Tänak wint loodzware Rally van Sardinië na zinderende ontknoping

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar Sardinië. Op het Italiaanse eiland werd de zesde rally van het wereldkampioenschap verreden en dat werd een slijtageslag op het Sardijnse gravel.

Al op de eerste dag verliep het voor lang niet iedereen even soepel op de zware gravelwegen. Elfyn Evans reed lek, Ott Tänak had problemen met de hybridesystemen in zijn Hyundai i20 en Adrian Fourmaux kwam na een lekke band zelfs helemaal stil te staan in de vierde en laatste proef van de dag.

Beetje bij beetje zakte men weg, maar uiteindelijk ontstond een strijd tussen Tänak en zijn navigator Martin Järveoja in een Hyundai en Sébastien Ogier en navigator Vincent Landais in een Toyota. De Fransman had de leiding in handen na de openingsdag, op dag twee was het stuivertje wisselen, met name door een vroege lekke band van Ogier.

Achter hen reed Thierry Neuville stevig op de derde plek, tot hij in de achtste proef de weg af gleed. Takamoto Katsuta nam zo de derde plek over, maar met remproblemen moest hij zijn Toyota een proef later al aan de kant zetten. Niemand kon de top-2 zo bedreigen en na de tweede dag had Ogier een mooie voorsprong van zo'n zeventien seconden.

De slotdag kende slechts vier proeven en met nog twee stuks te gaan had Tänak zijn achterstand ineens verkleind naar 6,2 seconden. In de afsluitende proef kon Ogier het verrassend genoeg niet bolwerken: hij verloor 6,4 seconden op Tänak en de Est pakte zo met twee tienden van een seconde de overwinning. Plek drie ging op 2:25 minuten naar Hyundai-coureur Dani Sordo en diens navigator Cándido Carrera.

Neuville pakte nog wel wat prima punten: hij was de beste op de zondag én won de afsluitende power stage, waardoor hij ondanks zijn 41e positie in het eindklassement nog elf punten pakte en ruim aan de leiding in het WK bleef.