FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 juni 2024

Europa stuk rechtser maar Christendemocraten (EVP) blijft grootste partij

De exitpolls van het Europees Parlement tonen aan dat ondanks de grote winsten van radicaal-rechtse partijen in verschillende landen, de verhoudingen in het Europees Parlement grotendeels onveranderd zullen blijven.

De twee grootste fracties, die al sinds de eerste verkiezingen in 1979 dominant zijn, behouden hun positie. De christendemocraten blijven de grootste fractie en winnen nog eens tien zetels, waardoor ze nu 186 van de 720 zetels in het Europees Parlement bezetten.

Aanzienlijke groei in zetels
De radicaal-rechtse ID-fractie, die onder andere de PVV en de partij van Marine Le Pen omvat, is de grote winnaar met 60 zetels, wat een toename van 11 betekent.

De conservatieve ECR-fractie wint 1 zetel en komt uit op 70. Samen zijn ECR en ID nu ongeveer even groot als de sociaaldemocraten. In de ECR-fractie zitten rechtse partijen zoals Fratelli d'Italia van de Italiaanse premier Meloni, de Poolse PiS-partij en het Spaanse VOX.

Bij deze verkiezingen zijn de liberalen en de groenen grote verliezers. De liberale Renew-fractie verliest 20 zetels en komt op 82, waarmee ze nog steeds de derde fractie blijven. De Groenen dalen met hun fractie van 71 naar 53, een verlies van 18.

Radicaal-links blijft min of meer gelijk en komt volgens de prognose uit op 36 zetels.

Von der Leyen: 'bastion tegen uiterst links en rechts'
Von der Leyen (EVP) lijkt dus bijna zeker van een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commisiie, ze heeft eerder al laten weten niet te zullen samenwerken met 'uiterst links en uiterst rechts'. In een eerste reactie zei ze: "Zonder de EVP kan geen meerderheid worden gevormd en samen zullen we een bastion bouwen tegen de uitersten van links en van rechts."

GroenLinks-PvdA met acht zetels definitief grootste, PVV komt uit op zes zetels

Om 23.00 uur is de definitieve prognose bekendgemaakt van de verkiezingsstrijd in Nederland, waar afgelopen donderdag al is gestemd.

GroenLinks-PvdA is met acht zetels officieel de grootste Nederlandse partij geworden in het Europees Parlement. Dat bleek vanavond uit de definitieve uitslag van de Europese verkiezingen. De PVV komt uit op zes zetels, eentje minder dan donderdagavond werd voorspeld in de exitpoll van de NOS.

Na telling van 98 procent van de stemmen blijkt dat PVV één zetel minder krijgt dan in de exitpoll. Die zetel komt terecht bij het pro-Europese Volt, dat daarmee 2 plekken heeft veroverd in het Europees Parlement.

De rest van de zetelverdeling komt overeen met de exitpoll van donderdag. VVD en CDA verliezen allebei 1 zetel en komen op respectievelijk 4 en 3. D66 gaat van 2 naar 3 zetels. BBB (2 zetels) en NSC (1 zetel) komen nieuw in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren en de SGP behouden allebei hun zetel.

 

Macron roept verkiezingen Frankrijk uit na nederlaag

Macron ontbindt het parlement en er komen vervroegde verkiezingen in Frankrijk.

Deze aankondiging volgt op een teleurstellende uitslag van de door hem gesteunde Bd'E met slechts 15,2% van de stemmen volgens de Ipsos exit poll. Het nationalistische Rassemblement National behaalde volgens deze poll een historisch hoog percentage van de stemmen met ruim 31%.

Age of Mythology: Retold is definitive edition van de klassieker

Eindelijk hebben we nieuws gekregen over Age of Mythology tijdens de Xbox Game Showcase. Nadat Age of Empires I, II en III al een 'definitive edition'-behandeling kregen, bleef Age of Mythology uit. Met deze Retold-editie belooft Microsoft een 'epische ervaring voor oude en nieuwe spelers'.

De trailer zelf is in ieder geval een feest van herkenbaarheid, met bekende mythologische helden en (half)goden, bekende units en actievol RTS-geweld. Age of Mythology: Retold zal op 4 september van dit jaar al verschijnen voor Xbox en PC, uiteraard beschikbaar op Game Pass. Bekijk hieronder de nieuwe beelden.

F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Nederlander zegevierde in Montreal in een fraaie race die door deels natte omstandigheden en safetycars knotsgek verliep. Lando Norris pakte de tweede positie, voor polesitter George Russell.

Russell startte na de knotsgekke kwalificatie vanaf poleposition met Verstappen naast zich. Omdat de baan nat was en er regen verwacht werd had Sauber de bolides van Valtteri Bottas en Guanyu Zhou aangepast, waardoor zij uit de pits moesten vertrekken. Russell ging als eerste de eerste bocht in, voor Verstappen en Norris. Spekkoper in de eerste ronden waren de coureurs van Haas die op de regenbanden door het veld sneden. Kevin Magnussen lag na iets meer dan een ronde al op plek zes, terwijl teamgenoot Nico Hülkenberg opschoof naar positie tien. Magnussen schoof zelfs door naar plek vier, terwijl Hülkenberg op positie acht belandde.

Het duurde vijf ronden voordat de coureurs vooraan op de intermediates sneller gingen dan de rijders van Haas. Verstappen voerde de druk op Russell langzaam maar zeker op, terwijl helemaal achteraan Logan Sargeant even rechtdoor schoof maar door kon. Magnussen kwam op de opdrogende baan snel binnen en viel zo terug naar positie veertien. Hülkenberg kreeg de opdracht om iedereen op te houden, maar slaagde hier niet in doordat de baan te droog was.

