FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 mei 2024

Dode op Schiphol na incident met draaiende vliegtuigmotor

Een persoon is op Schiphol om het leven gekomen na een ongeluk met een motor van een vliegtuig. De persoon kwam volgens de Koninklijke Marechaussee terecht in een draaiende vliegtuigmotor. De Marechaussee doet onderzoek. Zo meldt AT5

Bij het ongeluk is een KLM Cityhopper betrokken, een kleinere variant van de vliegmaatschappij waar 72 tot 104 passagiers in kunnen. Het ongeluk vond plaats op een van de platformen van Schiphol, vlak voordat het toestel zou gaan vertrekken door te beginnen met taxiën. De Marechaussee laat weten dat alle passagiers en medewerkers van de betreffende vlucht inmiddels van boord zijn gehaald en worden opgevangen. 

Schiphol laat in een reactie weten dat 'er vandaag een afschuwelijk incident is geweest waarbij een persoon in een vliegtuigmotor is beland'. "Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden en we hebben zorg voor de passagiers en collega’s die dit hebben gezien. De Koninklijke Marechaussee voert momenteel onderzoek uit."

Later meer.

Swiatek, Sabalenka en Gauff met speels gemak door op Roland Garros

Ook in het vrouwenenkelspeltoernooi op Roland Garros is de eerste ronde inmiddels helemaal afgerond. In de top-15 vielen wat meer slachtoffers te noteren dan bij de mannen, maar de grote favorieten zitten er nog wel in.

Iga Swiatek, de winnares van 2020, 2022 en 2023, begon alweer lekker aan haar toernooi: de als eerste geplaatste Poolse won met 6-1, 6-2 van thuisqualifier Leolia Jeanjean. Ze speelt nu tegen voormalig wereldranglijstaanvoerster Naomi Osaka, die voor het eerst sinds de Australian Open van 2022 een Grand Slam-wedstrijd won.

De Wit-Russische Aryna Sabalenka (2) won met dezelfde cijfers van Erika Andreeva uit Rusland, de Amerikaanse Coco Gauff (3) won zelfs met twee keer 6-1 van de Russische qualifier Julia Avdeeva. Elena Rybakina (4) had het ook niet al te moeilijk: de Kazachse rekende met 6-2, 6-3 soepel af met de Belgische Greet Minnen en speelt nu tegen Arantxa Rus, die Angelique Kerber versloeg.

Marketa Simkova, als vijfde geplaatst, won met 6-1, 6-3 soepel van de Spaanse Rebeka Masarova, de Griekse Maria Sakkari (6) werd het hoogstgeplaatste slachtoffer in de eerste ronde: de Française Varvara Gracheva was met 3-6, 6-4, 6-3 te sterk voor de halvefinaliste van drie jaar geleden.

De Chinese Zheng Qinwen (7) klopte de Franse wildcardspeelster Alizé Cornet met 6-2, 6-1 soepel, de Tunesische Ons Jabeur (8) had het met 6-3, 6-2 ook niet zo moeilijk met de Amerikaanse wildcardspeelster Sachia Vickery. De Letse Jelena Ostapenko, in 2017 nog verrassend de winnares in Parijs, opende met een 6-4, 7-5 zege op de Roemeense Jaqueline Cristian.

De top-10 wordt gecompleteerd door de Russische Daria Kasatkina, die met 7-5, 6-1 won van Magdalena Frech uit Polen. In een Amerikaanse onderonsje won Danielle Collins (11) met 6-3, 6-4 van Caroline Dolehide, terwijl de Italiaanse Jasmine Paolini (12) met diezelfde cijfers van Daria Saville uit Australië won.

Beatriz Haddad Maia was een volgend slachtoffer: de als dertiende geplaatste Braziliaanse sneuvelde met 3-6, 6-4, 6-1 tegen Elisabetta Cocciaretto uit Italië. De Amerikaanse Madison Keys (14) klopte Renata Zarazua uit Mexico met 6-3, 6-2 en de Oekraïnse Elina Svitolina (15) was met 6-3, 6-4, 6-2 te sterk voor de Tsjechische Karolina Pliskova.

Roland Garros: weinig slachtoffers in eerste ronde mannentoernooi

In Parijs zit de eerste ronde van Roland Garros er inmiddels helemaal op. Het mannenenkelspeltoernooi heeft op het Franse gravel nog voor weinig verrassingen gezorgd, de gehele top-15 van de plaatsingslijst heeft de eerste ronde overleefd, de eerste keer sinds 2010.

Titelverdediger Novak Djokovic, als eerste geplaatst en jagend op zijn vierde titel in Parijs, opende het toernooi met een 6-4, 7-6 (3), 6-4 overwinning op de Franse wildcardspeler Pierre-Hugues Herbert. De als tweede geplaatste Australian Open-kampioen Jannik Sinner uit Italië begon ook prima: 6-3, 6-3, 6-4 tegen de Amerikaan Christopher Eubanks.

De Spanjaard Carlos Alcaraz (3) begon met een uiterst simpele 6-1, 6-2, 6-1 zege op de Amerikaanse lucky loser JJ Wolf en speelt nu tegen de Nederlandse qualifier Jesper de Jong, terwijl de Duitser Alexander Zverev (4) niemand minder dan de door blessures geplaagde tigvoudig kampioen Rafael Nadal uitschakelde: 6-3, 7-6 (5), 6-3.

