje of een goed gesprek.

Eenzaamheid beperken
“Het is mooi om te zien dat we door het bundelen van onze krachten en ervaringen een bijdrage kunnen leveren aan het beperken van eenzaamheid," zegt Peter de Visser, algemeen directeur Incluzio en zorgmanager van het jaar. Volgens Monique van Bijsterveld, directeur van de Luisterlijn, moeten we het belang van een praatje niet onderschatten. “Steeds meer mensen hebben te maken met eenzaamheid. Een ogenschijnlijk eenvoudig praatje kan voor veel mensen het verschil maken en eenzaamheid verzachten.”

Even een stem horen
Dat merkten ook de medewerkers van Incluzio (een organisatie die lokaal actief is in o.a. wijkteams, huizen van de wijk en huishoudelijke hulp) die deze week de telefoon beantwoordden. Zo vertelt een medewerker: “Sommige mensen zitten duidelijk om een praatje verlegen. Dat ervaar ik ook in mijn dagelijkse werk. Zo sprak ik met een meneer die aangaf weinig mensen te spreken en het gewoon fijn vond om even een stem te horen. We hebben een leuk gesprek gevoerd over zijn hobby’s, zoals wandelen en tuinieren. Het is fijn dat je op zo ’n moment écht de aandacht kunt geven en om te merken dat iemand daar blij van wordt.”

Schrijnend
Hoewel het doel was om luchtige gesprekken te voeren, waren er ook genoeg gesprekken waar de eenzaamheid echt schrijnend was. Zo sprak een vrijwilliger met iemand die direct in huilen uitbarstte. “Hij had veel meegemaakt in zijn leven en vond het fijn om even met iemand te praten. Aan het einde van het gesprek zei hij dat hij zeker nog een keer zou bellen. Als we merkten dat gesprekken wat lastiger werden, konden we gelukkig verwijzen naar de Luisterlijn. Vrijwilligers daar zijn getraind in het voeren van gesprekken en bieden van emotionele steun op afstand.”

Van Bijsterveld: “Als we met dit initiatief ervoor hebben gezorgd dat we wat meer praten en aandacht hebben voor elkaar, hebben we ons doel bereikt.”

Tijdelijk initiatief
De ‘Eenzaamheidslijn’ was van 1 tot en met 8 oktober dagelijks geopend. Iedereen die nu behoefte heeft aan een gesprek van mens-tot-mens of een luisterend oor kan terecht bij de Luisterlijn. De Luisterlijn is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar via telefoonnummer 0900-0767. Chatten en mailen kan via www.deluisterlijn.nl.

Eenzaamheidslijn ontvangt honderden telefoontjes (Foto: De Luisterlijn )
Eenzaamheidslijn ontvangt honderden telefoontjes (Foto: De Luisterlijn )

Beheerder IS-groep op Telegram aangehouden

De politie heeft donderdag in Uithoorn een 31-jarige vrouw aangehouden die betrokken is bij de IS-groep GreenB1rds op het sociaal medianetwerk Telegram. Zij is vermoedelijk een van de beheerders van deze groep, die het gedachtegoed van IS uitdraagt en veelvuldig oproept tot de gewapende jihad.

De vrouw wordt verdacht van het opruien tot een terroristisch misdrijf, het verspreiden van opruiende jihadistische geschriften en deelname aan een terroristische organisatie. Ook wordt zij verdacht van behulpzaamheid bij training voor een terroristisch misdrijf. Tegen haar loopt al een strafvervolging omdat zij in 2015 naar het strijdgebied in Syrië reisde en zich zou hebben aangesloten bij IS.

Bomgordel
In de Telegram-groep GreenB1rds worden berichten van het officiële persbureau van Islamitische Staat gedeeld. Ook staat er een filmfragment op waarin te zien is dat een vrouw een zelfmoordaanslag pleegt. In verschillende video’s wordt uitgelegd hoe een bomgordel kan worden gemaakt.

Bij de doorzoeking van het woonadres van de vrouw is beslag gelegd op gegevensdragers, een IS-vlag, een verboden stroomstootwapen, pepperspray en mobiele telefoons. Ook is een contant geldbedrag van meer dan 1000 euro in beslag genomen.

De vrouw is vandaag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld.

Getuigen gezocht van ramkraak in Laren

Bij een winkel aan de Brink in Laren vond afgelopen nacht een inbraak plaats waarbij een auto de voorpui van de winkel inreed. Vervolgens ging een groep dieven naar binnen en stal goederen uit de zaak. 

Rond 03.15 uur vond de ramkraak plaats door met een auto dwars door de ramen van de winkel in te rijden. Een groep van ongeveer acht personen namen vervolgens zo'n 60 jassen uit de kledingwinkel mee en gingen er in twee donkerkleurige stationwagens vandoor. De vluchtauto’s reden met hoge snelheid in de richting van de kruising Brink – Naarderstraat en vervolgens richting Hilversum.

De politie heeft met meerdere eenheden gezocht naar de daders, maar deze werden niet meer aangetroffen. De politie is een onderzoek gestart. De ramauto bleef achter en is in beslag genomen voor sporenonderzoek. Er volgt een buurtonderzoek. Tijdens het buurtonderzoek bekijkt de politie ook de aanwezigheid van bewakingscamera’s op de vluchtroute van de daders. Ook raadpleegt zij de databank van Camera in Beeld.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het tipformulier op de website

'Ministerie is Haga Lyceum geen extra geld verschuldigd'

Het ministerie van Onderwijs hoeft voorlopig geen extra geld over te maken naar het in geldnood verkerende Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dat heeft de rechter vandaag bepaald in een kort geding dat vorige week werd door de school werd aangespannen.

