Minder stemmen voor coalitiepartijen door lage opkomst

Als de exitpoll van gisteravond de definitieve uitslag blijkt te zijn, zal de PVV van Geert Wilders van 1 naar 7 zetels in het Europees Parlement gaan. Hoewel dit een aanzienlijke winst is, heeft de PVV niet het meeste aantal stemmen binnengehaald. GroenLinks-PvdA behaalt acht zetels.

Uit een onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de NOS blijkt dat veel kiezers die vorig jaar nog hun stem uitbrachten op de PVV, VVD, BBB of NSC, niet hebben gestemd voor het Europees Parlement. Vooral de NSC-kiezers bleven massaal thuis: 59 procent ging niet naar het stembureau. Hetzelfde geldt voor PVV-kiezers, waarvan 56 procent niet heeft gestemd. Onderzoeker Sjoerd van Heck van Ipsos I&O merkt op dat de PVV er dit keer wel in geslaagd is om meer kiezers te mobiliseren dan in 2019, toen 68 procent thuisbleef en nu slechts 44 procent. De PVV lijkt ook de vier zetels van FVD uit 2019 over te nemen.

Zowel de VVD als BBB hebben ook veel niet-stemmers in hun achterban: respectievelijk 47 en 44 procent heeft niet gestemd voor het Europees Parlement. Hoewel het opkomstpercentage hoger ligt dan in 2019, blijft het nog steeds laag volgens Van Heck. Opvallend is dat slechts 13 procent van de voormalige NSC-kiezers die op Pieter Omtzigt stemden bij de Tweede Kamerverkiezingen, dat opnieuw deden.

In totaal is bijna 46 procent van de kiesgerechtigden opgekomen voor deze verkiezingen, terwijl dit percentage bij de Tweede Kamerverkiezingen rond de 80 procent ligt.