Dan de nummer vijf van de plaatsingslijst, Daniil Medvedev: de Rus leverde zowaar een set in tegen Dominik Köpfer, maar klopte de Duitser wel met 6-3, 6-4, 5-7, 6-3. Zijn landgenoot Andrey Rublev (6) verloor ook een set, maar stuurde Taro Daniel met 6-2, 6-7 (3), 6-3, 7-5 alsnog naar huis.

De Noor Casper Ruud (7) had het met 6-3, 6-4, 6-3 niet al te moeilijk met de Braziliaanse qualifier Felipe Meligeni Alves, terwijl de Pool Hubert Hurkacz (8) toch wat dieper moest graven: de jonge Japanse qualifier Shintaro Mochizuki bood flink weerstand, maar ging er met 4-6, 6-3, 3-6, 6-0, 6-3 uiteindelijk toch aan.

De Griek Stefanos Tsitsipas (9) had na een stroeve start niet zoveel moeite met de Hongaar Marton Fucsovics, die met 7-6 (7), 6-4, 6-1 ten onder ging, terwijl Grigor Dimitrov uit Bulgarije (10) met 6-4, 6-3, 6-4 van de Amerikaan Aleksandar Kovacevic won.

Van de top-15 had Alex de Minaur het wel het makkelijkst: de Australiër (11) won met 6-1, 6-0, 6-2 van de Amerikaan Alex Michelsen. Diens landgenoot Taylor Fritz (12) was Federico Coria uit Argentinië met 2-6, 6-1, 6-2, 6-1 de baas, terwijl de Deen Holger Rune met drie keer 6-4 een maat te groot was voor de Brit Dan Evans.

De als veertiende geplaatste Amerikaan Tommy Paul had met 6-2, 6-3, 6-1 weinig moeite met de Argentijn Pedro Cachin en tot slot won zijn landgenoot Ben Shelton (15) met 3-6, 6-3, 6-4, 6-4 van Hugo Gaston uit Frankrijk.

Inval bij medewerker van De Graaff (FvD) bij onderzoek naar Russische inmenging

Er zijn huiszoekingen uitgevoerd bij een medewerker van Europarlementariër Marcel de Graaff door de Belgische politie, volgens berichten van persbureau ANP en de Belgische krant De Standaard. De politie heeft bevestigd dat er een onderzoek is gestart op verschillende locaties, waarbij alleen wordt vermeld dat het gaat om een medewerker van het Europees Parlement.

Het onderzoek betreft het Russische propagandaplatform Voice of Europe, waarvoor een onderzoek is gestart naar aanleiding van onthullingen door de Tsjechische inlichtingendiensten. Belgische en Tsjechische inlichtingendiensten beweren dat Voice of Europe politici van extreemrechtse partijen heeft ingeschakeld om bijvoorbeeld anti-Oekraïense en pro-Russische standpunten te verspreiden. Naar verluidt zouden Europarlementariërs hiervoor betaald zijn. Het Belgische Openbaar Ministerie is het onderzoek gestart. Volgens de openbaar aanklager in België zou de persoon bij wie de huiszoekingen zijn uitgevoerd een 'belangrijke rol' hebben gespeeld bij mogelijk Russische inmenging.

Voormalige medewerker van verdachte Maximilian Krah (AfD)
Het is algemeen bekend dat Marcel de Graaff regelmatig geïnterviewd werd door Voice of Europe. De Graaf trad in 2014 toe tot het Europees Parlement namens de PVV, maar verliet later deze partij om over te stappen naar Forum voor Democratie. Volgens de Belgische openbaar aanklager zou een van zijn medewerkers een centrale rol hebben gespeeld in de vermeende inmenging. Het zou gaan om een voormalig lid van Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen in Frankrijk. Deze persoon was eerder ook werkzaam als medewerker van de Duitse AfD-politicus Maximilian Krah, die momenteel onder vuur ligt vanwege het bagatelliseren van de Holocaust.

De huiszoeking bij de medewerker vond niet alleen plaats in het Europees Parlement in Brussel, maar ook in Straatsburg. De politie meldt dat ook het huis van de medewerker in Brussel doorzocht is. Eerder kwam de medewerker, destijds assistent van een politicus van Le Pen's partij, in opspraak vanwege het imiteren van een joodse karikatuur.

Gedicht van de dag door: ChevyCaprice

Vandaag komt het Gedicht Van De Dag door: ChevyCaprice

Slechte assie, geen vloei en tip
In de club dat is Gotu Jim
Een lelijk wijf, maar ja ze pijpt
Ewa ja dat is Gotu Jim
Ben weer te laat, te weinig tijd
Niet in de buurt dat is Gotu Jim
Maar in de stu, de hele man
Op de mic dat is Gotu King

Dat was hem weer tot de volgende keer
 
Bedankt ChevyCaprice
 
Heb jij een gedicht voor de frontpage? Stuur Paul een DM of PM!

Noord-Korea stuurt Zuid-Korea massa's ballonnen met stinkend afval

Er spelen zich opmerkelijke taferelen af aan de zwaar beveiligde grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Massa's ballonnen met stinkend afval dalen neer op Zuid-Koreaans grondgebied. 

Volgens het Zuid-Koreaanse leger heeft Noord-Korea ballonnen gebruikt om grote hoeveelheden afval over de zwaar beveiligde grens naar Zuid-Korea te sturen. Volgens het rapport waren sommige ballonnen ook voorzien van zakken die mogelijk uitwerpselen bevatten. De generale staf in Seoul beschuldigde het afgesloten buurland ervan dat het de ballonnen sinds dinsdag over de grens stuurt. Tot woensdagmiddag (plaatselijke tijd) waren er ongeveer 260 van dergelijke ballonnen aangetroffen.

