Rusland bombardeert druk winkelcentrum Kharkiv

Een druk winkelcentrum/bouwmarkt in Kharkiv is tijdens de drukke zaterdagmiddag door de Russen met geleide bommen -dus opzettelijk- bestookt. Volgens de burgermeester van de stad zijn er meerdere doden voor het gebouw aangetroffen. Er waren naar schatting zo'n tweehonderd mensen aanwezig tijdens het bombardement. 

In zijn dagelijkse videotoespraak zei president Zelenskyy dat het zaterdagmiddag druk was in het complex. De aanval was “een nieuw voorbeeld van Russische waanzin.” Alleen gekken als de Russische president Poetin zijn in staat mensen op zo’n weerzinwekkende manier te doden en te terroriseren.

Volgens burgemeester Ihro Terekhov kwamen minstens zes mensen om het leven en raakten nog eens veertig gewond. Er werden zaterdagavond nog steeds 16 mensen vermist. Even later maakte de burgemeester melding van een nieuwe aanval op een woonwijk in het centrum van Kharkiv. Hij schreef op Telegram dat hierbij acht mensen gewond raakten.

Het Russische leger rechtvaardigde de aanval op het complex door te zeggen dat de Oekraïense strijdkrachten een wapenopslagplaats in het winkelcentrum hadden verborgen. "In Kharkiv wordt de tactiek van menselijke schilden gebruikt", citeerde het staatsagentschap Tass een niet bij naam genoemde vertegenwoordiger van de Russische leiding. De Oekraïners hadden in het winkelcentrum een militair kamp en een commandopost ingericht aldus de Russische media.