Dat meldt de Telegraaf. De islamitische school heeft onlangs 20 nieuwe docenten aangenomen om de 170 nieuwe leerlingen te onderwijzen. De school spande een kort geding aan omdat het ministerie te traag zou zijn met overmaken van het geld, waarmee de salarissen van die leraren betaald moeten worden.

Wouter Pors, advocaat van het Haga Lyceum, wees de rechtbank tijdens de zitting eerder deze week op een toezegging van onderwijsuitvoeringsorganisatie DUO, dat de eerste betaling op 23 oktober zou worden overgemaakt. Minister Slob liet echter op 1 oktober per brief weten dat hij 6 maanden de tijd heeft om de aanvullende bekostiging te doen. Dat zou betekenen dat de school de leraren tot die tijd niet kan uitbetalen.

De rechter zegt volgens Pors dat de overheid niet verplicht is de betaling binnenkort over te maken, omdat er geen sprake zou zijn van een besluit door DUO.

Verdachte van kindersekstoerisme aangehouden

De politie heeft dinsdag in Haarlemmermeer een 55-jarige man aangehouden die vermoedelijk van plan was naar de Filipijnen te reizen met de bedoeling minderjarige meisjes seksueel te misbruiken. De man zou zich vaker in Thailand en de Filipijnen schuldig hebben gemaakt aan misbruik van meisjes en ook kinderporno in zijn bezit hebben. Er zijn geen aanwijzingen dat hij ook in Nederland minderjarigen zou hebben misbruikt.

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte is beslag gelegd op gegevensdragers, waaronder computers, cd’s, dvd’s en mobiele telefoons. Ook is een contant geldbedrag van meer dan 70.000 euro, voor het grootste deel in biljetten van 500 euro, in beslag genomen.

De man wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Seksuele uitbuiting
Wereldwijd vindt er seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen plaats. Om dit tegen te gaan, wil de overheid dat Nederlanders die vermoeden dat andere Nederlanders kinderen misbruiken, dit melden bij de politie of justitie. Dit is namelijk een ernstig misdrijf dat strafbaar is, ook als het misbruik in het buitenland heeft plaatsgevonden.

Ladderzatte vrouw ramt gevel en valt voor stoplicht in slaap

In Tiel is afgelopen nacht een jonge vrouw opgepakt voor het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van een ongeval. De agenten schrijven op Facebook dat ze op de Laan van Westroijen een auto met draaiende motor voor de verkeerslichten zagen staan. Bij controle van de auto bleek er een jonge dame in diepe slaap in te liggen, omringd door lege drankflessen. 

Ze bleek laddderzat te zijn, ze blies een G/F indicatie zo meldt de politie. Toen de agenten de auto wilden verplaatsen, omdat hij midden op de rijbaan stond, merkten ze dat het voorwiel niet mee wilde werken. Het bleek dat de vrouw op de rotonde bij de Lokstraat meerdere palen uit de grond had gereden en daarna nog de gevel van een woning had geramd, alvorens zij voor het stoplicht in slaap viel. 

Als beginnend bestuurder blies ze ruim 10 keer de toegestane hoeveelheid, 940 ug/l (!) Haar rijbewijs is ingevorderd en ze mag zich binnenkort bij de rechter verantwoorden voor rijden onder invloed en het verlaten van de plaats ongeval.

Man van fiets getrapt, politie zoekt getuigen

Donderdagmiddag is een 40-jarige man beroofd van zijn telefoon toen hij van zijn fiets werd getrapt door twee mannen op een scooter. De politie is op zoek naar getuigen.

De man fietste rond 15.30 uur door de Albertus Magnusstraat in Tilburg op weg naar huis. Naast hem kwam een rode scooter rijden met daarop twee mannen. De passagier van het voertuig gaf de man een duw waardoor hij ten val kwam. Hierdoor viel zijn telefoon uit zijn broekzak. Een van de mannen pakte de telefoon waarna zij wegreden in de richting van de Wandelboslaan.

De politie is op zoek naar twee mannen in de leeftijd van 20 en 40 jaar met beide een donkere huidskleur. De bestuurder van de scooter had een stevig postuur en droeg een lange broek en stoffen instapschoenen met een puntige neus. De passagier was +/- 1.65m met kort kroezig haar. Hij droeg een zwarte broek, felgeel shirt en een donkere leren jas. Hij had een normaal postuur, donkere ogen en een grote neus. Opvallend was dat hij aan zijn rechterpols veel gouden armbanden droeg. De mannen reden op een rode scooter met een blauw kenteken, zonder windscherm.

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook in hoger beroep gevangenisstraf voor brandstichting

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft een 36-jarige man vandaag 6 jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij is schuldig aan het in brand steken van een café in Ravenstein. De woonruimtes die in hetzelfde monumentale pand gevestigd waren, liepen forse schade op. Het hof komt hiermee tot hetzelfde oordeel als de rechtbank Oost-Brabant.

Op 24 juni 2016, rond half 3 ’s nachts, werd brand gesticht in een café in Ravenstein. Het ging om een monumentaal pand waarin ook woonruimtes waren gevestigd. De brandweer redde net op tijd 2 bewoners. Later werd de verdachte aan de hand van beelden van bewakingscamera’s en getuigenverklaringen opgepakt.

Zonneschermvergelijkend onderzoek
De man heeft telkens alle betrokkenheid bij de brand ontkend. Zo probeerde hij te verhullen dat zijn auto bij de brand betrokken was en vertelde hij aan de politie niet de waarheid over uitgevoerde reparaties aan zijn auto. Ook heeft hij na de uitzending van opsporingsprogramma’s het zonnescherm uit zijn auto gehaald. In hoger beroep is aanvullend onderzoek gedaan door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar het zonnescherm in de bij de brandstichting gebruikte auto. Uit het onderzoek van het NFI blijkt dat er gelijkenis is tussen de het zonnescherm op de camerabeelden en het scherm in de auto van de verdachte. Daaruit concludeerde het hof dat de auto van de verdachte ook de auto is die is gebruikt bij de brandstichting.