Afgelopen zondag dreigde Noord-Korea, onder het autoritaire bewind van Kim Jong Un, "stapels oud papier en vuil" over de grensregio's te gaan sturen. Zuid-Korea zal zich realiseren "hoeveel moeite het kost om alles op te ruimen", aldus een verklaring van de vice-minister van Defensie. De maatregelen zijn een reactie op het sturen van folders en propaganda tegen Kim Jung Un vanuit Zuid-Korea.

Jarenlang hebben organisaties van Noord-Koreaanse vluchtelingen in Zuid-Korea propagandacampagnes gevoerd aan de grens, waarbij grote gasballonnen werden opgelaten met folders waarin onder andere werd opgeroepen tot de omverwerping van het leiderschap in Pyongyang. Noord-Korea heeft woedend op dergelijke acties gereageerd. De foldercampagnes zijn controversieel in Zuid-Korea. Noord-Korea heeft in het verleden ook zelf propagandablaadjes over de grens naar Zuid-Korea gestuurd.

Onder de voormalige Zuid-Koreaanse regering werd in 2021 een wet van kracht die het versturen van folders en andere voorwerpen langs de militaire demarcatielijn tussen de twee landen verbood. Het Constitutionele Hof hief het verbod vorig jaar op met het argument dat het de vrijheid van meningsuiting onevenredig beperkte.

VS wil absoluut geen gebruik westerse wapens op Russisch grensgebied

Het staatsbezoek van de Franse president aan Duitsland heeft het debat over het gebruik van westerse wapens op Russisch grondgebied heropend. Als Emmanuel Macron zijn zin krijgt, zou Oekraïne ook geselecteerde militaire doelen in Rusland met westerse wapens moeten kunnen aanvallen. Hij krijgt steun van de NAVO en haar secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Stoltenberg had verklaard dat “de handen van de Oekraïners gebonden zijn” vanwege de weerstand van sommige NAVO-landen om westerse wapens op doelen in Rusland te gebruiken.

De VS houden echter vast aan hun standpunt: de Amerikaanse regering is nog steeds tegen het gebruik van Amerikaanse wapens door Oekraïne bij aanvallen op Rusland, zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. "Ons standpunt is op dit moment niet veranderd. We moedigen het gebruik van door de VS geleverde wapens voor aanvallen binnen Rusland niet aan en staan dit ook niet toe." De Verenigde Staten zijn de belangrijkste steunpilaar van Oekraïne in de oorlog die Rusland is begonnen.

Macron wil inzet voor 'neutraliseren militaire bases'
Tijdens de Frans-Duitse ministerraad in Schloss Meseberg bij Berlijn deed Macron een ongebruikelijk duidelijke oproep om Oekraïne toe te staan posities in Rusland aan te vallen met westerse wapens.

"We moeten hen toestaan militaire bases te neutraliseren van waaruit raketten worden afgevuurd", zei Macron gisteren bij de start van de ministerraad. Oekraïne wordt aangevallen vanaf bases in Rusland. "Maar we moeten Oekraïne niet toestaan om andere doelen in Rusland aan te vallen zoals civiele doelen, of andere militaire doelen," voegde hij eraan toe. De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz was voorzichtiger. Er zijn regels voor het gebruik van wapens die aan Oekraïne worden geleverd, die "altijd binnen het kader van het internationaal recht moeten blijven", zei hij. 

Miljarden bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne?
Scholz en Macron waren het eens over de plannen om rente-inkomsten uit bevroren Russische tegoeden in Europa te gebruiken voor Oekraïne. "We willen Oekraïne toegang geven tot miljarden aan extra financiering, zodat het op betrouwbare wijze zijn defensie kan verzorgen en zo de veiligheid van heel Europa verder kan vergroten."

Het doel is om de inspanningen van de G7-staten en de EU te bundelen en te versterken. Duitsland en Frankrijk willen ook hun samenwerking bij de ontwikkeling van precisiewapens verder uitbreiden, zei de bondskanselier. Macron benadrukte: "We zijn klaar voor langdurige samenwerking op dit gebied."

'Niemand wil nog burgemeester worden'

Het lijkt erop dat steeds minder mensen interesse hebben in het burgemeesterschap, aldus De Telegraaf. Momenteel zijn er 31 openstaande vacatures, en er zullen binnenkort nog eens negen bijkomen. Echter, er zijn maar weinig sollicitaties binnengekomen. Henri Bontenbal (CDA) uit zijn bezorgdheid hierover. Hij heeft in het programma Goedemorgen Nederland op NPO 1 gezegd: "Burgemeesters voelen zich niet voldoende gesteund wanneer de situatie moeilijk wordt."

Op dit moment is ongeveer tien procent van de Nederlandse gemeenten op zoek naar een nieuwe burgemeester. Vooral in de 'lastige' gemeenten is het moeilijk om een geschikte kandidaat te vinden. In de protestants-christelijke gemeente Bunschoten zijn slechts zeven reacties ontvangen op de vacature, wat heeft geleid tot het stopzetten van de sollicitatieprocedure.

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) wijst op de complexiteit van taken als belangrijke reden voor de geringe populariteit van het ambt van burgemeester. Daarnaast moet men verplicht verhuizen naar de gemeente en kan men te maken krijgen met bedreigingen. "Bedreigingen aan het adres van burgemeesters met gezinnen hebben een grote impact, omdat zij dan uiterst kwetsbaar zijn", aldus Bontenbal.

