FOK!toen: Widespread Panic - Space Wrangler

Vandaag keren we in FOK!toen terug naar 4 februari 1988. Dat was namelijk de dag waarop de eerste elpee van de Amerikaanse rockband Widespread Panic in de platenwinkels verscheen. De naam Widespread Panic mag dan bij de NPO3 en commerciële radiostations luisterende massa geen grote bekende naam zijn, bij liefhebbers van de betere southern rock wist de groep in de afgelopen 32 jaar een behoorlijke cultstatus op te bouwen. Een mooi moment om eens terug te blikken op hun fijne debuutalbum.

Widespread Panic - Space Wrangler

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Widespread Panic moeten we terug naar het jaar 1981. Zanger en gitarist John Bell en gitarist Michael Houser zijn in die tijd student aan de Universiteit van Georgia en wonen in een huis in het stadje Athens. Bell trad in die tijd al zijn eentje op en vroeg Houser of deze met hem een duo wou vormen. Niet lang daarna begonnen de mannen met het schrijven van populaire nummers als 'Chilly Water' en 'Driving Song'.

Widespread Panic
Widespread Panic

Eind 1984 komen de muzikanten de bassist Dave Schools tegen en treden in februari 1985 voor het eerst met hem op bij een schoolfeest in Athens. Op 6 februari belt Houser zijn jeugdvriend en drummer Todd Nance met de vraag of deze met hun wil spelen bij een benefiet evenement. Diezelfde avond geeft de band voor het eerst een optreden onder de naam Widespread Panic. De band vernoemde zich naar de paniekaanvallen waaraan gitarist Michael Houser in de begintijd zo nu en dan leed. Later dat jaar zou de band nog worden uitgebreid met de Texaanse percussionist Domingo S. Ortiz, bij insiders ook wel bekend als Sunny.

Een echte liveband
Wat Widespread Panic vooral een populaire band maakte waren de energieke concerten van de groep. Widespread Panic staat namelijk bekend als een groep die bij elk optreden een compleet ander concert geeft. Bij de meer dan 800 optredens die de groep gaf sinds 1985 tot op heden zat niet één keer dezelfde set. Hierdoor kreeg de groep al snel een zeer trouwe fanbase die de groep volgt bij al hun concerten. Net zoals bands als The Grateful Dead, Phish en Gov't Mule is ook Widespread Panic een band die de fans toestaat om opnames van hun concerten te maken zolang deze maar niet commercieel uitgebracht worden. Kijk voor de gein maar eens op YouTube hoeveel materiaal er van de groep te vinden is.

Widespread Panic in 1986
Widespread Panic live in 1986

Al vanaf het begin zouden de eerste tracks van het album Space Wrangler te horen zijn bij de optredens van Widespread Panic. Zo speelde de band in 1985 al de tracks 'Space Wrangler', 'Chilly Water' en 'Coconut'. In het daaropvolgende jaar waren ook 'Driving Song', 'Stop-Go' en 'Porch Song' met enige regelmaat te horen bij de optredens van de groep. Widespread Panic zou het album Space Wrangler voor het eerst integraal spelen bij een optreden in het Pepsi Center in Denver, Colorado, op oudejaarsavond 2008. Op 24 september 2010 zou de groep het volledige album Space Wrangler nogmaals live uitvoeren, maar ditmaal in de versie van de her-uitgave met een viertal extra tracks, waaronder een indrukwekkende uitvoering van de nummers 'Me and the Devil Blues' van Robert Johnson en 'Heaven' van de band Talking Heads.

Het album

Widespread Panic (CD)

01 Chilly Water
02 Travelin' Light (J.J. Cale)
03 Space Wrangler
04 Coconut
05 The Take Out
06 Porch Song
07 Stop-Go
08 Driving Song
09 Gomero Blanco

Widespread Panic - Space Wrangler (her-uitgave uit 2014)
Widespread Panic - Space Wrangler (her-uitgave uit 2014)

De her-uitgave van Space Wrangler uit 2014

Widespread Panic - Space Wrangler A 

Kant A
01 Chilly Water
02 Travelin' Light (J.J. Cale)
03 Space Wrangler
04 Coconut

Widespread Panic - Space Wrangler B 

Kant B
01 The Take Out
02 Porch Song
03 Stop-Go
04 Driving Song
05 Gomero Blanco

Widespread Panic - Space Wrangler C 

Kant C
01 Holden Oversoul
02 Contentment Blues

Widespread Panic - Space Wrangler A

Kant D
01 Me And The Devil Blues / Heaven