Praktisch geen nareis op nareis migranten, IND hield cijfers achter

Slechts een maand na de val van het kabinet was het al duidelijk bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat er maar weinig migranten Nederland binnenkwamen via het 'nareis op nareisprincipe'. Dit in tegenstelling tot de uitspraken van VVD-leider Dilan Yeşilgöz in die periode, waarin zij sprak over duizenden mensen die gebruik van deze regeling zouden maken. Het onderwerp was tijdens de verkiezingen een belangrijk punt.

De cijfers stellen op zich amper iets voor, maar hadden een grote impact kunnen hebben op de nareis-discussie. Het vorige kabinet viel zelfs over het onderwerp migratie. Staatssecretaris Van der Burg en Yeşilgöz kregen deze cijfers echter niet te zien van het IND. Pas dit voorjaar werd de politiek op de hoogte gebracht van de werkelijke cijfers, de bijbehorende documenten werden gisteravond eindelijk openbaar gemaakt.

Slechts 1 procent van alle toegekende nareisaanvragen betrof nareis op nareis
In 2022 waren er slechts 100 aanvragen, waarvan er op dit moment 40 zijn goedgekeurd. Voor 2023 zijn er 110 aanvragen ingediend, waarvan er momenteel 10 zijn geaccepteerd. De IND meldt dat ongeveer 1 procent van alle goedgekeurde nareisaanvragen in de periode van 2019 tot 2022 betrekking had op nareis op nareisaanvraag.

Wat betekent nareis op nareis eigenlijk?
Een asielstatushouder kan gezinsleden laten overkomen via nareis. Normaal gesproken behoort iedereen tot één gezin. Soms gebeurt het echter dat een nareiziger na aankomst in Nederland zelf een asielvergunning aanvraagt en vervolgens nareis aanvraagt voor andere gezinsleden, wat bekend staat als nareis op nareis.

Een voorbeeld: een vrouw (60) komt naar Nederland en laat haar zoon (25) overkomen voor gezinshereniging. De zoon wordt dan een nareiziger. Vervolgens dient de zoon een eigen aanvraag in voor zijn eigen gezin, wat dan nareis op nareis wordt genoemd.

Het blijft onduidelijk waarom partijleider Yeşilgöz dacht dat het aantal aanvragen 'in de duizenden' lag, aangezien de cijfers van de IND ontbraken. Politiek verslaggever Floor Bremer legt uit dat de mist rond deze cijfers blijft hangen, aangezien bleek dat de cijfers wel beschikbaar waren, maar dat ze een maand na de val van het kabinet niet mochten worden gedeeld met de bewindslieden of het publiek.

De IND beweert dat dit kwam doordat de cijfers niet volledig waren, maar de huidige cijfers verschillen nauwelijks van de toen bekende cijfers.