F1: Russell en Verstappen rijden zelfde tijd in kwalificatie Canada

George Russell heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Canada. In Montreal reed de Brit met een 1.12,000 dezelfde tijd als Max Verstappen, maar laatstgenoemde deed dit later in de sessie, waardoor de pole naar Mercedes ging. Lando Norris eindigde op 21 duizendste op plek drie.

Vanwege de dreiging van regen gingen alle coureurs direct naar buiten om een tijd neer te zetten. Het bleef echter droog en de baan verbeterde zo snel dat meerdere coureurs een tweede set banden moesten nemen om maar zeker te zijn. Door de constante tijdsverbeteringen vielen er een aantal verrassingen te noteren. Zo vloog Sergio Perez er uit, maar ook Nico Hülkenberg die vaak het tweede of zelfs het derde deel haalt. Ook Valtteri Bottas, Esteban Ocon en Guanyu Zhou waren snel klaar.

Q2 liet eenzelfde beeld zien als het eerste deel. De rijders gingen allemaal snel naar buiten en er vielen weer veel tijdsverbeteringen te noteren. Verstappen had het lastig en moest er een extra set banden aan geven om door te gaan naar het laatste deel, zeker omdat in de laatste minuten grote happen van de tijden af gingen. Zeer verrassend vielen de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz buiten de boot terwijl ze twee weken geleden in Monaco nog de snelsten waren. Ook Logan Sargeant, Kevin Magnussen en Pierre Gasly konden uitstappen.

Russell zette in het laatste deel met een 1.12,000 de toon voor Hamilton en Verstappen. Deze volgorde zou niet overeind blijven, want in de tweede run had bijna het hele veld flinke verbeteringen in petto. Voor plek twee was het stuivertje wisselen, want de snelste tijd werd niet meer verbeterd. Verstappen kwam het dichtst bij, want de Nederlander reed dezelfde tijd. Dit betekende de tweede positie, omdat Russell zijn tijd als eerste neer had gezet. Norris strandde op 21 duizendste op plek drie, voor Oscar Piastri, Daniel Ricciardo, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Yuki Tsunoda, Lance Stroll en Alexander Albon.

De prestatie van Russell en Verstappen is in de geschiedenis van de Formule 1 niet uniek. In 1997 in de slotweekend in Jerez reden Jacques Villeneuve, Michael Schumacher én Heinz-Harald Frentzen alle drie dezelfde tijd in de kwalificatie.