CD Review: Ataris - So Long, Astoria

De cd opent met de titelsong 'so long, astoria', een uptempo nummer met lekkere gitaarsound die een beetje doet denken aan U2 (tja, ik kan er ook niks aan doen), prima begin van de cd! Ook 'Takeoffs and Landings' is een lekker snel nummer, als je de Ataris nog niet kende dan heb je inmiddels kennis gemaakt met de heerlijke stem van Kris.

De wat bekendere nummers 'In This Diary' en 'My Reply' (waarvan de laatste opent met iets waardoor ik nog sterker aan U2 moet denken, maar dat terzijde) mogen er allebei ook wezen, al is de laatste toch mijn favoriet en misschien wel één van de beste nummers op de cd.

'Unopened Letter to the World', nog zo'n prachtig nummer. Gevolgd door het nog mooiere 'The Saddest Song', waarvan de akoestische versie één van de twee hidden tracks op het album is.

Het tempo was iets ingezakt, maar wordt weer opgepakt met 'Summer '79', een prima nummer. 'The Hero Dies in This One' vind ik dan weer wat minder. Even lijkt het de goede kant op te gaan met 'All You Can Learn...', maar helaas... Wat doet 'The Boys Of Summer' nou weer op deze cd?! Ik vond het al niet zo'n best nummer (door Don Henley), eigenlijk verpesten The Ataris er ook niet zoveel aan. Snel verder.

Oeh, 'Radio #2'! Dat klinkt gelukkig weer een stuk beter, het tempo wordt zelfs nog een stukje verder opgevoerd met 'Looking Back on Today', dit is punk! Het album komt met 'Eight of Nine', niet bijzonder maar ook niet slecht, officieel ten einde. Eén van de twee hidden tracks is dus de schitterende akoestische versie van 'Saddest Song', de andere mag je zelf beluisteren.

Conclusie

"Onopvallend goed" is eigenlijk hoe ik het beste onder woorden kan brengen wat ik van deze cd vind. De eerste keer dat ik de cd beluisterde vond ik er niet zo heel veel aan. De muziek was wel goed, de produktie is okee, maar er bleef niks hangen.

Inmiddels is die mening bijgesteld. Misschien was het gewoon even wennen, de iets minder wilde punk/rock, of had ik teveel iets als Good Charlotte verwacht, maar The Ataris hebben mijn diepe waardering en ik zet de cd steeds vaker op en af en toe skip ik zelfs een nummertje terug.

So Long, Astoria krijgt van mij een 7.5




Tracklist:

1 - so long, astoria - 3:23
2 - Takeoffs and Landings - 3:53
3 - In This Diary - 3:50
4 - My Reply - 4:13
5 - Unopened Letter to the World - 2:39
6 - The Saddest Song - 4:15
7 - Summer '79 - 3:58
8 - The Hero Dies in This One - 4:06
9 - All You Can Ever Learn is What You Already Know - 3:32
10 - The Boys Of Summer - 4:18
11 - Radio #2 - 3:27
12 - Looking Back on Today - 3:54
13 - Eight of Nine - 3:55