Rectoren UvA en VU: verbreken Israëlische banden niet aan de orde

De twee universiteiten in Amsterdam willen de banden met Israël niet opheffen. Dat zeggen de rectoren van de UvA en VU in een ingezonden brief in Trouw. "Wij zullen nooit banden met een heel land verbreken." Zo meldt AT5.

De open brief in het dagblad is ondertekend door de rectoren van vijftien onderwijsinstellingen, onder meer door Peter-Paul Verbeek, rector aan de Universiteit van Amsterdam en Jeroen Geurts, rector aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het stopzetten van de banden met Israël is een harde eis die door activisten de afgelopen weken op tafel is gelegd. Om hun punt duidelijk te maken, hielden ze onder meerprotestacties met bekladdingen, werden walk-outs georganiseerdtentenkampen bij de universiteiten opgezet, protestmarsen door de stad gelopen en bezettingsacties gehouden.

Geweld en vernielingen
Over de uit de hand gelopen bezettingen, waarschijnlijk doelend op die bij Roeterseiland, zijn de rectoren klip-en-klaar. "De laatste weken zijn enkele van deze protesten aan de universiteiten ontaard in bezettingen, provocaties, geweld en vernielingen. Dit betreuren wij ten zeerste."

De afgelopen tijd hebben diverse bezettingen plaatsgevonden die ontaarden in ravage op het Binnengasthuisterrein, vernielingen rondom universiteitsgebouwen engewelddadige confrontaties tussen politie en demonstranten.

Eisenpakket niet ingewilligd
Het UvA-bestuur ging in gesprek met actievoerders. Al snel bleek een eisenpakket te zijn neergelegd door de demonstranten: stop alle banden met Israël. Maar daar willen de rectoren dus niet aan beginnen. "Wij zullen nooit banden met een heel land verbreken. Dit overwegen wij enkel als de Rijksoverheid ons dit dwingend oplegt of adviseert, zoals bij Rusland het geval was."

En, zo zeggen de ondertekenaars van de brief: "Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega’s te steunen."

Moeilijk en pijnlijk
Juist samenwerkingsverbanden maken het volgens de rectoren mogelijk een open en kritisch gesprek met elkaar te voeren. "Zelfs, en ook vooral, wanneer dat moeilijk en soms zelfs pijnlijk is."