Bankdirecteur in Tetouan steelt en vergokt 90 miljoen euro

Een bankdirecteur in de Marokkaanse stad Tetouan is recentelijk onder arrest geplaatst op verdenking van het stelen van miljoenen euro's van klanten.

De bank is een onderdeel van de Unie van Marokkaanse Banken en wordt nu doorgelicht door de Centrale Marokkaanse Bank (BAM) en de politie.

De directeur, Daniel Ziouzio (55), is een prominent figuur in Tetouan. Hij zit in de gemeenteraad en in het bestuur van de lokale voetbalclub. Hij was ook regionaal directeur van de bank. Volgens nieuwssite Alyaoum24 haalde Ziouzio al geruime tijd geld van rekeningen die niet actief waren. Hij vervalste ook afschriften om klanten gerust te stellen.

Onder de gedupeerden zijn particulieren en ondernemingen, waaronder vrienden van Ziouzio en leden van een voetbalclub. Een tonijnconservenfabriek verloor 4 miljoen euro, een sociale onderneming 50.000 euro en vastgoedontwikkelaars een miljoen euro. De totale buit wordt geschat op € 90.000.000.

Ziouzio vergokte een deel van het geld in een casino in Tanger. Hij wist dat hij betrapt zou worden, maar kon niet meer vluchten. Hij vroeg zijn familie om een pand te verkopen om de studie van zijn zoon te betalen. De verdachte lijdt aan gokverslaving, aldus Alyaoum24. Hij was een jaar geleden al onderzocht door de politie, maar was nog niet ontslagen door de bank.

De bank is wettelijk verplicht om het geld terug te geven aan de slachtoffers.