Poetin: Rusland heeft geen kernwapens nodig om Oekraïne te verslaan

De Russische leider Poetin heeft verklaard dat hij niet van plan is kernwapens tegen het Westen te gebruiken. Poetin zei op het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg dat Rusland alleen in extreme situaties kernwapens zou gebruiken. Momenteel is dit echter niet het geval.

Poetin raadde aan om niet over een kernoorlog na te denken, tenzij dat noodzakelijk is. Poetins vertrouweling Medvedev heeft het Westen al meerdere malen bedreigd met het gebruik van Russische kernwapens. Rusland bluft niet, waarschuwde het plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad een week geleden.

Volgens Poetin zal er geen nucleaire strijd met de VS plaatsvinden. Hij zette echter vraagtekens bij de Amerikaanse nucleaire 'paraplu' voor zijn Europese bondgenoten. Hij herhaalde zijn dreigement om Russische wapens te leveren aan antiwesterse staten als reactie op de westerse wapenhulp aan Oekraïne.

Rusland zal in Oekraïne zijn oorlogsdoelen bereiken via een langzame, geplande vooruitgang, benadrukte Poetin. Een snellere opmars zou het leven van Russische soldaten onnodig in gevaar brengen.

Het Kremlin is gastheer van het 27e Internationale Economische Forum in St. Petersburg. Op de jaarlijkse bijeenkomst van ondernemers van over de hele wereld wil Rusland zichzelf presenteren als een economisch sterke grondstoffenmacht, ondanks de sancties die het Westen heeft opgelegd naar aanleiding van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne.