Timmermans hekelt rechtse partijen vanwege klimaataanpak

De Green Deal heeft Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA) op de kaart gezet als Europese klimaatstrijder, maar met de Europese verkiezingen in aantocht wordt er stevig kritiek geuit op zijn visie van een groen Europa. Timmermans deelde in Goedemorgen Nederland zijn mening: "Het centrumrechts heeft de Green Deal tot een zeer controversieel politiek onderwerp gemaakt."

Hoewel de Green Deal betrekking heeft op de toekomst van de mensheid en daardoor politieke tegenstellingen zou moeten overstijgen,lijkt het erop dat linkse en rechtse partijen elkaar nu meer dan ooit in de haren vliegen als het om het klimaat gaat, volgens Timmermans. Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht ziet de toekomst van het klimaatakkoord er somber uit.

Desondanks blijft Timmermans optimistisch. Hij benadrukt dat alle maatregelen met betrekking tot de overgang naar een duurzame economie al in gang zijn gezet. "We gaan hiermee door."

Toch maakt Timmermans zich zorgen over een cruciaal aspect van de Green Deal, namelijk natuur en landbouw. "Om de temperatuurstijging onder de twee graden te houden, moet de natuur gezond zijn. Op dit moment is dat niet het geval." Hij noemt dit zorgwekkend en benadrukt dat "de boeren slachtoffer zijn van de huidige ongezonde staat van de natuur."

Het verkiezingsprogramma stelt dat Europa tegen 2040 klimaatneutraal moet zijn, in plaats van 2050 zoals eerder gepland. Bas Eickhout, de lijsttrekker van GroenLinks-PvdA voor de Europese verkiezingen, rechtvaardigt deze beslissing door te wijzen op wetenschappelijke bevindingen. Volgens hem zeggen deskundigen dat om de doelen van het klimaatakkoord te bereiken, de hele wereld tegen 2050 klimaatneutraal moet zijn. Daarom is Eickhout van mening dat Europa een leidende rol moet spelen.

Eickhout zegt dat mensen terecht twijfels hebben over het beleid dat met rechtse partijen moest worden gemaakt. Hij illustreert dit met het voorbeeld van de CO2-prijs voor vliegtuigen, waarbij rechtse partijen privéjets willen uitzonderen. Volgens Eickhout is er nog veel werk te doen, aangezien er nog steeds oneerlijke elementen zijn.

GroenLinks-PvdA pleit in het Europese verkiezingsprogramma voor een verdubbeling van het sociale klimaatfonds van 90 miljard euro, omdat dit volgens hen essentieel is voor eerlijk klimaatbeleid. Er is ook discussie tussen linkse en rechtse partijen over de mate van groen klimaatbeleid in wijken waar traditioneel op GroenLinks-PvdA gestemd wordt. Timmermans benadrukt het belang van publieke financiering om de woonvoorraad te verduurzamen en daarmee energiekosten te verlagen. Het huidige gebrek aan middelen belemmert deze ontwikkeling, wat vraagt om een herwaardering van volkshuisvesting als publieke zaak. Dit zal de focus zijn voor de komende jaren, met als doel lagere energiekosten voor burgers.