Burgemeester sluit woning na brandstichtingen: "Buurtbewoners voelen zich niet meer veilig"

Burgemeester Halsema heeft gisteren een woning aan de Elzenhagensingel in Amsterdam gesloten na meerdere brandstichtingen. Er wordt rekening gehouden dat het pand opnieuw doelwit zal worden van aanvallen. Daarom zegt de burgemeester nu voorzorgsmaatregelen te nemen.

Dit jaar vonden al diverse incidenten bij het de woning van het appartementencomplex plaats. In maart was het drie keer raak: de 13e vond de politie er uitgebrande spullen en brandplekken. Een dag later lag er een plas met vloeistof voor de voordeur en rook het naar brand. De 18e stond de voordeur deels in de fik, doordat brandende kranten onder de voordeur waren geplaatst. 

De laatste keer dat het raak was, was op 6 juni. Ook toen werd brand gesticht. De politie noemt het een reëel risico dat op korte termijn opnieuw iets kan gebeuren. 

Om te voorkomen dat dat gaat gebeuren, is de woning gesloten. "Er moet een einde gemaakt worden aan de ernstige openbareordeverstoring bij de woning", staat in het bevel tot sluiting. 

Grote impact op de buurt
De brandstichtingen en pogingen daartoe hebben een grote impact op de buurt. Uit meerdere gesprekken tussen de gemeente en omwonenden blijkt dat onder een behoorlijk gedeelte van de buurtbewoners angst heerst sinds de geweldsincidenten. "Buurtbewoners voelen zich er niet meer veilig."

De woning gaat in ieder geval per direct op slot voor minstens drie maanden.