Daarnaast worden burgemeesters geconfronteerd met complexe kwesties, zoals die op het gebied van asiel en migratie. Daar staat echter een aanzienlijk salaris tegenover. In grote steden verdienen burgemeesters een vergelijkbaar salaris als dat van de minister-president: 13.500 euro per maand. Voor een kleinere gemeente ligt het gemiddelde maandsalaris rond de 8.500 euro. "Toch is het salaris voor de meeste burgemeesters zeker niet doorslaggevend," benadrukt de CDA-leider.

Hij merkt verder op dat burgemeesters tegenwoordig meer onder druk lijken te staan door een toenemend gepolariseerde samenleving. "Onderwerpen zoals migratie en asielzoekerscentra en de maatschappelijke discussies daaromheen zijn erg intens. Bovendien zijn mensen sneller geneigd om verhaal te komen halen." Toch plaatst Bontenbal een nuance. "Als je met voormalige bewindslieden en oud-burgemeesters praat, zeggen ze dat intimidatie en bedreigingen in het verleden ook voorkwamen. Mensen kwamen toen ook al aan de deur. Het is niet compleet nieuw, maar het klimaat wordt grimmiger."

Vanaf zaterdag flitspalen langs 30-wegen in Amsterdam

Op een aantal wegen waar je sinds december niet harder dan 30 mag rijden, worden vanaf komende zaterdag flitspalen neergezet. Volgens het OM is het onderdeel van een pilot waarmee onderzocht wordt of het plaatsen van flitspalen het juiste middel is om te handhaven. Zo meldt AT5.

Naast de vier bestaande flitspalen langs de Stadhouderskade (die vanaf nu dus worden ingesteld op 30 kilometer per uur) komen er verrijdbare palen, zogenoemde flexflitsers. Die worden op verschillende momenten langs de Postjesweg, de Kattenburgerstraat en de Oostenburgergracht neergezet en blijven daar dan ongeveer twee maanden staan.

Wie geflitst wordt, kan uiteraard ook een boete op de deurmat verwachten. 50 kilometer per uur rijden waar je maximaal dertig mag, levert je binnen de bebouwde kom een bon van 240 euro op.

Proef
Dat de flitspalen juist langs die wegen worden neergezet, heeft met meerdere factoren te maken, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Niet alleen het aantal overtredingen, maar ook de risico's op de wegen, die vaak meerdere kruispunten hebben, spelen daarbij een rol. "Op een rechte weg heb je misschien meer snelheidsovertredingen, maar daar is het risico kleiner."

Omdat handhaven op een 30 kilometer-weg in Nederland bijna niet voorkomt, begint het OM met een proef. "We beginnen met een klein aantal flitspalen, want we weten nog niet hoeveel overtredingen dit op gaat leveren. Daarnaast weten we ook niet hoeveel mensen in beroep gaan en welke gronden ze aandragen. Het moet allemaal wel goed verdedigbaar zijn voor de rechter."

Wennen
Sinds 8 december geldt er in de stad een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur, maar wie sindsdien harder dan 30 rijdt, hoeft niet snel te vrezen voor een bekeuring. Volgens het OM moesten automobilisten de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie.

"Iedereen heeft nu een half jaar kunnen wennen aan de maximumsnelheid van 30 km per uur", zegt verkeerswethouder Melanie van der Horst. "We hebben ongeveer 4500 borden geplaatst, op een aantal plaatsen de wegindeling aangepast en iedereen geïnformeerd met campagnes."

Handhaven
Maar een half jaar later houden automobilisten zich 'lang niet overal aan die snelheidslimiet', ziet het Openbaar Ministerie. Ook wethouder Van der Horst vindt het daarom goed dat er nu gehandhaafd wordt: "Ik hoop dat de proef een succes wordt, zodat de flitspalen structureel kunnen worden ingezet."

Amnesty: Executies wereldwijd op hoogste niveau sinds 2015

Het aantal executies is het afgelopen jaar wereldwijd enorm gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van Amnesty International over het gebruik van de doodstraf, dat vandaag is verschenen.

In 2023 vonden er in totaal 1.153 executies plaats, daarbij zijn de duizenden executies in China niet meegeteld. Het aantal executies is met meer dan 30% gestegen ten opzichte van 2022, wat het hoogste aantal is dat sinds 2015 door Amnesty International is gedocumenteerd, in dat jaar werden 1.634 mensen geëxecuteerd. Ondanks deze toename is het aantal landen dat executies uitvoert nog nooit zo laag geweest.

Top 5 uitvoerders
China, Iran, Saudi-Arabië, Somalië en de Verenigde Staten behoren tot de top 5 landen waar de meeste executies plaatsvinden. Iran was verantwoordelijk voor maar liefst 74% van alle geregistreerde executies, terwijl Saudi-Arabië goed was voor 15%. Zowel Somalië als de VS voerden meer executies uit in 2023 dan het jaar ervoor.

Het aantal uitgesproken doodvonnissen steeg met 20% in 2023, tot een totaal van 2.428.