Getuigenverklaringen
Nadat vaststond dat de gebruikte auto van de verdachte was, moest het hof vaststellen dat de verdachte de brand ook stichtte. Daarvoor zijn getuigen gehoord, waaronder de eigenaresse van het café. Zij kent de verdachte van vroeger. In een opgenomen telefoongesprek heeft de eigenaresse gezegd dat zij verdachte op de beelden herkende. Daarnaast zijn ook de verklaringen van collega’s van de man gebruikt. In een gesprek met een collega geeft de verdachte toe dat hij - als brandstichter - op de beelden te zien is, maar dat de politie het niet kan hardmaken. Het hof maakt hieruit op dat de man zaken heeft willen verbergen en vindt daarom zijn verklaringen niet aannemelijk.

Gevangenisstraf en schadevergoedingen
Het hof vindt een gevangenisstraf van 6 jaar passend. De verdachte heeft door de brandstichting zeer omvangrijke schade veroorzaakt in het café en de woonruimtes in hetzelfde gebouw. Hij heeft 2 bewoners in levensgevaar gebracht. Ook de hulpverleners werden gedwongen om zeer grote risico’s te nemen om te onderzoeken of er mensen gered moesten worden. Dat er geen gewonden of doden zijn gevallen, is dan ook aan hen te danken. De brandstichting veroorzaakt daarnaast gevoelens van angst en onzekerheid bij de bewoners, maar ook in de samenleving. Het hof neemt dit de man zeer kwalijk.

De man moet daarnaast ook een schadevergoeding betalen aan de bewoners van in totaal 10.500 euro.

E-sigaret veroorzaakt longkanker bij muizen

De blootstelling aan nicotine bij het dampen van e-sigaretten veroorzaakt longkanker bij muizen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van New York University.

De onderzoekers concluderen dat de e-sigaret óók ‘zeer schadelijk’ is voor mensen. Om in Nederland meldingen in kaart te brengen is voor artsen nu een speciaal alarmnummer geopend.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Europees Parlement bezorgd over begroting, klimaatverandering en Brexit-onderhandelingen

In de aanloop naar de EU-top van volgende week roepen de EP-leden op tot dringende maatregelen om de financiering van EU-programma's veilig te stellen, de klimaatverandering aan te pakken en een "no-deal" Brexit te voorkomen.

Tijdens het debat over de komende top in oktober met Tytti Tuppurainen van het Finse voorzitterschap van de Raad, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de EU-hoofdonderhandelaar over Brexit Michel Barnier, riepen de leden van het Europees Parlement op tot het vinden van een oplossing voor het volgende lange-termijn investeringsbudget van de EU. Ze waarschuwden tevens tegen het riscio dat door de EU gefinancierde programma’s stopgezet dreigen te worden. Daarnaast drongen de EP-leden aan op maatregelen tegen klimaatverandering met het oog op het behalen van de doelstellingen van het Akkoord van Parijs.

Wat Brexit betreft, veroordeelden de meeste leden van het Europees Parlement het huidige ‘spel’ van beschuldigingen over en weer en het standpunt van de Britse regering en riepen zij op tot een oplossing om een rampzalige no-deal Brexit te voorkomen.

ACM: groene en Nederlandse stroom zijn nu inderdaad groen en Nederlands

Verklaringen van energieleveranciers dat hun stroom groen is, voldoen nu aan de wettelijke eisen. Dat geldt ook voor verklaringen van energieleveranciers dat hun groene stroom is opgewekt met Nederlandse windmolens of zonnepanelen. Dat blijkt uit een onderzoek en na ingrijpen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Groene stroom
Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens neemt groene stroom af. Een leverancier moet alle bronnen van de geleverde stroom vermelden op het stroometiket dat hij moet publiceren. Het deel groene energie moet daarbij zijn onderbouwd met afboekingen van ‘garanties van oorsprong’ van CertiQ, de organisatie die groene energie certificeert. Uit onderzoek van de ACM bleek dat enkele leveranciers niet alle groene energie konden onderbouwen. Deze leveranciers hebben hun stroometiket aangepast of ze hebben meer ‘garanties van oorsprong’ afgeboekt.

Nederlandse stroom
Steeds meer huishoudens willen groene stroom die is opgewekt met Nederlandse windmolens of zonnepanelen. Steeds meer leveranciers geven aan deze stroom te leveren. Het land van herkomst hoeft niet te worden vermeld op het stroometiket, maar een leverancier moet zijn verklaring wel kunnen onderbouwen met Nederlandse ‘garanties van oorsprong’. Uit onderzoek van de ACM bleek deze onderbouwing bij enkele leveranciers onvoldoende te zijn. Deze leveranciers hebben hun verklaringen aangepast of ze hebben meer ‘garanties van oorsprong’ afgeboekt.

Grijze stroom
Vanaf 2020 moeten leveranciers naast de groene stroom ook de bronnen van grijze stroom onderbouwen met certificaten. Grijze stroom is stroom die opgewekt is uit fossiele bronnen zoals steenkool en gas. De ACM gaat dan ook het grijze deel van het stroometiket controleren.

Politie vlagt op Coming Out Day

Het is vandaag Coming Out Day, waarbij aandacht wordt besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBTI) openlijk voor een seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen, oftewel coming-out. Net als vorig jaar doet de politie dit jaar weer mee en wordt er op verschillende politiebureaus in Nederland een regenboogvlag gehesen.

De politie vindt deelname aan deze dag belangrijk. Zij wil het vertrouwen van de LHBTI-gemeenschap in de politie vergroten en laten zien dat het veilig is om melding/aangifte te doen van incidenten die gerelateerd zijn aan geaardheid of genderidentiteit.

