Wereldkampioenen mountainbiken winnen met overmacht in Nove Mesto

De World Cup mountainbiken streek afgelopen weekeinde neer in Tsjechië en wel in Nove Mesto, rondom het biatlonstadion aldaar. Een van de klassiekers op de kalender, hoeewl het dit keer niet echt twee spannende cross-countrywedstrijden opleverde.

Vrouwen
Pauline Ferrand Prevot was ijzersterk en al in de eerste volle ronde trok de Française de gashendel vol open. Puck Pieterse kon als enige nog even aanhaken, maar beetje bij beetje moest ook de Nederlandse de wereldkampioene laten gaan. Ferrand Prevot breidde het gat ronde na ronde uit en haar dominante overwinning kwam niet meer in gevaar.

Pieterse moest de prijs betalen voor haar pogingen om te volgen en zag de Zwitserse Alessandra Keller, Laura Stigger uit Oostenrijk en de Amerikaanse Haley Batten aansluiten. Een ronde later moest Pieterse dat drietal laten gaan, waarna Batten weg reed van de andere twee. Zij werd op een minuut van Ferrand Prevot tweede, een halve minuut voor Keller. Pieterse pakte Stigger nog terug en werd vierde - Anne Terpstra finishte als 23e, Anne Tauber werd 26e en Lotte Koopmans eindigde als 37e, terwijl Femke Mossinkoff en Romana Carfora op twee ronden buiten de top-50 eindigden.

Mannen
Bij de mannen duurde het wat langer tot iemand echt de touwtjes in handen nam, maar halverwege de wedstrijd sloeg Thomas Pidcock toe. De Britse wereldkampioen nam een forse voorsprong op Nino Schurter, die als laatste nog aan had kunnen haken, en reed de Zwitserse grootheid in rap tempo weg. In de slotfase verloor hij nog wat tijd, maar zijn voorsprong was voldoende en dus pakte Pidcock zijn vierde opeenvolgende zege in Nove Mesto.

Schurter zag niemand meer in staat zijn een echte aanval te plaatsen op zijn tweede plek, terwijl landgenoot Marcel Guerrini een verrassende derde plek pakte. Net als de Brit Charlie Aldridge ging hij in de slotronde nog voorbij de Fransman Mathis Azzaro en Mathias Flückiger uit Zwitserland.