DVD: Syriana

George Clooney kreeg voor zijn rol in de film 'Syriana' zowel de Oscar als de Golden Globe voor beste bijrol. De film, geregisseerd door Stephan Gaghan (die een Oscar kreeg voor Traffic), kent een ijzersterke cast, onder meer met Matt Damon, Jeffrey Wright, Cristopher Plummer en Alexander Siddig (beter bekend als Dr. Julian Bashir uit de serie Star Trek: Deep Space Nine). Sinds kort ligt deze dik twee uur durende film als DVD in de winkels, met een paar leuke extra's.


Veel olie betekent veel geld. Heel veel geld. Een eenvoudige vergelijking die een complex netwerk van corruptie ontketent, van Houston via Washington tot het Midden-Oosten, een aaneensluiting van dood en bedrog, van zet en tegenzet, waarin industriëlen, prinsen, spionnen, politici, petroleumarbeiders en terroristen in verstrikt raken. Syriana is een film die op je gedachten en emoties inhakt met heel pertinente vragen: wat is de prijs van olie? Wat mag het kosten? Wie bepaalt de prijs? Wie betaalt de prijs? Het antwoord is schokkend en ontluisterend.

Schokkend en ontluisterend? Misschien voor Amerikanen, de meeste Nederlanders zullen er wat nuchterder naar kijken. Na de zoveelste complot-theorie rond 9-11, het hebben gezien van 'Fahrenheit 9/11' en er overal op tv, radio en internet tot in den treure naar hebben gekeken, over hebben gehoord en gelezen, is 'Syriana' eigenlijk niet veel meer dan nog een verhaal. Een verhaal dat net zo goed van voor tot eind helemaal waar zou kunnen zijn, of waarin ieder raakvlak met de werkelijkheid ontbreekt. Je weet het niet, en in het geval van 'Syriana' is dat een voordeel. De film wordt omschreven als een "nerveuze en razend intelligente thriller", maar is eerder sloom, en de niet-lineaire vertelling is verwarrend. Het verhaal is goed, het onderwerp is actueel en wordt wederom onder ieders aandacht gebracht, de eerder genoemde acteurs spelen hun rollen uitstekend, maar het verhaal komt traag op gang, en spannend? Nee, spannend is de film eigenlijk gewoon niet.

Uiteraard mag de trailer niet ontbreken als extra op de DVD. Een belangrijkere extra is 'A Conversation with George Clooney', waarin je hem uitgebreid (negen minuten lang om precies te zijn) hoort vertellen over de totstandkoming van de film.

Een andere extra heet heel cryptisch 'Make a Change, Make a Difference'. Heel Amerikaans, over hoe ze aan de andere kant van de oceaan toch de grootste olie-slurpers van de wereld zijn en hoe slecht dat eigenlijk wel niet is. Dat je vanuit de film een parallel moet trekken naar de werkelijkheid, en dat we eigenlijk met z'n allen af moeten dwingen dat de grote olie-bedrijven op zoek moeten naar nieuwe, schone, duurzame vormen van energie. Dat horen we vaker.

Als laatste extra nog drie verwijderde scènes om het af te maken en de schijf is compleet!

De DVD release van Syriana is netjes, maar niet bijzonder. De film ziet er prima uit, klinkt goed in Dolby Digital 5.1 (Engels of Duits) en is Nederlands ondertiteld. Als extra's krijg je een interview, wat verwijderde scènes, een interview met George Clooney en als klap op de vuurpijl een beroep op ons mileubewustzijn. Als je je eens verveelt op een zondagmiddag dan is 'Syriana' zeker geen tijdsverspilling, maar verder is dit een typisch voorbeeld van een film die het in de Verenigde Staten ongetwijfeld veel beter deed/doet dan in Nederland.


Label: Warner Bros Releasedatum: 23-08-2006
Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!