Vooraan hield Russell Verstappen op zodat Norris het gat met het duo kon dichten. Verstappen schoof op zijn beurt even buiten de baan waardoor hij Norris in zijn nek kreeg. De Brit passeerde de Nederlander uiteindelijk met behulp van DRS voor plek twee. Een ronde later werd het zelfs de eerste positie omdat hij Russell voorbij schoof. Verstappen schoof door naar positie twee omdat Russell bij het verdedigen op Norris een foutje maakte.

Sargeant spinde ondertussen een tweede maal en veroorzaakte zo een safety car, waardoor het hele veld naar binnen kwam, uitgezonderd Norris die op het stuk van start/finish reed. De Brit kwam een ronde later binnen, waardoor Verstappen de leiding greep voor Russell, Norris en Oscar Piastri. Lewis Hamilton lag vijfde, voor Fernando Alonso, Yuki Tsunoda, Lance Stroll, Esteban Ocon en Daniel Ricciardo die een straf van vijf seconden inloste vanwege een valse start.

De eerste die op slicks ging was Charles Leclerc die overigens wel met motorische problemen kampte. De Monegask moest na een langzame stop wel helemaal achteraan aansluiten. Vooraan sloeg Verstappen een gaatje met Russell terwijl het in de 31e ronde weer begon te regenen. Alexander Albon had een fraaie inhaalactie door op het rechte stuk voor de laatste chicane bij het aanremmen zowel Ricciardo als Ocon te passeren.

De baan droogde snel op, waardoor Pierre Gasly de eerste was die besloot om naar slicks te gaan. Meer coureurs volgden en van de top vijf was Hamilton de eerste die nieuwe mediums liet monteren. Ook Verstappen en Russell kwamen snel, terwijl Norris nog enkele rondes door ging. Het leverde de Brit wel positie twee van Russell op. De Mercedes-coureur sloeg echter terug en snoepte Norris die positie weer af, ruim vier seconden achter Verstappen die klaagde over problemen.

Het duurde niet lang voordat Norris weer tweede lag omdat Russell een foutje maakte. Datzelfde gold voor Sergio Perez die de achtervleugel van zijn Red Bull stuk maakte en na Leclerc de tweede uitvaller werd. Diens teamgenoot Carlos Sainz spinde, waarna hij Albon de muur in tikte. Een safety car volgde waarbij de Mercedes-coureurs een stop maakten.

Verstappen bracht het veld weer op gang voor een sprint van twaalf ronden naar de streep. Norris kon niet aanhaken, terwijl er achter Piastri alle moeite had om Russell van zich af te houden. De twee raakten elkaar in de laatste chicane waardoor Russell een omweg moest maken en plek vier aan Hamilton kwijt raakte. Laatstgenoemde passeerde snel Piastri voor plek drie, waarna ook Russell de Australiër voorbij vloog. Ondertussen spinde Tsunoda van de baan en gaf zo punten weg.

In de slotfase had Verstappen niets te duchten van Norris, terwijl daarachter de Mercedessen van Hamilton en Russell met elkaar vochten, een strijd die gewonnen werd door Russell. Verder naar achteren had Esteban Ocon het zwaar voor de tiende positie.

Na 70 enerverende ronden pakte Verstappen zijn 60e zege in de Formule 1, voor Norris en Russell. Hamilton eindigde op plek vier, voor Piastri, Alonso, Lance Stroll, Ricciardo, Pierre Gasly en Esteban Ocon.

Drugsduikers opgespoord met microfoons en drones: "Ze kunnen niet meer ontsnappen"

Duikers die drugs onder schepen vandaan komen halen in het Westelijk Havengebied van Amsterdam moeten in de toekomst makkelijker opgespoord kunnen worden. Er is een systeem met microfoons die onder water werken ontwikkeld en er kan daarna een drone de lucht in. 

Dat er drugs in containers op schepen wordengesmokkeldis een bekend probleem, maar criminelen plakken of verstoppen soms ook pakken met cocaïne onder de scheepsromp of bij de schroeven. Hoe vaak dat precies gebeurt kunnen de instanties niet zeggen.  

"Wat we zien is dat deze manier van smokkelen vaak ook met de lading te maken heeft", zegt Timon Wilshaus van het samenwerkingsverband Sterk Onderzeekanaal, dat bestaat uit onder meer het havenbedrijf, de gemeente en Douane. "Want we hebben hier in dit gebied relatief minder containers en je ziet dat toch dat deze methode vaker gebruikt wordt bij bulkschepen." Dat zijn schepen die bijvoorbeeld grote ladingen kolen of zand vervoeren. 

Nadat microfoons de drugsduiker detecteren, kan er een drone van de douane de lucht in. "Die blijft hem volgen, totdat de duiker aan land gaat en dan zorgen we dat er een auto van de douane of politie is. Dus hij kan niet meer ontsnappen", zegt Ger Koomen van de douane. "We hebben warmtecamera's waar we onder water de duikers mee kunnen volgen."

Groot deel
Het is nog niet bekend wanneer het systeem gebruikt gaat worden. Het is de bedoeling dat er op termijn een groot deel van het Westelijk Havengebied mee in de gaten gehouden kan worden. 

Naast het systeem met de microfoons wordt er ook gewerkt aan sonarapparatuur die scheepsrompen kan scannen op afwijkingen. 

Zeldzame maanvis spoelt aan op Amerikaanse kust

Een zeldzaam en enorm groot karkas van een maanvis is aangespoeld op een strand in de Amerikaanse staat Oregon. Er is nog veel onbekend over maanvissen.

Het aangetroffen exemplaar heeft een doorsnede van 2,2 meter. Nadat de ontdekking bekend werd, maakte het Seaside Aquarium bekend dat het blijkbaar een ondersoort was genaamd Mola tecta. Tot deze conclusie kwam een onderzoeker uit Nieuw-Zeeland na het bekijken van de beelden. Ze hebben dit geslacht pas in 2017 voor het eerst beschreven. 