Drempel verlagen
Door verbinding te zoeken met de LHBTI-gemeenschap wil de politie de drempel verlagen om aangifte te doen van incidenten die gerelateerd zijn aan geaardheid of genderidentiteit. Daarnaast vindt de politie het belangrijk om ook een werkgever voor iedereen te zijn en collega’s tijdens Coming Out Day bewust te maken van de dillema’s en drempels die sommige collega’s hebben.

Politie van en voor iedereen
De kernwaarden van de politie zijn integer, betrouwbaar, moedig en verbindend. De politie is waakzaam en dienstbaar en staan voor vrijheid en gelijkwaardigheid. Die waarden zijn het fundament van de politieorganisatie en het fundament van de samenleving. Neutraliteit was, is en blijft daarbij onverminderd belangrijk als uitgangspunt bij het politiewerk.

Regenboogvlag gehesen
Ter gelegenheid van Coming Out Day hesen vorig jaar een recordaantal gemeenten, ministeries en provincies de regenboogvlag. Ook is op diverse politiebureaus de regenboogvlag gehesen. Het hoofdbureau van de politie hijst gedurende Coming Out Day de regenboogvlag en geeft alle eenheden de ruimte om dit voorbeeld te volgen. Hiermee draagt zij bij aan de acceptatie en emancipatie van LHBTI’ers in Nederland en daarbuiten.

Roze in Blauw
Respect tonen voor iemands geaardheid, levensovertuiging of godsdienst is een belangrijke voorwaarde voor dat goede en wederzijdse contact. Het is aan de politie-eenheden zelf om te bepalen of zij deelnemen aan Coming Out Day en in welke vorm. In de voorbereiding van de politie deelname wordt nauw samengewerkt met Roze in Blauw, het medewerkersnetwerk van de politie voor LHBTI’ers. Zij zijn tevens aanspreekpunt voor de LHBTI-gemeenschap in de samenleving en waar nodig ook intern.

Politie vlagt op coming out day (Afbeelding: Politie)
Politie vlagt op coming out day (Afbeelding: Politie)

Station Sittard wordt 'Oktoberfeest Centraal'

Het Oktoberfeest in Sittard begint al op het NS Station. Komende zondag en woensdag worden reizigers al helemaal in de stemming gebracht met schlagermuziek en gratis pretzels van AH to go. Op woensdag 16 oktober is ook de zingende conducteur ‘Max Strammer’ op het station om de bezoekers aan de Grenzeloze Show welkom te heten. En zo de 15e verjaardag van het Oktoberfeest in Sittard mee te vieren.

Het evenement in Sittard is het grootste Oktoberfeest van Nederland. Zondag is de drukst bezochte dag. Vanaf 11.00 uur krijgen reizigers die op het station aankomen een warm ontvangst met een gratis pretzel van AH to go en kunnen ze met hun vrienden op de foto. In het NS Station van Sittard wapperen de blauw/wit geblokte vlaggen van het Oktoberfeest.

Schatzi schenk mir ein Foto
Natuurlijk moet je laten zien dat je in Sittard gearriveerd bent en klaar bent op het Oktoberfeest. “Schatzi, schenk mir ein Foto. Ein kleines Foto von dir“, zong Mickie Krause al. Daarom kun je jezelf op het station op de foto laten zetten. En misschien krijg je dan wel foto’s van je vrienden terug. “Dann schenk ich dir auch eins von mir.”

Max Strammer
Woensdag 16 oktober komt NS conducteur ‘Max Strammer’ naar Sittard om reizigers te verwelkomen. "Das Oktoberfeest in Sittard ist ganz toll! Ich muss da sein!" Op het station treedt hij vanaf 17.00 uur op. Of het nou ‘Rosamunde’ of ‘Ein Prosit der Gemütlichkeit’ is, Max heeft ze allemaal in z’n repertoire.

Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend

Netflix, Amazon, Disney+, YouTube ... genoeg content thuis te zien. Gewoon lui vanuit de woonkamer, keuken, badkamer of toilet. Waarom zou je nog die tocht maken naar de bioscoop? Door wind en regen. In een zaal met luidruchtige mensen. En dan moet je nog plassen halverwege de film zonder dat je hem even stop kan zetten. Allemaal redenen om niet naar de bioscoop te gaan, aldus een groot deel van de consumenten. Tijd dus voor de bioscopen om te concurreren.

EP maakt zich zorgen om 'zeer gevaarlijke Russische propaganda'

Buitenlandse inmenging in verkiezingen vormt een ernstige bedreiging voor democratische samenlevingen ten voordele van anti-Europese, extreemrechtse en populistische krachten, aldus de EP-leden.

Pogingen om de besluitvorming in de EU te beïnvloeden brengen de Europese democratische samenlevingen in gevaar, waarschuwen de leden van het Europees Parlement in de resolutie die donderdag is aangenomen met 469 stemmen voor, 143 tegen en 47 onthoudingen.

Ondoorzichtige partijfinanciering
Het Parlement wijst erop dat buitenlandse inmenging een systematisch patroon kent, of het nu gaat om campagnes op sociale media, cyberaanvallen op de infrastructuur gerelateerd aan met verkiezingen of financiële steun aan politieke partijen in de aanloop naar alle grote landelijke en Europese verkiezingen. Een groot deel van deze inmenging komt ten goede aan eurosceptische, extremistische en populistische kandidaten.

Ondanks het gedeeltelijk of volledig verbod op buitenlandse donaties aan politieke partijen of kandidaten, vinden buitenlandse actoren manieren om deze regels te omzeilen, zeggen Europarlementariërs. Voorbeelden zijn te vinden bij het Front National in Frankrijk, en zijn er verdenkingen tegen de Vrijheidspartij in Oostenrijk, Lega in Italië en Leave.eu in het Verenigd Koninkrijk.

