Kogelstootsters Schilder en Van Klinken pakken EK-goud- en zilver, 4x400m-ploeg stelt teleur met brons

In Rome is vrijdagavond de eerste avondsessie op het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. Voor Nederland werd het een sessie met gemengde gevoelens: een fraai 1-2'tje, maar ook een tegenvallende bronzen medaille én een nipte vierde plek.

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder en Jorinde van Klinken stonden namens Nederland in de finale en dat ging bijzonder goed: Schilder opende met 18,77 meter, wat op zich geen indrukwekkende afstand was, maar waar helemaal niemand meer overheen zou komen. Goud voor Schilder dus, terwijl Van Klinken's 18,67 meter uit de tweede ronde zelfs ook nog zilver opleverde. Achter het oranje 1-2'tje ging het brons naar de Duitse Yemisi Ogunleye met 18,62 meter.

4x400m gemengd
Liemarvin Bonevacia opende niet geweldig voor het favoriete Nederland, waarna Lieke Klaver er een matig vervolg aan gaf. Isaya Klein Ikkink liep uitstekend, maar kon Nederland vanaf plek vier niet omhoog helpen en slotloopster Femke Bol kon ook geen wonderen verrichten: met een degelijke race wipte ze op de meet nog nét langs de Belgische Helena Ponette, waardoor Nederland met 3:10,73 minuten brons pakte. Het goud ging in 3:09,92 ietwat verrassend naar Ierland, waar naast de sterke vrouwen Rhasidat Adeleke en Sharlene Mawdsley ook de mannen Christopher O'Donnell en Thomas Barr sterk liepen. Italië pakte in 3:10,69 nog nét voor Nederland zilver met Luca Sito, Anna Polinari, Edoardo Scotti en Alice Mangione.

5000m vrouwen
Vrijwel vanaf de eerste meter liep Karoline Grøvdal op kop, de Noorse wilde het tempo bepalen en wist zo beetje bij beetje de groep uit te dunnen. Nadia Battocletti uit Italië zat echter constant in haar kielzog en dat kwam Grøvdal duur te staan: Battocletti profiteerde, nam pas 100 meter voor de finish voor het eerst de leiding en kaapte het goud weg in een kampioenschapsrecord van 14:35,29 minuten. De Noorse werd in 14:38,62 tweede, brons ging in 14:44,04 naar de Spaanse Marta Garcia, die nog nét voorbij Maureen Koster stak. De Nederlander liep wederom een sterke race, maar haar nieuwe PR van 14:44,46 was een paar tienden te weinig voor het podium.

20km snelwandelen vrouwen
Olympisch kampioene en thuisfavoriete Antonella Palmisano was de favoriete en voerde het veld aan, waarbij de kopgroep beetje bij beetje werd uitgedund. Na een kilometer of elf haakte de laatste vrouwen af en vervolgens liep Palmisano overtuigend naar het goud in 1:28.08 uur. Haar landgenote Valentina Trapletti pakte in 1:28.37 zilver, terwijl de strijd om brons nog even hevig was: Laura Garcia-Caro kwam met een Spaanse vlag op de finish af, stak een hand in de lucht...en werd op de meet nog gepasseerd door de Oekraïnse Lyudmila Olyanovska (beiden 1:28.48).

Zevenkamp vrouwen
Na vier van de zeven onderdelen is de leiding nog altijd in handen van de Belgische Nafissatou Thiam. 's Avonds stootte ze de kogel naar 15,06 meter en sprintte ze op de 200 meter naar 24,81 seconden. Landgenote Noor Vidts volgt, met de verrassend sterke Française Auriana Lazraq-Khlass, die haar PR in het kogelstoten met meer dan een meter verbeterde, in haar kielzog. Op de vierde plek staat Sofie Dokter, die met 13,71 meter bij het kogelstoten en 23,72 seconden op de 200 meter een prima avondsessie afwerkte.

Discuswerpen mannen
Mykolas Alekna was de grote favoriet, maar de Litouwse wereldrecordhouder begon met een ongeldige poging. Hij kwam vervolgens wel tot 66,98 en 67,48 meter, maar dat leverde slechts brons op. Het goud ging naar de Sloveen Kristjan Ceh, die in poging twee tot 68,08 meter kwam - later gooide hij ook nog 68,05 en 67,93 meter. Het verrassende zilver was er voor de Oostenrijker Lukas Weißhaidinger met een fraaie 67,70 meter. Shaquille Emanuelson werd namens Nederland elfde met 61,96 meter, maar mocht vooral trots zijn op het feit dat hij de finale had gehaald.