Oorspronkelijk werd gedacht dat deze soort alleen voorkwam in de warmere en tropische zeeën van het zuidelijk halfrond. Deze theorie werd echter in twijfel getrokken toen enkele exemplaren onlangs in Californië aanspoelden en één zelfs in Alaska.

Alcaraz verslaat Zverev in Roland Garros-finale en pakt derde Grand Slam-titel

In Parijs is zondag de finale gespeeld van het mannenenkelspeltoernooi op Roland Garros. De nummers drie en vier van de plaatsingslijst namen het daarin tegen elkaar op: Carlos Alcaraz uit Spanje en de Duitser Alexander Zverev.

Zverev leverde de allereerste servicegame van de wedstrijd gelijk in, maar pakte die break ook net zo snel weer terug. Op 2-2 plaatste Alcaraz nog eens een break en dat herhaalde hij niet veel later, waarmee set één binnen was. In set twee ging het anders: Alcaraz behield met grote moeite zijn eerste servicegame, maar vanaf 2-2 leverde hij zijn opslag twee keer op rij in en daarmee won Zverev de set.

De Duitser begon op dreef te komen, maar leverde zijn opslag in set drie bij 2-3 weer in. Hij sloeg even later echter terug en op 5-5 sloeg hij nog eens toe op de opslag van Alcaraz, alvorens het met de nodige moeite af te maken voor setwinst en dus een 2-1 voorsprong in sets.

Het momentum leek zo bij Zverev te liggen, maar Alcaraz schakelde in de vierde set nog eens een tandje bij en opende met een dubbele break, wat voor de Duitser teveel van het goede was. Hij leek definitief gebroken en in de vijfde set kwam hij er niet echt meer aan te pas, waarna Zverev het na bijna 4,5 uur af kon maken: 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2 en zijn derde Grand Slam-titel was een feit.

Keer terug naar Perfect Dark

Developer Crystal Dynamics laat eindelijk zien dat zij wat anders kunnen maken dan Tomb Raider. Dit keer gaan ze aan de haal met Perfect Dark.

Perfect Dark was een van de betere shooters op de Nintendo 64 dus een geheel onbekende game is het niet. Onze Joanna Dark gaat dit keer achter ’s werelds grootste crimineel Daniel Carrington aan en redt zo miljoenen levens van de ondergang.

Perfect Dark komt uit voor de Xbox Series en heeft nog geen release datum.

Herlings wint na jaar weer een GP

Jeffrey Herlings heeft voor het eerst in een jaar weer een Grand Prix overwinning geboekt. Hij won de GP van Letland, waar hij vorig jaar voor het laatst won.

Herlings won de eerste manche en werd derde in de tweede manche, die gewonnen werd door Jorge Prado. Prado werd door een valpartij slechts zevende in de eerste manche waardoor Herlings uiteindelijk één punt voorsprong had op Tim Gajser, die in beide manches tweede werd.

In de strijd om het WK nam Gajser de leiding over van Prado en heeft daarin nu vier punten voorsprong. Herlings staat op 68 punten achterstand derde.

Dood en verderf in State of Decay 3

State of Decay 3, een game die maar niet uitkomt, liet zich zien op de Xbox Game Showcase. Zombies blijven maar komen en eten langzaam aan de overgebleven mensen op. Maar die vechten uiteraard terug.

In de trailer zien wij een man en een vrouw die een noodkreet krijgen over de radio. Zij rennen hier meteen op af maar helaas lopen dingen niet zoals zij gepland zijn. Wat ook nog niet gepland is, is een releasedatum, want dat verteld de gametrailer helaas niet.

State of Decay 3 komt uit voor Xbox wanneer het uitkomt.

DOOM: The Dark Ages laat zijn ware gezicht zien

Zojuist tijdens de Xbox Games Showcase heeft DOOM: The Dark Ages net zijn eerste trailer gekregen. In deze trailer is te zien dat Doomguy een lekker berenvelletje aangetrokken heeft en weer op zoek gaat naar schietvoer.

In deze game wordt er gesuggereerd dat hij voordat hij de held was waar niemand om vroeg, ook het superwapen was van de goden en koningen. Vast mega interessant voor het verhaal, maar wat veel vetter is, is dat hij nieuwe wapens heeft. Zo heeft hij een schild welke hij kan gooien.

DOOM: The Dark Ages komt uit ergens in 2025 en waarschijnlijk alle platformen.

Call of Duty Black Ops 6 direct op gamepass

De geruchten zijn eindelijk bevestigt: Call of Duty Black Ops 6 komt bij launch direct naar de gamepass. Dat heeft zojuist Phill Spencer tijdens de Xbox Games Showcase bevestigt tijdens de aftrap van de stream.

Dat Xbox groots inzet op Call of Duty, dat blijkt wel dat zij zowel een aparte stream van een half uur voor deze game opzetten plus de officiële stream aftrappen met deze game. In Black Ops 6 ga je terug naar de tijd dat Sadam Hoessein net gevallen is en uiteraard is niets wat het lijkt.

 Call of Duty Black Ops 6 komt uit op 25 oktober voor zowel de Playstation 4/5, voor Xbox One en Xbox Series X/S en voor PC.

Lampaert wint proloog in Ronde van Zwitserland

Yves Lampaert heeft de proloog van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Belg was over het 4,8 kilometer lange parcours de snelste voor thuisfavoriet Stefan Bissegger en Ethan Hayter. Wilco Kelderman was de beste Nederlander met een elfde plaats.

De proloog in de Ronde van Zwitserland werd verreden in Liechtenstein en de renners moesten in Vaduz 4,8 kilometer afleggen. Yves Lampaert moest vroeg van start en de Belg klokte direct een goede tijd. Hij deed er vijf minuten en vijf seconden over en niemand kon zijn tijd verbeteren, waardoor Lampaert de eerste leider is in de Ronde van Zwitserland.

Voor Lampaert is het de eerste zege in bijna twee jaar tijd. In 2022 won de Belg verrassend de openingstijdrit in de Tour de France.