Sterke toename van de Russische propaganda
EP-leden maken zich ernstig zorgen over het "zeer gevaarlijke karakter van de Russische propaganda", de belangrijkste bron van desinformatie in Europa die sinds januari 2019 (998 gevallen) verdubbeld is ten opzichte van 2018 (434 gevallen).

De leden van het Europees Parlement veroordelen ook "agressieve acties" van niet-Europese landen die de soevereiniteit van de toetredingslanden van de EU in de Westelijke Balkan en de landen van het Oostelijk Partnerschap proberen te ondermijnen.

Maatregelen
De leden van het Europees Parlement vragen om een upgrade van de EU East StratCom Task Force naar een permanente structuur met aanzienlijk hogere financiering. Zij roepen internet- en sociale-mediabedrijven op om samen te werken in de strijd tegen desinformatie, zonder evenwel de vrijheid van meningsuiting te ondermijnen, en roepen de EU op om een wettelijk kader te creëren om hybride bedreigingen tegen te gaan.

Workshop EHBO bij drank- en drugsongevallen

Het Rode Kruis lanceert samen met EHBDD (expertisecentrum Eerste Hulp bij Drank en Drugs) een workshop EHBO bij drank- en drugsongevallen. Cursisten leren tijdens deze training de werking en effecten van de verschillende soorten drugs (her)kennen, de mogelijke gezondheidsverstoringen, hoe iemand te benaderen en hoe eerste hulp te verlenen. Het Rode Kruis constateert een groeiende behoefte aan kennis over eerstehulpverlening bij drank- en drugsgebruik en komt daarom samen met EHBDD met de vernieuwde workshop voor een breed publiek. Afgelopen jaren zijn er vijf keer meer ketamine-incidenten gemeld bij EHBO-posten en ambulancediensten, bleek ook deze week. Drugsgebruik is in het sociale leven genormaliseerd, maar tegelijkertijd is er nog weinig accurate kennis hoe om te gaan met drugsgebruikers die ongewenste effecten van de middelen ervaren.

Het Rode Kruis is een samenwerking gestart met KHN (Koninklijke Horeca Nederland) Amsterdam en heeft bij hen de nieuwste training EHBO bij drank en drugs met succes getest. KHN Amsterdam onderschrijft het belang van goede voorlichting en hulpverlening en stimuleert ondernemers om daar hun verantwoordelijkheid in te nemen. Pieter de Kroon, eigenaar van Chicago Social Club in Amsterdam en voorzitter van het OAC (Overleg Amsterdamse Clubs), volgde de workshop: “Natuurlijk hanteren wij een zerotolerancebeleid ten aanzien van drugsgebruik in onze club, maar toch hebben we soms te maken met mensen die gebruikt hebben en zich niet goed voelen. Daarom is het belangrijk te weten hoe met hen om te gaan, zeker omdat er ook steeds nieuwe ontwikkelingen zijn ten aanzien van drugs. Deze training is helemaal up-to-date en sluit goed aan bij de praktijk. Ik voel me nu zekerder om situaties beter in te schatten en ook gerichter te handelen.”

Drugs kunnen een verdovende, stimulerende of waarnemingsveranderende werking hebben. Mensen die drugs gebruiken doen dit om de positieve effecten van het gebruik te ervaren, maar soms leidt gebruik tot angst en onrust, lichamelijke klachten of erger. In de workshop ervaren de cursisten zelf door simulatie welke effecten de verschillende middelen hebben en welke invloed deze hebben op onder andere de motoriek en het beoordelingsvermogen. Ze leren hoe ze een slachtoffer kunnen benaderen en helpen. Verder komen ook de mogelijke gezondheidsverstoringen aan bod en hoe te handelen.

“We adviseren zeker niet om drugs te gebruiken, maar we zien dat het gebruik van middelen, al dan niet in combinatie, nu eenmaal meer voorkomt. Daarmee is er ook een toenemende vraag naar wat te doen bij mensen die ongewenste effecten van drugs ervaren. Het is dus belangrijk dat er voor een breder publiek meer kennis beschikbaar komt over hoe te handelen bij drank en drugsongevallen,” aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis.

Angst en onrust
Gebruikers van drugs komen regelmatig op EHBO-posten terecht, omdat ze ongewenste effecten van de middelen ervaren en met angst en onrust kampen. In ernstige gevallen belanden gebruikers zelfs op de Spoedeisende Hulp. “Nagenoeg alle gebruikers die bij EHBO’ers terecht komen, ervaren klachten als angst en onrust. Ze weten immers niet wat er met hun lichaam en geest gebeurt en neigen de controle te verliezen,” vertelt Lars van Driel, directeur van EHBDD. “Om deze angst, onrust of erger bij gebruikers weg te kunnen nemen, wordt er in de workshop veel aandacht besteed aan hoe je een slachtoffer dat onder invloed is moet benaderen.”

Iedereen die geïnteresseerd is in Eerste Hulp bij Drank en Drugsongevallen, kan zich opgeven voor een workshop. Deze bestaat uit een online theoriegedeelte van 1 uur en een praktijkgedeelte van 3 uur.

Blokhuis onderneemt actie tegen taboe seksuele oriëntatie jongeren

Staatssecretaris Paul Blokhuis onderneemt actie om het taboe onder jongeren te doorbreken om over hun seksuele oriëntatie te praten. Jongeren die het gevoel hebben dat zij homo, lesbisch, bi, non-binair of transgender zijn, denken vier tot vijf keer vaker aan suïcide dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Daarom vraagt de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op Coming-Outdag op twee manieren aandacht voor dit probleem en onderneemt hij actie om het taboe rond dit onderwerp te verbreken.