Toename van executies in Iran
In Iran werd de doodstraf vaker ingezet door de autoriteiten om angst te zaaien onder de bevolking en hun machtspositie te versterken. Executies vonden door het hele land plaats. In 2023 werden minstens 853 mensen geëxecuteerd, wat een stijging betekent van 48% ten opzichte van de 576 in 2022. Met name de etnische Baluchi-minderheid werd onevenredig zwaar getroffen door executies: 20% van de geëxecuteerden behoorde tot deze groep, terwijl de Baluchi slechts 5% van de totale bevolking van Iran uitmaken. Ten minste 24 vrouwen en 5 mensen die minderjarig waren toen ze het misdrijf pleegden, werden geëxecuteerd.

Van de geregistreerde executies in Iran werden minstens 545 onrechtmatig uitgevoerd voor zaken waar internationale wetgeving geen doodstraf voor voorschrijft, zoals drugsgerelateerde misdrijven, diefstal en spionage. Executies voor drugsgerelateerde misdrijven namen sterk toe en vormden 56% van alle executies in 2023, een stijging van 89% ten opzichte van de 255 executies in 2022.

Executies in de Verenigde Staten en Afrika ten zuiden van de Sahara
In de Verenigde Staten stokte de vooruitgang op het gebied van de doodstraf, met een toename van executies van 18 naar 24. De staten Idaho en Tennessee introduceerden wetten die executies door middel van een vuurpeleton mogelijk maken, terwijl Montana overwoog om de middelen voor dodelijke injecties uit te breiden. In South Carolina werd een wet aangenomen die de identiteit van personen of instanties die betrokken zijn bij executies kan verbergen.

Agnès Callamard van Amnesty merkt op: "Een aantal Amerikaanse staten toonde een vastberadenheid ten opzichte van de doodstraf. Alabama voerde dit jaar executies uit door middel van verstikking met stikstof, een wrede nieuwe methode. Deze niet-geteste methode werd toegepast om Kenneth Smith te doden, 14 maanden nadat een eerdere poging tot executie mislukte. President Biden moet zijn belofte nakomen om de federale doodstraf af te schaffen."

Ook in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara steeg het aantal executies aanzienlijk. Het aantal geregistreerde executies verdrievoudigde van 11 in 2022 naar 38 in 2023. Het aantal geregistreerde doodvonnissen in Afrika ten zuiden van de Sahara steeg met maar liefst 66%, van 298 in 2022 naar 494 in 2023. Bovendien schafte geen enkel land in de regio de doodstraf af in 2023.

China publiceert geen executie-cijfers
In China worden cijfers over de doodstraf en executies als staatsgeheim beschouwd. Amnesty International heeft dan ook geen gegevens over de mogelijk duizenden executies in China, het land dat wereldwijd de meeste executies uitvoert. Ditzelfde geldt voor Noord-Korea en Vietnam, waarvan wordt vermoed dat er ook veel executies worden uitgevoerd.

Slechts een beperkt aantal officiële berichten uit deze landen wijst erop dat misdaden of kritiek met de doodstraf worden bestraft. Dit laat zien dat de doodstraf nog steeds wordt gebruikt als een middel voor de staat om controle te behouden en kritische geluiden te onderdrukken.

In China attenderen de autoriteiten via staatsmedia het publiek erop dat misdrijven zoals drugshandel en omkoping streng worden gestraft, vaak met de doodstraf. In Noord-Korea is er een nieuwe wet aangenomen die de doodstraf als strafmaatregel oplegt voor mensen die de Koreaanse taal niet gebruiken. In Myanmar blijven militaire autoriteiten doodvonnissen uitspreken in militaire rechtbanken, tijdens geheime en oneerlijke processen.

Ondanks toename aantal executies, is er ook vooruitgang
Momenteel hebben 112 landen de doodstraf volledig afgeschaft en 144 landen hebben de doodstraf in wetgeving of praktijk afgeschaft.

In 16 landen vonden executies plaats, het laagste aantal landen sinds het bijhouden van cijfers door Amnesty International. In Belarus, Japan, Myanmar en Zuid-Sudan vonden geen executies plaats in 2022.

Pakistan schafte de doodstraf af voor drugsgerelateerde misdrijven in Azië, en Maleisië schafte de verplichte doodstraf af. Sri Lanka liet weten dat de president geen plannen heeft om doodvonnissen te ondertekenen, wat zorgen over herinvoering van executies vermindert.

Hoewel geen enkel land ten zuiden van de Sahara de doodstraf afschafte, zijn er wetten in behandeling in Kenia, Liberia en Zimbabwe. In Ghana stemde het parlement vóór twee wetten die de doodstraf uit de huidige wetgeving schrappen, maar deze wetten waren eind 2023 nog niet van kracht.

Bij de Algemene Vergadering van de VN dit jaar zal de doodstraf opnieuw kritisch worden bekeken. Amnesty International roept alle regeringen op om zich achter de VN-oproep te scharen om het gebruik van de doodstraf te stoppen als een belangrijke toewijding aan de mensenrechten.

Parlementsverkiezingen Zuid-Afrika: ANC dreigt meerderheid te verliezen

Op 29 mei gaan de Zuid-Afrikanen naar de stembus voor de zwaarst bevochten verkiezingen sinds de overgang naar democratie 30 jaar geleden. Opiniepeilingen suggereren dat het regerende ANC, ooit geleid door Nelson Mandela, voor het eerst sinds het einde van de Apartheid zijn absolute meerderheid zou kunnen verliezen.