Results powered by FirstCycling.com

NHL: Panthers starten Stanley Cup Final met ruime thuiszege

In de Amerant Bank Arena in Sunrise is de Stanley Cup Final begonnen, de grote finale van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De Florida Panthers begonnen in eigen huis aan de maximaal uit zeven wedstrijden bestaande serie tegen de Edmonton Oilers.

Al na minder dan vier minuten kon er gejuicht worden in het stadion: Carter Verhaeghe zette de Panthers op 1-0. Daarna kalmeerde het even, tot Evan Rodrigues de score vroeg in de tweede periode verdubbelde. De grote ster was vervolgens vooral goalie Sergei Bobrovsky, die 32 doelpogingen van de Oilers stuk voor stuk uit zijn goal hield.

Met een leeg doel aan de overkant maakten de Panthers het vijf seconden voor tijd helemaal af: Eetu Luostarinen tekende met een empty netter voor de 3-0 zege.

Speelschema
Maandag 10 juni, 20.00u (02.00u NL) - Stanley Cup Finals, game 2; Florida Panthers - Edmonton Oilers (1-0)

Tennisser Pavic completeert 'Gouden Slam' met titel op Roland Garros

In Parijs is zondag de finale van het vrouwendubbelspel gespeeld op Roland Garros. De finales in het mannendubbel en het gemengd dubbelspel werden eerder al gespeeld, voor de Nederlanders verliep het allemaal niet zo best: het was de eerste keer sinds Wimbledon 2022 dat in de drie dubbeltoernooien geen enkele Nederlander het tot de kwartfinales schopte.

Vrouwendubbels
In een vermakelijke finale namen de Italiaanse speelsters Sara Errani en Jasmine Paolini (11), die een dag eerder de enkelspelfinale nog verloor, het op tegen de Amerikaanse Coco Gauff en haar Tsjechische partner Katerina Sinikova (5). Een spannende eerste set leverde winst op voor Gauff en Siniakova, die het in set twee af konden maken: 7-6 (5), 6-3. Voor Gauff was het haar eerste Grand Slam-titel in het vrouwendubbel, voor Siniakova alweer de achtste, maar wel de eerste met iemand anders dan Barbora Krejcikova.

Mannendubbels
De Salvadoriaan Marcelo Arevalo speelde met de Kroaat Mate Pavic, die in Parijs zijn 'career Golden Slam' kon completeren - alle Grand Slams én olympisch goud. Het als negende geplaatste duo speelde tegen de Italianen Simone Bolelli en Andrea Vavassori (11) en na een pittige eerste set maakten ze het overtuigend af: 7-5, 6-3. Arevalo's tweede Grand Slam-titel in het mannendubbel was daarmee een feit, nadat hij twee jaar eerder in Parijs samen met Jean-Julien Rojer won, terwijl Pavic zijn vierde pakte, één op alle vier de Grand Slams.

Gemengde dubbels
Een prima finale, waarin de Duitse Laura Siegemund samen met de Fransman Édouard Roger-Vasselin de titel pakte. Ze klopten de Amerikaanse Desirae Krawczyk en de Brit Neal Skupski met 6-4, 7-5, waarmee Siegemund haar tweede Grand Slam-titel in het gemengd dubbelspel pakte, na de US Open van acht jaar geleden. Voor Roger-Vasselin was het zijn eerste in het gemengd dubbelspel, nadat hij tien jaar geleden het mannendubbelspel in Parijs al won.

Sonic x Shadow Generations komt in oktober uit

Sonic x Shadow Generations komt op 25 oktober uit voor alle consoles en pc. Dat heeft Sega aangekondigd tijdens de Summer Game Fest. Het gaat hier om een remake van de platformer uit 2011. Daarnaast bevat het ook ook een volledige nieuwe campaign met Shadow in de hoofdrol, het is dus een mix van nieuw en oud. 

Sonic Generations is trouwens een game die gebruikmaakt van beide Sonic-gameplaystijlen. Het bevat namelijk zowel klassieke 2D-levels als 3D-levels die we in latere games hebben gezien. Het verhaal speelt ook in op dit idee, want Eggman gebruikt een soort monster om terug te gaan in de tijd om zichzelf in het verleden te rekruteren. Niet alles gaat volgens plan, want ook beide Sonics ('Classic' en 'Modern') ontmoeten elkaar en besluiten om samen te werken.

Monster Hunter Wilds bevat cross-play

Monster Hunter Wilds gaat een cross-play functie bevatten als het in 2025 uitkomt voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Dat heeft Capcom tijdens de Summer Game Fest aangekondigd. Dit is goed nieuws, want cross-play was niet mogelijk in de twee voorgaande games (Monster Hunter World en Monster Hunter Rise).

Monster Hunter Wilds introduceert veel grotere speelgebieden dan we van de serie gewend zijn. Verder belooft Capcom uitgebreide weereffecten die ook invloed zullen uitoefenen op hoe de jacht verloopt. Capcom kwam ook met een nieuwe trailer van de game waarin we onder andere twee nieuwe monsters zien.

Kunitsu-Gami komt deze zomer uit

Kunitsu-Gami: Path of the Goddess komt op 19 juli uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Dat heeft Capcom deze week aangekondigd. Het gaat hier om een origineel strategisch spel met een vrij unieke grafische stijl.

In Kunitsu-Gami speel je als Soh. Hij moet een dame met goddelijke krachten beschermen terwijl ze dorpen vol monsters probeert te zuiveren. Qua gameplay kun je Soh gebruiken om tegen de verschillende monsters te vechten, maar hij kan niet in zijn eentje alles tegen houden. Kunitsu-Gami bevat daarom ook 'tower defense'-elementen. Je kunt speciale constructies neerzetten op strategische locaties om de monsters tegen te houden en ook dorpelingen commando's geven.

