FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 juli 2014

'België is een biermerk'

België is een biermerk. Althans, dat denkt 63 procent van de Amerikanen. Slechts 28 procent weet dat België een land in Europa is.

Deze schokkende cijfers zijn het resultaat van een door TDC Opinion Research gehouden poll voorafgaand aan de wedstrijd België - Verenigde Staten op het WK voetbal dinsdag, meldt The Daily Currant, de Amerikaanse evenknie van het satirische De Speld. In de poll werd aan het Amerikaanse volk gevraagd wat België is. De opties waren een bedrijf dat bier maakt, een land in Europa of geen van beide. 9 procent van de respondenten koos deze laatste optie.

"We waren echt geschrokken van de resultaten," zegt projectleider Ted Baxter. "Amerikanen zijn nooit goed geweest in geografie. We verwachtten daarom dat niemand België op de kaart aan kon wijzen. Maar dat de meerderheid niet eens weet dat het een land is? Daar vielen onze monden van open."

De reputatie van België als exporteur van kwalitatief zeer goede bieren zorgt dus blijkbaar voor verwarring. "Ik weet dat er diverse bedrijven zijn die Belgische bieren maken," aldus professor Jason Anderson, een van de respondenten. "Ik dacht daarom dat België het bedrijf is dat de recepten voor die bieren bedenkt en deze vervolgens verkoopt aan de fabrikanten. Een beetje zoals Samsung en HTC allebei Android-telefoons maken."

Ook in op het WK in Brazilië heerst deze verwarring. De Amerikaanse supporter Chas Black was verrast dat zijn favoriete biermerk deelneemt aan het toernooi. "Ik wist dat België op het WK aanwezig is, maar ik dacht dat ze een officiële sponsor of iets dergelijks waren. Ik wist niet dat ze een team hadden. Dat is raar."

Lichte aardbeving bij Slochteren

Bij Slochteren heeft zich woensdagavond een lichte aardschok voorgedaan. De beving, die even na 19.30 uur werd gemeten, had een kracht van 2,1, zegt een woordvoerder van het KNMI.

Enkele inwoners van de regio hebben al kleine schades gemeld bij de regionale omroep RTV Noord. Tientallen inwoners geven volgens de omroep aan dat ze de beving hebben gevoeld. Door aardgaswinning in Groningen doen zich in het gaswinningsgebied regelmatig bevingen voor.

'Geen besmet Roemeens vlees naar Nederland'

De Roemeense koe waarin waarschijnlijk de gekkekoeienziekte is gevonden hoorde niet bij een partij die naar Nederland is gestuurd. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uit het feit dat vanuit Roemenië geen waarschuwing naar Nederland is gestuurd.

Europese landen hebben een uitgebreid waarschuwingsnetwerk. Zij zijn verplicht andere landen in te lichten als blijkt dat daar mogelijk besmet vlees heen is gestuurd. "Van Roemenië hebben we de laatste maanden geen notificaties gehad", zegt een woordvoerder.

Op 1 mei werd bij een test op een karkas van een koe vastgesteld dat het dier was besmet met BSE. Het gaat volgens Roemenië om een ongebruikelijke vorm van BSE die natuurlijk en spontaan in runderen kan ontstaan. De uitslag van de test werd pas bekendgemaakt nadat Rusland de grens had gesloten voor Roemeens rundvlees uit vrees voor met BSE besmet vlees.

Syrisch gifgas weg uit haven Italië

Het Amerikaanse schip Cape Ray heeft woensdagavond de haven in het Italiaanse Gioia Tauro verlaten, met aan boord een lading Syrisch gifgas. Het schip heeft speciale apparatuur aan boord waarmee de chemicaliën op open zee worden vernietigd. Vorige week droeg Syrië zijn laatste chemicaliën over aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

De honderden tonnen chemicaliën kwamen eerder woensdag aan in Italië in een Deens schip en werden vervolgens overgeladen op de Cape Ray. Het Amerikaanse schip heeft speciale apparatuur aan boord, om het gifgas in een reactor van titanium te mengen met chemicaliën en kokend water. Als de gevaarlijke stoffen eenmaal onschadelijk zijn gemaakt worden ze verder op land vernietigd.

'Nederland bang voor België'

Als voormalige trainer van Racing Genk is Mario Been goed op de hoogte van het Belgische voetbal. De Rotterdamse oefenmeester verwacht dat België wint van Argentinië. De Rode Duivels zijn in de kwartfinale van het WK gekoppeld aan Lionel Messi en consorten, en maken volgens Been een goede kans om te zegevieren.

Indien België de kwartfinale overleeft en Nederland wint van Costa Rica, dan wacht een ontmoeting tussen de lage landen. "Wij Nederlanders denken dat we Costa Rica wel zullen verslaan en ik denk dat België ook een goeie kans maakt om van Argentinië te winnen", zo liet Been Sporza weten. "Dan krijgen we een halve finale België-Nederland: geweldig. Dat zou een fantastisch schouwspel worden."

Waar Nederland de voorbije decennia vaak over meer kwaliteit beschikte dan de zuiderburen, lijken de rollen anno nu omgedraaid. Ook Been merkt dat de Belgen in aanzien zijn gestegen. "Ik denk dat Nederland toch wat angst heeft voor de Belgen. Het respect is heel groot."

Been wil echter niet op de zaken vooruitlopen. "Costa Rica heeft wel een heel goeie indruk op mij nagelaten. Ze hebben drie keer niet verloren van een oud-wereldkampioen. We mogen ze dus zeker niet onderschatten", liet hij zich ontvallen. "Maar ik zal zaterdag zeker ook voor België supporteren. Ik heb drie fantastische jaren gehad bij Racing Genk. Jullie zitten nog steeds in mijn hart."

Ongeacht de resultaten denkt de voormalige trainer van onder meer Feyenoord en NEC dat Nederland en België de juiste weg zijn ingeslagen. "We doen het dus toch goed in de regio. In Nederland en België wordt veel aandacht aan de jeugddoorstroming besteed en daar plukken we de vruchten van. Zo zou het ook moeten zijn."

VVD + PvdA: toch 3 dagen vuurwerkverkoop

Coalitiepartijen VVD en PvdA keren zich tegen een voorstel van het eigen kabinet om het aantal verkoopdagen voor vuurwerk te brengen van drie naar twee. De partijen vrezen dat de nadelen groter zijn dan de voordelen, meldt nu.nl.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff verwacht volgens de nieuwssite dat het gebruik van illegaal vuurwerk door de maatregel toeneemt. Ook vreest hij langere rijen bij de verkooppunten, waardoor mensen sneller vuurwerk uit het buitenland bestellen.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is het met hem eens. Hij vindt volgens de site dat verder meer werk moet worden gemaakt van handhaving om het gebruik van illegaal vuurwerk terug te dringen. Verder zouden burgemeesters meer bevoegdheden moeten krijgen om een eigen vuurwerkbeleid te voeren. De Kamer debatteert donderdag met staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de maatregelen tegen vuurwerkoverlast.

[CL] Kampioen Gibraltar debuteert met gelijkspel

Joseph Chipolina zal de geschiedenis in gaan als de eerste speler die namens een club uit Gibraltar heeft gescoord in de Champions League. Het is voor het eerst dat een van de clubs uit Gibraltar meedoen aan de Europese clubcompetities. 

In mei 2013 werd Gibraltar na veertien jaar gesteggel alsnog lid van de UEFA. Vooral de Spaanse voetbalbond lag dwars. Een seizoen later kon de Gibraltese voetbalbond ook clubs inschrijven voor de Europese clubcompetities. Er spelen acht teams in de Gibraltese Premier League. 

Chipolina speelt voor de Lincoln Red Imps, de club die afgelopen seizoen kampioen werd van Gibraltar. De club speelde met 1-1 gelijk tegen HB Torshavn van de Faröer eilanden. Namens Torshaven scoorde Levi Hanssen gelijk. Volgende week is de return. De winnaar speelt in de tweede ronde tegen Partizan Belgrado uit Servië. 

Costa Ricaanse uitblinker slaat training over

Keylor Navas is dit toernooi een van de uitblinkers aan de zijde van Costa Rica. De 27-jarige sluitpost kampt met lichte klachten aan zijn schouder. Om die reden liet Navas woensdag verstek gaan tijdens de training van Costa Rica, dat zich voorbereidt op de aanstaande ontmoeting met Nederland in de kwartfinale van het WK. Dat duel staat voor aankomende zaterdagavond op het programma.

Ondanks zijn schouderklachten lijkt Navas de wedstrijd tegen Oranje te zullen halen. Volgens de teamarts van de Costa Ricaanse nationale ploeg nam het doelwit van Atlético Madrid uit voorzorg geen deel aan de oefensessie.

Bondscoach Jorge Luis Pinto kampt al met de nodige personele problemen voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag. Zo is Óscar Duarte geschorst en kampt David Myrie met een blessure. Aan Nederlandse zijde ontbreekt Nigel de Jong. De ervaren middenvelder lijkt de rest van het toernooi te moeten missen.

Schürrle: "Zijn hier om te winnen"

Duitsland is een van de topfavorieten voor de eindzege van het WK. Volgens André Schürrle gaat Die Nationalelf niet gebukt onder de torenhoge verwachtingen. Tot dusver heeft Duitsland nog niet aan het verwachtinspatroon kunnen voldoen. De formatie van Joachim Löw schopte het tot de kwartfinale, maar liet nog geen onuitwisbare indruk achter. Schürrle denkt dat de wereld het beste van Duitsland nog te zien krijgt.

"Als je met Duitsland naar een WK gaat, dan ga je om te winnen", vertrouwde hij de verzamelde media toe. "Wij zijn hier niet om alleen deel te nemen. Als je dit team hebt, met deze spelers, dan is het logisch dat iedereen in de hele wereld veel van ons verwacht."

Duitsland was in de groepsfase gekoppeld aan Portugal, Ghana en de Verenigde Staten. Dankzij overwinningen op Portugal (4-0) en de VS (1-0) en een gelijkspel tegen Ghana (1-1) eindigde de ploeg als winnaar van Groep G.

In de achtste finale werd Algerije na verlenging verslagen. "Wij zijn bijzonder ambitieus, en zijn nog meer overtuigd van onszelf nu we ons hebben geplaatst voor de kwartfinale", aldus Schürrle.

In de kwartfinale is Duitsland gekoppeld aan Frankrijk. Les Bleus oogstten dit toernooi veel lof met enkele overtuigende optredens tegen Honduras, Zwitserland, Ecuador en Nigeria.

Milan verhuurt Nocerino aan Torino

Antonio Nocerino wordt opnieuw verhuurd door AC Milan. De middenvelder speelt komend seizoen voor Torino, melden de Rossoneri woensdag. De 29-jarige Nocerino verdedigde afgelopen seizoen een halfjaar lang op huurbasis de kleuren van West Ham United.

De 15-voudig Italiaans international begon zijn carrière bij Juventus. Voor Milan scoorde Nocerino sinds 2011 twaalf doelpunten in 72 wedstrijden.

Ghana wil gedoe rondom bonussen voorkomen

De Ghanese voetbalbond gaat in de toekomst contracten afsluiten met zijn internationals over WK-bonussen. De bond moest tijdens het WK in Brazilië plots drie miljoen dollar (ruim twee miljoen euro) bijeenschrapen om zich er van te verzekeren dat de nationale ploeg zou blijven spelen.

De spelers hadden voor het WK van dit jaar geen bonuscontracten afgesloten. Omdat ze bang waren dat ze helemaal niet zouden worden betaald, dreigden ze te staken als ze niet tijdens het toernooi al geld zouden krijgen.

De Ghanese autoriteiten brachten het geld uiteindelijk nog voor de laatste groepswedstrijd tegen Portugal naar Brazilië. Veel goed deed dat de spelers niet. Ghana verloor van Portugal (2-1) en moest als nummer vier in groep G na drie wedstrijden naar huis.

De Ghanese bond had in Brazilië niet voor het eerst problemen met bonussen. Tijdens de WK's in 2006 en 2010 moesten Ghanese spelers al met geld worden gepaaid 'om revoltes te voorkomen', zegt bondsvoorzitter Kwesi Nyantakyi.

Kuipers lijkt kwartfinales te gaan missen

Scheidsrechter Björn Kuipers fluit op het WK waarschijnlijk geen kwartfinale. De Nederlander is niet op Colombia - Brazilië of Duitsland - Frankrijk van vrijdag gezet.

Een dag later staan België - Argentinië en Nederland - Costa Rica op het programma. Omdat de winnaar van dat eerste duel Nederland mogelijk in de halve finale treft, is de kans uiterst klein dat Kuipers die wedstrijd fluit.

De Argentijn Nestor Pitana heeft de leiding over Frankrijk - Duitsland, het treffen tussen Colombia en Brazilië wordt geleid door de Spanjaard Carlos Velasco Carballo. Voor het duel van Oranje moet nog een arbiter worden aangewezen.

Kuipers, die afgelopen seizoen onder meer de Champions League-finale leidde, was voorafgaand aan het WK een van de favorieten voor de mondiale eindstrijd. Het succes van Oranje pakt echter nadelig uit voor de Nederlander. Hij floot in Brazilië tot dusver Colombia - Uruguay, Frankrijk - Zwitserland en Italië - Engeland.

FIFA-preses verbaasd over dronken voetbalfans

De secretaris-generaal van de FIFA is verbaasd over hoe dronken voetbalfans zijn in de WK-stadions. "Misschien waren er teveel dronken mensen", voegde Jérôme Valcke daar op de Braziliaanse tv-zender SporTV aan toe.

Het is in Brazilië sinds 2003 verboden alcohol te verkopen tijdens voetbalwedstrijden. De FIFA stond er bij de toewijzing van het WK echter op dat het verbod deze zomer tijdelijk niet zou gelden, omdat bierproducent Budweiser een van de grootste sponsors van het toernooi is.

Het verkoop van alcohol heeft tot dusver niet geleid tot grote ongeregeldheden in de WK-stadions.

Ricciardo: "F1-coureurs tegen staande herstarts"

Red Bull-coureur Daniel Ricciardo heeft bekendgemaakt dat vrijwel alle coureurs uit het huidige Formule 1-veld tegen de staande herstarts zijn. De maatregel zal volgend jaar na safetycarsituaties gaan gelden en moet de spanning verhogen.

De World Motor Sport Council van de FIA stemde vorige week in met een pakket maatregelen die voor de F1 gaan gelden. Een ervan is de staande start na een safety car die ervoor moet zorgen dat rijders die van verder naar achteren komen meer kans hebben op een beter resultaat. Volgens de FIA rijden de coureurs zodra de safety car naar binnen is een formatieronde om zich daarna op de grid op te stellen voor de herstart.

Ricciardo vindt de maatregel oneerlijk en onveilig. "Ze hebben gevraagd wat wij er van vonden, maar voor zover ik weet waren we er vrijwel allemaal op tegen. Ik wil er niet teveel op in gaan, maar wanneer je aan de leiding gaat met een voorsprong van 20 seconden verlies je dat voordeel wanneer de Safety Car op de baan komt. Dat is al een groot nadeel voor de leider, maar tijdens een staande herstart kan het nog veel nadeliger uitpakken."

"Er kan niet alleen een ongeluk gebeuren, maar je zou na een slechte start bijvoorbeeld ook naar een vierde plek terug kunnen vallen in de eerste bocht. Het ziet er allemaal een beetje oneerlijk uit voor de leider." De Australiër wijst hierbij net als Pirelli op een veiligheidsaspect met betrekking tot de banden. Op nieuwe banden starten is al lastig, maar herstarten met twintig ronden oude banden is veel minder veilig omdat het veel lastiger is om temperatuur in het rubber te krijgen.

Emnes maakt definitieve overstap naar Swansea City

Marvin Emnes blijft bij Swansea City voetballen. De Nederlandse buitenspeler, die het afgelopen halfjaar al op huurbasis uitkwam voor Swansea, heeft een driejarig contract getekend bij de Premier League-ploeg uit Wales. Dat meldt Swansea woensdag. Emnes komt over van Middlesbrough, waar hij sinds 2008 onder contract stond.

Emnes speelde in het seizoen 2010-2011 ook al kort voor Swansea en scoorde toen tweemaal in vijf wedstrijden. De 26-jarige Nederlander genoot zijn opleiding bij Sparta Rotterdam.

Evolve grote winnaar van E3-prijzen

2K en Turtle Rock Studios hebben vandaag aangekondigd dat Evolve, de coöperatieve en competitieve 4v1 multiplayer shooter, die op 21 oktober uitkomt voor PlayStation 4, Xbox One en pc, flink wat prijzen tijdens en na de E3 binnenharkte.

Gisteren is bekendgeworden dat Evolve de E3 2014 Game Critics Award voor 'Best of Show', 'Best Console Game', 'Best Action Game' en 'Best Online Multiplayer' heeft gewonnen, die bij de meer dan 50 awards en redactionele onderscheidingen mogen komen staan.

No Man's Sky was goede tweede bij de Game Critics Award met drie prijzen voor 'Best Independent Game', 'Best Original Game' en 'Special Commendation for Innovation'.

Studio Murdered: Soul Suspect sluit deuren

Murdered: Soul Suspect en Dark Void-ontwikkelaar Airtight Games heeft naar verluidt slechts enkele weken na de lancering van haar nieuwste game het kantoor gesloten.

Het heeft vast te maken met het feit dat hun laatste game, Murdered: Soul Suspect, geen hoge reviewcijfers en verkoopcijfers kreeg. Na tien jaar bestaan te hebben is de studio gestopt met bestaan. Je kunt zelfs nu de inboedel met korting kopen, dus echt een gerucht is het niet meer te noemen. Bureaus, computerapparatuur en diverse E3 2013-awards zijn af te halen in Redmond. Airtight Studios heeft zelf nog niet gereageerd, maar het bord buiten hun kantoor spreekt boekdelen.

Airtight Studios sluit deuren

VS willen meer veiligheid luchthavens Europa

De Amerikaanse regering dringt bij Europese landen aan op verscherping van de veiligheidsmaatregelen op luchthavens in Europa. Het kabinet-Obama vreest dat jihadisten proberen aan boord van vliegtuigen te komen met bommen die moeilijk op te sporen zijn. Dit is woensdag van Amerikaanse officiële bronnen vernomen.

Het Nusra-Front in Syrië en Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) in Jemen zouden werken aan bommen die geen metaal bevatten. Radicale moslims met Europese paspoorten die in de regio hebben gevochten, zouden kunnen proberen die aan boord van Amerikaanse of Europese vliegtuigen te brengen.

Plasterk: reorganisatie AIVD niet teruggedraaid

Ondanks extra geld wordt de reeds in gang gezette reorganisatie bij de geheime dienst AIVD niet teruggedraaid. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de AIVD.

Plasterk maakte maandag bekend dat de AIVD er vanaf volgend jaar 25 miljoen euro bij krijgt. Hiermee werd een eerdere bezuiniging van 34 miljoen verzacht. Maar die is daarmee niet van tafel. Een groot deel daarvan is al gerealiseerd, onder meer door efficiënter te gaan werken. "De reorganisatie is net afgerond", zei Plasterk.

Het is 'onverstandig' om het extra geld te gebruiken om deze efficiencyslag terug te draaien. Het geld kan beter worden ingezet voor de bestrijding van het jihadisme, aldus de bewindsman. Door de reeds ingezette bezuiniging verdwijnen ongeveer tweehonderd voltijdbanen. Verder wil Plasterk nog steeds dat de AIVD onder een dak komt samen met de geheime dienst MIVD, wat nog eens een besparing oplevert.

Dat de reorganisatie doorgaat, was tegen het zere been van Madeleine van Toorenburg (CDA). Zij noemde het 'buitengewoon onverstandig' dat de AIVD nu een 'poosje gaat zitten navelstaren' door te kijken of efficiënter kan worden gewerkt, terwijl alle aandacht moet zijn gericht op het bestrijden van het jihadisme. "We moeten stoppen met de interne reorganisatie."

Plasterk is dat dus niet van plan. Hij benadrukte verder dat nooit is bezuinigd op de bestrijding van het jihadisme.

Dat de dienst er miljoenen bij krijgt, kon verder op brede steun rekenen in de Tweede Kamer. Al kreeg Plasterk wel het verwijt van het voeren van 'jojobeleid'. Gerard schouw (D66) wees er fijntjes op dat aanvankelijk zelfs zeventig miljoen zou worden bezuinigd, maar dat dat nu kennelijk opeens onverantwoord is.

Ook eiste hij een nadere onderbouwing van de 25 miljoen. Daar vroegen ook andere partijen naar. "Waar gaat dit geld naartoe?", vroeg Ronald van Raak (SP). Plasterk zei dat hij bereid is om de Kamer daarover vertrouwelijk te informeren, aangezien de begroting van de AIVD niet openbaar is. "Ik vind dit op dit moment een verantwoorde inzet om te doen wat moet gebeuren", zei hij.

Blatter: "WK is tot dusver een succes"

Sepp Blatter is tevreden met het verloop van het wereldkampioenschap voetbal tot dusver. Dit zei de baas van de FIFA vandaag op een bijeenkomst in Rio de Janeiro.

"Ik ben vandaag een gelukkig man. Tot dusver is het WK een succes, een succes voor het land en een succes voor de sport. Ik wil het Braziliaanse volk complimenteren voor de manier waarop ze het WK hebben ontvangen," aldus Blatter. Voorafgaand aan het toernooi was er grote vrees voor demonstraties en rellen. Hoewel er in elke stad wel wordt geprotesteerd, zijn deze protesten tot nu toe maar kleinschalig.

Blatter noemde verder nog een aantal successen van dit WK: "De stadions zijn echte meesterwerken. De kijkcijfers zijn hoger dan ooit en de dopingcontroles hebben nog geen enkel positief geval opgeleverd. Laat ons de vingers kruisen opdat de laatste acht wedstrijden op hetzelfde niveau zijn en in dezelfde sfeer kunnen plaatsvinden," zo besloot de 78-jarige Blatter.

Audiovisueel geweld in BF: Hardline

De eerste bèta van Battlefield: Hardline is net afgelopen en spelers hebben daarin een aantal voortreffelijke in-game cinematics gemaakt. Naast talloze explosies en trigger-happy cops & robbers mag ook de inmiddels beroemde vallende hijskraan niet ontbreken.

De eerste fase van de bèta zit er op, maar Visceral Games heeft bekendgemaakt dat voor degenen die geen kans zagen deel te nemen er een tweede kans is. Een tweede bèta staat namelijk gepland voor Q3 van 2014 voor alle betreffende platforms.

Bekijk de cinematics hieronder. Uiteraard wel even de volume op standje serieus en de graphics op maximaal zetten.

Bandai Namco geeft Project Cars uit

Bandai Namco gaat het racespel Project CARS van ontwikkelaar Slightly Mad Studios wereldwijd uitgeven. Project CARS komt in november uit voor Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Wii U en pc.

Project CARS laat je een bestuurder maken, kiezen uit heel veel motorsporten en natuurlijk realistisch racen naar de top. Je kunt ook online racen, zelfs in weekendraces time-challenges en community events. Het spel ondersteunt een dynamisch dag- en nachtcylus en weercyclus, diepgeaande tuning van je racemonster en ondersteuning voor Oculus en Project Morpheus.

Beide bedrijven hebben natuurlijk niets anders dan goeds te vertellen over elkaar. "We zijn enorm blij dat we samenwerken met Slightly Mad Studios voor deze veelbelovende titel, waarin de verwachtingen van de gemeenschap samengaan met de expertise van racers om de volgende generatie simulatie te maken", zegt Alberto Gonzlez Lorca, VP Third Parties bij Bandai Namco Games Europe.

"Met een portefeuille van prestigieuze, populaire en iconische titels onder hun hoede isBandai Namco de perfecte partners om onze baanbrekende community-gedreven spel voor spelers over de hele wereld te brengen", zegt Ian Bell, head of studio bij Slightly Mad Studios.

Allemaal prachtig, maar de trailers spreken voor zich waarom het goed is dat er eindelijk een uitgever voor Project CARS is.

Vion riep verkeerd vlees niet terug

Een dochterbedrijf van vleesverwerker Vion heeft vlees waarvan bekend was dat het niet aan de voedselveiligheidscriteria voldeed niet teruggeroepen. Ook meldde het bedrijf het voorval niet bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) woensdag in een Kamerbrief.

De kans bestaat volgens het ministerie dat er een risico op onveilig voedsel was. De zaak kwam aan het licht bij een reguliere controle in maart. Het dochterbedrijf, vleeswarenbedrijf Encebe, heeft een boete gehad. Hoe hoog de boete was kon de woordvoerder nog niet zeggen. Het bedrijf kan een herinspectie verwachten.

Bij een eerder onderzoek, gericht op fraude met houdbaarheidsdata, zijn geen onregelmatigheden geconstateerd. Door diverse vleesschandalen wordt de vleessector scherper in de gaten gehouden. Eerder bleek dat Encebe 11 duizend kilo ham onterecht als biologische ham heeft verkocht. Skal, dat toeziet op de naleving van regels voor biologische productie, heeft hiervoor een boete van 15 duizend euro uitgedeeld. Ook is onderzocht of het bedrijf structureel normaal vlees verkoopt als biologisch vlees. Daar zijn geen aanwijzingen voor gevonden.

Froukje de Both presenteert RTL Woonmagazine

Froukje de Both gaat aan de slag bij RTL Woonmagazine. De presentatrice vervangt de zwangere Nicolette van Dam, die in augustus haar tweede kind verwacht.

"Nicolette heeft me veel succes gewenst", zei De Both woensdag in RTL Boulevard. "Dat wens ik haar natuurlijk ook, want zij heeft een veel belangrijker project te voltooien", doelt ze op de baby.

De Both wordt bij het woonprogramma, dat in het najaar op televisie komt, herenigd met Michiel de Zeeuw. "Michiel loopt als een soort rode draad door mijn leven. We hebben samen in Goudkust gespeeld, daarna TV Makelaar gedaan en nu weer hier. Eén groot feest."

[Tour] Bij Giant-Shimano tellen Kittel én Degenkolb

Na de galavoorstellingen in de honderdste Tour de France waarmee Marcel Kittel vorig jaar respect en veel bewondering afdwong bij miljoenen fans, legt zijn ploeg Giant-Shimano de lat nu nog hoger. Sprints winnen blijft onveranderd het hoofddoel van de Nederlandse formatie, maar in de komende ronde moeten de prijzen door de twee rappe mannen worden vergaard.

"Dat lijkt een zelfde soort opdracht. Toch vind ik dat we op een heel ander niveau een uitdaging aangaan’’, zegt wegkapitein Roy Curvers. ,,Het zou namelijk uniek zijn, mochten we erin slagen zowel met Kittel als met John Degenkolb een rit of misschien wel meer te pakken. Bij mijn weten is dat nog nooit gebeurd.’’

Het aangescherpte uitgangspunt van het team vraagt nog meer flexibiliteit van de renners. Ze worden geacht twee totaal verschillende spurters op maat te bedienen. ,,Afhankelijk van het koersverloop zullen we onderweg moeten bepalen of we voor Marcel dan wel John gaan rijden in de finale. Ik denk bovendien dat we ons nog nadrukkelijker zullen bemoeien met het tenietdoen van ontsnappingen. Daar is de ploeg op aangepast, onder anderen met de Chinees Cheng Ji die zich dit seizoen heeft bewezen als een hardrijder voor dat werk."

Curvers: "Vorig jaar hadden we met Johannes Fröhlinger en Simon Geschke twee coureurs die bijvoorbeeld in overgangsetappes voor hun kans mochten gaan. Nu we hebben bewezen dat we succesvol kunnen zijn in de sprint, wordt iedereen ondergeschikt gemaakt aan dat doel. Was dat voorheen alleen het geval in de op papier echt vlakke parcoursen, deze Tour zijn er sowieso al vier etappes op het lijf van Degenkolb geschreven, waaronder die over de kasseien van Parijs-Roubaix.’’

Curvers (34) begint aan zijn derde Tour in de wetenschap dat vele ogen op het Giant-collectief zijn gericht. ,,Geen probleem. De vier overwinningen van Marcel vorig jaar heeft iedereen veel meer vertrouwen geschonken. Als je dat afzet tegen de hogere verwachtingen, staan we weer quitte toch? Uiteindelijk draait het net als in 2013 om in elk geval een ritwinst. Het zou mooi zijn als dat gelijk zaterdag gebeurt, want dan krijg je er een geweldige bonus bij in de vorm van een gele trui."

Curvers denkt dat Omega Pharma daar nog veel meer mee bezig is dan zijn eigen ploeg. ,,In dat team draait alles om Cavendish. Wij kunnen twee wereldtoppers uitspelen, en dan ook nog op verschillende terreinen. Of beter, op twee manieren. Gewoon een kwestie van anticiperen op de situatie. Hoeveel etappes we winnen, durf ik niet te zeggen. Ik kijk vooral hoe we het als ploeg doen.’’

Costa Rica verwacht oorlog tegen Oranje

Costa Rica hoopte dit WK de ogen van de wereld op zich gericht te krijgen. In dat doel is de ploeg met vlag en wimpel geslaagd. Met aanvallend voetbal verraste Costa Rica sterker geachte tegenstanders als Italië en Uruguay. Engeland bleef steken op een gelijkspel, en in de achtste finale moest Griekenland er na strafschoppen aan geloven. In de kwartfinale wacht Nederland.

"De wereld laten kennismaken met het Costa Ricaanse voetbal: dat was een van onze hoofddoelen", zei verdediger Giancarlo González woensdag tegenover de verzamelde media. "Sommige van onze spelers doen het goed in grote Europese competities, en wij willen laten zien dat zij deuren kunnen openen voor ons."

Volgens González heeft Costa Rica tijdens de afgelopen vier wedstrijden laten zien dat de ploeg niet hoeft onder te doen voor grote sterren uit de Europese topcompetities. "Wij hebben laten zien dat wij ook in die competities kunnen spelen."

De volgende horde op weg naar een historische prestatie is Nederland. Zaterdagavond staan beide kwartfinalisten tegenover elkaar. De winnaar van die onderlinge ontmoeting kruist de degens met de winnaar van een onderonsje tussen België en Argentinië.

González verwacht een zware dobber te hebben aan Oranje, maar put moed uit de vorige wedstrijden van Costa Rica. "Ik heb het gevoel dat de aankomende wedstrijd een oorlog zal worden, op een goede manier dan. Nederland heeft veel wapens."

[WBD] Raonic roept Kyrgios halt toe

Nick Kyrgios is er niet in geslaagd voor een tweede verrassing te zorgen op Wimbledon. De 19-jarige Australiër schakelde dinsdag Rafael Nadal uit, maar wist een dag later in de kwartfinale niet hetzelfde te doen met Milos Raonic. De als achtste geplaatste Canadees won in vier sets: 6-7 (4), 6-2, 6-4 en 7-6 (4).

De 23-jarige Raonic bereikte in Londen voor het eerst een halve finale op een grandslamtoernooi. Hij treft zevenvoudig Wimbledon-winnaar Roger Federer (4) in de halve eindstrijd.

'Southampton en Feyenoord akkoord over Pellè'

Graziano Pellè vertrekt deze zomer naar Southampton. Voetbal International meldt dat de de Engelse club en Feyenoord een principeakkoord hebben bereikt over de transfer van de Italiaanse spits. Pellè zou bij Southampton herenigd worden met trainer Ronald Koeman.

De Premier League-club betaalt volgens ingewijden zo'n acht miljoen euro voor Pellè. Southampton heeft een hoop geld tot zijn beschikking nadat Luke Shaw en Adam Lallana voor een totaal van ongeveer 65 miljoen euro werden verkocht aan respectievelijk Manchester United en Liverpool.

Koeman zou naast Pellè ook Dusan Tadic van FC Twente naar Southampton willen halen.

Sarkozy: zaak tegen mij is politiek gemotiveerd

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy beschouwt de zaak tegen hem als politiek gemotiveerd. Dat zei hij in een interview dat woensdagavond werd uitgezonden op de Franse televisie. Sarkozy wordt verdacht van omkoping, corruptie en schending van het ambtsgeheim. Hij zegt zelf geen enkele wet te hebben overtreden en dat de zaak tegen hem bedoeld is om hem zwart te maken. Sarkozy wil in 2017 weer meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen.

Sarkozy werd dinsdag urenlang vastgehouden en verhoord. Het was voor het eerst dat een voormalig Frans staatshoofd werd aangehouden. Onderzocht wordt of hij informatie heeft gekregen uit hoge kringen binnen justitie over een andere corruptiezaak. Voor zijn verkiezingscampagne in 2007 zou Sarkozy illegaal vijftig miljoen euro hebben gekregen van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi.

De voormalige Franse president zou door Gilbert Azibert, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, in ruil voor een baan in Monaco zijn ingelicht over het verloop van het onderzoek naar die kwestie, bericht Le Monde. De baan heeft hij nooit gekregen.

De ex-president meldde zich dinsdag zelf bij de politie in Parijs. Hij zei in het interview dat zijn aanhouding bedoeld was om hem 'te vernederen'. Hij weerspreekt de aantijgingen en zegt dat 'een deel het justitieel apparaat gebruikt wordt voor politieke doeleinden'.

Zeman aan de slag bij Cagliari

Zdenek Zeman is de nieuwe coach van Cagliari. Dat laat de Serie A-club woensdag weten. Zeman is de opvolger van interim-trainer Ivo Pulga, die sinds begin april aan het roer stond op Sardinië. Hij behield Cagliari met de nodige moeite in de Serie A.

De 67-jarige Zeman heeft er al een lange carrière opzitten als trainer. Twee seizoenen geleden coachte de Tsjech AS Roma, waar hij tussen 1997 en 1999 ook de scepter zwaaide. Verder trainde hij onder meer Lazio Roma, Napoli, Foggia en Fenerbahce.

Zoon Morsi cel in voor drugsgebruik

De jongste zoon van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is woensdag tot een jaar cel veroordeeld wegens drugsbezit en -gebruik. Dat meldt staatspersbureau MENA. Een vriend van de 20-jarige Abdullah Morsi werd ook veroordeeld.

Morsi en zijn vriend werden in maart gearresteerd omdat ze volgens de politie een joint rookten. De zoon van de ex-president was op borgtocht vrij en was dan ook niet aanwezig in de rechtszaal toen het vonnis werd geveld.

Nederland stemt draaiboek kernramp af met buren

Nederland, België en Duitsland gaan hetzelfde draaiboek gebruiken als in een van die landen een nucleaire ramp plaatsvindt. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag in een Kamerbrief. Nu werken de drie landen nog met eigen maatregelen die niet op elkaar zijn afgestemd.

Het nieuwe plan houdt in dat bij een ongeval over de grens Nederland in eerste instantie de maatregelen van het land waar de ramp plaatsvindt overneemt. Als bijvoorbeeld bij de Belgische kerncentrale in Doel radioactief materiaal vrijkomt, dan volgt Nederland de maatregelen die de Belgische regering afkondigt. Met Duitsland zijn dezelfde afspraken gemaakt.

In geval van een Nederlandse kernramp neemt Duitsland de maatregelen van Nederland over. België doet dat ook, maar schrijft voor een groter gebied jodiumpillen voor dan volgens Nederland nodig is, schrijft Kamp. Nederland breidt de zone waarin mensen de pillen krijgen wel uit. Jodiumpillen helpen tegen de opname van radioactief jodium, omdat het lichaam dan al genoeg heeft opgenomen.

De overheid gaat als gevolg van de nieuwe regels ook een groter gebied evacueren als in Nederland bij de kerncentrale in Borsschele een ramp plaatsvindt. De zogeheten preparatiezone wordt zo gelijkgetrokken met die van de buurlanden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadde in 2010 al aan om het draaiboek voor een nucleair ongeval af te stemmen met buurlanden.

Curaçao kampt met tekort aan muntgeld

Inwoners en toeristen moeten hun kleingeld uitgeven op Curaçao. Dat vraagt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten in een dringende oproep aan de consument. De oproep geldt niet voor Sint Maarten omdat dat eiland in de winkels de Amerikaanse dollar gebruikt.

Het tekort aan kleingeld is zo groot, dat winkeliers hun klanten nauwelijks wisselgeld kunnen geven. Begin dit jaar meldde de Centrale Bank ook al een tekort. Daarop werd extra muntgeld besteld, maar door een tekort aan ongeslagen muntplaatjes, de zogenoemde rondellen, liet dat even op zich wachten. De bestelling is inmiddels aangekomen en in omloop gebracht, maar het tekort aan muntgeld is er niet minder door geworden.

De schaarste aan muntgeld is in eerste instantie het gevolg van een nieuw bankstatuut dat in werking trad na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010. Curaçao en Sint Maarten werden toen net als Aruba autonoom, maar kregen wel een gezamenlijke centrale bank. Die werd belast met de uitgifte van de nieuwe munt, de Caribische gulden. Politiek gesteggel leidde tot uitstel van de nieuwe munt, waardoor de twee eilanden nog steeds de oude Antilliaanse gulden gebruiken in het betalingsverkeer.

Maar het recht op uitgifte van die munt, inclusief de naam Nederlandse Antillen en beeltenis van Beatrix en Willem-Alexander ligt bij het Muntfonds van het voormalige land Nederlandse Antillen, dat na 2010 geen muntgeld meer mocht uitgeven. Die problemen zijn nu opgelost, maar veroorzaakten wel een enorme achterstand in uitgifte van kleingeld.

De Centrale Bank denkt nu dat consumenten wisselgeld oppotten en zodoende uit de omloop houden. Volgens berekeningen van de bank zou er met de nieuwe munten in roulatie een voldoende grote fysieke voorraad aan munten moeten zijn, maar dat is niet het geval.

Met de oproep aan de consument hoopt de bank de zomermaanden te kunnen overbruggen, zodat ook de toerist wisselgeld krijgt bij zijn aankopen.

De Antilliaanse gulden is de munteenheid van Curaçao en Sint Maarten. Tot 1986 werd deze munteenheid ook gebruikt op Aruba en tot 1 januari 2011 ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De munt is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen een koers van 1,79 gulden op 1 dollar; De gulden is momenteel 41 eurocent waard.

[WBD] Federer via Wawrinka naar halve finale

Roger Federer maakt nog steeds kans op zijn achtste Wimbledon-titel. De Zwitser versloeg zijn landgenoot Stanislas Wawrinka woensdag in de kwartfinale met 3-6, 7-6 (5), 6-4 en 6-4.

Federer draaide de wedstrijd in de tweede set om. Zelf gaf hij niets weg op zijn eigen service, maar twee breakkansen waren niet aan hem besteed. In de tiebreak trok de zevenvoudig winnaar de set alsnog naar zich toe.

Federer maakte het vervolgens in de laatste game van de wedstrijd nog even spannend. De nummer vier van de plaatsingslijst liet Wawrinka (5) even terugkomen toen hij het duel kon uitserveren. Op het vijfde matchpoint sloeg Federer uiteindelijk toe.

De weg naar zijn negende Wimbledon-finale lijkt open te liggen voor Federer. Hij treft Milos Raonic (8) of de Australische verrassing Nick Kyrgios in de halve eindstrijd. Mocht Federer die partij winnen dan speelt hij in de finale tegen Novak Djokovic (1) of Grigor Dimitrov (11).

Rossi verlengt bij Yamaha

Valentino Rossi zal ook de komende twee seizoenen in de MotoGP uit gaan komen. De veelvoudig wereldkampioen heeft zijn contract bij Yamaha verlengd, zo liet de Japanse motorenbouwer vandaag weten.

Rossi twijfelde voorafgaand aan het seizoen of hij na dit jaar nog door moest gaan, maar liet later weten dat hij er nog graag twee jaren aan vast wil knopen. De Italiaan is in de MotoGP bezig aan zijn tweede periode bij Yamaha. Hij kwam tussen 2004 en 2010 al uit voor de Japanners en streek er na een mislukt avontuur bij Ducati vorig jaar weer neer. In 2013 won Rossi de Grand Prix van Nederland op Assen. Dit jaar werd hij in Drenthe vijfde. In het kampioenschap staat de Italiaan na vijf podiumplaatsen in acht races tweede, ver achter de ongenaakbare regerend wereldkampioen Marc Marquez.

Moslims bezorgd om groei jihadisme

Niet alleen onder PVV'ers leeft bezorgdheid over radicaliserende moslims. Wereldwijd neemt onder moslims de bezorgdheid toe over militante geloofsgenoten in groeperingen zoals al-Qaeda, Hamas, Boko Haram en ISIS. Dat blijkt uit onderzoek onder 14.000 moslims in 14 landen.

Volgens de denktank Pew Research Center is de bezorgdheid het grootst in landen waar traditioneel veel gematigde moslims wonen, zoals Libanon en Tunesië. In het eerste land is maar liefst 92 procent van de ondervraagden bezorgd over moslimextremisme in eigen land. Maar liefst 96 procent is in Libanon tegen terreurnetwerk al-Qaeda.

Moslims bezorgd om groei jihadisme
Moslims bezorgd om groei jihadisme (Foto: ANP)

Timmermans bezorgd over grondwet Slowakije

Nederland is bezorgd over de grondwetswijziging in Slowakije die bedoeld is om het homohuwelijk onmogelijk te maken. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag gezegd tijdens een bezoek aan de Slowaakse hoofdstad Bratislava.

"Ik maak me zorgen over de stigmatiserende werking van dit soort maatregelen. We moeten erop blijven aandringen dat ook Slowakije zich inzet voor gelijke rechten voor homo's", zei Timmermans.

Timmermans sprak in Bratislava met zijn Slowaakse ambtgenoot Miroslav Lajcák, onder meer over het EU-voorzitterschap. Nederland is in de eerste helft van 2016 EU-voorzitter, Slowakije neemt daarna het stokje over. Ook spraken de twee over de situatie in Oekraïne, het Midden-Oosten en modernisering van de diplomatie.

[upd] 'Zorgadviseur' graait door maas in wet

Door gebruik te maken van een maas in de wet heeft het Kennemer Gasthuis een interimmer alsnog een excessieve beloning van bijna vier ton gegeven. Het ziekenhuis omzeilde de regels voor interim-bestuurders door hem aan te duiden als interim-adviseur, concludeert RTL Nieuws uit onderzoek.

Het gaat om Maarten van der Vorst. Toen het Kennemer Gasthuis hem vorig jaar in dienst nam, leidde dat al tot Kamervragen van de SP. Die protesteerde vanwege de zes ton die Van der Vorst eerder op jaarbasis kreeg bij het Limburgse zorgbedrijf Orbis. SP-Kamerlid Renske Leijten noemde hem het 'prototype graaier'.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) antwoordde destijds geruststellend. "Ik heb nu geen reden om te veronderstellen dat het Kennemer Gasthuis zich niet aan de Wet normering topinkomens gaat houden", schreef ze.

Volgens die wet mag een bestuurder in de semipublieke sector sinds vorig jaar maximaal 230.000 euro krijgen. Nu blijkt volgens RTL Nieuws dat Van der Vorst daar anderhalve ton boven zat. Hij kreeg namelijk ruim 382.000 euro. Het ziekenhuis moet ook nog btw en een vergoeding aan een bemiddelingsbureau betalen, waardoor de totale kosten uitkomen op ruim vijf ton.

Voor een interim-bestuurder had dit bedrag niet mogen worden betaald, maar door Van der Vorst aan te nemen als interim-adviseur viel hij niet onder de wet die topinkomens aan banden moet leggen.

Leijten spreekt van een maas in de wet die zo snel mogelijk moet worden gedicht. Ze kondigt aan opnieuw Kamervragen over de kwestie te stellen. Het Kennemer Gasthuis en het ministerie van Volksgezondheid konden dinsdag niet direct op het bericht reageren.

Update 20:15 uur |
Interim-adviseur Maarten van der Vorst was bij het Kennemer Gasthuis de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment en het is hem gelukt het ziekenhuis weer financieel gezond te maken. Dat schrijft het ziekenhuis in een reactie op de verontwaardiging die is ontstaan over de beloning van bijna vier ton die Van der Vorst kreeg.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft de berichtgeving over de beloning van de interimmer in een reactie een 'zorgwekkend signaal' genoemd. Zij kondigde aan dat toezichthouder CIBG de beloning onderzoekt en dat die wordt teruggevorderd als er iets niet in de haak is.

Volgens het ziekenhuis zijn geen regels overtreden omdat het contract met Van der Vorst in een overgangsperiode is afgesloten. Daarom zou het niet aan de wettelijke normen hoeven te voldoen. Ook zou de beloning binnen de normen van de beloningscode voor bestuurders in de zorg vallen.

Die code werd vorig jaar echter vervangen door nieuwe wetgeving en als die code nog wel van toepassing was geweest, lag het salaris van Van der Vorst nog altijd hoger dan het maximum dat voor bestuurders wordt aangegeven. Dit is waarschijnlijk omzeild door hem 'adviseur' te noemen.

Het ziekenhuis erkent wel dat het om een hoog bedrag gaat. "De raad van bestuur heeft dan ook begrip voor de reacties die dit oproept."

Toch blijft het ziekenhuis achter de hoge beloning staan. "Onder leiding van de heer Van der Vorst is een ingrijpende en zeer noodzakelijke reorganisatie van het ziekenhuis tot een goed einde gebracht." Het ziekenhuis wijst erop dat in 2012 nog een verlies van een miljoen euro werd geleden en dat vorig jaar 6,5 miljoen euro winst is gemaakt.

 

FIFA overweegt vierde invaller in verlenging

Bondscoaches kunnen op het volgende WK mogelijk een vierde invaller inbrengen in de verlenging. Een adviserend panel van de FIFA heeft dat idee geopperd. "Het is een goed idee. Alleen in de verlenging. Misschien als iemand geblesseerd is, waarom niet?", stelt oud-coach en panellid Gérard Houllier.

Volgens de Fransman zou de maatregel het aantal spelers dat kampt met kramp verminderen. Tijdens de achtste finales op het WK in Brazilië, waarin liefst vijfmaal een verlenging nodig was, raakten veel spelers uitgeput in extra tijd. Momenteel mag er in een wedstrijd, inclusief verlenging, drie keer worden gewisseld.

Of de FIFA open staat voor een vierde invaller is de vraag. Het idee is al een keer verworpen door het panel dat over de spelregels gaat. Invallers spelen in Brazilië een opvallende rol. Op het WK vonden zij al 29 keer het net.

Coach Pizzi moet na half jaar weg bij Valencia

Coach Juan Antonio Pizzi is na ruim zes maanden ontslagen bij Valencia. Dat meldt de Spaanse club woensdag. Pizzi trad eind december aan en leidde Valencia naar een teleurstellende achtste plek in de competitie.

De zesvoudig landskampioen heeft de laatste jaren behoorlijk wat trainers versleten. Nadat de succesvolle Rafael Benítez in 2004 vertrok passeerden elf coaches de revue, onder wie Ronald Koeman. Alleen Enrique Sánchez Flores en Unai Emery hielden het langer dan twee jaar vol.

Naar verluidt staat Nuno Espírito Santo op de nominatie om de nieuwe trainer van Valencia te worden. De oud-doelman had de afgelopen jaren Rio Ave in zijn geboorteland Portugal onder zijn hoede.

Matchfixer: "Duits tijdschrift liegt, heb WK-wedstrijd niet voorspeld"

Erkend 'matchfixer' Wilson Raj Perumal ontkent dat hij voorafgaand aan de wedstrijd Kameroen - Kroatië op het WK de uitslag en een rode kaart juist voorspeld heeft. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel kwam enkele dagen geleden met deze onthulling, maar volgens de Singaporees is er niks van waar.

Volgens het tijdschrift deed Perumal zijn voorspelling over de uitslag in een Facebookgesprek met een reporter. Daarin gaf hij ook aan dat er in de eerste helft een rode kaart gegeven zou worden, iets waar bij de online bookmakers overigens niet tot nauwelijks op ingezet kan worden. 

Zakenman Perumal zegt dat het Facebookgesprek pas achteraf plaatsvond en dat hij daarin kort zijn mening heeft gegeven over het verloop van de wedstrijd en het gedrag van de spelers van Kameroen. De matchfixer biedt ook zijn excuses aan richting de voetbalbond van Kameroen, waar meen een onderzoek gestart is naar de zaak. 

"Het Facebookgesprek met de journalist van Der Spiegel vond een paar dagen na de bewuste wedstrijd plaats. Ik heb op geen enkel moment de indruk gewekt dat ik meer van de wedstrijd afwist dan wat ik uit mijn ervaring als matchfixer heb kunnen raden. Op geen enkel moment heb ik het over vier goals of over een rode kaart gehad. En zeker niet onbelangrijk: De journalist heeft mij op geen enkel moment verteld dat ons gesprek in een Duits tijdschrift zou eindigen."

Het tijdschrift heeft zelf ook al gereageerd op het ontkennen van Perumal. Volgens de Duitsers heeft hij zijn uitspraken echt voor de wedstrijd gedaan en heeft hij duidelijk gezegd dat het 4-0 zou worden. Ook zou hij zeker wel gezegd hebben dat er in de eerste helft een rode kaart zou vallen. 

Het ICSS, een van de grootste waakhonden als het om matchfixing gaat, zegt dat het voorafgaand aan de betreffende wedstrijd, Kameroen - Kroatië, geen vreemde wedpatronen heeft ontdekt. Volgens directeur Chris Eaton is een grondig en internationaal onderzoek echter wel vereist, om duidelijkheid te krijgen in de zaak.

"Als bevestigd wordt dat de uitspraken van Perumal wel voor de wedstrijd zijn gedaan, zal deze beschuldiging ongetwijfeld bijzonder serieus aangepakt gaan worden, door zowel het voetbal zelf als de autoriteiten", aldus Eaton. "De zaak rondom Kameroen is een ernstige beschuldiging van oneerlijk spel, zeker ook doordat de uitlatingen gedaan zouden zijn door een bekend matchfixer."

Perumal bevindt zich inmiddels in Hongarije, nadat hij in Finland een tijd in de gevangenis heeft gezeten. In Hongarije fungeert hij nu als klokkenluider in een lokale matchfixingzaak. "Ik ben bezig aan een nieuw deel van mijn leven en wil mijn kennis gebruiken om mensen te helpen die tegen matchfixing vechten. Als de tijd rijp is deel ik mijn kennis met de FIFA en UEFA, maar ik accepteer het niet als mijn uitspraken verdraaid of veranderd worden."

Wellicht gekkekoeienziekte gevonden in Roemenië

In het karkas van een koe in Roemenië is waarschijnlijk de gekkekoeienziekte gevonden. Dat hebben de Roemeense autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Het karkas van het rund is naar een Brits laboratorium gestuurd voor verder onderzoek. Roemenië exporteert jaarlijks honderdduizenden runderen, voornamelijk naar Nederland, Italië en Kroatië.

Op 1 mei werd in een test vastgesteld dat het rund was besmet met boviene spongiforme encefalopathie (BSE). Volgens de autoriteiten gaat het mogelijk om een 'ongebruikelijke vorm van BSE die natuurlijk en spontaan in runderen kan ontstaan'. De uitslag van de test werd pas bekendgemaakt nadat Rusland de grens had gesloten voor Roemeens rundvlees, uit vrees voor met BSE besmet vlees. Hoe de Russen erachter kwamen is onduidelijk.

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kon niet direct zeggen of de vondst gevolgen heeft in Nederland. "Als vlees van de besmette partij naar Nederland is geëxporteerd moet Roemenië ons waarschuwen. Dan worden de nodige maatregelen genomen om die partij te onderscheppen." Het was niet meteen duidelijk of Nederland is gewaarschuwd.

In de jaren negentig werd de wereld opgeschrikt door een uitbraak van BSE, die in Groot-Brittannië begon. Mensen die besmet vlees eten kunnen de dodelijke ziekte van Creutzfeldt-Jacob oplopen.

Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten deden in 1996 Brits rundvlees in de ban. Het verbod werd pas tien jaar later opgeheven. Tientallen mensen overleden in die periode aan Creutzfeldt-Jacob.

Barcelona zal waarheid over Neymar-transfer onthullen

Josep Maria Bartomeu zal voor justitie de waarheid onthullen over de exacte toedracht van de transfer van Neymar naar FC Barcelona. Dat heeft de voorzitter van de Catalaanse grootmacht woensdagmiddag beloofd. De aanklager van Madrid is momenteel bezig met een onderzoek naar de transfer van de Braziliaanse superster naar Spanje. Het vermoeden bestaat dat Barcelona meer heeft betaald dan de club heeft gemeld.

De transfersom van de talentvolle dribbelaar bedroeg volgens Barcelona 57,1 miljoen euro. Volgens diverse berichtgevingen was het daadwerkelijke bedrag echter 37,9 miljoen hoger. Dat deel van de transfersom zou naar een bedrijf van Neymar zijn overgemaakt.

"Wij brengen niets naar buiten over de zaak omtrent Neymar", zo tekende AS op uit de mond van Bartomeu. "In juli komen we met verklaringen van Sandro Rosell (voorzitter van Barcelona ten tijde van de transfer), de vader van Neymar, en van algemeen directeur Toni Rossich."

Bartomeu benadrukte de waarheid te zullen onthullen, maar sloot niet uit dat dit Barcelona op sancties komt te staan. "Het is ook in ons belang om de waarheid te vertellen. Maar dat betekent niet dat er geen aanklacht kan komen."

"We zullen precies hetzelfde nog een keer uitleggen. We hebben de exacte cijfers eerder al bekendgemaakt, maar wat we willen is een rechter of een aanklager die die cijfers op dezelfde wijze interpreteert als wij doen. Wanneer ik via Toni Rossich de waarheid zal zeggen, dan is dat de waarheid, en niets anders."

Sneijder traint deels apart van groep

Wesley Sneijder en Arjen Robben hebben niet de volledige groepstraining van Oranje meegedaan. Dat gold ook voor Terence Kongolo en uiteraard voor Nigel de Jong en Leroy Fer.

Bondscoach Louis van Gaal begon de training traditioneel met een praatje en daarbij waren alle 23 spelers present. Leroy Fer en Nigel de Jong zonderden zich daarna vanwege hun blessures af.

De Jong is minimaal twee weken uitgeschakeld vanwege een liesblessure en Fer liep vorige week tijdens de training een hamstringblessure op. Daarom was hij niet beschikbaar voor het duel met Mexico. De vraag is nog of hij komende zaterdag tegen Costa Rica wel kan spelen.

Ook Sneijder trainde het eerste gedeelte van de training, met wat loop- en krachtoefeningen, apart. Volgens de KNVB had de 30-jarige Utrechter last van zijn rug, maar was er niks ernstigs aan de hand. Zijn uitzondering was dan ook met name uit voorzorg.

Sneijder sloot bij de pass- en trapoefeningen weer aan en deed ook gewoon mee bij het positiespel, waarbij Van Gaal twee groepen van acht samenstelde. Arjen Robben en Terence Kongolo sloegen die sessie over en gingen voor zichzelf aan de slag.

Sneijder, Kongolo en Robben zijn zaterdag tegen Costa Rica vooralsnog gewoon inzetbaar. Uit de verdeling van de achttallen kon verder geen conclusie worden getrokken over de eventuele vervanger van Nigel de Jong op het middenveld. 

[WBD] Djokovic pas na vijf sets langs Cilic

Novak Djokovic heeft met veel pijn en moeite de halve finale op Wimbledon bereikt. De Servische titelfavoriet kwam tegen Marin Cilic sterk terug van een 2-1 achterstand in sets: 6-1, 3-6, 6-7 (4), 6-2 en 6-2.

De Kroaat, als 26e geplaatst, bracht Djokovic (1) in de derde set zwaar in de problemen. Op een 6-5 voorsprong wist hij op eigen service de set nog niet naar zich toe te trekken, maar in de daaropvolgende tiebreak sloeg hij wel toe.

Djokovic schudde zichzelf daarna wakker en gunde Cilic in de laatste twee sets slechts vier games. Daarmee ontsnapte de Serviër aan het lot van titelhouder Andy Murray, die eerder op de dag werd uitgeschakeld door Grigor Dimitrov. De Bulgaar (11) is Djokovic' tegenstander in de halve finale.

Spanje scherpt antidopingprogramma aan

De Spaanse sportwereld gaat zijn antidopingprogramma uitbreiden. Met geld van het Internationaal Olympisch Comité gaan vijftig wetenschappers de bloedanalyse die bij sporters wordt afgenomen verbeteren.

Spanje heeft goede redenen om zijn dopingprogramma uit te breiden. De beroerde reputatie op het gebied van doping was een van de factoren die ervoor zorgden dat Madrid drie keer op rij de organisatie van de Olympische Spelen misliep.

De slechte reputatie komt vooral op conto van de Spaanse justitie, die ervan wordt beschuldigd in het verleden laks te zijn omgesprongen met dopingzaken. Zo zou het OM nauwelijks geïnteresseerd zijn geweest in dopingzondaars in het voetbal, tennis en boksen. Dopingarts Eufemiano Fuentes, die onder meer actief was in het wielrennen, werd wel veroordeeld.

25.000 euro voor oudste treinkaartje

Het oudste treinkaartje van Nederland is grof geld waard. Het Spoorwegmuseum heeft namelijk een bedrag van maar liefst 25.000 euro over voor het kaartje uit 1839. Dat meldt RTV Utrecht.

Omdat vanaf volgende week niet meer met papieren treinkaartjes kan worden gereisd, is het museum opnieuw op zoek naar het eerste treinkaartje van Nederland. Ook hoopt het museum het allerlaatste treinkaartje dat volgende week wordt uitgegeven in haar collectie op te kunnen nemen.

De kaartjes uit 1839 zijn zeer zeldzaam, omdat reizigers in die tijd hun kaartje weer moesten inleveren op hun uitstapstation. Daar werden de kaartjes geteld en vernietigd. De kans dat een origineel kaartje uit 1839 opduikt is dus zeer klein. Toch hoopt de conservator van het museum een kaartje te bemachtigen.

Regelmatig melden zich mensen bij het museum met de melding dat ze een exemplaar van het oudste treinkaartje bezitten. Meestal gaat het dan echter om een replica, die in 1939 uitgegeven is ter viering van 100 jaar spoorwegen.

Lindsay Lohan klaagt makers GTA aan

Lindsay Lohan sleept het bedrijf achter de populaire game Grand Theft Auto inderdaad voor de rechter. Dat schrijft de New York Post. De actrice dreigde in december al met een aanklacht omdat een personage in de game veel op haar zou lijken.

De 28-jarige Lohan stelt verder dat haar naam is gebruikt om Grand Theft Auto 5 te promoten door aankondigingen in de media dat het personage in het spel hulp vraagt om aan paparazzi te kunnen ontsnappen. De actrice, die veelvuldig wordt gevolgd door fotografen vanwege haar turbulente leven, eist een onbekend bedrag.

In de game is het personage onder meer te zien bij een hotel dat grote gelijkenissen vertoont met het beroemde hotel Chateau Marmont in Hollywood. Lohan verblijft daar niet alleen vaak, maar woonde er ook een tijdje.

Tientallen bootvluchtelingen vermist bij Italië

Een boot met migranten is gekapseisd voor de kust van het Italiaanse eiland Sicilië. Zeker zeventig mensen worden vermist, zeiden de Italiaanse autoriteiten woensdag tegen de BBC. Het is de zoveelste bootramp met vluchtelingen die de oversteek naar Europa proberen te maken.

De boot kapseisde afgelopen weekeinde in het Kanaal van Sicilië, tussen het eiland en Tunesië. Voor zover bekend had de overvolle boot 101 mensen aan boord, zei aanklager Giovanni Salvi. De marine wist 27 mensen uit zee te halen. Eerder deze week onderschepte de marine een andere boot, met aan boord 45 overleden migranten.

Volgens EU-grensagentschap Frontex zijn dit jaar al bijna zestigduizend bootvluchtelingen aangekomen in Italië. Het vorige recordaantal uit 2011, 63.000, wordt dan ook waarschijnlijk binnenkort overschreden. De meeste bootvluchtelingen komen uit Afrika en het Midden-Oosten.

Nederlandse provider sleept GCHQ voor rechter

De Nederlandse internetprovider Greenhost heeft woensdag samen met zes andere internetbedrijven de Britse inlichtingendienst GCHQ voor de rechter gesleept. Volgens de internetbedrijven gebruikt GCHQ kwaadaardige software om in te breken op hun computernetwerken. De bedrijven eisen nu dat GCHQ direct een einde maakt aan deze werkwijze.

De aanklacht is ingediend bij het Investigatory Powers Tribunal (IPT) in Londen dat zich buigt over klachten tegen overheidsorganisaties en -diensten. De meeste hoorzittingen van het tribunaal hebben achter gesloten deuren plaats. In de aanklacht stellen de internetbedrijven dat GCHQ de Computer Misuse Act uit 1990 heeft overtreden en bovendien het recht op privcay, dat is opgenomen in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, met voeten heeft getreden.

Rechtenorganisatie Privacy International steunt de internetbedrijven. "Deze wijdverbreide aanvallen op providers en collectieven ondermijnen het vertrouwen dat we hebben in het internet en vormt een bedreiging voor het krachtigste middel voor democratie en de vrijheid van meningsuiting", aldus Eric King van Privacy International.

Cedric Knight van de Britse provider GreenNet vreest dat de infrastructuur van zijn bedrijf mogelijk gebruikt is om gegevens over klanten te verzamelen. De organisatie werkt vooral voor liefdadigheidsinstellingen en ngo's. "Onze manier van werken wordt bedreigd door deze illegale en ingrijpende massasurveillance", aldus Knight.

"Wij beheren de fundamentele infrastructuur voor journalisten en activisten die werken in de zwaarst mogelijke omstandigheden. Hun levens en die van hun medestanders zijn afhankelijk van een robuust en betrouwbaar functionerend communicatienetwerk", aldus Sacha van Geffen, directeur van Greenhost. "Ongeautoriseerde infiltraties van ons netwerk beschouwen wij als crimineel en moet onmiddellijk stoppen."

D66 wil rekenkameronderzoek naar capaciteit AIVD

De Algemene Rekenkamer moet onderzoeken of de geheime dienst AIVD en het Openbaar Ministerie wel voldoende capaciteit hebben om het jihadisme aan te pakken. Dat gaat Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) woensdagavond bepleiten tijdens het debat over de AIVD met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Die draaide maandag de bezuinigingen op de AIVD voor een deel terug. De dienst krijgt er 25 miljoen bij. Dat gebeurde nadat de dienst een alarmerend rapport had gepresenteerd over het jihadisme in Nederland. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde diezelfde dag aan dat de aanpak tegen Nederlandse jihadisten wordt geïntensiveerd.

Schouw laat weten dat hij in die brieven een onderbouwing mist voor het terugdraaien van de bezuinigingen. Ook wil hij weten in hoeverre de AIVD, de militaire inlichtingendienst MIVD en het Openbaar Ministerie wel in staat zijn de kabinetsplannen uit te voeren. "Missen zij capaciteit, zitten de juiste mensen op de juiste plek en is de beloofde 25 miljoen te veel, voldoende of te weinig", vraagt Schouw zich af.

De Rekenkamer moet daar wat hem betreft duidelijkheid over geven voordat in het najaar de begroting van Plasterk wordt besproken.

Het kabinet besloot maandag het budget van de AIVD met 25 miljoen euro te verhogen. Eerder moest de dienst nog 34 miljoen euro bezuinigen, onder meer door efficiënter te werken. Die maatregelen blijven overeind staan. Met de 25 miljoen moet de operationele slagkracht van de dienst worden versterkt.

Tijdens het debat zal ex-PVV'er Joram van Klaveren ervoor pleiten een 'Nationaal Jihad Alert' in te voeren: een openbare lijst waarop alle teruggekeerde jihadgangers te vinden zijn. Van Klaveren vindt het van belang dat geen enkele jihadist uit beeld raakt. Die lijst kan aansluiten bij de al bestaande nationale opsporingslijst. Hij blijft er verder voor pleiten om elke teruggekeerde jihadist op te pakken en vast te zetten.

