VN: IDF en Hamas op zwarte lijst wegens falen bescherming kinderen in oorlog

De Verenigde Naties zijn van plan om het Israëlische leger op de jaarlijkse zwarte lijst te plaatsen van landen en legers die tekortschieten in het beschermen van kinderen tijdens oorlog. Naar verwachting zal de lijst deze maand worden gepubliceerd.

Volgens bronnen zullen ook de gewapende Palestijnse groeperingen Hamas en Islamitische Jihad op de zwarte lijst komen te staan.

De Israëlische VN-gezant veroordeelt de beslissing om het Israëlische leger op de lijst te zetten. Hij noemt het een schandelijke en immorele beslissing die terrorisme steunt en Hamas beloont.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor gevolgen voor de relaties met de VN. Premier Benjamin Netanyahu zegt dat de VN "zichzelf aan de verkeerde kant van de geschiedenis plaatst door Hamas te steunen".

Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit noemt het VN-besluit "een stap richting het verantwoordelijk houden van Israël voor zijn misdaden".

Na acht maanden oorlog zijn er volgens het Gezondheidsministerie in Gaza minstens vijftienduizend kinderen gedood door Israëlisch geweld. Meer dan tienduizend kinderen worden nog vermist.