Roglic wankelt maar pakt toch eindzege Dauphiné; slotrit voor Rodriguez

Carlos Rodriguez heeft de laatste etappe van de Dauphiné op zijn naam geschreven. De renner van Ineos Grenadiers was samen met Matteo Jorgenson de sterkste op de slotklim, waarna de Spanjaard won voor de Amerikaan. Primoz Roglic kwam op de slotklim in de problemen, maar behield met acht seconden zijn leiderstrui en won voor de tweede keer uit zijn carriere het Critérium du Dauphiné.

Ook op de slotdag van de Dauphiné moest er geklommen worden en voor de derde dag op rij lag de finish bergop, ditmaal op Plateau des Glières. Ook vanuit de start moest er direct geklommen worden en er zou een sterke kopgroep ontstaan met onder andere Bart Lemmen, Marc Soler, David Gaudu en Lorenzo Fortunato waren mee.

Maar doordat Ineos Grenadiers en later ook Mads Pedersen het tempo hoog hielden in het peloton begon de kopgroep met een kleine voorsprong aan de slotklim. Op de beklimming van Plateau des Glières opende Giulio Ciccone op acht kilometer de aanval. De Italiaanse klimmer kwam snel bij laatste renners van de kopgroep en liet die ook direct achter. Ondanks de aanval van Ciccone werd het verschil nooit groot dankzij het kopwerk van Laurens de Plus in dienst van Carlos Rodriguez. Het peloton reed weer terug naar Ciccone, maar door het hoge tempo moest eerst Aleksandr Vlasov passen, en niet veel later moest ook Primoz Roglic afhaken.

Matteo Jorgenson was wel mee en de renner van Visma Lease a Bike rook zijn kans. De Amerikaan reed samen weg met Derek Gee en Rodriguez en ze namen al snel twintig seconden en nadat Gee moest afhaken na een nieuwe versnelling van Jorgenson kwam de eindzege in het zicht voor de Amerikaan. De renner van Visma-Lease a Bike zette zich op kop in de laatste kilometers, waarvan Rodriguez profiteerde en de dagzege greep. Ook in het eindklassement kwam Jorgenson te kort, doordat Roglic op minder dan één minuut binnenkwam en de Sloveen voor de tweede maal in zijn carriere de winst pakte in het Critérium du Dauphiné.

Results powered by FirstCycling.com

Hugo de Jonge: 'Rutte IV had grip moeten krijgen op migratie'

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge is van mening dat het demissionaire kabinet Rutte IV meer controle had moeten krijgen over migratie. Tijdens een uitzending van WNL op Zondag verklaarde hij: "We groeien sneller dan we aankunnen."

De Jonge maakt zich zorgen dat het tekort aan woningen alleen maar zal toenemen als de instroom van asielzoekers niet beperkt wordt. Hij benadrukt dat hij hier al in 2019 op heeft gewezen, en daar veel kritiek op kreeg. Hij pleit ervoor om samen te bepalen hoeveel mensen er in Nederland kunnen wonen en om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de instroom beter gestuurd kan worden.

De minister is van mening dat dit een verantwoordelijkheid van het kabinet Rutte IV had moeten zijn. Hij beschouwt het dan ook als "onnodig en onverantwoordelijk" dat het vorige kabinet vorig jaar is gevallen vanwege migratiekwesties. Het is nu aan het volgende kabinet om hiermee aan de slag te gaan.

Behalve blijdschap bevrijding gegijzelden, ook kritiek op de manier waarop

Internationaal is de bevrijding van vier door Hamas gegijzelden in Gaza toegejuicht. Er is echter ook harde kritiek op de acties van het Israëlische leger. Volgens Hamas zijn er veel doden bij de bevrijdingsactie gevallen.

De bevrijding gisteren van vier mensen uit de handen van Hamas heeft niet alleen in Israël, maar ook wereldwijd vreugde en hoop losgemaakt. EU-hoofddiplomaat Josep Borrell verklaarde: "We delen de opluchting van de families en roepen op tot de vrijlating van alle resterende gijzelaars." Hij uitte echter ook felle kritiek op de Israëlische militaire actie, die vermoedelijk veel doden heeft geëist. "Er moet onmiddellijk een einde komen aan het bloedbad", eiste hij op Platform X. "De berichten uit Gaza over nog een bloedbad onder burgers zijn weerzinwekkend."

Veel internationale leiders waaronder de Amerikaanse president Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron spraken hun vreugde uit over de bevrijding van de gijzelaars. Turkije daarentegen veroordeelde de operatie als een "barbaarse aanval". Het land beschuldigde Israël van oorlogsmisdaden. "Met deze laatste barbaarse aanval heeft Israël opnieuw een oorlogsmisdaad toegevoegd aan zijn lijst van oorlogsmisdaden," verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara, zonder het over de redding van de gijzelaars te hebben.

Het Israëlische leger heeft zaterdag vier mensen levend uit handen gekregen van Hamas. Volgens legerwoordvoerder Daniel Hagari werden de drie mannen en een vrouw gevangen gehouden in twee woongebouwen in de vluchtelingennederzetting Nuseirat. De gijzelaars zouden in goede gezondheid verkeren, maar werden desondanks voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Hamas verklaarde dat zaterdag meer dan 270 mensen zijn gedood en meer dan 700 anderen gewond zijn geraakt bij Israëlische aanvallen in de vluchtelingenwijk Nuseirat. De beweringen van de terroristische organisatie kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd. Medici in de Gazastrook meldden ten minste 50 doden en 24 gewonden.

Nuseirat ligt in het centrale deel van de Gazastrook. De afgelopen dagen zijn daar herhaaldelijk luchtaanvallen uitgevoerd en is er gevochten met grondtroepen. De gevechten zijn de laatste tijd heviger geworden.

