CD: Bugz in the Attic - Back in the Dog House

Voor degenen die Bugz in the Attic niet kennen (en dat zullen er aardig wat zijn), Bugz in the Attic geldt als één van de beste artiesten in het genre 'broken beat'. Het is eigenlijk meer een scene dan een genre, een scene die vooral in West-Londen leeft en een scene waar artiesten vaak vele samenwerkingsverbanden opzetten, onder verschillende namen werken en in vaste groepen werken. Bugz in the Attic is dus zo'n groep.


Broken beat, en dus de muziek van Bugz in the Attic, kent heel wat verschillende invloeden. Terug naar de jaren zeventis met jazz-funk en dub reggae, maar ook house, techno, drum 'n bass en R&B. Typerend voor deze muziekstijl echter is, zoals de naam al verraadt, de beat. Die klinkt vaak meer haperend, stotterend, dan recht toe recht aan. Andere klankbepalende factoren zijn de keyboards en de (vaak vrouwelijke) vocalisten.

Alles wat er te zeggen is over broken beat, geldt eigenlijk voor het album 'Back in the Dog House'. Allereerst een verademing omdat je luistert naar iets dat anders is dan zo ongeveer alles dat je kent en toch meteen lekker in het gehoor ligt. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de hippe beats, de luchtige, vrolijke vocals en de invloeden van allerlei muziekstromingen, zowel oud als nieuw. De tracks zijn ook nog eens erg dansbaar en dat alles maakt de muziek van Bugz in the Attic uitermate zomers.

'Booty La La' is één van de tracks die er meteen uitspringt, dit nummer was niet voor niets twee jaar geleden al track van het jaar op BBC's Radio 1. 'Consequences' is met z'n disco funk sound perfect voor het cruisen langs het strand, en ook de cover van 'Don't Stop The Music' (een gigantische hit in 1980 van Yarbrough & Peoples) mag er zijn. Eigenlijk heeft iedere track wel weer iets bijzonders, dat moet je eigenlijk gewoon zelf gaan beluisteren.

Conclusie
'Back in the Dog House' zou het beste zijn van een shortlist van tussen de 90 en 200 tracks (afhankelijk van wie je het vraagt), en hoewel mijn kennis van broken beat niet ver reikt, kan ik me daar wel wat bij voorstellen. Een gevarieerd album, maar toch met één sound, vol met hippe tracks. Als je open staat voor wat nieuws, is dit album iets om naar te gaan luisteren! Op de website van Bugz in the Attic, en op hun MySpace Music pagina, vind je meer over de band en hun muziek.


Label: V2 Music Releasedatum: 26-07-06 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!