Duitsland wil gewapende drones

Duitsland wil gewapende onbemande vliegtuigen aanschaffen om zijn uitgezonden militairen te beschermen. Dat heeft de Duitse minister van defensie Ursula von der Leyen woensdag gezegd.

Duitsland heeft een ongewapende drone, die surveillancevluchten uitvoert, in Afghanistan geleased en dit is goed bevallen, zei Von der Leyen tegen de Bondsdag. De drone kan belagers snel opmerken maar er gaan 'kostbare minuten verloren, die soldaten hun leven kunnen kosten', als een gevechtsvliegtuig of -helikopter moet worden opgeroepen. De minister wil dat de komende jaren een Europese drone wordt ontwikkeld, die ook met wapens kan worden uitgerust.

Christine Buchholz, een Bondsdaglid van de linkse oppositie, hekelde het plan van Von der Leyen en zei dat gewapende drones niet zijn uitgevonden om militairen te beschermen. "De meerderheid van de bevolking wil deze wapensystemen niet", zei ze tegen de minister.

Vlaams Belang: boycot Lidl om halal-aanbod

De Antwerpse afdeling van het extreem rechtse Vlaams Belang heeft woensdag opgeroepen tot een boycot van supermarktketen Lidl omdat die tijdens de lopende ramadan een reeks halal-producten aanbiedt. Volgens VB-voorman Filip Dewinter 'collaboreert' Lidl zo met de radicale islam.

"Via de opbrengst van de halal-industrie wordt de islamitische jihad gesteund en gefinancierd", aldus Dewinter. "Consumenten die bij Lidl kopen moeten beseffen dat Lidl de vijanden van het vrije westen steun en financiert."

Lidl België maakte vorige week bekend dat het tijdens de vastenmaand in 70 winkels in buurten waar veel moslims wonen onder meer halalpizza's, halalfrikandellen en Turks brood aanbiedt.

Meer loon voor leraren basisonderwijs

Leraren van basisscholen en speciale scholen en krijgen er in september 1,2 procent loon bij. Ook worden maatregelen genomen om de werkdruk te verminderen. Dat hebben de bonden afgesproken met de werkgevers in de sector, meldden de bonden woensdag. Alle leraren krijgen tijd en geld voor scholing.

Om de werkdruk inzichtelijk te maken, introduceert het primair onderwijs formeel een veertigurige werkweek. De duur van de werkweek van leraren lag eerder niet vast, licht een woordvoerder toe. Als vervolgens sprake blijkt van overwerk, wordt dat in principe gecompenseerd in vrije tijd. Als dat niet mogelijk is, is uitbetaling mogelijk.

Van de 1659 uren die leraren per jaar werken wordt maximaal 930 uur lesgegeven, zo sprak werkgeversorganisatie PO-Raad af met de bonden AOb, CNV Onderwijs, AVS, FvOv en Abvakabo FNV. Alleen als personeel dat toestaat, is een andere werkverdeling mogelijk.

Beginnende leraren krijgen drie jaar extra begeleiding, zodat ze meer didactische vaardigheden kunnen ontwikkelen. Om oudere werknemers langer voor de klas te houden komt er ook begeleiding beschikbaar. De ouderen docenten kunnen die tijd ook, met een eigen bijdrage, omzetten in extra verlof.

Als het kabinet de schoolbesturen extra ruimte geeft om de lonen te verhogen, worden aanvullende afspraken gemaakt. De nieuwe cao moet gaan gelden tot eind juni volgend jaar. De leden van de onderwijsvakbonden moeten het onderhandelingsresultaat na de zomer nog goedkeuren.

Rock Werchter toont kwartfinales op groot scherm

Rock Werchter laat ook de voetbalminnende medemens genieten. Het Belgische rockfestival toont vrijdag en zaterdag de kwartfinales van het WK voetbal in Brazilië op groot scherm, liet de organisatie woensdag weten. België speelt zaterdag tegen Argentinië en Nederland tegen Costa Rica.

Naast de grote schermen in de festivalweide, op strategische plekken om de optredens niet te storen, kunnen voetbalfans de wedstrijden vrijdag en zaterdag volgen in The Hive, de entertainmentzone van het festival. Deze is voor iedereen toegankelijk, ook degenen zonder ticket.

Het speelschema van de bands wordt verder niet gewijzigd. Hierdoor moeten fans van België, dat om 18.00 speelt, kiezen tussen de Rode Duivels of optredens van Triggerfinger, SBTRKT en Imagine Dragons. Fans van het Nederlands elftal, dat om 22.00 aftrapt, moeten beslissen of ze een optreden van de Pixies en Pearl Jam willen missen.

[WBD] Murray verliest van Dimitrov in kwartfinale

Andy Murray is woensdag in de kwartfinale van Wimbledon uitgeschakeld. De Schotse titelverdediger, als derde geplaatst, ging met 1-6, 6-7 (4) en 2-6 onderuit tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (11). Bij de laatste vier neemt Dimitrov het op tegen de winnaar van de partij tussen Novak Djokovic (1) en Marin Cilic.

Murray was zeventien partijen op rij ongeslagen op het Londense gras, maar Dimitrov toonde geen enkel ontzag. De 23-jarige Bulgaar dicteerde het spel met harde slagen vanaf de baseline en vooral met zijn forehand bracht hij de olympisch kampioen in de problemen. Hij sloeg in de derde en vijfde game toe.

Murray kon geen antwoord vinden op het spel van Dimitrov en maakte bovendien 37 onnodige fouten. Toch sleepte hij er in het tweede bedrijf een tiebreak uit, maar die ging naar Dimitrov. Na een dubbele fout in de zesde game van de derde set was het verzet van Murray gebroken.

Dimitrov was in Londen nog nooit voorbij de tweede ronde gekomen. Hij staat voor het eerst in de halve eindstrijd van een grandslamtoernooi.

Kabouter Plop weert 'goedkope imitators'

Kabouter Plop duldt geen goedkope imitators. De Vrolijke Kabouters uit Flappelientjes Kindershow moeten zich een nieuw uiterlijk aanmeten, omdat ze met hun muts met hangoren, ringbaardjes en ronde brilletjes te veel lijken op de bekende Belgische Kabouter Plop en zijn vrienden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Ook moet het figuur Pret Piraat, dat naast Flappelientje optreedt, zijn biezen pakken. Hij lijkt te veel op het personage Piet Piraat.

Het Belgische Studio 100, dat Kabouter Plop en Piet Piraat bedacht en alle merkrechten bezit, ergert zich al jaren aan de goedkope imitators die meeliften op het succes van de series. De bedenkers van de imitatieacts hebben jarenlang geld opgestreken met de kindershow, waar Studio 100 nooit een cent van heeft gezien.

Derde overvaller juwelier Deurne aangehouden

Een man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de in maart fataal verlopen overval op een juweliersechtpaar in Deurne zit vast. De 27-jarige verdachte stond internationaal gesignaleerd en is dinsdag door de Duitse politie aangehouden in Stuttgart, meldt justitie.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft Duitsland gevraagd hem over te leveren. Het is nog niet duidelijk wanneer dat gebeurt. Als hij zich verzet tegen de overleverling, kan het weken duren voor hij in Nederland is.

Bij de overval op het juweliersechtpaar werden schoten gelost. Hierdoor kwamen twee overvallers om het leven. De man van het juweliersechtpaar is officieel geen verdachte meer omdat hij niet op de overvallers heeft geschoten. De vrouw, die de mannen van Marokkaanse afkomst doodschoot, werd snel vrijgelaten. De hoofdofficier zei toen al snel dat ze waarschijnlijk niet wordt vervolgd. Door de zaak was het korte tijd onrustig in de Brabantse plaats.

Defour schrok van 'horrortackle'

Steven Defour werd in het duel tussen België en Zuid-Korea voortijdig naar de kleedkamer gestuurd na een grove overtreding op Kim Shin-Wook. De middenvelder reageerde daar dinsdag op. Defour is geen basisspeler in de ploeg van Marc Wilmots, maar mocht in het laatste groepsduel toch starten van de bondscoach. Het duel met Zuid-Korea duurde echter maar 44 minuten voor de middenvelder van FC Porto.

Dinsdag legden Belgische media hem voor het eerst de overtreding voor. "Goh, ik heb erger en minder erg gezien. Ik deed het zeker niet expres. Ik ben de speler achteraf nog gaan groeten zelfs. Ik zag hem komen en wou de bal blokkeren met mijn voet, maar zijn been kwam er onder te liggen. Ja, ik schrok er wel van", verklaart Defour, die voor de achtste finale tegen de VS dus geschorst was.

Maar die schorsing is nu ten einde, waardoor Defour tegen Argentinië weer gewoon kan aantreden. "Of ik de ideale man ben om Messi op te vangen? Dat weet ik niet. Dat moet je aan de coach vragen, maar ik hoop wel op een nieuwe kans, want tot die rode kaart zat ik goed in de match."

Van Persie: "Jordy verdient het om te spelen"

20 van de 23 spelers uit de Nederlandse WK-selectie kwamen al in actie in Brazilië. Jordy Clasie speelde nog geen minuut. Daarmee is Clasie de enige veldspeler die dit toernooi niet in actie kwam uit de ploeg van bondscoach Louis van Gaal. De andere spelers die nog niet op het strijdtoneel verschenen zijn de doelmannen Tim Krul en Michel Vorm.

Net als de twee keepers zat Clasie al vier wedstrijden op de bank. Aanvoerder Robin van Persie hoopt dat de middenvelder van Feyenoord dit WK nog in actie mag komen. "We zijn één team, maar als je nog geen bijdrage hebt kunnen leveren aan de prestaties voelt het toch net iets anders. Dat is logisch", zegt Van Persie in gesprek met Metro.

"Jordy wil heel graag spelen en dat verdient hij ook, want hij werkt keihard op de trainingen. Ik vind het heel mooi dat al twintig spelers hebben meegedaan, dat is een belangrijk onderdeel van het proces richting die beker", aldus Van Persie.

Door de liesblessure van Nigel de Jong zijn de kansen op speelminuten voor Clasie nu wel gestegen. Daley Blind en Jonathan de Guzman zijn de overgebleven concurrenten van Clasie op het middenveld van Oranje.

Dodental instorting Indiaas gebouw loopt verder op

In de Zuid-Indiase stad Chennai zijn dinsdag dertien lichamen uit het puin gehaald van een gebouw dat zaterdagavond instortte. Hiermee komt het dodental vooralsnog op 42.

In totaal werden 27 mensen gered. Reddingswerkers achten de kans nog overlevenden te vinden klein. Sinds dinsdag hebben zij geen stemmen meer uit het puin horen komen. Ze geven de hoop echter nog niet op. In het verleden werden negen dagen na een instorting nog overlevenden naar boven gehaald. Er wordt nog zeker twee dagen doorgezocht.

Het gebouw van elf verdiepingen was nog in aanbouw. Toen het instortte bevonden zich bijna negentig contractarbeiders in de kelder om hun loon op te halen. Zes medewerkers van het aannemersbedrijf dat het werk uitvoerde zijn aangehouden. Ze worden verdacht van nalatigheid en overtreding van de bouwvoorschriften.

Gözübüyük fluit in voorronde Champions League

De Nederlandse scheidsrechter Serdar Gözübüyük komt in actie in de tweede voorronde van de Champions League. De 28-jarige arbiter fluit het duel tussen het Noorse Strømsgodset IF en Steaua Boekarest uit Roemenië, meldt de KNVB. De wedstrijd wordt 16 juli gespeeld in het Noorse Drammen.

Gözübüyük krijgt assistentie van Dave Goossens en Patrick Langkamp. Jeroen Manschot is de vierde official. Gözübüyük leidde tot nu veertien internationale wedstrijden, waaronder drie in de Europa League en een WK-kwalificatieduel.

Belastingmedewerker vast voor zoekraken 20 miljoen

Een medewerker van de Belastingdienst zit al sinds vrijdag vast in het onderzoek naar de verduistering van twintig miljoen euro bij de Belastingdienst. De 51-jarige man werd aangehouden in de omgeving van Arnhem en is dinsdag voor twee weken in bewaring gesteld, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

Justitie verdenkt de verdachte van betrokkenheid bij het verduisteren en witwassen van het geld. De verdwijning van het geld kwam dinsdag aan het licht. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) schreef toen over de zaak in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrag zou in een enkele transactie zijn uitgekeerd.

Vanwege de verdachte omstandigheden waaronder dat gebeurde stelden de fiscale opsporingsdienst FIOD, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst een onderzoek in.

Wiebes meldde dinsdag echter niet dat er al lang een arrestatie was verricht. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wilde niet ingaan op de vraag of dit bij het ministerie al bekend was. "Wij willen het onderzoek op geen enkele manier hinderen en gaan daarom niet in op vragen over deze kwestie."

De woordvoerder wilde niet uitleggen hoe het onderzoek zou kunnen worden gehinderd als zij zegt of het ministerie al van de aanhouding wist of niet. Verder wilde de zegsvrouw niet ingaan op de vraag of een enkele medewerker in staat kan zijn een dergelijke grote som geld weg te sluizen.

NAC Breda test Macedonische verdediger

NAC Breda heeft de Macedoniër Aleksandar Damcevski op proef. De 21-jarige centrale verdediger traint vanaf donderdag mee met de selectie, meldt de Brabantse club. De in Frankrijk geboren Damcevski is drievoudig international van Macedonië.

Het afgelopen halfjaar speelde Damcevski in Bulgarije bij Chernomorets Burgas. Hij kwam daar tot veertien wedstrijden. In het verleden kwam hij uit voor het Franse Toulouse en in Zwitserland bij FC Luzern en Kriens.

Robben: "Van Gaal keek naar kwaliteit"

Arjen Robben geniet tot nu toe van het WK in Brazilië. De aanvaller van Oranje heeft vertrouwen in een succesvolle afloop. Op de officiële website van de FIFA legt Robben uit dat de gouden wissels van bondscoach Louis van Gaal geen toeval zijn. "We hebben een fantastische coach, die precies weet welke spelers hij erin moet brengen. Zo draait hij de wedstrijd om, dat is echt geweldig", aldus Robben. 

Zo scoorden Klaas-Jan Huntelaar, Memphis Depay en Leroy Fer tijdens hun invalbeurten. "Maar elke speler die er bij ons in komt weet precies wat hij moet doen. Uiteindelijk heb je dat soort krachten nodig als je een WK wil winnen."

Ook heeft Robben het over het spelsysteem, dat door sommige media nogal bekritiseerd is. "Natuurlijk zijn we gewend om 4-3-3 te spelen, aanvallend voetbal, met twee vleugelspelers. Maar je moet naar de kwaliteit van de spelers kijken en dat is wat Van Gaal gedaan heeft."

"Misschien is het niet zo dominant als we gewend zij, maar we zijn wel erg sterk. We hebben twaalf keer gescoord in vier duels", aldus de aanvaller van Bayern München.

Na de verloren WK-finale is Oranje met een missie naar Brazilië gekomen, vervolgt de reserve-aanvoerder. "We zijn met zijn allen op een missie. Je gaat niet naar het WK om van het weer en het strand te genieten in Rio. Je wil natuurlijk zo ver mogelijk komen."

De volgende horde op weg naar WK-succes is Costa Rica in de kwartfinale. "Een sterke ploeg", meent Robben. "Dat hebben ze al laten zien in de groepsfase, die erg lastig was met Italië, Uruguay en Engeland. Ze hebben daar echt indruk gemaakt.'

'Dode Palestijnse tiener geïdentificeerd'

Het verbrande lichaam van de tiener dat woensdag in een bos bij Jeruzalem werd gevonden is geïdentificeerd. Het gaat om Mohammed Abu Khdeir, een 17-jarige jongen die eerder op de dag onder dwang in een auto werd geduwd. Dat heeft de familie van de jongen bekendgemaakt. De Israëlische politie spreekt dat echter tegen.

Vermoed wordt dat de dood van de jongen vergelding is voor de dood van drie Israëlische tieners die twee weken geleden werden ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Palestijnse president Mahmoud Abbas is de moord het werk van extremistische joodse kolonisten. Hij eist dat Israël 'de moordenaars ter verantwoording roept'.

Teeven in beroep over kindpardon

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag over een gezin uit Kazachstan dat in Gelderland woont. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie woensdag gemeld.

De rechtbank oordeelde dinsdag dat het onterecht is om een asielzoeker uit dit gezin af te wijzen voor het kinderpardon en dat de immigratie- en naturalisatiedienst IND daar een nieuw besluit over moet nemen.

Asielzoekers komen voor het kinderpardon in aanmerking als zij aan bepaalde criteria voldoen. Zo mogen zij onder meer niet langer dan 3 maanden "buiten beeld" van de Rijksoverheid zijn geweest. In deze rechtszaak draait het erom of het gezin zich "actief heeft onttrokken aan dat rijkstoezicht". De IND stelt dat gelijk aan 'buiten beeld zijn'.

Maar volgens de rechtbank moet het gaan om een actieve handeling of het bewust nalaten van dat toezicht. Bij dit gezin is dat volgens de rechtbank niet gebleken.

Teeven in beroep in zaak over kinderpardon
Teeven in beroep over kindpardon (Foto: ANP)

Formule 1-team Caterham verkocht

Eigenaar Tony Fernandes heeft het Formule 1-team Caterham verkocht. De steenrijke Maleisiër heeft de aandelen van zijn renstal overgedaan aan investeerders uit Zwitserland en het Midden-Oosten die bijgestaan werden door voormalig Formule 1-teambaas Colin Kolles.

De Nederlandse oud-Formule 1-coureur Christijan Albers zal, geassisteerd door Manfredi Ravetto, per direct de dagelijkse leiding van Caterham F1 op zich gaan nemen. De huidige teambaas Cyril Abiteboul zal plaats voor hen gaan maken. De naam Caterham zal voor de Formule 1-activiteiten behouden blijven, terwijl de renstal in Leafield gevestigd blijft. De andere activiteiten van Caterham, waaronder de autobouwer en het GP2-team blijven buiten de deal.

Albers: "We zijn ons bewust van de grote uitdagingen die voor ons liggen in de strijd om de lagere posities in het constructeurskampioenschap en wij proberen in 2014 de tiende plaats te behalen. We hebben ons verbonden aan de toekomst van het team en we zullen ervoor zorgen dat het team alle noodzakelijke middelen heeft om zich te ontwikkelen en te groeien om zo de potentie volledig te benutten."

Ramadanverbod in West-China

Terwijl moslims over de hele wereld afgelopen weekend zijn begonnen met vasten, is het in het Chinese noordwesten voor ambtenaren, docenten en leden van de Communistische Partij verboden om deel te nemen aan de ramadan. Dat heeft de regering van de provincie Xinjiang woensdag in een verklaring laten weten.

Volgens de regering is het mensen in een dergelijke positie niet toegestaan een bepaalde religie te promoten. Ook zou het ongezond zijn. In Xinjiang wonen veel Oeigoeren, een islamitische minderheid die zegt te worden onderdrukt door Han-Chinezen. Hoewel het niet de eerste keer is dat een verbod op deelname aan de ramadan wordt ingesteld, wordt het ervaren als de zoveelste pesterij en repressie uit Beijing.

De regering organiseerde dinsdag op enkele plekken feesten om de verjaardag van de oprichting van de Communistische Partij te vieren. Hierbij werd eten geserveerd. Volgens Dilxat Raxi van de organisatie World Uyghur Congres waren deze vieringen bedoeld om te controleren of moslims niet stiekem vastten.

Veel Oeigoeren verzetten zich tegen het onderdrukkende beleid van Beijing en de economische buitensluiting. Het is de afgelopen maanden erg onrustig in de regio. Beijing wijst met een beschuldigende vinger naar religieuze extremisten die banden zouden hebben met buitenlandse terreurgroepen.

Veel belangstellenden bij graf prins Friso

Het graf van prins Friso op de begraafplaats in Lage Vuursche trekt sinds begin deze week veel bekijks. Nieuwsgierige mensen komen naar de grijze steen kijken die maandag op het graf is geplaatst.

Door de drukte ontstaat overlast voor de omgeving. De gemeente Baarn gaat daarom de komende tijd extra parkeercontroles uitvoeren in de omgeving van het kerkhof, meldt een woordvoerder woensdag.

"Vlak bij het kerkhof is een berm waar niet mag worden geparkeerd, maar mensen doen dat wel. Zij krijgen in eerste instantie een waarschuwing", aldus de zegsman. Hij vertelt verder dat de drukte bij het graf niet zo 'enorm is als in de Efteling', maar dat de gemeente de situatie goed in de gaten houdt.

Prins Friso overleed vorig jaar op 12 augustus op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van de hersenbeschadiging die hij had opgelopen bij een skiongeval in Oostenrijk. Vier dagen later werd hij in besloten kring begraven op de begraafplaats in Lage Vuursche. Het kerkhof ligt naast Kasteel Drakensteyn waar prinses Beatrix woont.

Gegevens klanten VGZ waren openbaar

Zorggegevens van 27.000 klanten van onder meer VGZ en Univé zijn meer dan een jaar toegankelijk geweest via internet. De gegevens stonden op een slecht afgeschermde privéserver van een medewerker. Dat laat een woordvoerder van de op een na grootste zorgverzekeraar van Nederland woensdag weten.

De gegevens werden in 2011 op de server gezet toen de medewerker nieuwe programmatuur testte voor Coöperatie VGZ, die ook onder meer zorgmerken als IZA, Zekur en Bewuzt voert. De testbestanden met declaratiegegevens die daarbij werden gebruikt, zijn na afloop niet verwijderd.

Toen de bestanden eind 2013 werden ontdekt, zijn ze onmiddellijk van de server gehaald, aldus VGZ. De verzekeraar maakt de gegevens nu pas openbaar omdat eerst het interne onderzoek moest worden afgerond. Omdat niet alle gegevens echt waren - of gedeeltelijk verzonnen voor het testen - kostte dat een hoop tijd, aldus de woordvoerder.

De kans dat betrokkenen last hebben gehad van de misser is 'zeer klein', zo stelt de zorgverzekeraar. "De testbestanden bevatten declaratiegegevens van vóór 2011 die gedeeltelijk gefingeerd waren", meldt VGZ in een verklaring. "Er stonden géén medische dossiers of inloggegevens in."

Ook waren de bestanden alleen vindbaar voor mensen die er gericht naar op zoek waren, met speciale software. "We hebben ook geen aanwijzingen dat de gegevens door kwaadwillenden zijn ingezien", aldus VGZ. De betrokken verzekerden hebben inmiddels een brief van de coöperatie ontvangen.

Chaotische multiplayer in Overdrive

Vandaag is er weer een trailer van Xbox One-exclusive Sunset Overdrive online verschenen. In deze trailer maken we voor het eerst kennis met de online co-op multiplayermodus voor Sunset Overdrive en gaat het er behoorlijk chaotisch aan toe.

Sunset Overdrive stelt spelers in staat om op ieder moment van de singeplayer sessie, via een speciale telefooncel, deel te nemen aan de multiplayer. Vervolgens kun je in de Chaos Squad-mode met acht man volledig losgaan op diverse vijanden terwijl je ondertussen ook gezamelijk bepaalde objectives probeert te behalen.

Sunset Overdrive komt dit jaar nog exclusief naar Xbox One.

Spaanse politie vindt sporen bij auto Nederlander

De Spaanse politie heeft in de wagen van de vermoorde Nederlander Martin Verfondern sporen gevonden die kunnen leiden naar mogelijke daders. De moord was 'niet perfect' gepleegd. Dat hebben bronnen bij de politie tegen de Spaanse krant El Pais gezegd.

Zeker twee mensen zouden de moord op de destijds 52-jarige Nederlander hebben gepleegd in een bebost en moeilijk begaanbaar gebied in de regio Galicië. Een poging om de auto van de Nederlander daarna in brand te steken mislukte, mogelijk door slecht weer.

De politie is ervan overtuigd dat in de auto meer vingerafdrukken zijn te vinden, omdat de moord 'niet professioneel' is gepleegd. De daders reden met een tweede auto weg, aldus de ingewijden.

De 52-jarige Verfondern was samen met zijn vrouw eigenaar van een ecologische boerderij in een afgelegen gebied in de regio Galicië. Hij verdween op 19 januari 2010, toen hij na het boodschappen doen niet terugkeerde op de boerderij. Meer dan vier jaar was niet duidelijk wat er met de Nederlander was gebeurd.

In maart werd met nieuwe technologische middelen de zoektocht naar Verfondern hervat. Begin juni werd de deels uitgebrande auto van Verfondern bij toeval teruggevonden door een helikopter. In de buurt werden botresten gevonden, evenals een computer en andere spullen. Het is niet duidelijk of die spullen van het slachtoffer of van de daders zijn. Het dna-onderzoek van de botresten is pas in september afgerond, maar volgens de politie staat vrijwel vast dat het gevonden skelet van de Nederlander is.

Het blijft onduidelijk wie de daders zijn. Verfonderen had destijds ruzie met zijn buren. In een interview met El Pais vertelde hij toen dat hij nooit de deur uitging 'zonder een videorecorder op stand-by te hebben staan'. De Spaanse politie is ervan overtuigd dat er meer sporen tevoorschijn komen. "Als dat gebeurt, dan gaat iemand boeten."

'Kortere werkweek 60-plusser'

Werknemers van 60 jaar en ouder moeten een kortere werkweek krijgen, zodat er meer werk overblijft voor jongeren. Dat is een van de voorstellen uit het banenplan dat woensdag is gepresenteerd door de vakcentrales FNV, CNV en VCP. De bonden doen naar eigen zeggen 58 'concrete' voorstellen om de werkloosheid terug te dringen.

De centrales stellen naast de kortere werkweek ook voor de belasting op arbeid te verlagen en de arbeidskorting te verhogen om lagere inkomens meer lucht te geven. De bonden willen bovendien dat de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd vanaf 2016 wordt geschrapt. Dat gaat namelijk ten kosten van banen voor jongeren.

De plannen kunnen volgens de bonden worden gefinancierd doordat het begrotingstekort naar verwachting in 2015 ruim lager uitvalt dan de Europese norm van drie procent. Ook pleiten ze voor lastenverzwaring op andere gebieden dan arbeid.

Zo stellen ze voor de vennootschapsbelasting te verhogen, net als de belasting op hoge vermogens. Ook moeten fossiele brandstoffen en grondstoffen zwaarder worden belast. Dat moet bovendien bijdragen aan de vergroening van het belastingstelsel.

De vakcentrales willen dat de aanpak van de werkloosheid prioriteit nummer één wordt van het kabinet. "Wij willen maatregelen die werk gaan scheppen, werk eerlijker verdelen en de werking van de arbeidsmarkt verbeteren", schrijven ze in het plan.

De bonden streven ernaar in 2020 nog maar vierhonderdduizend werklozen te hebben. Nu zijn dat er driehonderdduizend meer.

Nekschopper blijft in voorarrest

De 15-jarige jongen die vorige maand werd opgepakt voor het mishandelen van een meisje in Rotterdam blijft voorlopig vastzitten. Zijn voorarrest is woensdag met dertig dagen verlengd. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De verdachte schopte het meisje tot twee keer toe hard onderuit. Van de mishandeling werden beelden gemaakt die vervolgens op internet verschenen. Het zogenoemde nekschopfilmpje leverde veel geschokte reacties op.

In de zaak werden nog drie andere jongens van 15 en 16 jaar opgepakt voor betrokkenheid en het filmen van de mishandeling. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar zijn nog wel verdacht.

Age of Empires Online sluit servers

Ben jij een grote fan van Age of Empires Online dan is er slecht nieuws voor je. Alle servers zijn namelijk gesloten. Eerder was al aangegeven dat spelers geen updates hoefden te verwachten, maar nu is dus definitief de stekker eruit getrokken. Age of Empires Online heeft het drie jaar volgehouden.

Op de officiële site staat een laatste bericht waarin wordt aangegeven dat drie jaar na lancering in 2011 de stekker er definitief uitgetrokken wordt. In het bericht wordt kort teruggekeken op de historie van Age of Empires Online en worden de spelers bedankt voor de tijd die zij gespendeerd hebben in Age of Empires Online.

Age of Empires Online

Heerenveen-spits Finnbogason naar Real Sociedad

SC Heerenveen raakt eredivisietopscorer Alfred Finnbogason kwijt aan Real Sociedad. Beide clubs hebben een principeakkoord bereikt over een transfer van de spits, melden de Friezen woensdag. Finnbogason tekent een contract voor vier seizoenen in San Sebastian. De 25-jarige IJslander speelde sinds 2012 voor Heerenveen.

Afgelopen seizoen werd Finnbogason met 29 treffers topscorer van de Eredivisie. In totaal scoorde hij 53 keer in 62 eredivisieduels. Finnbogason kwam eerder onder meer uit voor Lokeren en Helsingborg.

Gullit looft eerlijkheid Robben

Ruud Gullit prijst Arjen Robben voor zijn eerlijkheid na zijn schwalbe in de wedstrijd tegen Mexico. "Hij had al eerder een penalty moeten krijgen, die kreeg hij niet. Daar hoor je niemand over", zegt de oud-international. "Ik denk dat de FIFA er goed aan heeft gedaan hem niet te bestraffen voor zijn eerlijkheid, anders zeggen spelers nooit meer iets."

Toch denkt Gullit dat Robben de volgende keer niet meer zo open zal zijn. "Het heeft hem niet geholpen. Als je eerlijk bent en iedereen valt over je heen, is dat niet zoals het moet gaan." Robben werd niet 'beloond' voor zijn schwalbe, maar in blessuretijd kreeg hij wel een strafschop na een overtreding van Rafael Márquez. Daaruit maakte Klaas-Jan Huntelaar de winnende (2-1).

De Mexicanen waren na afloop boos op de speler van Bayern München. Ze vinden dat hij had moeten worden bestraft voor zijn duikelingen.

Gullit vond Nederland erg tegenvallen tegen Mexico, maar hij behield vertrouwen in een goed resultaat. "Met de kwaliteiten die Oranje heeft, komen er altijd kansen. De volgende wedstrijd zal weer anders zijn, maar het geloof is er en dat is het belangrijkst." De equipe van Louis van Gaal treft in de kwartfinale Costa Rica.

Gullit blikte ook nog terug op het eerste groepsduel tegen Spanje. "Ze hadden gemakkelijk 2-0 achter kunnen staan, maar dat gebeurde niet. Na die ongelofelijke goal van Robin van Persie begon het ineens te lopen." Volgens Gullit nu al een van de mooiste goals van het toernooi. "Het was van ongekende klasse. Het is heel moeilijk om de bal zo over de doelman te koppen."

[WBD] Halep en Bouchard bij laatste vier

Simona Halep en Eugenie Bouchard hebben woensdag de halve finale van Wimbledon bereikt. De als derde geplaatste Roemeense versloeg de Duitse Sabine Lisicki overtuigend met 6-4 en 6-0. Bouchard (13) rekende af met Lisicki's landgenote Angelique Kerber (9). Het werd 6-3 en 6-4 voor de Canadese, die het nu opneemt tegen Halep.

Lisicki profiteerde in de beginfase van slordigheden van Halep, die afgelopen maand de finale van Roland Garros verloor van Maria Sharapova. Bij een 4-1 achterstand vond de 22-jarige Roemeense echter haar ritme, waarna ze de set alsnog naar zich toetrok. In het vervolg had Lisicki, de verliezend finaliste van vorig jaar, geen schijn van kans meer.

Bouchard drong na de Australian Open en Roland Garros ook op Wimbledon door tot de laatste vier. Ze had tegen Kerber aan een break genoeg in de eerste set. In het tweede bedrijf sloeg ze al snel twee keer toe, maar de Duitse richtte zich nog even op. Ze kon de 20-jarige Bouchard evenwel niet van de zege houden.

Halep en Bouchard staan voor het eerst in hun carrière in de halve eindstrijd in Londen. De enige eerdere ontmoeting tussen de twee was in maart in Indian Wells. Toen won Halep in drie sets.

De andere halve finale gaat tussen de Tsjechische speelsters Petra Kvitova en Lucie Safarova. Kvitova, de nummer zes van de plaatsingslijst, was in 2011 al eens de beste.

Nieuwe kaarten Lowlands uitverkocht

Ook de laatste 750 kaarten voor Lowlands zijn uitverkocht. Zo'n anderhalf uur nadat ze woensdagochtend in de verkoop gingen waren de tickets verkocht, laat de organisatie weten. Het betreft 97 kaarten die uit de zwarthandel zijn gehaald en opnieuw legaal worden verkocht, en achtergehouden kaarten die niet door sponsors en relaties worden gebruikt.

"Hier zijn we heel tevreden mee", zegt een woordvoerder van het festival in Biddinghuizen. "Het is bekend dat de grote kaartverkoop, die zoals altijd in februari van start ging, dit jaar wat trager liep dan normaal. Deze verkoop ging waarschijnlijk vooral beter omdat inmiddels meer van het programma bekend is. Zo zie je dat het merendeel van de bezoekers vooral kiest op basis van de acts."

De organisatie laat weten ook in volgende jaren al aan het begin van het jaar met de kaartverkoop te beginnen. In totaal zijn 55.000 kaarten beschikbaar voor Lowlands. Dit jaar zijn onder anderen Jett Rebel, Atomic Bomb!, The Boxer Rebellion, Glass Animals, Jungle By Night, Kees van Hondt en Panama op het festival te zien.

Zoals elk jaar wordt Lowlands gehouden op het terrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Het festival vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 17 augustus.

Duitse grotonderzoeker uit ziekenhuis

De Duitse speleoloog die twee weken gewond in een diepe grot in de Beierse Alpen lag is woensdag uit het ziekenhuis ontslagen. Dat heeft Der Spiegel gemeld. Grotonderzoeker Johann Westhauser werd twee weken geleden uit de grot naar boven gehaald.

De gezondheid van de speleoloog is volgens de artsen aanzienlijk verbeterd. De onderzoeker mag nu 'na een bemoedigende vooruitgang' thuis verder revalideren. De 52-jarige woont in de buurt van Karlsruhe.

De speleoloog raakte vorige maand gewond en kwam vast te zitten toen hij onderzoek deed. Door vallend gesteente liep hij hoofd- en schedelletsel op. Hij zat toen ruim duizend meter diep in het Riesending, een grottenstelsel bij Berchtesgaden, aan de grens met Oostenrijk.

Het duurde dagen voordat reddingswerkers Westhauser wisten te bereiken.

Inter verlengt met coach Mazzarri

Internazionale heeft het contract van trainer Walter Mazzarri met een jaar verlengd. De 52-jarige Italiaan ligt nu tot medio 2016 vast in Milaan. Onder Mazzarri eindigde Inter afgelopen seizoen op de teleurstellende vijfde plaats in de Serie A, waardoor de club na de zomer uitkomt in de Europa League.

"Met deze verlenging maken we duidelijk dat Mazzarri een hoeksteen is van ons project", zegt clubeigenaar Erick Thohir, die Inter in oktober overnam van Massimo Moratti, op de clubsite. "Ik heb er vertrouwen in dat hij met zijn harde werk en toewijding grote dingen gaat bereiken hier."

Mazzarri volgde vorig jaar mei de ontslagen Andrea Stramaccioni op. "Ik zal er alles aan doen om Inter weer te krijgen waar het hoort in Italië en Europa."

NASA lanceert met succes CO2-satelliet

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft woensdag met succes een satelliet gelanceerd die de uitstoot van CO2 in kaart moet brengen. De lancering van de satelliet met behulp van een Delta 2-raket had eigenlijk dinsdag moeten plaatsvinden, maar werd op het laatste moment afgeblazen vanwege een technische storing. Ditmaal verliep de lancering vlekkeloos.

Vijf jaar geleden probeerde NASA ook al een satelliet te lanceren. Dat liep toen op een ramp uit. De raket en de satelliet stortten als gevolg van een technisch probleem in de oceaan bij Antarctica.

Met de satelliet wil NASA de uitstoot van CO2 door fabrieken en auto's en motoren in kaart brengen. Een deel van de CO2 die wordt uitgestoten wordt door bomen en de oceanen opgenomen. De rest blijft echter achter in de atmosfeer, waardoor de hitte van de zon wordt vastgehouden in de atmosfeer en de aarde opwarmt.

The Witcher als MOBA voor mobiel

CD Projekt Red wil het Witcher-universum uitbreiden en komt met een MOBA-versie. Ze willen niet de concurrentie aangaan met Dota of League of Legends en richten zich op de mobiele markt. The Witcher: Battle Arena wordt een gratis spel en absoluut niet pay-to-win, wordt ons verzekerd.

Projectmanager Tadeusz Zielinski heeft in een interview met Eurogamer toelichting gegeven op het spel en de visie van CD Projekt RED. “Het Witcher-universum is groot. (…) We hebben stripboeken, ons bordspel, dus dit is een volgende stap in die richting. We willen echt groeien en dit is een van de manieren (hoe) wij dat willen doen. Wij denken dat mobiele apparaten nu krachtig genoeg zijn om onze visie uit te dragen en ons laten realiseren wat wij willen zien op het kleine scherm van de iPad of Android-apparaat. (…) Er zijn niet genoeg games gericht op het meer volwassen publiek.

twba

Het viel CD Projekt RED op dat er haast geen MOBA’s waren voor mobiele apparaten. Samen met het Poolse Fuero Games, bekend van Androidspellen EuroGoal 2012 en RioGoal 2014, maken ze een vereenvoudigde MOBA. Je speelt alleen met de helden, geen voetvolk dus, en je krijgt goud voor het doden van andere helden. Met dat goud kun je spullen kopen in de winkel bij je basis. Ieder held heeft twee gewone skills en één speciale. Een potje zal gemiddeld tien minuten duren.

Je kan met je euro’s alleen zaken kopen die je ook kunt verdienen met grinden. Denk daarbij aan harnassen, wapens en helden. Het goud van het spel kun je dus niet kopen. “Je zal voornamelijk betalen om tijd te besparen. (…) Er zullen absoluut geen pay-to-win-elementen in ons spel zijn. (…) Dat gaat tegen de filosofie in die wij hebben bij CD Projekt Red. (…) Onze reputatie staat hier op spel." In The Witcher: Battle Arena komen ook geen juwelen of tijdeenheden voor, die beperken hoelang je kan spelen.

Je kan vanaf het begin spelen met acht helden: Letho van Gulet de Witcher, Zoltan Chivay de dwerg, Philippa Eilhart de tovenares, Eithne van Brokilon de Dryade-koningin, Golem, Operator de Mage, Saskia van Aedirn de Draak-mens en Iorveth de Elf.

The Witcher: Battle Arena komt eind dit jaar uit voor iOS, Android, Windows 8 en Windows voor tablets en smartphone.

twba1.

twba2

twba3

twba4

twba5

twba6

Bejaarde ligt drie maanden dood in huis

Een 79-jarige man uit Hellevoetsluis heeft drie maanden dood in zijn woning gelegen. De man had geen familie en kwam niet vaak buiten. Buren hadden de politie ingeschakeld omdat ze de man al lange tijd niet hadden gezien. De bejaarde man is een natuurlijke dood gestorven, laat de politie woensdag weten.

Het gebeurt vaker dat overleden mensen lange tijd in hun woning liggen zonder dat ze worden gevonden. Zo werd in februari in Den Haag een bejaarde man aangetroffen, een jaar nadat hij in zijn woning was gestorven. In november vonden agenten in Rotterdam-West een vrouw die al tien jaar overleden bleek. Buurtbewoners dachten al die tijd dat de vrouw bij haar dochter was gaan wonen.

Meer files in tweede kwartaal

Weggebruikers stonden in het tweede kwartaal van dit jaar vaker in de file. De filezwaarte, de lengte keer de duur van de files, steeg met drie procent ten opzichte van vorig voorjaar. Dat meldt de ANWB woensdag, die de stijging opvallend noemt na een lange periode van daling.

Vooral tijdens de avondspits en in de weekeindes was het een stuk drukker op de weg. Het aantal files nam daarin toe met tien procent. Daarentegen stroomde het verkeer tijdens de ochtendspits veel beter door.

De drukte nam niet overal in het land toe. Vooral op de snelwegen in de regio Amsterdam en in het zuiden van het land werd het met een stijging van acht procent flink drukker. In de regio Rotterdam en in het midden van het land stonden weggebruikers juist minder vaak vast.

De grootste knelpunten liggen in de ochtendspits op de wegen naar Amsterdam. Met de openstelling van de vernieuwde Coentunnel deze maand verbetert de doorstroming, verwacht de ANWB. In de avondspits liggen de grootste knelpunten op de wegen in de regio Rotterdam.

Maradona: "Sommige spelers zijn nog niet aan WK begonnen"

Diego Maradona kan nog niet tevreden zijn over het veldspel van Argentinië. De legende weet dat het straks tegen België een stuk beter moet. Maradona liet zich tijdens dit WK al meerdere malen ongenuanceerd uit over van alles en nog wat en ditmaal is de nationale ploeg weer aan de beurt. "Het lijkt erop dat we nog niet zijn begonnen", aldus de 53-jarige oud-international tegen De Zurda.

"Het team heeft geen enkele tempoversnelling, geen beweging in de voorhoede", klaagt hij verder. "Er zit een sterk gevoel van bitterheid en woede in mij. Argentinië moet veel meer als een team spelen."

De linkspoot zorgde in 1986 bijna in zijn eentje voor de WK-winst van Argentinië. Eenzelfde rol ziet Maradona niet weggelegd voor Lionel Messi. "Hij is erg eenzaam. Het middenveld ondersteunt hem niet en neemt nauwelijks initiatief. Als Messi de bal niet bij de voorhoede brengt, dan halen we de volgende ronde niet."

Argentinië won dinsdagavond uiteindelijk na verlenging van Zwitserland en komt in de kwartfinale België tegen. "Het zou een catastrofe zijn als we eruit vliegen. Het team speelt maar op veertig procent van zijn kunnen. Sommige spelers zijn nog niet aan het WK begonnen."

Maradona weet dat de tegenstand van De Rode Duivels van een ander kaliber is. "België is andere koek. Als Argentinië niet op tijd wakker wordt, zitten we in de problemen."

Beckenbauer: "Neuer moet in zijn goal blijven"

Manuel Neuer vestigde maandagavond de aandacht op zich door enkele keren ver uit zijn doel een redding te volbrengen. Niet iedereen is daar overigens van gecharmeerd. Neuer stond tijdens het achtste finaleduel met Algerije enkele keren ver buiten zijn strafschopgebied om een bal te onderscheppen. het liep telkens goed af, maar de Duitse doelman nam wel behoorlijk veel risico met zijn acties.

Dat komt hem op kritiek te staan van Franz Beckenbauer. "Ik denk niet dat hij een betere laatste man is dan ik vroeger was", lacht Der Kaiser op een persconferentie. "Maar hij is wel beter in het onderuit halen van tegenstanders."

