Premier Denemarken geslagen in Kopenhagen

Premier van Denemarken Mette Frederiksen is door een onbekende man aangevallen op een plein in de Deense hoofdstad. Ooggetuigen vertelden dat de man op haar afliep en een flinke duw tegen de schouder gaf, maar dat ze niet is gevallen.

Haar programma voor de dag werd geannuleerd en ze moest voor controle naar het ziekenhuis. Volgens haar kantoor liep zij bij de aanval een lichte whiplash op.

De dader, die haar vrijdagavond aanviel, is direct door de politie gearresteerd. Op zaterdagochtend meldde de politie dat de 39-jarige man vandaag om 13:00u voor de rechtbank moest verschijnen. Wat het motief voor zijn daad is, heeft de politie niet medegedeeld.

Politici veroordelen de aanval
Politici in Denemarken en in het buitenland veroordeelden de aanval. De Zweedse premier Kristersson zei dat “een aanval op een democratisch gekozen leider ook een aanval op onze democratie is." Ook Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, veroordeelde de “laffe daad van agressie”. Morgen gaan de Denen naar de stembus voor de Europese verkiezingen.