Partijen - waaronder de grootste oppositiegroep, de Democratische Alliantie - hebben hun laatste campagne-evenementen gehouden in de aanloop naar de verkiezingen. In totaal stellen 52 partijen zich verkiesbaar voor het parlement. Tegelijkertijd worden er negen provinciale parlementen gekozen. Ongeveer 27,5 miljoen mensen worden opgeroepen om te gaan stemmen. Volgens enquêtes zou het African National Congress (ANC) dit keer onder de 50 procent kunnen zakken en een coalitie moeten vormen.Meer dan 50 partijen dingen mee naar een zetel in de Nationale Assemblee.

Voormalig 'Zeit' en 'Spiegel' correspondent Bartholomäus Grill zei op Duitse media dat het ANC nog steeds profijt heeft van het afschaffen van de apartheid. Mensen hebben op het ANC gestemd omdat het 30 jaar geleden voor verandering heeft gezorgd en een democratisch systeem had gecreëerd.

Dit profijt neemt echter af door slecht bestuur door de ANC. Veel mensen leven op de armoedegrens, de jeugdwerkloosheid is extreem hoog en er is veel corruptie in het land. Een "roofzuchtige elite" heeft zich 30 jaar lang vergrepen aan publieke middelen, terwijl publieke diensten zoals afvalinzameling of de levering van water en elektriciteit nog niet adequaat functioneren.

Volgens Grill, die sinds 1993 met korte onderbrekingen in Zuid-Afrika woont, zou de Liberale Partij zich kunnen aanbieden als coalitiepartner voor het ANC. Het zou echter moeilijk zijn om een regering te vormen gezien de zeer verschillende partijprogramma's, aldus Grill.

Ramaphosa wil in functie blijven
De huidige president en ANC-voorzitter Ramaphosa wil een tweede ambtstermijn. In Zuid-Afrika wordt de president gekozen door het parlement. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de prestaties van de nieuwe MK-partij van oud-president Zuma. Zuma zelf is echter uitgesloten van de verkiezingen vanwege een gevangenisstraf. De verkiezingsuitslag wordt zondag verwacht.

Politie zoekt nog steeds naar moordenaar kat Miesje

Begin mei berichtten wij over kat Miesje die op gruwelijke wijze om het leven kwam aan de Tweede jan van der Heijdenstraat in Amsterdam. Het is ’s avonds 10 februari rond 21:45 als kat Miesje even naar buiten wil. De eigenaar laat de kat zoals gebruikelijk naar buiten en roept Miesje zo’n twee uur later, rond 23:55, om naar binnen te komen. Omdat Miesje niet naar binnen huppelt zoals gebruikelijk, loopt de eigenaar de straat in naar de favoriete plek van de zeer geliefde buurtkat. Als de eigenaar bij plekje aankomt, namelijk de elektriciteitskast voor de coffeeshop, blijkt deze leeg. Miesje ligt levenloos op straat, vlak naast de elektriciteitskast.

Hoewel de eigenaar eerst nog denkt dat Miesje een natuurlijke dood is gestorven, wordt niet veel later op beelden uit de omgeving duidelijk dat de kat met bruut geweld is gedood. Een man pakt de kat die bewuste avond bij haar achterpoten, terwijl ze op haar vertrouwde plekje op de elektriciteitskast zit. Hij slaat de kat vervolgens met veel kracht tegen de grond. De kat ligt spartelend op haar rug en wordt vervolgens ook nog hard geschopt. Uiteindelijk landt Miesje hard tegen een plantenbak. Omdat de beelden zeer schokkend zijn, laat de politie de mishandeling niet zien in de video.

Dierenmishandeling is volstrekt onacceptabel. De politie is direct een onderzoek gestart. Ze zijn nog steeds op zoek naar de man op de beelden. De politie vermoedt dat er mogelijk een getuige is die de man op de beelden tijdens de mishandeling heeft (aan)gesproken. Kunt u zich nog iets herinneren van die avond of heeft u andere informatie? Laat dit dan weten door te bellen met 0800-6070 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of vul het tipformulier in op de website.

Enorme groei economische zelfstandigheid vrouwen sinds 1977

Tussen 1977 en 2022 is het aandeel vrouwen dat economisch zelfstandig is, gegroeid van 20 naar bijna 70 procent. Bij mannen bleef het stabiel rond 80 procent. Boven de zestig jaar steeg het aandeel economisch zelfstandigen zowel bij mannen als bij vrouwen het sterkst. Dat blijkt uit nieuwe analyses van het CBS van inkomensgegevens.

Economisch zelfstandig betekent dat iemand ten minste het bijstandsniveau verdient. Het aandeel wordt berekend voor mensen die geen onderwijs volgen en die tussen 15 jaar en de AOW-leeftijd zijn. De cijfers komen uit de inkomensstatistieken, die het CBS vanaf 1977 maakt.

Sterkste stijging in jaren tachtig en negentig
Bij vrouwen steeg het aandeel economisch zelfstandigen in verhouding het meest in de jaren tachtig en negentig, toen de arbeidsparticipatie van vrouwen sterk toenam. Ook na de economische crisis van 2009-2013 kwamen er relatief veel economisch zelfstandige vrouwen bij. Dat komt deels doordat vrouwen meer uren per week gingen werken.

Bij mannen volgt het aandeel economisch zelfstandigen de conjunctuur, omdat zij vaker dan vrouwen werken in conjunctuurgevoelige sectoren, zoals de bouw en de ICT. Tijdens de recessie van de jaren tachtig bereikte het aandeel economisch zelfstandige mannen een dieptepunt in 1985. Ook in de vorige economische crisis en in coronajaar 2020 daalde het.

