Kindermisbruikers raken straks hun ballen of eierstokken kwijt in Louisiana

In de Amerikaanse staat Louisiana kunnen rechters binnenkort chirurgische ingrepen aan de geslachtsorganen opleggen aan zowel mannen als vrouwen die schuldig zijn bevonden aan seksueel misbruik van kinderen. Een recent goedgekeurde wet maakt het mogelijk om iemand te verplichten zijn testikels of haar eierstokken te laten verwijderen. De wet heeft tot grote verontwaardiging geleid bij wetenschappers en mensenrechtenorganisaties. Velen zijn van mening dat deze wet enkel draait om wraak.

De wet moet nog worden goedgekeurd door de Republikeinse gouverneur Jeff Landry. Dit lijkt echter slechts een formaliteit te zijn. Landry staat erom bekend voorstander te zijn van strengere straffen voor ernstige zedendelicten.

Chemische castratie is al legaal in Louisiana, evenals in staten zoals Californië, Florida en Texas. De nieuwe wet gaat echter verder door rechters toe te staan om chirurgische castratie op te leggen aan daders van ernstige seksuele misdrijven tegen kinderen jonger dan 13 jaar. Senator Regina Barrow, de initiatiefneemster van de wet, benadrukt dat het nodig is vanwege misbruik van kinderen, wat onvergeeflijk is. Barrow hoopt dat de wet een preventief effect zal hebben.

Deskundigen betwijfelen de effectiviteit van de voorgestelde 'castratie-wet'. Hoogleraar sociologie Emily Horowitz zegt dat de recidivecijfers van seksuele misdrijven in de VS laag zijn en sinds de jaren 70 dalen. Ze noemt de wet zinloos en gericht op wraak, omdat het een mythe is dat daders van seksuele misdrijven niet kunnen of willen stoppen. In de VS worden voor seksueel misbruik veroordeelden in een openbare online database opgenomen, waardoor veroordeelden nauwelijks meer aan een baan kunnen komen. Professor Horowitz benadrukt dat de huidige straffen al zwaar genoeg zijn.

Ook mensenrechtenorganisaties, waaronder de Restorative Action Alliance, verzetten zich fel tegen de wet. Directeur Amber Vlangas, zelf slachtoffer van seksueel misbruik, noemt de wet een schending van mensenrechten. Ze vindt het absurd en schandalig om mensen te verminken in naam van de slachtoffers. In de VS hebben veroordelingen voor seksueel misbruik al ernstige gevolgen, zoals registratie in een openbare database die het moeilijk maakt voor veroordeelden om werk te vinden.