Politie Egypte slaags met betogers Tahrirplein

Duizenden Egyptische politieagenten zijn zaterdag slaags geraakt met betogers op het Tahrirplein in Caïro. Veiligheidstroepen probeerden eerder op de dag te voorkomen dat betogers hun tenten opsloegen op het plein. Een groep demonstranten had de nacht in tentjes doorgebracht op het plein, na een grote betoging die vrijdag plaatshad.

Het geweld op het plein deed denken aan het geweld tijdens de opstand tegen het bewind van ex-president Hosni Mubarak. Betogers en agenten bekogelden elkaar met stenen en een groep demonstranten stak een politievoertuig in brand. Boven de menigte hing een dikke zwarte rookwolk.

De politie schoot met rubberkogels en zette traangas in. Betogers werden met de wapenstok geslagen in een poging het plein schoon te vegen, verklaarde een ooggetuige.

Bij het geweld van zaterdag waren agenten betrokken. Dit komt sinds de opstand zelden voor. Agenten houden zich over het algemeen op de achtergrond en het leger zorgt voor de veiligheid. Zaterdag was er echter geen spoor van militairen te bekennen.

Vrijdag waren tienduizenden betogers op het Tahrirplein bijeengekomen. Ze protesteerden tegen de militaire machthebbers in het land. Volgens de demonstranten probeert het leger zijn machtsbasis te versterken. Het leger staat overdag betogingen op het Tahrirplein toe, maar is van mening dat de bezetting van het plein voor langere tijd de stad verlamt.