Tiener Andreeva (17) stunt op Roland Garros en staat in halve finales

Tennisster Mirra Andreeva heeft op Roland Garros voor een daverende verrassing gezorgd. De pas 17-jarige Russische wist in de kwartfinales te winnen van de als tweede geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka, die tot dan toe een vrijwel vlekkeloos toernooi kende.

Andreeva, de nummer 38 van de wereld, leverde haar eerste twee servicebeurten in, maar brak Sabalenka telkens gelijk terug. Op 3-3 plaatste ze nog eens een break, die ze daarna zelf weer inleverde, om het vervolgens toch niet af te kunnen maken in een spannende tiebreak.

Ook in de tweede set begon de tiener met het inleveren van haar service, maar wederom brak ze gelijk terug. Op 4-2 gaf ze een break juist uit handen, maar op de opslag van Sabalenka pakte ze dit keer de set.

Hetzelfde verhaal was er in de derde set: service verloren, break teruggepakt, maar dit keer hield Andreeva daarna wel stand. Ze kwam op 5-4 en maakte het op de opslag van Sabalenka af: 6-7 (5), 6-4, 6-4. Andreeva is de jongste speelster die de halve finales op een Grand Slam-toernooi haalt sinds Martina Hingis op de US Open van 1997.

In de onderste helft van het speelschema was Elena Rybakina, als vierde geplaatst, de grote favoriete achter Sabalenka. De Kazachse trof echter Jasmine Paolini uit Italië en de nummer twaalf van de plaatsingslijst wist zowaar de winst te pakken: 6-2, 4-6, 6-4 en ook zij staat voor het eerst in de halve finales van een Grand Slam-toernooi.

De twee halve finales worden donderdag gespeeld. Op z'n vroegst om 15.00 uur gaan Iga Swiatek (1) en Coco Gauff (3) de baan op, na hun wedstrijd is het de beurt aan Paolini en Andreeva.