Wespenstichting waarschuwt voor Aziatische hoornaar

Het wespenseizoen is in volle gang en we zien de Aziatische hoornaar steeds vaker in ons land. Dit insect vormt zo'n grote dreiging dat de Wespenstichting alarm slaat.

De Aziatische hoornaar staat bekend als de "terrorwesp". Deze agressieve nieuwkomer is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Dit kan leiden tot het uitsterven van hele kolonies, variërend van zweefvliegen en honingbijen tot vlinders.

Niet alleen vanwege de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar in Nederland slaat de Wespenstichting alarm. "Het probleem is dat Nederlanders vaak het verschil tussen de Aziatische en Europese hoornaar niet goed kunnen zien", aldus Nathan Veenstra in Goedemorgen Nederland. Mensen verwarren bij het zien van een grote wesp al snel de Aziatische hoornaar met onze eigen Europese soort. Veenstra benadrukt: "Onze inheemse Europese hoornaar is aanzienlijk groter dan de Aziatische variant, zelfs groter dan onze lokale wespen."

Wanneer mensen een grote wesp zien, slaan ze het diertje vaak gelijk dood. Hierdoor kan het voorkomen dat ze per ongeluk een Europese hoornaar doden in plaats van een Aziatische hoornaar, wat kan leiden tot het verdwijnen van de Europese hoornaar of een andere wespensoort uit de Nederlandse natuur. Daardoor zouden Aziatische hoornaars meer ruimte krijgen in het ecosysteem.

Hoe kun je dan een Aziatische hoornaar onderscheiden van andere wespen? "De Aziatische hoornaar is voornamelijk zwart, met slechts een kleine hoeveelheid geel", legt de expert op het gebied van wespen uit. "Daarnaast is hij aanzienlijk kleiner dan de Europese hoornaar."

Alleen als men allergisch is kan een steek van de hoornaar gevaarlijk zijn. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts. Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. De kans dat u door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dat u door een gewone wesp wordt gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten.

Mocht je denken een echte Aziatische hoornaar te zien, is het advies van Veenstra om dit eerst te melden op waarneming.nl. Pas nadat je bevestiging hebt gekregen dat het daadwerkelijk om een Aziatische hoornaar gaat, kun je actie ondernemen.

Aziatische hoornaar en nest melden (NVWA)
Maak een foto van de hoornaar en onthoud de locatie. Controleer of uw waarneming inderdaad een Aziatische hoornaar is. Weet u zeker dat u een Aziatische hoornaar heeft gezien? (Check dit onderaan deze pagina) Meld dit dan als volgt:

Geef uw melding door via waarneming.nl.
Krijgt u bevestiging dat het inderdaad om een Aziatische hoornaar gaat? Wat u dan kunt doen, hangt af van wanneer u de hoornaar heeft gezien.

Let op: zonder duidelijke en scherpe foto's van de Aziatische hoornaar heeft het geen zin een melding te doen!

  • Hoornaar gezien van april tot en met juni Het gaat waarschijnlijk om een koningin. Kijk of u die kunt vangen. U kunt de koningin doodmaken in de vriezer. Kijk of u het voorjaarsnest van de Aziatische hoornaars kunt vinden, en laat dat verwijderen door een (professionele) bestrijder. Of verwijder het zelf.
  • Hoornaar gezien van juli tot en met september Het gaat waarschijnlijk om een werkster. Kijk u in welke richting de werkster wegvliegt en markeer de richting op een plattegrond van de locatie. Ziet u meer werksters? Markeer hun wegvliegrichting dan ook op de plattegrond en geef dat ook door. Dit helpt om het nest om te sporen.