Kritiek op premier Netanyahu
Ondertussen is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekritiseerd omdat hij wel de bevrijde gijzelaars bezocht, maar geen contact heeft opgenomen met de nabestaanden van de gedode slachtoffers: "Als je premier bent, ben je premier van successen en nederlagen," vertelde oppositieleider Jair Lapid aan de Israëlische zender Kan. "Alleen regeringsleider zijn als alles lukt en verdwijnen als de dingen niet gaan zoals je wilt, is zielig."

De vader van een soldaat die op 7 oktober werd gedood, schreef op X: "Een premier met morele waarden zou hebben gebeld om (ons) te troosten en te sterken. En om zich te verontschuldigen voor wat er met mijn kind tijdens zijn dienst is gebeurd." Zijn oordeel over Netanyahu: "Ik veracht hem, hij is geen knip voor de neus waard."

Nog steeds tientallen gijzelaars in handen van Hamas
Sinds het begin van de Gaza-oorlog hebben de Israëlische strijdkrachten tot nu toe zeven van de ongeveer 250 ontvoerde gijzelaars kunnen bevrijden. Meer dan 100 werden eind november en begin december vrijgelaten als onderdeel van een gijzelingsdeal. Drie gijzelaars zijn per abuis doodgeschoten door Israëlische soldaten.

Volgens legerbronnen worden er nog steeds 120 gijzelaars vastgehouden door Hamas en andere terroristische organisaties in de Gazastrook. Meer dan 40 van hen zouden echter niet meer in leven zijn, het aantal doden zou nog hoger kunnen liggen.

Mogelijke aanslagpleger EK voetbal aangehouden

Volgens het Duitse Bild hebben de Duitse politie en de binnenlandse veiligheidsdienst mogelijk een terreuraanslag tijdens het EK voetbal weten te voorkomen. Bij het vliegveld van Keulen-Bonn is een man aangehouden die connecties zou hebben met een groepering die gelinkt is aan Islamitische Staat. Hij wordt ervan verdacht geld te hebben doorgesluisd naar de terreurorganisatie ISPK, die betrokken zou zijn bij de aanslag op een concertzaal in een voorstad van Moskou.

De 23-jarige man solliciteerde als bewaker en veiligheidsfunctionaris om zo toegang te krijgen tot het voetbaltoernooi dat aanstaande vrijdag in Duitsland begint. Tijdens een check door de veiligheidsdienst werd hij ontmaskerd.

Het Openbaar Ministerie in Karlsruhe leidt het onderzoek naar deze persoon, die zowel de Duitse, Marokkaanse als Poolse nationaliteit heeft. Hij wordt verdacht van steun aan een terroristische organisatie in het buitenland en van het schenden van de buitenlandse handelswetgeving.

Hypermodern Russisch jachtvliegtuig opgeblazen

Gisteren schoot Oekraïne enkele drones af richting de Akhtubinsk vliegbasis, een kleine 600 kilometer van Oekraïne vandaan. Dit is de basis van waar uit Poetin's trots, de Sukhoi Su-57 stealthfighter, Rusland's antwoord op de Amerikaanse F-22, opereert. Een van deze toestellen lijkt bij de aanval te zijn beschadigd. Rusland heeft naar schatting zo'n twintig van deze peperdure toestellen in gebruik.

Op basis van satellietbeelden is vastgesteld dat het vliegtuig op 7 juni nog intact was, maar op 8 juni schade opliep door een explosie na een drone-aanval. Op die dag meldde Rusland dat er inderdaad een drone-aanval had plaatsgevonden op verschillende regio's, waaronder Astratsjan.

De Su-57 is de meest geavanceerde straaljager van Rusland, waarvan er slechts enkele exemplaren actief zijn in de Russische luchtmacht. Dit vliegtuig kan onder andere kruisraketten dragen die regelmatig worden ingezet tegen doelen in Oekraïne, inclusief burgerdoelen.

Eerder wist Oekraïne al zes Russische gevechtsvliegtuigen, voornamelijk Su-25's, neer te halen. De vernietiging van de Su-57 wordt door HUR beschouwd als "het eerste geval in de geschiedenis". Vorige maand werd het Belbek-vliegveld op de bezette Krim ook aangevallen door Oekraïne, waarbij drie Russische vliegtuigen, waaronder een Su-27 en twee MiG-31's, schade opliepen.

Random Pics van de Dag #1298

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rolstoeltennisster De Groot pakt 14e Grand Slam-titel op rij én wint ook dubbelspeltoernooi

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft weer eens een bijzondere prestatie geleverd. De nog altijd maar 27-jarige Nederlandse schreef in Parijs voor de vijfde keer in haar loopbaan het enkelspeltoernooi van Roland Garros op haar naam, haar veertiende opeenvolgende Grand Slam-titel.

De Groot nam het in de finale in Parijs op tegen de verrassende Chinese Zhu Zhenzhen, die behoorlijk partij wist te bieden. Zhu trok zelfs de eerste set naar zich toe, maar daarna begon het voor De Groot beter te rollen. Ze pakte set twee en was daarna ook in set drie simpelweg de betere: 4-6, 6-2, 6-3. Voor De Groot was het de 22e Grand Slam-titel in het enkelspel, waarmee ze de legendarische Esther Vergeer definitief passeert. De Groot begon met winst op Wimbledon in 2017 en won vanaf de US Open 2020 elk Grand Slam-toernooi en paralympisch goud, wat ze deze zomer in Parijs wil verdedigen.

Er zit wel een kleine kanttekening aan Vergeer's record: in 2002, 2003 en 2004 werd alleen de Australian Open gespeeld, in 2005 kwam de US Open er bij en in 2007 Roland Garros. In haar meer dan tien jaar aan de top kon ze maar drie keer alle drie Grand Slams in één jaar spelen - Wimbledon was er in haar tijd überhaupt nog niet in het enkelspel van het rolstoeltennis. Vergeer speelde zo uiteindelijk 21 Grand Slam-toernooien in het enkelspel en won ze alle 21. Bij de mannen staat het record nog scherper: de Japanner Shingo Kunieda won tussen 2007 en 2022 maar liefst 28 Grand Slam-titels in het enkelspel.

