FOK!jaaroverzicht: De Hemelse Jukebox

Hemelse Jukebox 9

1

David Anderle (77)
Amerikaanse platenproducer. Anderle was degene die The Mothers of Invention een platencontract bezorgde en was ook manager voor Van Dyke Parks. Vanaf 1968 ging de producer aan de slag voor Electra Records en produceerde platen van artiesten zoals The Doors, Judy Collins en Love. Ook werkte Anderle met artiesten zoals Rita Coolidge, Amy Grant, Delaney and Bonnie, Kris Kristofferson, Aaron Neville, Chris De Burgh, Rhinoceros, Ozark Mountain Daredevils, Doc Holliday en the Circle Jerks.
David Anderle
David Anderle
4

Hopeton Lewis (66)
Jamaicaanse muzikant. Lewis had in 1966 met zijn band Lynn Taitt and the Jets een hit met het liedje 'Take It Easy' dat door reggaeliefhebbers als één van de allereerste rocksteady hits wordt gezien. Ook was de zanger de eerste Jamaicaanse artiest die een liedje schreef over het gebruik van marihuana ('Cool Collie') en zat in de vroege jaren zeventig in de band van Byron Lee. In zijn latere jaren zou Lewis zich voornamelijk bezighouden met gospelmuziek.
Hopeton Lewis
Hopeton Lewis
5

Simone Battle (25)
Amerikaanse zangeres die in 2011 bekend werd als finalist van het programma The X Factor. Ook was Battle bandlid van het popgroepje G.R.L. Battle was ook als actrice te zien in films als We the Party en Meanamorphosis. Na financiële tegenslagen pleegde Battle zelfmoord door zichzelf op te hangen in haar huis in Los Angeles.
Simone Battle
Simone Battle
9

Robert Young (49)
Schotse muzikant die vooral bekend was als gitarist van de band Primal Scream. Young was oorspronkelijk de bassist van de groep maar ging al snel over op gitaar en zat van 1984 tot 2006 in de groep. Ook was Young te horen op een album van de band Felt.
Robert Young
Robert Young
11

Bob Crewe (82)
Amerikaanse tekstschrijver en platenproducer. Crewe werd bekend met hits als 'Silhouettes', 'Big Girls Don't Cry', 'Walk Like a Man', 'Rag Doll', 'Silence Is Golden', 'The Sun Ain't Gonna Shine (Anymore)', 'Can't Take My Eyes Off You' en 'Bye, Bye, Baby'. Liedjes van de hand van Crewe werden opgenomen door onder meer Diane Renay, Mitch Ryder and the Detroit Wheels, Freddy Cannon, Lesley Gore, Michael Jackson, Bobby Darin, Roberta Flack, Patti LaBelle en vele anderen.
Bob Crewe
Bob Crewe
Cosimo Matassa (88)
Legendarische Amerikaanse studio-eigenaar die erg belangrijk was voor de opkomst van de rock-'n-roll. In zijn J&M Recording Studio namen artiesten zoals Fats Domino, Little Richard, Ray Charles, Lee Dorsey, Dr John, Smiley Lewis, Bobby Mitchell, Tommy Ridgley, the Spiders en vele anderen hun eerste hits op. Matassa was ook één van de grote mannen achter de populaire New Orleans Sound.
Cosimo Matassa
Cosimo Matassa
12

John Gustafson (72)
Engelse muzikant die vooral naam wist te maken als bassist van bands zoals The Big Three en The Merseybeats. Ook plukte hij aan de snaren bij onder meer Ian Gillan Band, Roxy Music en zijn eigen groep Quatermass.
John Gustafson
John Gustafson
Andrea Marongiu (32)
Op Sardinië geboren muzikant die vanaf 2010 de drummer was van de band Crystal Fighters. Marongiu overleed aan de gevolgen van een hartkwaal.
Andrea Marongiu
Andrea Marongiu
Joe Sample (75)
Amerikaanse jazzmuzikant. Sample was één van de oprichters van de groep the Crusaders, waarin hij van 1971 tot 1991 zou spelen. Daarnaast was de toetsenist ook te horen op platen van onder meer Miles Davis, George Benson, Jimmy Witherspoon, B. B. King, Eric Clapton, Steely Dan en the Supremes. Sample overleed aan de gevolgen van longkanker.
Joe Sample
Joe Sample
18

Margie Day (88)
Amerikaanse rhythm and blues zangeres die vooral populair was in de jaren vijftig en zestig. Day begon haar muzikale loopbaan met de groep the Griffin Brothers, waarmee ze top 10 hits had zoals 'Street Walkin' Daddy', 'Little Red Rooster', 'Sadie Green', 'I'm Gonna Jump In The River', 'The Clock Song (Let Your Pendulum Swing)' en 'Pretty Baby'. Ook deelde Day regelmatig concertposters met artiesten zoals T-Bone Walker, Fats Domino, Charles Brown, Ruth Brown en vele anderen.
Margie Day
Margie Day
26

Mark Loomis (67)
Amerikaanse gitarist en toetsenist, die vooral bekend werd als bandlid van bands als The Chaparrals en The Chocolate Watchband. Met die laatste band had hij hits zoals 'Let's Talk About Girls' en 'Sitting There Standing'.
Mark Loomis
Mark Loomis