“Door over je zoektocht en onzekerheden te praten tijdens het ontdekken van je seksuele oriëntatie kunnen we levens redden. Jongeren die erachter komen dat ze misschien niet heteroseksueel zijn, kunnen het gevoel hebben er niet bij te horen. We kunnen het voor jongeren die hiermee worstelen makkelijker maken door er met elkaar over te praten. Daarmee voorkom je negatieve gedachten en kan er ook sneller actie ondernomen worden als er bijvoorbeeld suïcidale gedachten zijn”, zegt staatssecretaris Blokhuis.

Campagne #kweetnie
Om het onderwerp makkelijker bespreekbaar te maken, worden jongeren op social media onder de hashtag #kweetnie bereikt met de boodschap dat het niet erg is om te twijfelen over je seksuele oriëntatie. Bekende influencers zoals Jessie Maya en Rutger Vink vertellen op Instagram onder die hashtag bijvoorbeeld hun verhaal, en ze vertellen dat het niet erg is om nog niet te weten wie je bent of wat je voelt. Ook gaan ze in gesprek door jongeren te vragen waar zij mee zitten.

Website iedereenisanders.nl
Daarnaast is de website www.iedereenisanders.nl vernieuwd. Met persoonlijke verhalen over hoe het is om op zoek te zijn naar je seksuele oriëntatie biedt de site begrip en feitelijke informatie. Het is een platform waarop ze anoniem kunnen zoeken en ervaringen delen. Zonder de angst om veroordeeld te worden door hun omgeving. Op de website staan verder tips, informatie en verhalen van andere LHBTI’s, zodat jongeren de herkenning en erkenning krijgen om zichzelf te accepteren en te beseffen dat zij niet alleen staan.

Rol voor ouders
De vernieuwde website bevat ook een gedeelte voor ouders. Hier staan onder andere tips over hoe ouders het gesprek met hun kind kunnen aangaan en hoe zij hun kind kunnen steunen. Uit onderzoek van het ministerie van VWS blijkt dat zeven op de tien ouders al met hun kind praat over seksuele oriëntatie. In het onderzoek “Bespreekbaarheid LHBTI” blijkt dat moeders het gesprek hierover vaker aanknopen met hun kind dan vaders, met respectievelijk 77 procent tegen 65 procent. Genderidentiteit is minder vaak onderwerp van gesprek. 45 procent van de ouders zegt over zichzelf daarover gesprekken te voeren met hun kind.

De vernieuwde website www.iedereenisanders.nl is één van de acties die landelijk worden ingezet vanuit Movisie, 113 Zelfmoordpreventie, COC Nederland en het ministerie van VWS. Deze acties hebben als doel om de acceptatie van seksuele diversiteit en daarmee het welzijn van LHBTI-jongeren te bevorderen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het ministerie van OC&W (emancipatie) en de LHBTI-jongeren zelf.

Minister Bruins verstevigt aanpak onnodig gebruik zware pijnstillers

Minister Bruins voor Medische Zorg presenteert vandaag de eerste resultaten van de aanpak om het groeiende gebruik van zware pijnstillers tegen te gaan. Om kennis en bewustzijn bij patiënten en zorgverleners te vergroten gaat er vanaf vandaag een website in de lucht met informatie over deze geneesmiddelen. Daarnaast worden richtlijnen in de zorg verder aangescherpt en zijn er afspraken gemaakt over verantwoord voorschrijven en afleveren van deze pijnstillers. Ook stelt de minister een speciale groep van experts in om illegale handel in opioïde pijnstillers te onderzoeken en tegen te gaan. Uit voorlopige cijfers over de eerste twee kwartalen van dit jaar blijkt het aantal gebruikers van zware pijnstillers te zijn gedaald.

De minister heeft eerder dit jaar een taakgroep opioïden ingesteld met vertegenwoordigers uit het brede zorgveld. Deze groep is de afgelopen maanden aan de slag gegaan met de uitvoering van de actie-agenda opioïden die de minister in februari jl. heeft aangekondigd. Vandaag zijn de eerste resultaten en maatregelen bekendgemaakt voor de korte en lange termijn. Het doel is om de gesignaleerde problemen terug te dringen en onnodig en langdurig gebruik van zware pijnstillers te voorkomen.

Minister Bruins: “Onnodig en onverantwoord gebruik van zware pijnstillers moet stoppen. We willen hier geen Amerikaanse toestanden, daarom heb ik maatregelen genomen. De afgelopen periode is hier door zorgverleners en experts binnen de taakgroep hard aan gewerkt. Mensen moeten duidelijker geïnformeerd worden over de risico’s wanneer zij deze pijnstillers verkeerd of voor een langere periode gebruiken. Hier ligt ook een belangrijke taak voor ziekenhuizen, artsen en apothekers. Een goede begeleiding van de patiënt is essentieel. Ook komt er meer onderzoek naar het gebruik van deze pijnstillers en wat de gevolgen hiervan zijn. Tot slot wil ik zicht op de omvang van mogelijk illegale handel. De daling van het aantal gebruikers van deze zware pijnstillers is bemoedigend. Er is al veel werk verzet, maar we zijn er nog niet. Nu gaan we verder doorpakken.”

De minister benadrukt dat het belangrijk is dat er geen wantrouwen tegenover deze geneesmiddelen mag ontstaan. Opioïde pijstillers zijn namelijk van groot belang voor patiënten met zware pijnklachten, bijvoorbeeld na een operatie. De acties van de taakgroep zijn gericht op een aantal belangrijke thema’s.

Vergroten bewustzijn en kennis
Voorschrijvers en patiënten hebben aangegeven behoefte te hebben aan goede informatie. Daarom is vanaf vandaag de website www.opiaten.nl in de lucht. De website biedt tegenwicht aan informatie uit onbekende of onbetrouwbare bron. Ook is er voor patiënten - laagdrempelig en in begrijpelijk taal - voorlichtingsmateriaal ontwikkeld. Voor zorgverleners zijn er e-learnings samengesteld.