"Ja, Manuel Neuer heeft ons enkele malen gered, op een manier die een veldspeler zou hanteren. Maar hij ging wel erg ver met het risico nemen", vervolgt de oud-international en -bondscoach van de Duitsers. "

"Hij had twee keer geluk dat hij de bal precies op het juiste moment raakte. Als hij ook maar iets later was geweest, dan werd hij eraf gestuurd. Met alle respect overigens voor zijn goede optreden", aldus de 68-jarige Beckenbauer.

Komende vrijdag speelt Duitsland tegen Frankrijk en Der Franz waarschuwt de doelman van Die Nationalelf. "Ik heb liever dat hij in zijn goal blijft tegen de Fransen. Maar als Mats Hummels weer fit is, wordt de defensie gelijk weer wat stabieler."

Depay: "Een kick om hun niveau te halen"

Memphis Depay maakt naam op dit WK. De PSV'er speelt een fantastisch toernooi, speelt samen met Robin van Persie en trainer onder Patrick Kluivert, zijn twee idolen. "Het is waarvoor je voetballer bent geworden. Om dat soort dingen mee te maken", zegt de aanvaller in gesprek met Helden Online. Ook Nigel de Jong, Arjen Robben en Wesley Sneijder zijn voorbeelden voor de talentvolle speler.

“Ik speel met geweldige spelers, ik kijk erg tegen ze op", vervolgt Depay, die zich probeert op te trekken aan de grote namen. “Dat is voor mij echt een kick om hun niveau te halen. Om net zo goed als zij af te ronden, om ook geen bal te verliezen tijdens een positiespel. Ik wil meedoen met de grote jongens. Ik heb het voordeel dat ik twintig ben en zij mij dingen meegeven."

Depay leert veel van Van Persie. “Hij heeft de ervaring, de kennis. Hij kwam daar zelf mee, dat is verder gegroeid, heel mooi, heel natuurlijk. Dat waardeer ik heel erg. Hij heeft zelf niet die hulp gehad toen hij jong was. Dat vind ik heel mooi. Ook met Robben, Sneijder en De Jong praat ik veel. Ik voel me gezegend."

Depay kwam dit toernooi al drie keer als invaller in actie. Met twee doelpunten en een assist was hij van grote waarde voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal.

Internetapparaten op standby verspillen miljarden

Huishoudens en bedrijven over de hele wereld verspillen jaarlijks voor tachtig miljard dollar (59 miljard euro) aan energie omdat veel apparaten met een internetaansluiting een inefficiënte slaapstand hebben. Die conclusie trekt het Internationaal Energieagentschap (IEA) woensdag na onderzoek. Over zes jaar is de verspilling naar verwachting zelfs opgelopen tot 120 miljard dollar (88 miljard euro).

Het IEA keek naar het energieverbruik van internetapparatuur zoals tv-recorders, modems, printers en spelcomputers. Dergelijke apparaten zijn vaak ook in de sluimerstand met internet verbonden. Hoewel het lijkt alsof ze in de standbystand minder energie gebruiken, is het verschil vaak nihil, zo stelt het IEA.

Apparaten met internettoegang gebruiken elk jaar voor 616 terawattuur aan elektriciteit. Bijna twee derde daarvan wordt verspild door inefficiënte apparatuur, zoals een onzuinige slaapstand. De verspilling komt daarmee ongeveer overeen met het totale jaarlijkse energiegebruik van Groot-Brittannië en Noorwegen samen.

"Het probleem is niet dat deze apparaten veel in de slaapstand staan, maar dat ze doorgaans meer elektriciteit gebruiken om een internetverbinding in stand te houden en te communiceren met internet", zo stelt IEA-voorzitter Maria van der Hoeven. "Alleen al door de best beschikbare technologie te gebruiken zouden de apparaten dezelfde taken kunnen uitvoeren met 65 procent minder elektriciteit", aldus de Nederlandse.

Teeven: omvang banenverlies nog niet bekend

Het is nog niet duidelijk hoeveel banen extra verdwijnen in het gevangeniswezen. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Op Prinsjesdag komt er meer duidelijkheid.

Het dinsdag door De Telegraaf genoemde aantal van zevenhonderd banen wil Teeven niet overnemen. "Deze schatting is zeer grof en onvoldoende precies onderbouwd om nu als feit te presenteren", zo schrijft de bewindsman.

De Kamer had opheldering geëist.

IOC wuift zorgen over Winterspelen Pyeongchang weg

IOC-voorzitter Thomas Bach maakt zich geen zorgen over de voorbereidingen van Pyeongchang op de Olympische Winterspelen van 2018. "Er is nog geen reden om nerveus te worden", zei Bach woensdag in de Zuid-Koreaanse stad. Er waren zorgen dat de bouwschema's niet haalbaar zouden zijn.

"Het is niet nieuw dat de organisatie van de Spelen enige vertraging oploopt ten opzichte van de gemaakte plannen", aldus Bach. De Duitser was in Pyeongchang voor een bijeenkomst met toekomstige organisatoren van de Spelen. Ze kregen advies van het organisatiecomité van de Spelen in Sochi.

Bach heeft er vertrouwen in dat de Spelen in Pyeongchang een succes worden. "Hier in Korea keken meer dan 38 miljoen mensen naar de Spelen van Sochi." Het wordt de eerste keer dat de Winterspelen in Zuid-Korea plaatsvinden.

Prutser mag geen arts meer zijn

Huisarts, acupuncturist en alternatief genezer Peter J. mag nooit meer als arts aan het werk. Het regionaal tuchtcollege in Amsterdam heeft dinsdag bepaald dat hij zich niet meer mag inschrijven in het zogenoemde BIG-register. Volgens het tuchtcollege is het 'de enige sanctie' die past bij het bizarre gedrag van de man.

J. behandelde jarenlang een patiënte met borstkanker met injecties, acupunctuur en suikerkorrels. Hij bouwde bovendien een hechte vriendschap op met de vrouw die in 2011 overleed aan de gevolgen van een verwaarloosde en uitgezaaide tumor.

Volgens het tuchtcollege hield J. de vrouw weg van onderzoek en behandeling in het ziekenhuis nadat bij haar een knobbeltje in de borst was geconstateerd. Ook toen ze thuis ernstig ziek en vermagerd op de bank lag, hield hij haar af van de juiste zorg.

Uiteindelijk schreef hij de vrouw op aandringen van haar familie morfine voor, maar hij weigerde vervolgens het middel toe te dienen. Hij bleef de patiënte behandelen met zijn korrels, paracetamol, acupunctuur en druppels. Het college spreekt van een 'onthutsend beeld'.

Ook nemen de rechters het J. kwalijk dat hij geen dossier heeft bijgehouden over de vrouw en dat hij te ver is doorgedrongen in haar 'persoonlijke levenssfeer'. De relatie tussen J. en zijn patiënt leidde tot spanningen tussen de vrouw en haar echtgenoot.

De 'arts' at iedere avond met het gezin mee en deed 's zaterdags boodschappen met de vrouw. Ook ging hij twee keer met haar op vakantie. Op een gegeven moment bereikten de spanningen een hoogtepunt en verlieten de echtgenoot en de kinderen van de vrouw het huis. J. trok vervolgens bij zijn patiënt in.

Ook heeft de man er volgens het college geen blijk van gegeven dat hij fout zat met de manier waarop hij handelde. "Hij heeft gehandeld in strijd met de zorg die hij als arts aan zijn patiënt had moeten verlenen. Zijn inschrijving in het BIG-register doorhalen, is daarvoor de enig passende sanctie", besloot het college.

Schip met Syrisch gifgas in Italiaanse haven

Een Deens schip met aan boord honderden tonnen gifgas uit Syrië is woensdag aangekomen in de Italiaanse havenstad Gioia Tauro. In de haven wordt de lading overgeheveld naar een Amerikaans schip dat het gifgas in internationale wateren onschadelijk gaat maken.

De Deense Ark Futura voer bij zonsopkomst en onder begeleiding van een helikopter en een schip van de Italiaanse kustwacht de haven binnen, waar het langszij kwam bij de Cape Ray. Binnen een uur na aankomst werden de eerste containers al verplaatst. De verwachting is dat het overhevelen van de chemicaliën zo'n twintig uur zal duren. Zodra dit voltooid is, zet de Cape Ray weer koers naar open zee.

De laatste chemicaliën, waaronder mosterdgas en de grondstoffen voor het zenuwgas sarin, werden vorige maand uit Syrië gehaald.

Hoogendijk keert terug bij Ajax

Anouk Hoogendijk keert per direct terug bij Ajax. De speelster stapte begin januari nog over naar Arsenal. Hoogendijk en de Londense club bereikten overeenstemming over ontbinding van het contract waarna ze terug kon keren naar Amsterdam. Hoogendijk tekent een contract voor één seizoen bij Ajax.

De 95-voudig international is blij om weer terug te zijn in Amsterdam. "Dit voelt heel erg goed, ik ben gelukkig hier te zijn", reageert Hoogendijk, kort na de ondertekening van haar nieuwe contract. "Het Engelse avontuur bij Arsenal heeft niet gebracht wat ik er vooraf van had gehoopt verwacht. Ik speelde weinig", licht Hoogendijk toe.

Dit was een belangrijke reden om terug te keren naar Nederland. De middenvelder wil spelen, voor haar club én voor Oranje. "Daarbij ben ik er ook achter gekomen dat alles bij Ajax heel goed is geregeld. Ik heb Ed Engelkes (trainer Ajax Vrouwen) gebeld of er een plekje was. Dat is gelukt. Ik ben blij terug te zijn."

Hoogendijk kwam vanaf juli 2012 al anderhalf seizoen uit voor Ajax. Daarvoor speelde ze bij FC Utrecht en Bristol Academy WFC.   

Nicolas Sarkozy aangeklaagd in corruptiezaak

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt aangeklaagd voor omkoping, corruptie en schending van het ambtsgeheim. Dat hebben de Franse autoriteiten woensdag gezegd. Volgens Franse media worden ook Sarkozy's advocaat Thierry Herzog en Gilbert Azibert, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, beschuldigd.

Sarkozy werd dinsdag urenlang vastgehouden en verhoord. Onderzocht wordt of hij informatie heeft gekregen uit hoge kringen binnen justitie over een andere corruptiezaak. Voor zijn verkiezingscampagne in 2007 zou Sarkozy illegaal vijftig miljoen euro hebben gekregen van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi. De voormalige Franse president zou door Azibert in ruil voor een baan in Monaco zijn ingelicht over het verloop van het onderzoek naar die kwestie, bericht Le Monde. De baan heeft hij nooit gekregen.

De Franse premier Manuel Valls benadrukt dat Sarkozy onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. "Deze situatie is ernstig, de feiten zijn ernstig", zei hij tegen televisiezender BFM. "De beschuldiging betreft juristen - hoge juristen - een advocaat, een voormalige president van Frankrijk. Maar als hoofd van de regering vraag ik de onafhankelijkheid van de rechtspraak in acht te nemen, die zijn werk in alle rust moet kunnen uitvoeren. Niemand staat boven de wet, is het tweede principe. En ten derde, en het is belangrijk om dit te onthouden, is er de onschuldpresumptie die voor iedereen geldt."

De advocaat van Herzog heeft scherpe kritiek geuit op de beslissing om de mannen vast te zetten voor verhoor. "Geen van deze mannen zal op de vlucht slaan, ze zullen een dagvaarding niet negeren", aldus Paul-Albert Iweins tegen France Info. "De enige reden om ze vast te zetten is om de psychologische druk op te voeren."

Onderzoekers baseren hun aantijgingen deels op afgetapte telefoongesprekken. Sarkozy heeft deze afluisterpraktijken afgekeurd en vergeleken met acties die de Stasi in Oost-Duitsland uitvoerde.

Nicolas Sarkozy ontkent de beschuldigingen. Hij overweegt een politieke comeback, na zijn verkiezingsnederlaag in 2012 waarbij François Hollande president van Frankrijk werd.

PvdA-senator Koole bekritiseert partijtop

De PvdA-top verdedigt te veel het kabinet en heeft met 'lethargie' gereageerd op de verkiezingsnederlagen die de partij heeft geleden. Dat zegt PvdA-senator en voormalig partijvoorzitter Ruud Koole woensdag in NRC Handelsblad.

De PvdA heeft een 'vertrouwenscrisis' met de kiezers en dat zal niet zomaar goed komen, zegt Koole. "We kunnen niet zeggen: het waait wel over nu de economie weer aantrekt." Hij vindt dat partijtop zich verkeerd opstelt. "De partijtop staat te veel op zenden, is te veel aan het verdedigen wat er door het kabinet gedaan is."

Koole bepleit een debat over de toekomst van de partij. Hij wordt op zijn wenken bediend door het kritische PvdA-lid Sander Terphuis, vooral bekend van zijn strijd tegen de strafbaarstelling van illegalen. Die gaat een serie bijeenkomsten organiseren over de koers van de partij. Volgens Terphuis is het 'code rood' voor de PvdA.

'Emanuelson verruilt AC Milan voor AS Roma'

Urby Emanuelson speelt de komende seizoenen voor AS Roma. Dat meldt de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport woensdag. De oud-Ajacied kan transfervrij vertrekken bij AC Milan. Naar verwachting wordt hij eind deze week medisch gekeurd, waarna hij een contract voor twee of drie jaar tekent.

De 28-jarige Emanuelson verruilde Ajax in januari 2011 voor Milaan, maar in San Siro kon hij de verwachtingen niet waarmaken. De linkspoot werd vorig jaar zelfs uitgeleend aan Fulham. Afgelopen seizoen kwam hij 24 competitieduels in actie voor Milan.

Na het ontslag van coach Clarence Seedorf was de positie van Emanuelson al onzeker. Hij wordt bij de nummer twee van de Serie A ploeggenoot van Kevin Strootman.

'Vinden vakantiebaantje veel gemakkelijker'

Jongeren kunnen deze zomer aanmerkelijk gemakkelijker aan een vakantiebaantje komen dan een jaar geleden. Het aantal tijdelijke, seizoensgebonden banen lag vorige maand maar liefst zestig procent hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar. Dat stelt althans de Nationale Vacaturebank, een van de grootste vacaturesites van Nederland, woensdag in het AD.

Vooral in de promotie en de verkoop is het aantal vakantiebanen dit jaar flink gestegen ten opzichte van 2013. Ook in de bediening, horeca, schoonmaak of supermarkt is het dit jaar iets gemakkelijker om aan tijdelijk werk te komen. Bij elektronicaketens en callcentra verdient een vakantiekracht echter verhoudingsgewijs het meest.

Noord-Koreaanse raketten landen in zee

Noord-Korea heeft woensdag twee raketten afgevuurd. Dat hebben Zuid-Koreaanse functionarissen gezegd. De korteafstandraketten belandden in zee. De lancering vond plaats op de vooravond van een bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Seoul.

Het is de derde raketlancering deze week. Pyongyang zou zo willen laten zien nog altijd weerbaar te zijn. Ook lijkt het Noord-Koreaanse regime zo zijn ongenoegen te uiten over het bezoek van Xi. Hij is de eerste Chinese leider die eerst Zuid-Korea bezoekt en daarna pas het Noorden.

China is de belangrijkste bondgenoot van Pyongyang, maar de betrekkingen zijn bekoeld nadat Noord-Korea vorig jaar nucleaire tests had uitgevoerd en had gedreigd met kernaanvallen op Seoul en Washington. Beijing steunt de aangescherpte sancties van de Verenigde Naties en heeft zelf ook maatregelen genomen.

De raketten, met een bereik van 180 kilometer, werden afgevuurd vanuit de oostelijke kuststad Wonsan.

Shia LaBeouf is alcoholist

Shia LaBeouf laat zich momenteel behandelen wegens een alcoholverslaving. Dat meldt zijn woordvoerder Melissa Kates. Dinsdag werd bekend dat de acteur zich had laten opnemen, maar de reden was onbekend.

Kates benadrukt dat LaBeouf niet in een afkickkliniek zit en zich vrijwillig laat behandelen wegens alcoholisme als een eerste stap naar herstel. Het markante gedrag van de 28-jarige acteur, onder meer het verstoren van het stuk Cabaret op Broadway, is onderdeel van een groter gezondheidsprobleem, stelt Kates.

LaBeouf werd in 2008 gearresteerd voor rijden onder invloed nadat hij in zijn auto in de prak had gereden. Daarbij brak hij ook zijn hand, waardoor de opnames van Transformers: Revenge of the Fallen enkele dagen stil moesten worden gelegd.

In februari kwam LaBeouf in opspraak toen hij met een zak over zijn hoofd op de rode loper van het filmfestival in Berlijn verscheen. Op de zak stond de tekst 'Ik ben niet beroemd', maar verdere uitleg wilde de acteur niet geven. Hij was later met die zak ook te zien op een door hemzelf georganiseerde expositie in Los Angeles.

Gegevens Hagenaars niet veilig bij gemeente

Het interne computernetwerk van de gemeente Den Haag is niet goed beveiligd. Onderzoekers slaagden erin van buitenaf privacygevoelige informatie van burgers te bemachtigen. Het gemeentebestuur moet veel meer doen om de veiligheid te garanderen, schrijft de Haagse Rekenkamer in een woensdag gepubliceerd rapport. Volgens de gemeente is het probleem inmiddels opgelost.

De onderzoekers wisten onder meer aan lijsten met persoonsgegevens zoals namen en burgerservicenummers en enkele kopieën van paspoorten te komen. De afwegingen over veiligheid, kosten en gebruiksgemak worden op het verkeerde niveau gemaakt. Het onderwerp moet meer bestuurlijke aandacht moeten hebben.

Burgemeester en wethouders nemen de aanbevelingen van de rekenkamer over. Uit het recente coalitieakkoord blijkt dat echter nog niet. Het onderwerp komt niet aan de orde en de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor digitale veiligheid wordt eveneens niet benoemd. De coalitie wordt gevormd door vijf partijen: D66, PvdA, de Haagse Stadspartij, VVD en CDA.

Rekenkamervoorzitter Watze de Boer benadrukt dat digitale veiligheid net zo belangrijk is als de openbare orde. "Het gaat ten slotte om de gegevens van burgers en bedrijven", zegt hij in een verklaring. "En met de komende taakverzwaring in het sociale domein krijgt de gemeente nog veel meer gevoelige informatie in beheer."

In een reactie op de bevindingen schrijft burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen dat de kwetsbaarheden inmiddels zijn verholpen. De informatiebeveiliging wordt volgens hem de komende jaren verbeterd.

Dat dit nog niet in het coalitieakkoord staat, is niet zo gek, zegt een woordvoerder desgevraagd. "Dat geldt wel voor meer dingen. Het is een akkoord op hoofdlijnen maar het heeft wel degelijk de aandacht."

Sommige veiligheidslekken zijn voorlopig alleen opgelost met tijdelijke maatregelen. In 2015 moet alles op orde zijn, aldus de woordvoerder. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, is niet bekend.

'Kans op zelfmoord Pistorius'

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom. De kans bestaat zelfs dat hij zelfmoord pleegt. Dat staat in een psychologisch rapport waaruit de advocaat van Pistorius woensdag uit voorlas tijdens het moordproces, meldde de BCC.

In het rapport staat dat de sprinter met de twee beenprotheses rouwt om de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius schoot haar op Valentijnsdag vorig jaar dood door de deur van het toilet in zijn huis. Volgens de aanklagers deed hij dat na een ruzie. Pistorius zegt zelf dat hij in paniek het vuur had geopend omdat hij dacht dat er een inbreker achter de deur zat.

In een psychiatrisch rapport dat maandag aan bod kwam, staat dat Pistorius geen psychische stoornis had op het moment dat hij Steenkamp doodschoot.

'Kans op zelfmoord Oscar Pistorius'
'Kans op zelfmoord Oscar Pistorius' (Foto: ANP)

Bos erkent rekenfout Balkenende-4

Bij de formatie van het kabinet-Balkenende 4 is een rekenfout gemaakt waardoor Wouter Bos (PvdA) zich als kersvers minister van Financiën in 2007 geconfronteerd zag met een gat van een miljard euro. Dat gaf Bos woensdag voor de parlementaire enquêtecommissie die de woningcorporaties onderzoekt toe.

"Het coalitieprogramma was doorgerekend zonder het met het ministerie van financiën af te stemmen", zei Bos over de gemaakte fout. "Dat was volgens mijn ambtenaren niet eerder gebeurd." De fout bestond eruit dat het toenmalige kabinet 750 miljoen euro wilde heffen op het vermogen van de woningcorporaties. Juridisch bleek dat echter niet mogelijk.

Het gat in de begroting werd later gedicht met geld uit de algemene middelen en het heffen van vennootschapsbelasting bij de woningcorporaties. De rekenfout zorgde er mede voor dat het ministerschap van Ella Vogelaar (PvdA) op een mislukking uitdraaide, zei haar directe voorganger Pieter Winsemius (VVD) eerder deze week.

Winsemius zei aankomend minister Bos bovendien op de hoogte te hebben gesteld van de rekenfout in een brief. Tijdens het verhoor wist Bos zich echter niet te herinneren of hij die brief daadwerkelijk onder ogen heeft gekregen. Bos zei dat de fout in ieder geval snel duidelijk werd en op zijn bordje terechtkwam. "Daar voelde ik mij slachtoffer van en dat heb ik zo goed mogelijk geprobeerd op te lossen."

De oud-minister van Financiën weersprak verder de kritiek dat toenmalig minister Vogelaar voor een onmogelijke opgave stond. Aan de ene kant moest zij geld van de corporaties afsnoepen en aan de andere kant moest zij met diezelfde corporaties nieuwe investeringen doen in de aanpak van probleemwijken.