In het dubbelspel zat De Groot samen met Aniek van Koot in de finale. Dat werd een mooie en spannende strijd, waarin het Nederlandse duo uiteindelijk net te sterk was voor de Japanse Yui Kamiji en haar Zuid-Afrikaanse partner Kgothatso Montjane: 6-7 (6), 7-6 (2), [10-4]. Voor De Groot is het haar 19e Grand Slam-titel in het dubbelspel, Van Koot is met 23 stuks recordhoudster - Vergeer won er 21. Veertien van de titels wonnen De Groot en Van Koot samen.

Bij de mannen ging de titel in Parijs naar Tokito Oda, die in de finale met 7-5, 6-3 van de Argentijn Gustavo Fernandez won - in de kwartfinales won Oda met 6-1, 6-4 van Tom Egberink, terwijl Ruben Spaargaren en Maikel Scheffers in de achtste finales sneuvelden. De Britten Alfie Hewett en Gordon Reid wonnen de dubbelspelfinale met 6-1, 6-4 van Oda en zijn landgenoot Takuya Miki.

Nederlands succes was er ook bij de quads, hoewel de finale in het enkelspel verloren ging: Sam Schröder speelde een zinderende eindstrijd tegen de Israëlier Guy Sasson. Die dacht in de beslissende tiebreak bij zijn zevende punt dat hij had gewonnen en begon te juichen, maar moest nog even door. Dat lukte wel en Sasson maakte het met 2-6, 6-3, 6-7 (7) af.

Titelverdediger Niels Vink sneuvelde in de halve finales tegen Sasson, maar nam samen met Schröder revanche in de dubbelspelfinale: Sasson en de Brit Andy Lapthorne werden met 7-6 (9), 6-1 verslagen, waardoor het Nederlandse duo alweer voor de achtste keer een Grand Slam-titel pakte.

FOK! Wat een weer: voorlopig laatste droge dag

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend lost de mist snel op. Verder zijn er flinke perioden met zon en is het op de meeste plaatsen droog. Alleen in het noorden kan een enkele lichte bui vallen. De wind komt uit het westen en is overwegend matig, op het IJsselmeer en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, in het oostelijk Waddengebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag hebben we een afwisseling van zon en wolken. In het noorden komt mogelijk nog een lichte bui voor. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 14°C op de Wadden tot 20°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind komt uit het westen en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, op de Wadden af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het eerst nog zonnig en is het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de avond neemt de bewolking van het westen uit toe en aan het einde van de avond kan er in het noordwesten een enkele bui vallen. De wind uit het westen neemt af naar zwak tot matig, in het Waddengebied is de wind af en toe vrij krachtig.

Vannacht gaat het in de loop van de nacht in het zuidwesten regenen. Het koelt af naar 12°C vlak aan zee tot plaatselijk 5°C in het oosten. De wind is zwak tot matig en waait uit het zuidwesten, langs de kust uit het westen. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Het bijzondere Inntel hotel in Zaandam (Foto: Pukeko)
Het bijzondere Inntel hotel in Zaandam (Foto: Pukeko)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Van Klinken pakt ook EK-zilver met discus, Samba-Mayela schittert op horden

In Rome is zaterdag de tweede dag van het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. Er werd flink gesprint en Nederland pakte alweer een vierde medaille, de tweede zilveren voor Jorinde van Klinken.

Discuswerpen vrouwen, finale
Sandra Elkasevic opende met 67,04 meter en dat bleek uiteindelijk goed voor de zevende Europese titel voor de Kroatische legende. Het zilver ging naar Nederland: Jorinde van Klinken stond met nog één worp te gaan op brons, maar met een indrukwekkende 65,99 meter schoof ze in haar laatste poging nog op naar het zilver, voor de Portugese Liliana Cá (64,53m).

100m horden vrouwen, finale
Cyréna Samba-Mayela kent een superseizoen en de 23-jarige Franse bekroonde dat alvast met een eerste succes: ze knalde naar het goud in een geweldige 12,31 seconden. Slechts negen vrouwen waren ooit sneller en maar drie van hen kwanen uit Europa - de laatste keer dat een Europese zo snel liep was in 1992. Zonder Samba-Mayela had datzelfde overigens gezegd kunnen worden van de winnaressen van zilver én brons: de Zwitserse Ditaji Kambundji snelde naar 12,40 seconden, Pia Skrzyszowska uit Polen werd in 12,42 seconden derde. Nadine Visser finishte in 12,72 seconden als vijfde, Maayke Thin-A-Lim bleef met 13,08 steken in de halve finales.

100m mannen, finale
Een Italiaans feestje in Rome: olympisch kampioen Lamont Marcell Jacobs snelde naar de winst in 10,02 seconden, voor zijn aanstormende landgenoot Chituru Ali, die in 10,05 seconden een nieuw persoonlijk record liep, nadat hij eerst een valse start leek te maken. Brons was in 10,06 seconden voor de Brit Romell Glave. Taymir Burnet kwam in de halve finales in actie, maar met 10,33 seconden kwam hij ruim een tiende van een seconde tekort voor een plek in de finale.

5000m mannen, finale
Jakob Ingebrigtsen was de grote favoriet en de Noor maakte dat volledig waar: met een ijzersterk eindschot, precies zoals te verwachten viel, snelde hij in 13:20,11 minuten naar het goud. De Brit George Mills werd in 13:21,38 tweede, voor de bronzen Zwitser Dominic Lobalu en zijn 13:21,61. Namens Nederland eindigde Mahadi Abdi Ali in 13:25,65 als negende, Mike Foppen zakte in de slotronde flink terug en werd in 13:32,77 achttiende - Tim Verbaandert moest het met 14:01,18 doen met de 27e en laatste plek.