Aanscherpen van standaarden en richtlijnen
Zorgverleners hebben afspraken gemaakt over het aanscherpen van richtlijnen. Ze zijn aan de slag gegaan met belangrijke aandachtspunten en kijken kritisch naar herhaalrecepten, ontslagmedicatie na ziekenhuisopname en verantwoord afbouwen. Ook komt er in 2020 een afbouwprotocol voor een groep patiënten in de verslavingszorg. Verder zijn apotheken extra alert op vervalste recepten.

Tegengaan van illegale handel
Minister Bruins maakt zich zorgen over de signalen over mogelijk illegale handel in opioïden en de gevolgen op het problematisch gebruik. Om grip te krijgen op deze ‘zwarte markt’ zal de minister een aparte groep van de taakgroep instellen met in ieder geval vertegenwoordigers van de Inspectie, Openbaar Ministerie en de politie. Deze groep informeert de minister over de omvang in de illegale handel in opioïde pijnstillers in Nederland en geeft advies hoe deze het best te ontmoedigen en te bestrijden.

Vergroten van (wetenschappelijke) kennis
Om het kennisniveau over het gebruik van opioïden en de gevolgen daarvan te verhogen heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie toegekend aan een project waarin de universiteiten van Utrecht, Leiden en Nijmegen de komende vijf jaar nauw gaan samenwerken met tal van experts in het hele land.

Sommige patiënten lopen bij langdurig gebruik een hoog verslavingsrisico. Om vast te kunnen stellen om welke patiënten het gaat, kunnen voorspellende tests waardevol zijn. Hiermee kan problematisch gebruik in de toekomst worden voorkomen. De taakgroep is hierover in gesprek met het Erasmus MC over het doen van onderzoek.

Taakgroep
De taakgroep opioïden staat onder leiding van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). De volgende partijen nemen deel aan de groep: NHG, KNMP, NVZA, NVA, VVGN en Patiëntenfederatie Nederland.

Pluimveesector mag kuikens geen voedsel meer onthouden

Broederijen overtreden de wet door pasgeboren kuikentjes tot drie dagen geen voer en water te geven. Wakker Dier heeft bij de rechter afgedwongen dat minister Schouten hieraan een einde moet maken. “Deze uitspraak is letterlijk van levensbelang voor de 500 miljoen kuikens die we jaarlijks in Nederland uitbroeden” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Eieren worden niet door de moederkip in een nest uitgebroed. Dat gebeurt in broedkasten bij zogenaamde broederijen. Na de geboorte zitten de kuikens soms dagenlang zonder eten en drinken in een donkere kast. Na het leegruimen van de broedkast gaan de kuikens op transport. Pas bij aankomst in de stal krijgen ze voor het eerst water en voer.

Verregaande consequenties
De beslissing van de minister geldt voor kuikentjes bestemd voor de productie van vlees. De kuikens moeten binnen 36 uur water en voer krijgen. Dat is niet mogelijk met de broedkasten die nu worden gebruikt. Hierdoor zijn alle broederijen met vleeskuikentjes nu wettelijk in overtreding. De uitspraak heeft dan ook verregaande consequenties voor de pluimveesector.

Lange strijd
In maart 2013 verzocht Wakker Dier de minister voor het eerst om in te grijpen. Het ministerie traineerde het proces stelselmatig, waardoor er driemaal een rechtsgang naar het College van Beroep noodzakelijk was. Omdat ze de door de rechter gestelde termijnen telkens overschreed, moest de overheid 35.000 euro aan dwangsommen betalen aan Wakker Dier.

Vervolg
De minister geeft de pluimvee-industrie vijf jaar om aan de wet te voldoen. Wakker Dier gaat hiertegen in beroep, omdat een aanpassing veel sneller mogelijk is. Daarnaast verzoekt de organisatie minister Schouten om ook broederijen voor legkuikens aan te pakken.

Veel schade bij plofkraak Ouderkerk aan de Amstel

Bij een plofkraak van een geldautomaat vanmorgen in de Dorpsstraat in Ouderkerk aan de Amstel is veel schade ontstaan. Meerdere ramen in de omgeving en dakpannen sneuvelden. De vermoedelijke daders zijn gevlucht op een scooter. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken zich te melden.

Rond 03.52 uur hoorden omwonenden een harde knal. De daders hadden het gemunt op een geldautomaat in de Dorpsstraat. Ze zijn daarna gevlucht op een scooter in de richting van de Burgemeester Stramanweg, vermoedelijk in de richting van Amsterdam Zuidoost. Een zoektocht o.a. met een politieheli heeft niet geleid tot de aanhouding van deze verdachten. De daders waren donker gekleed en droegen een helm. Eén helm was voorzien van een witte streep. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie is ter plaatse geweest voor eventuele achtergebleven explosieven.

FOK! Wat een weer: voor de verandering regen

Vandaag is er veel bewolking en zijn er perioden met regen. In het zuidoosten is het overwegend droog. Met name in het noorden en westen kan het van tijd tot tijd flink doorregenen met in totaal op meerdere plaatsen 20-30 mm neerslag, lokaal mogelijk 40 mm. In de avond wordt het droger, maar later bereikt een actieve buienlijn het noordwesten. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. In de loop van de middag en 's avonds neemt de wind langs de noordwestkust toe naar stormachtig, 8 Bft, met zware windstoten van 75-90 km/uur.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is het vrijwel overal bewolkt. Vooral in de noordwestelijke helft zijn er perioden met regen. In het zuidoosten blijft het droog met enkele opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De zuidwestelijke wind neemt af naar zwak tot matig, aan de kust is de wind nog af en toe vrij krachtig.