Volgens Bos heeft ze daar ook voldoende geld voor meegekregen van het kabinet. "Vogelaar heeft geld meegekregen." Het kon niet voorkomen dat het ministerschap van Vogelaar op een fiasco uitdraaide. In 2008 stapte ze uiteindelijk op. Eberhard van der Laan, inmiddels burgemeester van Amsterdam, volgde haar op.

De Yeti-legende krijgt een vervolg

Op het mysterie van de de Verschrikkelijke Sneeuwman, door vrienden ook wel 'Yeti' genoemd, lijkt een slotje te kunnen. Een onderzoek van de universiteit van Oxford toont namelijk aan dat de haarmonsters, die worden toegeschreven aan dit mythologische wezen, afkomstig zijn van paarden, honden en er is zelfs mensenhaar tussen gevonden.

Bryan Sykes en zijn team onderzochten daartoe het DNA van 57 haarmonsters, afkomstig uit verschillende musea en privécollecties. Veel daarvan bleek geen echt haar te zijn.

Er zaten echter wel twee zeer interessante monsters tussen. De haren die volgens de overlevering afkomstig zouden zijn van de Bhutanese versie van de Yeti, de Migyhur, vertoont een DNA-structuur die behoorlijk goed overeenkomt met een beer die 40.000 jaar geleden leefde. Waarschijnlijk een hybride tussen de bruine- en de ijsbeer. Een andere proefstuk heeft dezelfde structuur. Naar verluid is dit afkomstig van een dier dat 40 jaar geleden werd neergeschoten door een jager in Ladakh., een gebied in het uiterste noorden van India.

Professor Sykes verder over deze vondst: "Als deze dieren wijdverspreid zijn in het gebergte, dan dragen ze waarschijnlijk bij aan de legendevorming rond de Yeti. Als we het verhaal van de jager moeten geloven, dan gedragen deze dieren zich een stuk agressiever richting mensen dan andere bekende beersoorten."

De legende van de klassieke sneeuwman lijkt dus af te vallen. In plaats daarvoor gaat de zoektocht nu verder naar een diersoort die allang uitgestorven leek.

Zuid-Afrikaan Impey test positief op doping

De Zuid-Afrikaan Daryl Impey is positief getest op doping. Dat bevestigt zowel de renner als zijn ploeg Orica-Greenedge woensdag. Na het Zuid-Afrikaans kampioenschap tijdrijden in februari werd de 29-jarige Impey betrapt op probenecide, een middel dat andere doping maskeert.

Zowel de A- als de B-staal is getest Voor Impey komt de positieve test als een complete verrassing. "Ik ken probenecide niet en ik heb het middel nooit bewust genomen", schrijft de ploeggenoot van Pieter Weening op zijn site.

"Ik ben voor een dopingvrije sport en zal alle nodige stappen ondernemen om mijn onschuld te bewijzen." Impey rijdt voorlopig geen wedstrijden. Greenedge neemt geen verdere stappen tot de zaak is afgerond. Impey was niet geselecteerd voor de Tour de France, die zaterdag begint. Vorig jaar droeg hij nog twee dagen de gele trui.

Wilmots: "Geen evenwicht bij Argentinië"

De Belgische bondscoach Marc Wilmots gelooft sterk in het bereiken van de halve finale. Hij heeft geen hoge pet op van de nationale ploeg van Argentinië. De Rode Duivels bereikten de kwartfinale door de Verenigde Staten met 2-1 te verslaan in de achtste finales.

Dinsdag hadden onze zuiderburen daar wel een verlenging voor nodig. Kevin de Bruyne en invaller Romelu Lukaku waren de doelpuntenmakers. Eerder op de dag had Argentinië zich moeizaam geplaast voor de volgende ronde door Zwitserland in de verlenging met 1-0 te verslaan.

"We namen de wedstrijd in handen en deden alles perfect", zei Wilmots na afloop. "We hebben een sterk en offensief België gezien en hebben onze missie met bravoure uitgevoerd. Iedereen heeft gezien wat er geberud is. Een analyse is nog nooit zo makkelijk geweest. Ik heb tegen mijn spelers gezegd: er staan twee vliegtuigen klaar. Naar huis of naar Brasilia. Ze hebben hun keuze gemaakt. Ze willen naar Brasilia gaan."

Wilmots schaart zich met België in de rol van underog. "Tegen Argentinië zijn we voor het eerst dit WK geen favoriet, maar we willen wel tot het uiterste gaan", zegt Wilmots in gesprek met De Standaard. "We kunnen er langs. Argentinië is iets sterker, al zal het duel vooral op mentaal aspect gewonnen worden."

"Ik ben heel benieuwd of en hoe zij zich aan ons gaan willen aanpassen", vervolgt de trainer. "Ze hebben uitstekende spelers, maar er is geen evenwicht. We willen naar de halve finale. Ik geloof dat dat kan. Kunnen we beter doen dan in 1986 (toen haalden de Rode Duivels de halve finale)? We hebben potentieel maar zullen zien. De lat ligt hoog."

België neemt het zaterdagavond om 18:00 uur (Nederlandse tijd) in Brasilia op tegen Argentinië.

'Monty Python-reünie overstijgt comedy'

Britse media lopen weg met de reünieshow Monty Python Live (Mostly). "Monty Python overstijgt comedy", leidt de comedysite Chortle in. "Het is geen show, maar een evenement." De krant The Guardian noemt Monty Python 'de enige supergroep die comedy ooit gekend heeft'.

De show, die dinsdagavond een reeks van tien aftrapte in de O2 Arena in Londen, was een aaneenschakeling van klassiekers en oude bekende sketches, van de dode papegaai tot het Lumberjack-lied, van spam tot de kaaswinkel. De vijf nog levende leden John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones en Michael Palin, voerden de acts op, hier en daar afgewisseld met filmpjes waarin de in 1982 overleden Graham Chapman was te zien.

"Het maakt niet uit hoe blasé of cynisch je bent, deze sketches geven je een warm gevoel als je ze kent", schrijft Chortle. Geen verrassing dus, dat zowat de hele show met honderden mobieltjes werd opgenomen.

Daarmee is echter meteen de grootste kritische noot gegeven, vindt Chortle. "Waar comedy normaliter draait om verrassing, drijft Monty Python Live (Mostly) op de grootste vijand van comedy: voorspelbaarheid."

Niet alle sketches hebben even goed de tand des tijds weerstaan, gaat de comedysite verder. Zo zijn de acts met iets te verwijfde homo's of rechters die vrouwenondergoed dragen inmiddels achterhaald.

Ook wordt hier en daar stilgestaan bij de leeftijd van de mannen. "Vooral Cleese ziet eruit alsof hij niet helemaal fit is", schrijft The Guardian. "Hij heeft de dikste buik van allemaal en is niet goed bij stem. Op momenten waarop hij vroeger als een bezetene stond te schreeuwen is hij nu ronduit flets."

"John Cleese was schor, Terry Jones moest terugvallen op spiekbriefjes en de mannen zagen er vaak verloren uit te midden van alle spektakel", vindt ook krant Daily Telegraph. "En toch hoef je geen enorme fan te zijn om te beseffen dat dat er eigenlijk allemaal niet toe deed."

De kostuumwisselingen werden opgevuld met klassieke Monty Python-filmpjes op grote schermen, zoals de legendarische Fish Slapping Dance. "Dit soort sketches kun je eigenlijk gewoon beter thuis op tv kijken", vindt Chortle.

Toch had de show ook enkele echte verrassingen. Zo kwam komiek Stephen Fry, die vrijwel onophoudelijk op de BBC te zien is in de quiz QI, het toneel op voor een sketch over een presentator van een spelletjesprogramma die enkele beroemdheden chanteert. Het is de verwachtring dat de andere negen voorstellingen elk een andere Britse bekende ten tonele laten verschijnen.

"De show doet precies wat iedereen ervan verwachtte, maar zelden meer. Dat is jammer", sluit Chortle af. "De show leunt erg zwaar op de reputatie van de mannen", schrijft The Guardian. "Waarschijnlijk worden er geen nieuwe zieltjes gewonnen, maar de verstokte fans gaan vast voldaan naar huis."

Coffeeshops niet bestraft om wietvoorraad

Drie coffeeshops in Leiden en Lisse worden toch niet bestraft omdat ze te veel wiet in huis hadden. Omdat gemeente en politie de situatie in eerste instantie namelijk gedoogden, is volgens het gerechtshof in Den Haag sprake van 'onverwacht strafrechtelijk optreden'. Het Openbaar Ministerie is niet-ontvankelijk verklaard.

Volgens het hof was het passender geweest minder ingrijpende middelen in te zetten, mede omdat de coffeeshops altijd hadden meegewerkt met overheidsinstanties. Het hof ziet niet welk belang met vervolging kan zijn gediend.

De coffeeshops hadden meer dan de toegestane hoeveelheid winkelvoorraad van vijfhonderd gram softdrugs liggen. Het landelijk beleid staat dat niet toe, maar de gemeente, de politie en de Belastingdienst waren op de hoogte. Bovendien werd de eigenaar gezegd dat niet actief zou worden opgetreden. De autoriteiten hadden liever deze gecontroleerde coffeeshopverkoop dan ongecontroleerde, illegale verkoop op straat.

De eigenaar van de drie zaken werden in juli 2011 toch opgepakt na onaangekondigde doorzoekingen van justitie. Alle voorraden werden in beslag genomen en tegen de verdachten werden hoge gevangenisstraffen geëist. De rechtbank veroordeelde hen uiteindelijk in december 2012 maar legde geen straf of maatregelen op.

Zwarte vrouw is viersterrenadmiraal VS

De Amerikaanse marine heeft voor het eerst een vrouwelijke viersterrenadmiraal. De Afro-Amerikaanse Michelle Janine Howard werd dinsdag bevorderd naar de hoogste rang. Dat gebeurde bij het herdenkingsmonument voor vrouwen in militaire dienst op de militaire begraafplaats Arlington, bij het Pentagon.

Howard wordt de nummer twee in de Amerikaanse marine, na admiraal Jonathan Greenert. Ze werkt al 32 jaar bij de organisatie.

In 1999 werd Howard de eerste zwarte vrouwelijke commandant van een marineschip. Ze is nu ook de eerste zwarte vrouw die de viersterrenrang in de Amerikaanse krijgsmacht bekleedt.

Tales of Hearts krijgt westerse datum

Bandai Namco heeft op de Japan Expo in Parijs de releasedatum bekendgemaakt van Tales of Hearts R. Het PlayStation Vita-spel komt 14 november uit.

Hideo Baba kwam met het volgende bericht: "Ik ben blij om op het grootste culturele evenement in het westen de releasedatum bekend te maken. Het is erg passend en het spel bevat de originele Japanse stemmen."

In Tales of Hearts R volg je het verhaal van Kor Meteor, een moedige jongeman die in een klein dorpje aan zee woont. Hij leert het vechten van zijn opa. Hij is zo talentvol dat hij een speciaal wapen krijgt. Soma heet het wapen en de gebruiker ervan moet flink wat Spiria, een kracht van de bron van al het leven, hebben om het te mogen gebruiken.

Tales of Hearts R

Rode Duivels verbreken kijkcijferrecord Vlaanderen

De wedstrijd tussen België en de Verenigde Staten is het best bekeken programma ooit op de Vlaamse televisie. Naar het spektakelstuk in de achtste finales van het WK keken 2.366.565 mensen, meldt de VRT. Het record stond op naam van het programma Schalkse Ruiters dat zeventien jaar geleden 2.278.675 kijkers trok.

Vlak voordat de verlenging begon piekte het aantal kijkers. Om 23.48 uur keken ruim 2,5 miljoen mensen, goed voor een marktaandeel van 91,9 procent. Ook keken nog bijna een half miljoen mensen de wedstrijd buitenshuis. In de verlenging wisten de Rode Duivels een 2-1 overwinning uit het vuur te slepen. Zaterdag staat de kwartfinale tegen Argentinië op het programma.

De laatste groepswedstrijd van de Belgen tegen Rusland trok 2,2 miljoen kijkers. Dat was al de best bekeken voetbalwedstrijd ooit op de Vlaamse televisie.

Ruim 3,3 miljoen Nederlanders zagen België zegevieren tegen de VS. Daarmee was het ook in Nederlands het best bekeken programma van de avond.

Eneco's windmolenobligaties gaan landelijk

Eneco wil na de succesvolle verkoop van obligaties in een windmolenpark in Houten, nu ook landelijk consumenten verleiden om in te stappen in windenergie. Het energiebedrijf wil binnenkort vierhonderdduizend windobligaties verkopen voor 25 euro per stuk. Dat heeft het energiebedrijf woensdag bekendgemaakt.

De rente op de obligaties is minimaal 2,5 procent. Naarmate de wind harder waait kan dat oplopen tot 3,5 procent. Daarmee is het rendement flink lager dan op de obligaties die vorig jaar werden verkocht voor Houten, waarop minimaal vier procent rente werd gegeven.

Het verschil komt deels doordat de obligaties nu per stuk veel kleiner zijn, licht een woordvoerder van Eneco toe. In Houten kostte een obligatie vijfhonderd euro. "In Houten wilden we echter ook lokaal draagvlak creëren voor het windpark, via een hoger rendement." Inwoners van Houten krijgen al naar gelang de windkracht zelfs meer rendement dan andere obligatiehouders: 4,5 tot 5,5 procent.

Ook ten opzichte van een concurrerend beleggingsfonds als Meewind is het rendement veel lager. Het fonds Zeewind 1 heeft bijvoorbeeld een verwacht rendement van zeven tot tien procent per jaar. "Dat komt doordat bij Meewind mensen aandeelhouder zijn", stelt de zegsman van Eneco. "Hierdoor lopen ze meer risico. Bij de Hollandsewind Certificaten word je obligatiehouder, dat levert minder risico op." Volgens het prospectus van Meewind is het risico 2 op een schaal van 7.

Opvallend is dat het prospectus voor Hollandsewind Certificaten van Eneco nog niet af is, omdat er nog geen groen licht is van de Autoriteit Financiële Markten. "We gaan ervan uit dat dit binnenkort wel voor elkaar komt." Hierdoor is er ook nog geen officiële waardering voor het risico van de Eneco-obligatie. "Het risico is echter klein", bezweert de woordvoerder.

Alleen als het windmolenpark failliet gaat, kunnen obligatiehouders geld verliezen. De curator bepaalt dan hoeveel beleggers terugkrijgen. "De kans dat dit gebeurt, is echter gering." Eneco heeft bij het opzetten van het windpark naar eigen zeggen de belangrijkste risico's afgedekt. Zo zijn er langetermijncontracten afgesloten voor het onderhoud. Bij een faillissement van de windmolen-bv staat Eneco echter niet garant.

De obligaties die worden uitgegeven zijn gekoppeld aan windpark De Beemden in West-Brabant. Met de opbrengst gaat het energiebedrijf namelijk de lening die is afgesloten voor de bouw hiervan aflossen. Volgens Eneco is de emissie het met vierhonderdduizend stuk voor 25 euro de grootste van windobligaties ooit.

Braziliaanse perschef mist kwartfinale door rode kaart

Het Braziliaanse team zal het in de kwartfinale van het WK, tegen Colombia, moeten stellen zonder een van hun leden. Het gaat echter niet om een speler, maar om perschef Rodrigo Paiva. Naar nu blijkt is hij door de FIFA voor één wedstrijd geschorst vanwege een incident tijdens de achtste finale tegen Chili. Brazilië boekte een zwaarbevochten zege na strafschoppen.

Na de eerste helft zou Paiva in de tunnel op weg naar de kleedkamers een tik hebben uitgedeeld aan de Chileense spits Mauricio Pinilla. Scheidsrechter Howard Webb zag het incident gebeuren en gaf Paiva een rode kaart. Delia Fischer, woordvoerdster van de FIFA, heeft inmiddels bevestigd dat Paiva de kwartfinale aan zich voorbij moet laten gaan.

Op de site van de Braziliaanse voetbalbond heeft Paiva zelf al een statement afgegeven. "Zoals altijd respecteer ik alle door de FIFA genomen beslissingen. De zaak wordt nog steeds onderzocht en ik ben ervan overtuigd dat het toch nog goed gaat komen. Ze hebben ook beelden van Chilenen die zich hebben misdragen."

Tegenover Braziliaanse media liet Paiva al weten zich niet schuldig te voelen: "Ik was niet de enige die erbij betrokken was. Er werd van beide kanten wat geduwd op weg naar de kleedkamers. Pinilla kwam op me af en ik heb me alleen verdedigd en hem een klein duwtje gegeven. Zij begonnen met ons beledigen, wij hebben niemand aangevallen."

Pinilla zelf is niet blij met de in zijn ogen veel te korte schorsing van de Braziliaanse perschef. "Maar één wedstrijd voor Rodrigo Paiva? Je zou je moeten schamen voor die crimineel in een net pak!", aldus de aanvaller op Twitter"Luis Suárez riskeert zijn carrière voor een beet, maar een perschef krijgt één wedstrijd schorsing voor een klap in het gezicht? FIFA? Ik eis dat Paiva minstens een zelfde schorsing krijgt als Suárez...dit is zelfs ernstiger! Bovendien heeft de FIFA de beelden", foetert Pinilla.

Kuipers dreigt WK-finale mis te lopen

Scheidsrechter Björn Kuipers floot tot dusver drie uitstekende wedstrijden op het WK, maar lijkt de finale op zijn buik te kunnen schrijven. Dat heeft alles te maken met de goede prestaties van het Nederlands elftal op het WK in Brazilië. Wanneer Oranje zich ten koste van Costa Rica plaatst voor de halve finale, lijkt Kuipers naar huis te kunnen.

"Het meest voor de hand liggend is dat de FIFA voor vier scheidsrechters kiest uit landen die niet tot de halve finales zijn doorgedrongen", zegt Jaap Uilenberg, coach van Kuipers, in De Telegraaf. "Alle scheidsrechters blijven minimaal tot zondag", zegt de oud-scheidsrechter. "Na de kwartfinales besluit de FIFA wie er blijven en wie er naar huis gaan." 

Volgens Uilenberg zijn er twee scenario’s mogelijk: "Normaal gesproken houdt de FIFA voor de laatste vier WK-duels – de twee halve finales, het duel om de derde en vierde plaats en de eindstrijd – vier arbiters in Brazilië, die allemaal de finale zouden kunnen fluiten. Als Nederland zaterdag van Costa Rica wint, zou er in dat geval een streep door de naam van Björn gaan. De kans is dan immers aanwezig dat Oranje op 13 juli in de finale staat."

"Wellicht dat de FIFA toch één scheidsrechter achter de hand houdt voor het geval zijn vaderland in de halve finale wordt uitgeschakeld", vervolgt Uilenberg. "Nee, ik denk niet dat het land dat Nederland verslaat moeite zal hebben met Björn als scheidsrechter. Het gaat om kwaliteit en iedereen heeft de laatste maanden kunnen zien dat Kuipers daarover beschikt. En niet zo’n klein beetje ook."

Zondag wordt bekend of Kuipers naar huis moet. Maar als Kuipers een kwartfinale krijgt toegewezen, is het volgens Uilenberg een uitgemaakte zaak. "Als Björn een kwartfinale krijgt, fluit hij de finale niet. Dan wordt hij daarmee beloond voor zijn leiding tijdens de eerdere wedstrijden, maar vindt de FIFA de kans op een (halve-)finaleplaats van Nederland te groot."

Hazard: "Ben niet van Messi's niveau"

België versloeg de Verenigde Staten dinsdagavond na verlenging met 2-1. Eden Hazard haalde deze wedstrijd een bijzonder hoog niveau. België kreeg in de reguliere speeltijd tientalle kansen, maar wist deze niet te benutten.

Vroeg in de eerste helft van de verlenging was het Kevin de Bruyne die voor de openingstreffer scoorde. Even daarna maakte Romelu Lukaku de 2-0 en maakte Julian Green het nog even spannend. Verder dan de 2-1 kwam Team USA niet en waren het de Rode Duivels die zich plaatsten voor de kwartfinale.

In de volgende ronde neemt de ploeg van Marc Wilmots het op tegen Argentinië. Eden Hazard treft Lionel Messi. "Ik bewonder spelers als Messi", zei Hazard na afloop van de overwinning tegen Goal. "Vandaag was ik niet van zijn niveau. Ik heb nog tijd genoeg, alhoewel dat niet mijn doel is. Mijn doel is het bereiken van de halve finale. Bij Argentinië draait het niet alleen om Messi. Ze hebben een goed team, maar zijn wel erg afhankelijk van hem. Hij kan op ieder moment van de wedstrijd het verschil maken."

Volgens Hazard is het terecht dat België zich voor de kwartfinale heeft geplaatst en niet de Verenigde Staten. De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann werd lang op de been gehouden door doelman Tim Howard, die de wedstrijd van zijn leven keepte. "Howard speelde geweldig. Zonder hem in het doel hadden we de wedstrijd zonder verlenging gewonnen."

Op de Belgische bank was het nog wel even billenknijpen. "We maakten ons wel zorgen toen de 2-1 nog werd gemaakt. We zaten er behoorlijk doorheen maar gelukkig heeft Thibaut Courtois ons gered. We hebben een geweldige wedstrijd gespeeld. Dit was een compleet optreden, zowel individueel als collectief."

