DVD: Defqon.1 Festival 2006

Op 17 juni 2006 vond Defqon.1, het zomerse hard-dance festival van Q-dance, plaats op Almere Strand. De weersvoorspellingen waren prima en de line-up zag er uitstekend uit. Na afloop waren de reacties van de bezoekers duidelijk: je had Defqon.1 2006 niet mogen missen. De dvd-registratie is inmiddels klaar, en ligt in de winkels. Zou die net zo geweldig zijn?

The Festival
De Defqon.1 Festival 2006 dvd ziet er schitterend uit. Van de verpakking is duidelijk werk gemaakt. Ook het menu van de Defqon.1 dvd ziet er erg artistiek uit, en maakt duidelijk dat de registratie van Defqon.1 uit vijf delen bestaat. De hoofdfilm heet uiteraard 'The Festival' en verslaat 17 juni 2006 op Almere Strand. De verschillende tenten/areas worden in principe als geheel getoond, behalve de main stage, de red area. Daarvan worden diverse artiesten uitgelicht.

Al snel wordt duidelijk dat Q-dance niet alleen veel werk heeft gestoken in het uiterlijk van de dvd, de registratie is bijzonder uitgebreid gefilmd. Beelden van dansende feestgangers, de DJ's en uiteraard de nodige sfeerbeelden wisselen elkaar af en zijn erg netjes aan elkaar geplakt. Voor de technici onder ons: hier en daar is bij snelle bewegingen wat interlacing te zien en dat maakt die snelle beelden wat minder duidelijk, maar heel storend is het niet. De beeldkwaliteit is verder uitstekend te noemen, net als de geluidskwaliteit trouwens.

Zoals gezegd krijg je vooral veel van de DJ's in de red area te zien, zoals bijvoorbeeld Francois en Ruthless. Van die laatste zie je hoe hij het volkslied draait en vervolgens ga je op reis langs het strand. Heerlijk om te kijken naar mensen die pootjebaden (of gewoon stampen in het water), bungeejumpen en feesten in onder andere de silver area, waarbij het niet raar is dat je de klassieke track 'All I Gave To You' van Blackwood hoort. Via de leipe Japanner Yoji Biomehanika naar DJ Isaac, waarvan een paar hele vette platen te horen zijn met als uitsmijter 'Nobody Likes The Records That I Play' van Delta 9 & Lenny Dee.


Na Dana weer een rondje langs de Defqon.1 velden. Er wordt gedanst, gelachen, gedoucht, er worden foto's gemaakt en je duikt even de blue area in, hardstyle met onder andere Cally & Juice, maar natuurlijk ook met The Prophet! Uiteraard mocht jump niet ontbreken op Defqon.1, en zo stonden DJ's als Lobotomy Inc. en Mystery te draaien in de brown area. Echt heel veel kwaliteits-jumpers zie je overigens niet op de dvd, jammer! Het weer bleef de hele dag overigens geweldig in Almere, de sfeer druipt er dan ook tijdens de hele registratie vanaf.

De rest van de dvd bestaat eigenlijk alleen nog maar uit hoogtepunten. Showtek live, waarbij iedereen meteen uit z'n dak gaat, Deepack & Charly Lownoise, de oldstyle area, maar vooral het vallen van de avond zorgt voor schitterende beelden vanaf Almere Strand. Technoboy brengt de bezoekers voor de laatste keer die avond in extase, en wanneer de lasers over het publiek beginnen te stralen, het vuurwerk volgt en iedereen foto's staat te maken van hoe geweldig dat eruit ziet, weet je dat deze één uur en 45 minuten durende registratie gewoon af is.


Extra's
De versnelde filmpjes van de opbouw, die kennen we nu onderhand wel. Je hoeft bij de Defqon.1 dvd echter niet bang te zijn voor zo'n standaard-manier om de voorbereidingen van en aanloop naar het festival te bekijken. In 'Countdown' volg je een geluidstechnicus, een DJ en een bezoekster voor het festival, en krijgt precies te horen en te zien wat voor hen belangrijk is om Defqon.1 tot een succes te maken en hoe ze uiteindelijk allemaal samen hun ding doen tijdens het festival.

De derde menu-optie is Specials, en toont een paar bijzonderheden aan en tijdens het festival. Een soort-van-band bij de ingang, het vuurwerk en de lasers. Deze optie had in principe wel weggelaten kunnen worden, het duurt maar twee minuten en alles wat je er ziet zit ook al min of meer in de registratie zelf.


In 'Defqon.1 By You' zie je vier filmpjes die door bezoekers zelf zijn opgenomen. Uiteraard van veel mindere kwaliteit dan de Q-dance registratie, maar toch leuk om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.

In de 'Human Catapult' zie je hoe een parachutist 180 meter de lucht in wordt geschoten. Jawel, daar staat echt 180 meter. Dat is pas een Special!

CD
Er is meer, er is gewoon nog meer. Naast de dvd krijg je ook de cd 'Defqon.1 live, mixed by DJ Zany', met tracks van onder andere Luna, Donkey Rollers, Showtek, Tatanka, The Prophet en uiteraard Zany zelf. Een erg lekkere mix, leuk om Defqon.1 toch mee te nemen in bijvoorbeeld je auto.


Conclusie
Ik ben maar weer es kort: met de dvd van Defqon.1 heeft Q-dance de lat voor registraties van feesten weer een stuk hoger gelegd. Van de verpakking tot de inhoud, de uitvoering en zelfs de techniek, alles is in orde (op een beetje interlacing na dan). De cd is een perfecte bonus en maakt Defqon.1 Festival 2006 tot een titel die je in huis MOET hebben (zeker voor de prijs, 19,99 euro), of je er nu wel of niet bij was.

FOK! geeft vijf exemplaren weg van deze dvd. Kijk hier wat je moet doen om kans te maken op een exemplaar!


Label: Q-dance Releasedatum: 04-08-06 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!