110m horden mannen, finale
Voor eigen publiek pakte Lorenzo Ndele Simonelli het goud in een indrukwekkende beste Europese jaarprestatie van 13,05 seconden. De vicewereldkampioen indoor liet de Spanjaard Enrique Llopis (13,16) en Jason Joseph uit Zwitserland (13,43) achter zich. Timme Koster (13,72) en Mark Heiden (24,42 na een val) gingen er in de halve finales uit.

Zevenkamp vrouwen
Na de openingsdag was al wel duidelijk dat Nafissatou Thiam het goud zou pakken en op dag twee maakte de Belgische het inderdaad af: met 6848 punten verbrak ze zelfs het kampioenschapsrecord van Jessica Ennis-Hill uit 2010, er stond geen maat op. Zilver ging met 6635 punten naar de Française Auriana Lazraq-Khlass, die de zevenkamp van haar leven afwerkte. Thiam's landgenote Noor Vidts pakte met 6596 punten het brons, Sofie Dokter eindigde met 6418 punten als vijfde, een ruime verbetering van haar persoonlijk record.

Kogelstoten mannen
Vicewereldkampioen Leonardo Fabbri was voor zijn thuispubliek natuurlijk de favoriet en dat maakte hij waar: de 22,12 meter uit zijn tweede poging was ruim voldoende, maar met 22,45 meter deed hij er nog een flinke schep bovenop, hij verbrak er zelfs het kampioenschapsrecord mee dat Werner Günthör in 1986 op 22,22 meter zette. Zilver was met 21,20 meter voor de Kroaat Filip Mihaljevic, voor de 20,94 meter van Michal Haratyk uit Polen.

20km snelwandelen mannen
Lange tijd duelleerden Paul McGrath uit Spanje en de Zweed Perseus Karlström om de titel, maar met vijf kilometer te gaan sloeg de Zweed toe: hij haalde McGrath bij en ging er op en over. Het leverde hem uiteindelijk het goud op in 1:19.13 uur. McGrath hield wel stand voor zilver in 1:19.31 uur, voor de Italiaan Francesco Fortunato (1:19.54).

Verspringen mannen
Olympisch- en wereldkampioen Miltiadis Tentoglou is een van de meest constante atleten op aarde en de Griek maakte dat ook in Rome volledig waar: zijn eerste poging, 8,42 meter, bleek zijn minste, maar zou al goed zijn geweest voor goud. Uiteindelijk sprong hij zelfs twee keer naar 8,65 meter, een afstand die wereldwijd alweer een jaar of vijf niet gehaald was. Tentouglou pakte zo zeer overtuigend het goud, voor de jonge Italiaan Mattia Furlani, die met 8,38 meter een wereldrecord tot 20 jaar sprong. Het brons was met 8,31 meter voor de Zwitser Simon Ehammer.

Kogelslingeren mannen, kwalificatie
Denzel Comementia wist de finale niet te bereiken: met 73,45 meter kwam hij een ruime meter tekort om het bij de beste twaalf te schoppen.

800m mannen, halve finales
Met Ryan Clarke had Nederland één vertegenwoordiger, maar een finaleplek zat er net niet in: Clarke zakte in de slotmeters terug naar de zesde plek in 1:46,00 minuten, een ruime vier tienden van een seconde te langzaam om de finale te mogen lopen.

F1: Russell en Verstappen rijden zelfde tijd in kwalificatie Canada

George Russell heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Canada. In Montreal reed de Brit met een 1.12,000 dezelfde tijd als Max Verstappen, maar laatstgenoemde deed dit later in de sessie, waardoor de pole naar Mercedes ging. Lando Norris eindigde op 21 duizendste op plek drie.

Vanwege de dreiging van regen gingen alle coureurs direct naar buiten om een tijd neer te zetten. Het bleef echter droog en de baan verbeterde zo snel dat meerdere coureurs een tweede set banden moesten nemen om maar zeker te zijn. Door de constante tijdsverbeteringen vielen er een aantal verrassingen te noteren. Zo vloog Sergio Perez er uit, maar ook Nico Hülkenberg die vaak het tweede of zelfs het derde deel haalt. Ook Valtteri Bottas, Esteban Ocon en Guanyu Zhou waren snel klaar.

Q2 liet eenzelfde beeld zien als het eerste deel. De rijders gingen allemaal snel naar buiten en er vielen weer veel tijdsverbeteringen te noteren. Verstappen had het lastig en moest er een extra set banden aan geven om door te gaan naar het laatste deel, zeker omdat in de laatste minuten grote happen van de tijden af gingen. Zeer verrassend vielen de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz buiten de boot terwijl ze twee weken geleden in Monaco nog de snelsten waren. Ook Logan Sargeant, Kevin Magnussen en Pierre Gasly konden uitstappen.

Russell zette in het laatste deel met een 1.12,000 de toon voor Hamilton en Verstappen. Deze volgorde zou niet overeind blijven, want in de tweede run had bijna het hele veld flinke verbeteringen in petto. Voor plek twee was het stuivertje wisselen, want de snelste tijd werd niet meer verbeterd. Verstappen kwam het dichtst bij, want de Nederlander reed dezelfde tijd. Dit betekende de tweede positie, omdat Russell zijn tijd als eerste neer had gezet. Norris strandde op 21 duizendste op plek drie, voor Oscar Piastri, Daniel Ricciardo, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Yuki Tsunoda, Lance Stroll en Alexander Albon.

De prestatie van Russell en Verstappen is in de geschiedenis van de Formule 1 niet uniek. In 1997 in de slotweekend in Jerez reden Jacques Villeneuve, Michael Schumacher én Heinz-Harald Frentzen alle drie dezelfde tijd in de kwalificatie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
special
Random Pics van de Dag #1442
©FOK.nl e.a.