VS wil absoluut geen gebruik westerse wapens op Russisch grensgebied

Het staatsbezoek van de Franse president aan Duitsland heeft het debat over het gebruik van westerse wapens op Russisch grondgebied heropend. Als Emmanuel Macron zijn zin krijgt, zou Oekraïne ook geselecteerde militaire doelen in Rusland met westerse wapens moeten kunnen aanvallen. Hij krijgt steun van de NAVO en haar secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Stoltenberg had verklaard dat “de handen van de Oekraïners gebonden zijn” vanwege de weerstand van sommige NAVO-landen om westerse wapens op doelen in Rusland te gebruiken.

De VS houden echter vast aan hun standpunt: de Amerikaanse regering is nog steeds tegen het gebruik van Amerikaanse wapens door Oekraïne bij aanvallen op Rusland, zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. "Ons standpunt is op dit moment niet veranderd. We moedigen het gebruik van door de VS geleverde wapens voor aanvallen binnen Rusland niet aan en staan dit ook niet toe." De Verenigde Staten zijn de belangrijkste steunpilaar van Oekraïne in de oorlog die Rusland is begonnen.

Macron wil inzet voor 'neutraliseren militaire bases'
Tijdens de Frans-Duitse ministerraad in Schloss Meseberg bij Berlijn deed Macron een ongebruikelijk duidelijke oproep om Oekraïne toe te staan posities in Rusland aan te vallen met westerse wapens.

"We moeten hen toestaan militaire bases te neutraliseren van waaruit raketten worden afgevuurd", zei Macron gisteren bij de start van de ministerraad. Oekraïne wordt aangevallen vanaf bases in Rusland. "Maar we moeten Oekraïne niet toestaan om andere doelen in Rusland aan te vallen zoals civiele doelen, of andere militaire doelen," voegde hij eraan toe. De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz was voorzichtiger. Er zijn regels voor het gebruik van wapens die aan Oekraïne worden geleverd, die "altijd binnen het kader van het internationaal recht moeten blijven", zei hij. 

Miljarden bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne?
Scholz en Macron waren het eens over de plannen om rente-inkomsten uit bevroren Russische tegoeden in Europa te gebruiken voor Oekraïne. "We willen Oekraïne toegang geven tot miljarden aan extra financiering, zodat het op betrouwbare wijze zijn defensie kan verzorgen en zo de veiligheid van heel Europa verder kan vergroten."

Het doel is om de inspanningen van de G7-staten en de EU te bundelen en te versterken. Duitsland en Frankrijk willen ook hun samenwerking bij de ontwikkeling van precisiewapens verder uitbreiden, zei de bondskanselier. Macron benadrukte: "We zijn klaar voor langdurige samenwerking op dit gebied."