Dode en veel gewonden bij slag op Tahrirplein

De politie is zaterdag slaags geraakt met demonstranten op het Tahrirplein in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat gebeurde toen politieagenten met geweld een einde probeerden te maken aan een zitstaking van mensen die eerder dit jaar tijdens de opstand tegen de verdreven dictator Hosni Mubarak gewond zijn geraakt.

Deze keer stierf een 23-jarige betoger door een kogelwond in de borststreek en raakten zeker 676 anderen gewond, zo meldde het ministerie van Volksgezondheid zaterdagavond. Ook zouden 18 personen zijn aangehouden. De betogers staken onder meer een voertuig van de politie in brand. In de avond keerde de rust weer in het centrum van Caïro.

Het persbureau MENA meldde dat de politie in de ochtend het plein bestormde. Niet alleen vroegere gewonden, maar ook familieleden van mensen die tijdens de opstand zijn gedood, voerden daar actie. Het ging om ongeveer 200 mensen, die vrijdag nog steun hadden gekregen van tienduizenden andere betogers. Dat waren vooral leden van de Moslim Broederschap.

Zij eisten dat agenten en regeringsfunctionarissen die voor de doden en gewonden tijdens de revolte verantwoordelijk zijn, snel worden berecht. Ook pleiten ze voor een snel vertrek van de door militairen gedomineerde regering.

In de nacht van vrijdag op zaterdag dunde de groep betogers flink uit, tot enkele honderden personen. De agenten sloegen zaterdagmorgen met de wapenstok op hen in. Binnen korte tijd stroomden vervolgens ongeveer 5000 mensen naar het Tahrirplein. Zij raakten in gevecht met de veiligheidsdiensten en riepen leuzen als "weg met Tantawi". Daarmee verwezen ze naar de veldmaarschalk die jarenlang ministersposten vervulde onder Mubarak.

Tantawi is nu de belangrijkste leider van het militaire bewind in Egypte. Dat is verantwoordelijk voor duizenden aanhoudingen van dissidenten sinds de val van Mubarak.