Grootste stijging bij 60-plussers
In opeenvolgende generaties vrouwen is het aandeel economisch zelfstandigen op elke leeftijd steeds groter geworden. Bij vrouwen van 60 tot 65 jaar steeg het aandeel in verhouding het sterkst. Zo was van de generatie vrouwen geboren voor 1930 op 61-jarige leeftijd 5 procent economisch zelfstandig. Van de generatie geboren tussen 1960 en 1975 was dat met bijna 50 procent tien keer zo hoog. Behalve dat vrouwen steeds vaker en meer uren werken, speelt ook hun toegenomen onderwijsniveau hierbij een rol.

Dal rond 30e levensjaar bij vrouwen vrijwel verdwenen
In de generatie vrouwen geboren tussen 1945 en 1960 daalde het aandeel economisch zelfstandigen tot 30-jarige leeftijd, waarna het steeg tot het 50e levensjaar en vervolgens weer daalde. In de jongere generatie geboren tussen 1960 en 1975 steeg het aandeel economisch zelfstandigen tot 25 jaar en daalde daarna tot 35-jarige leeftijd. Tussen 25 en 35 jaar worden veel vrouwen moeder, en dat ging in die generaties vaak gepaard met minder werken of stoppen. Dat gebeurt in jongere generaties minder: vrouwen blijven vaker wel werken, en hebben ook grotere deeltijdbanen.

Bij mannen weinig verandering tussen 25 en 50 jaar
In elke geboortegeneratie mannen neemt het aandeel economisch zelfstandigen tot 25 jaar toe, verandert daarna weinig tot het 50e levensjaar, om vervolgens te dalen. Bij mannen is er geen daling in economische zelfstandigheid rond de leeftijd waarop zij doorgaans vader worden. Zij blijven na de geboorte van hun eerste kind meestal voltijds werken. De terugloop vanaf 50 jaar komt doordat steeds meer mannen door arbeidsongeschiktheid en werkloosheid afhankelijk raken van een uitkering. Ook speelt bij de oudere generaties vervroegd pensioen een rol.

Bij mannen verschil tot 25 en boven 60 jaar
Bij mannen verschilt het aandeel economisch zelfstandigen tussen opeenvolgende generaties veel minder dan bij vrouwen. Ook bij mannen nam het aandeel het meest toe vanaf 60 jaar. Dat hangt samen met het overheidsbeleid om vervroegde uittreding uit het arbeidsproces tegen te gaan, wat ook bij vrouwen een rol speelt. In de generaties geboren na 1975 zijn mannen tot 25 jaar vaker economisch zelfstandig dan in eerdere generaties.

Opa moet de cel in voor misbruik minderjarige zusjes

De rechtbank veroordeelt een 74-jarige man uit de gemeente Neder-Betuwe tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De man pleegde ontucht met 2 van zijn kleindochters.

De man pleegde over een periode van meerdere jaren ontucht met zijn kleindochters. Het misbruik kwam aan het licht doordat 1 van de meisjes aan haar mentor op school vertelde dat opa haar aanraakte op plekken waar dat niet hoorde. Na gesprekken met de ouders bleek dat ook haar zusje door haar opa werd aangeraakt. De slachtoffers deden vervolgens hun verhaal bij de politie en bij de rechter-commissaris. De zusjes verklaarden dat zij van elkaar niet wisten dat dit gebeurde. De man ontkende het misbruik.

Bewijslast
De rechtbank stelt voorop dat dit type zaken zich kenmerkt door het feit dat slechts 2 personen aanwezig waren bij de (beweerdelijke) seksuele handelingen. De enkele verklaring van 1 getuige is vaak onvoldoende om tot een bewezenverklaring te komen. Daar staat tegenover dat in zedenzaken een geringe mate aan steunbewijs in combinatie met betrouwbare verklaringen van de aangever/getuige voldoende wettig bewijs kan opleveren.

Gedetailleerde verklaringen
De rechtbank oordeelt dat de kleindochters consistent en gedetailleerd verklaren over het misbruik door opa. Ook ondersteunen hun verklaringen elkaar over en weer op cruciale punten. Dat hun verklaringen zoveel overeenkomsten vertonen, draagt voor de rechtbank in grote mate bij aan de betrouwbaarheid ervan. De rechtbank ziet bovendien geen enkele aanleiding voor de kleindochters om hun opa onterecht van het ontucht te beschuldigen. Verder bevestigt de moeder van de meisjes dat zij op woensdagen bij hun opa en oma waren, tot zij naar de brugklas gingen. Ook op andere punten vinden de verklaringen van de kleindochters steun in de verklaringen van hun beide ouders en van de mentor van een van de kleindochters. De rechtbank komt tot een bewezenverklaring van het misbruik.

Inbreuk lichamelijke integriteit
Volgens de rechtbank maakt de man met zijn handelen op ernstige wijze inbreuk op de lichamelijke integriteit van zijn kleindochters. Daarbij maakte hij misbruik van het vertrouwen dat hij als opa en (schoon)vader genoot. De kleinkinderen hadden zich bij hun opa en oma veilig en geborgen moeten voelen. Het tegendeel bleek waar. Kijkend naar de ernst van het misbruik en de lange periode waarin dit plaatsvond, vindt de rechtbank een gevangenisstraf van langere duur passend.