Zaterdagochtend begint waarschijnlijk op de meeste plaatsen regenachtig. De regen neemt overdag geleidelijk wel in activiteit af, maar het blijft bewolkt. In het zuidoosten blijft het droog en mogelijk komt daar de zon af en toe tevoorschijn. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noorden tot 18°C in Limburg. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. In het noordelijk kustgebied is de wind af en toe vrij krachtig. In de avond draait de wind naar een richting tussen zuid en oost.

Zondag warm met op veel plaatsen 20°C of hoger maar ook enkele buien. Daarna temperaturen dalend richting 15°C en halverwege volgende week tijdelijk droger met wat meer zon. (Bron:KNMI)


Meer weer op FOK!

Uitzicht over Rotterdam vanaf de Euromast  (Foto: De dochter van DJMO )
Uitzicht over Rotterdam vanaf de Euromast (Foto: De dochter van DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Van alle stellen hebben mannenkoppels hoogste inkomen

Van alle geregistreerd samenwonende stellen (inclusief gehuwden) hebben mannenkoppels het hoogste gezamenlijke inkomen uit werk of onderneming, het zogeheten primaire inkomen. Hun gemiddelde bruto-jaarinkomen is 15.000 euro hoger dan dat van heterostellen. De inkomens van vrouwenkoppels en heterostellen zijn vrijwel gelijk. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

Twee samenwonende mannen verdienen gemiddeld bijna 108.000 euro per jaar. Een man en een vrouw ruim 92.000 en twee vrouwen 91.000 . In het onderzoek zijn alleen stellen meegenomen waarvan de oudste partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. De stellen in het onderzoek zijn na 2001 getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan. In dat jaar is het homohuwelijk ingevoerd.

Zowel binnen hetero- als homostellen is er vaak sprake van een ongelijke inkomensverdeling in het huishouden, waarbij één persoon duidelijk meer verdient dan de partner (oftewel minstens twee derde van de som van beide primaire inkomens). Een ongelijke inkomensverdeling geldt voor 59 procent van de man-vrouwparen, 50 procent van de mannenparen en 44 procent van de vrouwenparen. Onder heteroparen met een ongelijke inkomensverdeling is de meestverdienende partner in 86 procent van de gevallen man.

Partners werken vaak niet evenveel
De scheve inkomensverdeling binnen stellen weerspiegelt de situatie, waarbij één van de partners vaak meer werkt dan de ander. Onder werknemers geldt dat mannen die meer uren werken dan hun partner gemiddeld 1.700 uur werken, en vrouwen 1.600 uur. Bij de kortst werkende partner (inclusief niet werkenden) loopt de werkduur iets meer uiteen: homomannen werken gemiddeld 1.200 uur, heteromannen en lesbische vrouwen 1.100 uur en heterovrouwen 900 uur.

Mannen met een man als partner hebben gemiddeld een lager inkomen uit werk of onderneming dan mannen met een vrouw. Bij vrouwen is dit omgekeerd: lesbische vrouwen hebben gemiddeld een hoger inkomen dan heteroseksuele vrouwen.

Mannen verdienen meer
Mannen verdienen gemiddeld meer dan vrouwen. Dit geldt voor zowel hetero- als homoseksuele personen, al is het verschil onder de laatste groep kleiner. Heteroseksuele mannen verdienen namelijk gemiddeld 28.000 euro per jaar meer dan heteroseksuele vrouwen, terwijl het verschil tussen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen 9.000 euro bedraagt.

De vergelijking tussen homo- en heteroseksuele personen pakt bij mannen anders uit dan bij vrouwen. Heteroseksuele mannen verdienen gemiddeld 5.000 euro meer dan homoseksuele mannen, terwijl heteroseksuele vrouwen gemiddeld 14.000 euro minder verdienen dan lesbische vrouwen.

Opleidingsniveau homoseksuele mannen en vrouwen hoger
Bij de inkomensverschillen is niet gecorrigeerd voor verschil in opleiding, leeftijd, herkomst of aantal gewerkte uren. Tussen de groepen hetero- en homoseksuele personen in dit onderzoek bestaan echter wel verschillen. Zo zijn de homoseksuele mannen en vrouwen in het onderzoek gemiddeld ouder en hoger opgeleid. Na correctie voor leeftijd, opleiding en herkomst zijn de gemiddelde inkomensverschillen tussen hetero- en homoseksuele mannen groter (10.000 euro), maar die bij vrouwen juist kleiner (9.000 euro).

Na correctie voor opleiding, leeftijd, herkomst en gewerkte uren is het gemiddelde loon van homoseksuele mannen met een baan nog altijd lager dan dat van heteroseksuele mannen (3.000 euro), maar dat van lesbische vrouwen is nu niet hoger, maar lager (1.000 euro) dan van heteroseksuele vrouwen.

Homo- en heteroseksuele personen die niet geregistreerd zijn als partner
In hoeverre zijn de resultaten die gevonden zijn voor geregistreerde partners algemeen geldig? Om dit te kunnen bepalen, zou de seksuele voorkeur van alle mannen en vrouwen bekend moeten zijn. Het CBS beschikt niet over een registratie of gerichte enquête op dit terrein, maar heeft wel een enquête die enig inzicht biedt. De zogeheten Veiligheidsmonitor bevat namelijk een enquêtevraag naar de seksuele voorkeur van de ondervraagden. Om verschillende redenen is deze niet geschikt als bron voor publicatie, maar de gegevens kunnen wel worden gebruikt als controle van de uitkomsten uit het partneronderzoek. Dan blijkt dat koppeling van de enquêteresultaten van de Veiligheidsmonitor met inkomensgegevens de resultaten bevestigt. Zo verdienen heteromannen over het algemeen meer dan homomannen en verdienen heterovrouwen minder dan lesbiennes.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.