Familie verscheurd
Sinds het misbruik aan het licht kwam, werd het contact tussen het gezin van de kleindochters en de rest van de familie verbroken. De verdeeldheid binnen de familie, zal ook op de 74-jarige man ongetwijfeld een zware wissel trekken. Daarnaast duurde het lang voordat deze zaak op een zitting kon worden behandeld. De rechtbank houdt rekening met dit tijdsverloop, met de leeftijd van de man en met de impact die het op de familie en op zijn toekomst heeft (gehad).

Gevangenisstraf
De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf op van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Het voorwaardelijk deel van de straf dient als stok achter de deur om te voorkomen dat de man opnieuw de fout in gaat, aangezien de man nog andere (jonge) kleinkinderen heeft.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man aan zijn oudste kleindochter smartengeld betalen van 8 duizend euro. Aan haar zusje moet hij smartengeld van 3.500 euro betalen. De oudste kleindochter krijgt een hoger bedrag, omdat in haar geval het misbruik verder ging dan aanraken en het misbruik bij haar langer duurde. Ook moet de man de therapiekosten vergoeden die de kleindochters hebben gemaakt.

5 jaar cel voor neerschieten schoonzoon

Een 61-jarige man uit Coevorden heeft vijf jaar celstraf opgelegd gekregen, voor poging tot doodslag op zijn schoonzoon Het slachtoffer werd onder meer in de buik geraakt. Het leven van de man is gered door een spoedoperatie. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste zeven jaar cel. De rechter matigde de straf, omdat de zestiger na het incident inzag wat hij heeft veroorzaakt. Tijdens de zitting toonde de man berouw. De man snapt zelf ook niet wat hem heeft bezielde, zei hij.

De ruzie met zijn schoonzoon sleepte zich al jarenlang voort. De spanningen liepen dermate hoog op, dat de man daar niet meer mee om kon gaan. Ook heeft de rechter ook rekening gehouden met straffen die zijn opgelegd in vergelijkbare zaken.

Het schietincident gebeurde op de ochtend van 30 september bij het bedrijf van het slachtoffer. De zestiger ging verhaal halen, omdat één van zijn zonen die ochtend zou zijn bedreigd. Hij liep het terrein op, met zijn zonen op de hielen. Op het terrein kwam zijn dochter hem tegemoet. De vrouw had een pasgeboren baby op de arm. De man sloeg zijn dochter meermalen tegen haar hoofd. De rechter vond het zeer kwalijk dat de man zijn dochter mishandelde terwijl de vrouw haar baby droeg. De verdachte zei dat hij het kind niet had opgemerkt. Hij had in blinde woede geslagen. Direct daarop zag de man zijn schoonzoon op hem aflopen.

Zichzelf beschermen
Die stapte op het groepje af met een boor achter zijn rug en een bijl in de hand. De man legde de boor in een bak op het terrein en liep met de bijl in de hand op de verdachte af. Die trok op zijn beurt een wapen uit zijn zak en schoot meerdere keren op het slachtoffer. "Ik dacht dat hij een pistool uit de bak haalde. Ik wilde mijzelf en mijn zoons beschermen", zei de verdachte hierover.

De man vond dat hij zichzelf verdedigde. Maar dat ziet de rechter anders. De verdachte zocht de confrontatie op en rende op het terrein op het slachtoffer af. De opgelegde straf is ook voor de mishandeling van de dochter, bedreiging en verboden wapenbezit. De schoonzoon krijgt een schadevergoeding van 11.650 euro, zijn vrouw is 850 euro toegekend.

Monument voor Peter R. de Vries op 15 juli onthuld

Het monument voor Peter R. de Vries wordt op het 15 juli op het Leidseplein onthuld. Dat maakt televisieprogramma RTL Boulevard bekend. De Vries werd op 6 juli in 2021 na een bezoek aan het  programma neergeschoten. Hij overleed op 15 juli aan zijn verwondingen. Zo meldt AT5.

Vorig jaar werd bekend dat de misdaadjournalist een monument in Amsterdam kreeg. Burgemeester Femke Halsema liet toen weten dat het een groot monument wordt waar je doorheen kan lopen. 

Kunstenaar Rini Hurkmans gaat het monument maken. Zij werd gekozen uit vijf kunstenaars die een ontwerp indienden.

Het beeld komt op het Leidseplein te staan. Aan het plein zat voor de moord op De Vries de studio van RTL Boulevard. Hij werd in de buurt van het plein, op de Lange Leidsedwarsstraat, neergeschoten.

FOK! Wat een weer: neerslag, regen en enkele buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Ik had graag zonnig weer voorspeld met aangename temperaturen, maar vandaag kunnen de regenlaarzen weer aan.

Vanmorgen is het zwaar bewolkt en trekken er buien van west naar oost over het land, vooral over de noordelijke helft. Zeer plaatselijk is ook onweer mogelijk. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig, af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag is het wisselend bewolkt met buien. Bij de buien kan plaatselijk ook onweer en hagel voorkomen. In de loop van de middag nemen de buien van het westen uit af. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind is zuidwestelijk, matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Vanavond is het wisselend bewolkt met plaatselijk nog een enkele bui. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten, in het Waddengebied is de wind vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot het weekeinde blijft het wisselvallig met dagelijks buien en maximumtemperaturen rond 18°C. In het weekeinde afnemende buienkans, geleidelijk meer zon en mogelijk iets warmer.

Tot morgen!   

               

 Waar blijft de zon? (@Freepik)
Waar blijft de zomer? (@Freepik)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1289

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1397
special
VrijMiBabes #229 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1396
special
Random Pics van de Dag #1395
review
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
special
Random Pics van de Dag #1394
©FOK.nl e.a.