Man vervolgd voor fatale brand Leeuwarden

Een 39-jarige man uit Drachten wordt vervolgd voor de fatale brand in Leeuwarden in oktober. De medewerker van een kledingwinkel zou een gasfles niet goed hebben aangesloten op de kachel, waardoor een steekvlam ontstond. Daarop vatte kleding in de winkel vlam. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdagochtend bekendgemaakt.

De man was een week na de brand in de winkel aan de Kelders in de binnenstad van de Friese hoofdstad al in beeld als verdachte. Hij zit echter niet vast omdat er maximaal twee jaar cel op staat. Voorlopige hechtenis is bij zo'n lage maximale straf niet mogelijk. De zaak komt in september voor de rechter.

Bij de brand op 19 oktober kwam een 24-jarige man om het leven. Hij werd ingesloten door het vuur en kon ondanks contact met de brandweer niet meer worden gered. Meerdere panden werden getroffen door de vuurzee, waarvan er zes zware schade opliepen.

Van Persie blijft hopen op De Jong

Robin van Persie heeft er nog vertrouwen in dat Nigel de Jong tijdens dit WK in actie komt voor het Nederlands elftal. De aanvoerder van Oranje staat in nauw contact met De Jong, die door een blessure twee tot vier weken rust moet houden. Normaal gesproken betekent het dat de middenvelder tijdens dit WK niet meer in actie zal komen. Van Persie hoopt echter op een wonder.

"Nigel zou de finale kunnen halen", zegt hij tegen NOS. "Het is in de eerste plaats verschrikkelijk voor Nigel zelf. Hij was bezig aan een weergaloos WK. Maar ik weet: een scan is maar een scan. Daarop ziet een blessure er soms heel erg uit, terwijl het in de praktijk niet altijd ook zo erg hoeft te zijn."

"Hij is onze rots in de branding", beschrijft Van Persie het belang van zijn ploeggenoot. "Ik hoop, en wij met z'n allen hopen, dat hij nog minuten gaan maken dit WK. Nigel is een vechter, de wonderen zijn de wereld nog niet uit", besluit de doelgerichte spits.

De Jong stond in alle vier de WK-wedstrijden tot nu toe in de basisploeg, maar moest in de achtste finales tegen Mexico al in de eerste helft het veld geblesseerd verlaten. Bruno Martins Indi kwam als zijn vervanger het veld in. Oranje won het duel met 2-1 en plaatste zich daarmee voor de kwartfinale, die zaterdag tegen Costa Rica wordt gespeeld.

Honderden demonstranten gearresteerd in Hong Kong

De politie in Hong Kong heeft in de nacht van dinsdag op woensdag meer dan vijfhonderd mensen gearresteerd die meededen aan een sit-in. De sit-in volgde op een demonstratie waaraan dinsdag tienduizenden mensen deelnamen. Ze demonstreerden voor meer democratie.

De betoging was toegestaan, maar toen een groep demonstranten 's nachts een sit-in wilde houden, greep de politie in. 511 mensen werden opgepakt. De arrestaties werden verricht wegens samenscholing en het belemmeren van de politie bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Er waren volgens de politie dinsdag op het hoogtepunt bijna 99.000 mensen op de been. Onderzoekers van de universiteit van Hong Kong hielden het op 154.000 tot 172.000 demonstranten.

Aanleiding voor de demonstratie en de sit-in is een waarschuwing van de regering in Beijing dat Hong Kong weliswaar grote autonomie heeft, maar dat de regering uiteindelijk de dienst uitmaakt.

Hong Kong is een belangrijk financieel centrum en de inwoners willen zelf hun hoogste bestuurder kunnen kiezen. De communistische leiders in Beijing hebben beloofd dat dit vanaf 2017 zal mogen, maar dat de kandidaten eerst moeten worden goedgekeurd door een Beijing vriendelijk gezind comité dat ook alle eerdere leiders sinds de machtsoverdracht van Londen aan Beijing in 1997 heeft aangewezen.

Teeven moet kinderpardon van rechter verruimen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet het kinderpardon verruimen in een zaak van een Kazachse vrouw en haar twee dochters. Dat heeft de Haagse rechtbank dinsdag bepaald. Teeven mag het kinderpardon niet zo strikt uitvoeren als hij wil.

De staatssecretaris had geweigerd om het gezin een verblijfsvergunning te verlenen op basis van het kinderpardon. Daarin staat dat een kind alleen in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning als het onder rijkstoezicht staat. Kinderen die wel bekend zijn bij een gemeente maar niet bij het rijk, komen niet voor verblijfspapieren in aanmerking.

De vrouw en haar dochters waren, nadat ze in 2010 waren uitgeprocedeerd, alleen nog bekend bij de gemeente Rheden, waar ze woonden. Ze meldden zich niet meer actief bij het rijk. Volgens Teeven hebben ze zich daarmee onttrokken aan het rijkstoezicht.

De rechtbank oordeelde anders omdat pas gesproken kan worden van het onttrekken aan toezicht als een vreemdeling actief heeft geprobeerd om bij de staatssecretaris en zijn diensten uit beeld te blijven om zo te voorkomen dat hij wordt uitgezet. Volgens de rechters is niet gebleken dat het Kazachse gezin dat heeft geprobeerd.

De advocaat van het gezin stelt woensdag in de Volkskrant dat 'een grote groep asielzoekers moed kan putten' uit de uitspraak van de rechtbank. In Nederland leven in totaal honderd kinderen die wel bekend zijn bij een gemeente, maar niet bij het rijk.

Dat uitspraak betekent echter nog niet dat de twee kinderen en hun moeder in Nederland mogen blijven. De staatssecretaris moet daar opnieuw een besluit over nemen. Hij heeft nog niet op de uitspraak gereageerd maar had eerder al laten weten het kinderpardon niet aan te willen passen. "Laat helder zijn: het kabinet wil de regels van het kinderpardon niet veranderen", zei hij begin juni.

Voorstanders van een verruiming van het pardon vonden dat onrechtvaardig. Onder hen waren ongeveer driekwart van de burgemeesters, veel van de oppositiepartijen en Kinderombudsman Marc Dullaert.

Kwakman verlaat NAC voor club in Zuid-Afrika

Kees Kwakman vertrekt per direct bij NAC Breda. De 31-jarige verdediger gaat naar het Zuid-Afrikaanse Bidvest Wits, waar voormalig NAC- en FC Groningen-speler Glen Salmon hoofd jeugdopleiding is. Dat meldt de Brabantse club.

Kwakman was bezig aan zijn tweede periode in Breda. In Nederland kwam hij verder uit voor FC Volendam, RBC Roosendaal en Groningen. Hij speelde ook nog een seizoen in Duitsland voor FC Augsburg.

PvdA-ministers gehoord in slot corporatie-enquête

De laatste openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie naar de woningcorporaties worden woensdag afgenomen in de Tweede Kamer. De voormalige PvdA-ministers Wouter Bos, Ella Vogelaar en Eberhard van der Laan gaan in op de rol die zij tussen 2007 en 2010 hebben gespeeld in de volkshuisvesting.

Als minister van Financiën in het kabinet-Balkenende IV maakte Wouter Bos zich hard voor extra investeringen in probleemwijken. De 750 miljoen euro die hij daarvoor op het oog had moesten worden opgehoest door de woningcorporaties. Ella Vogelaar, zijn minister voor Wonen, Wijken en Integratie, was belast met de uitvoering van het plan. Toen dat mislukte werd zij door Bos zelf aan de kant gezet en opgevolgd door Eberhard van der Laan, die inmiddels burgemeester van Amsterdam is.

Maandag ondervroeg de commissie drie oud-bewindslieden van de VVD. Voormalig staatssecretaris Johan Remkes ging in op de rol die hij tussen 1998 en 2002 speelde. In die periode begonnen diverse woningcorporaties met het opzetten van projecten die niet tot hun kerntaak behoorden. In dat licht moesten ook de oud-ministers Sybilla Dekker en Pieter Winsemius zich verantwoorden. Zij waren respectievelijk tussen 2003 en 2006 en 2006 en 2007 verantwoordelijk voor volkshuisvesting.

De enquêtecommissie, voorgezeten door onafhankelijk Kamerlid Roland van Vliet, onderzoekt naar aanleiding van de vele schandalen in de sector de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties. De commissie bekijkt wat er verkeerd is gegaan en wat er moet veranderen. In deze laatste fase van de openbare verhoren worden alle bewindslieden verhoord die de afgelopen twintig jaar betrokken waren bij volkshuisvesting. Het rapport moet in het najaar verschijnen.

De parlementaire enquête is een van de zwaarste wapens die het parlement ter beschikking staan om duidelijkheid te krijgen over bepaalde zaken. Eerdere enquêtes gingen onder meer over de Bijlmerramp, de val van Srebrenica en de financiële sector. Er staat ook nog een enquête over het debacle rond de hogesnelheidstrein Fyra op stapel.

'Nederland passief na Europees asieloordeel'

De overheid heeft vorig jaar geen gehoor gegeven aan het verzoek van het Europees Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa om de leefomstandigheden van uitgeprocedeerde asielzoekers te verbeteren. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens woensdag in een jaarlijkse rapportage, waarin vijftig aanbevelingen staan om de rechten van iedereen in Nederland te beschermen.

Het mensenrechtencollege wil dat de overheid zorg draagt voor de basale voorzieningen die nodig zijn voor mensen zonder geldige verblijfspapieren. "Dan gaat het om voedsel, kleren en een veilige verblijfplaats."

Het comité vroeg Nederland in oktober mensen zonder geldige verblijfspapieren 'onmiddellijk' beter op te vangen. Het comité kwam tot een vernietigend oordeel na een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei daarop 'niet in de houding te willen springen'.

Mensen die terug moeten naar eigen land worden vier weken opgevangen. Daarna vervalt de zorg van de overheid. "Veel asielzoekers kunnen niet meteen terug naar hun land van herkomst, omdat bijvoorbeeld overheden van het land van herkomst niet meewerken", licht een woordvoerder van het mensenrechtencollege toe. "Voor die mensen zijn na die vier weken geen voorzieningen beschikbaar. Daar moest Nederland zich in verbeteren, maar dat is niet gedaan."

In bepaalde gevallen hebben asielzoekers recht op een zogeheten buitenschuldvergunning. Als asielzoekers ziek, zwanger of stateloos zijn, kan Nederland zo'n vergunning geven. Volgens het college laat de beoordeling van een aanvraag hiervoor echter te wensen over.

Het college vindt ook dat gemeenten meer inzicht en kennis moeten krijgen in de rechten van mensen. Decentralisatie van de langdurige zorg en de jeugdzorg leidt tot meer contact tussen gemeenten en zorgbehoevenden, maar bij gemeentebestuurders ontbreekt de kennis over de rechten van iemand die zorg nodig heeft. "Vaak is niet duidelijk wat een zorgbehoevende zelf kan en mag beslissen", aldus de woordvoerder.

Verder constateert het college onder meer dat mannen en vrouwen nog altijd ongelijk worden beloond. In het onderwijs moet meer aandacht gegeven worden aan de rechten die personen bezitten en het college adviseert ook asielzoekers bij aankomst in Nederland niet meteen in de gevangenis te gooien. Deze grensdetentie moet een uiterst redmiddel zijn, aldus het college.

Het college is positief over de discussie rond racisme. "Dé ontwikkeling van 2013 is de verschuiving van ontkenning van het bestaan van racisme in Nederland naar de eerste stappen van erkenning", schrijft het college. "Steeds meer politici namen stelling tegen racisme en discriminatie. Dat is een stap die een vervolg moet krijgen."

'Albers nieuwe technisch directeur Caterham'

Christijan Albers is de nieuwe technisch directeur van het Formule 1-team Caterham. De oud-coureur is dit weekeinde al actief voor de Maleisische renstal tijdens de Grand Prix van Engeland, meldt De Telegraaf woensdag. Eigenaar Tony Fernandez zou Caterham voor tientallen miljoenen euro's hebben verkocht aan een consortium van zakenlieden uit het Midden-Oosten.

In zijn nieuwe functie wordt de 35-jarige Albers geadviseerd door de Duitser Colin Kolles, een voormalig teambaas. Albers kwam tussen 2005 en 2007 uit in de Formule 1 en reed 46 grands prix.

Caterham heeft al een Nederlands tintje. Robin Frijns is er reserverijder, achter de vaste coureurs Kamui Kobayashi en Magnus Ericsson. Vorig jaar reed Giedo van der Garde voor het team.

Caterham behaalde sinds zijn intrede in de koningsklasse van de autosport nog geen enkel WK-punt. Momenteel is het team hekkensluiter bij de constructeurs.

Belgische kranten bejubelen Rode Duivels

De Belgische kranten hebben woensdag op hun voorpagina's massaal plaats ingeruimd voor de winst van de Rode Duivels op de Verenigde Staten. De Belgen wisten dinsdag in de verlenging de Amerikanen met 2-1 van zich af te houden en zo een plek in de kwartfinale van het wereldkampioenschap voetbal veilig te stellen.

België moet het in de kwartfinale opnemen tegen het Argentinië van Lionel Messi. Dat is volgens De Standaard geen enkel probleem: "Laat Messi maar komen", kopt de krant. Het sportkatern opent met: "Boem, klets, knal, patat." België heeft volgens de krant eindelijk weer eens een gouden generatie. Hoewel het 28 jaar heeft moeten duren is de 'wederopstanding van België als voetballand' eindelijk een feit, verzucht het dagblad.

Het Nieuwsblad schrijft op de voorpagina over een 'Waanzinnige thriller'. En ook die krant heeft goede hoop voor het verdere verloop van het toernooi. "Deze Duivels kunnen ook Messi pakken", luidt het zelfverzekerd.

Het Laatste Nieuws vult de volledige voorpagina met de winst van het Belgische nationale elftal en jubelt: "We zijn bij de beste acht". Ook hier wordt alvast een voorschot genomen op de volgende match. "Messi, ken jij De Bruyne en Lukaku al?", vraagt HLN zich af. Het dagblad verwijst daarmee naar de doelpuntenmakers in de wedstrijd tegen de VS.

De Franstalige krant Le Soir toont op de voorpagina een foto van Romelu Lukaku met de handen ten hemel geheven. "Het geluk van de Belgen", staat er in chocoladeletters bij.

La Libre, eveneens Franstalig, heeft maar weinig woorden nodig om de aantrekkelijke en tot in de laatste minuut spannende pot voetbal te beschrijven. "Diabolique!" (Duivels!) staat er naast een foto van Thomas de Bruyne.

Zaterdag om 18.00 uur Nederlandse tijd mogen de Rode Duivels in het Estadio Nacional in Brasilia laten zien of ze het inderdaad kunnen winnen van de Argentijnen.

'Palestijnse jongen dood na ontvoering'

De Israëlische politie heeft woensdagmorgen in de omgeving van Jeruzalem het lichaam van een tiener gevonden, nadat melding was gemaakt van een ontvoering van een Palestijnse jongen in Oost-Jeruzalem. Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische politie gemeld. Het is nog niet vastgesteld of het lichaam van de Palestijnse jongen is.

De Israëlische politie houdt rekening met een wraakactie voor de moord op drie Israëlische jongens. Die werden 3 weken geleden ontvoerd in de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever en maandag dood teruggevonden.

SGP: meer geld om jihadisten te vervolgen

Er moet meer geld naar het Openbaar Ministerie om jihadisten te kunnen vervolgen. Dat zegt SGP-leider Kees van der Staaij tegen Nu.nl. Hij wil dat in de begroting van 2015 miljoenen worden vrijgemaakt om de capaciteit van het OM te vergroten. Om hoeveel geld het gaat, wil hij echter niet zeggen.

Volgens Van der Staaij kan de dreiging van jihadstrijders alleen worden bestreden als er naast de AIVD ook een sterk OM opereert. "Jihadstrijders zijn een groot gevaar voor Nederland. Dat de AIVD deze jongens in de gaten houdt is prima, maar het vervolgen van deze levensgevaarlijke islamisten en de ronselaars is minstens zo belangrijk", zegt hij tegen de nieuwswebsite.

Maandag bleek dat in totaal 130 mensen uit Nederland naar Syrië zijn vertrokken als jihadstrijder. Ongeveer dertig daarvan zijn inmiddels teruggekeerd naar Nederland.

Overigens wil de SGP dat niet alleen voor terreurbestrijding extra capaciteit beschikbaar komt. Ook de aanpak van kinderporno en het opeisen van crimineel vermogen verdienen volgens de partij meer aandacht.

De SGP, D66 en ChristenUnie praten in augustus weer met de VVD en de PvdA over de begroting.

Academy klaagt Oscarverkoper aan

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft de erven van artdirector Joseph Wright aangeklaagd. De familie verkocht onlangs de Oscar die Wright in 1942 won voor My Gal Sal, met Rita Hayworth. Dat is tegen de regels, stelt de organisatie.

In het Oscar-reglement staat dat een Oscar eerst te koop moet worden aangeboden aan de Academy. Die regel geldt ook voor de nabestaanden van een winnaar. Het beeldje ging voor ruim 79.000 dollar naar anonieme kopers.

De Academy eist nu een schadevergoeding, bestaande uit de opbrengst plus smartengeld. Ook eist ze het recht de Oscar te kunnen kopen voor het symbolische bedrag van tien dollar, een regel die in 1951 in het leven werd geroepen.

Het veilinghuis verkocht de Oscar vorige week, in de veronderstelling dat de regel alleen gold voor Oscars die na 1951 zijn gewonnen. Het heeft nog niet officieel gereageerd op de aanklacht.

WK vandaag - woensdag 2 juli

De achtste finales van het WK voetbal erop. Er waren geen echte grote verrassingen in deze ronde, al waren Griekenland, Algerije, Nigeria, Chili en Mexico wel dichtbij. Mexico maakte het Oranje erg lastig, maar door doelpunten in de laatste minuten ging Oranje alsnog door en treft het Costa Rica in de kwartfinale.

Groepswinnaars allemaal door

Voor het eerst sinds er 32 ploegen meedoen aan het WK voetbal (1998) hebben alle acht de groepswinnaars van de voorrondes zich geplaatst voor de kwartfinales. In 1998 gingen zes van de acht groepswinnaars door, omdat enkel Roemenië en Nigeria werden uitgeschakeld. In 2002 wist slechts de helft van de groepswinnaars door te gaan. Denemarken, Zweden, Mexico en Japan werden allemaal al in de achtste finale uitgeschakeld.

In 2006 kwamen Spanje en Denemarken na de groepswinst niet door de achtste finale, waarna in 2010 de beste prestatie tot nu toe volgde. Enkel de Verenigde Staten wist zich niet te plaatsen voor de kwartfinale, nadat ze na verlenging verloren van Ghana. Bij dit WK wisten Brazilië, Nederland, Colombia, Costa Rica, Frankrijk, Argentinië, Duitsland en België zich dus allemaal wel te plaatsen voor de kwartfinale, zij het dat het bij enkele landen niet makkelijk ging.

Kwartfinales

Vandaag en morgen staan er geen wedstrijden op het programma. De acht overgebleven teams zijn in volle voorbereiding voor de kwartfinales, die voor vrijdag en zaterdag op het programma. Het schema is als volgt;

Tijd Thuis Uit Plaats
Vrijdag 18.00 uur Frankrijk Duitsland Rio de Janeiro
Vrijdag 22.00 uur Brazilië Colombia Fortaleza
Zaterdag 18.00 uur Argentinië België Brasilia
Zaterdag 22.00 uur Nederland Costa Rica Salvador

De winnaars van de eerste twee duels treffen elkaar in de eerste halve finale op dinsdag 8 juli om 22.00 uur in Belo Horizonte. De andere twee winnaars spelen op woensdag 9 juli ook om 22.00 uur in Sao Paulo tegen elkaar om een finaleplaats.

WK pool

Het is inmiddels mogelijk om de volgende wedstrijden in te vullen in de FOK! WK pool. De kwartfinales kunnen worden ingevuld. Let op! De uitslagen die ingevuld worden zijn de uitslagen na 90 (!) minuten, evenals het aantal kaarten De winnaar is de winnaar na verlenging of strafschoppen. De voorspellingen kunnen worden ingevuld totdat een wedstrijd begint.  Dit kan worden gedaan via de speelpagina in de FOK! WK pool.

Reclassering luidt noodklok vanwege bezuinigingen

Reclassering Nederland heeft het razend druk en komt geld tekort. Er is een 'enorme' wachtlijst voor mensen die een taakstraf moeten uitvoeren en die zal door de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) waarschijnlijk alleen maar langer worden. De organisatie luidt dan ook de noodklok, schrijft De Telegraaf woensdag.

De drukte ontstaat doordat steeds vaker taakstraffen en toezicht worden opgelegd in plaats van een gevangenisstraf. "Het gaat echt niet meer", zegt voorzitter van de raad van bestuur Sjef van Gennip tegen de krant. Reclasseringsorganisaties moeten van Teeven maar in de kosten gaan snijden, want extra geld is er niet.

De organisaties hebben echter al achttien miljoen euro moeten bezuinigen. "De rek is eruit. Ik heb hier grote zorgen over", zegt Van Gennip. Hij stelt dat er aan het begin van dit jaar een wachtlijst van 25.000 nog niet uitgevoerde taakstraffen was en dat die lijst alleen maar langer wordt door de bezuinigingsoperatie van Teeven. Hij vreest dat ook het toezicht op criminelen verslechtert. "Dit is een aanslag op onze ambities."

Fokker stort neer in Kenia

Een Fokker 50 transportvliegtuig is woensdag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi neergestort op een gebouw en in brand gevlogen. De vier inzittenden van het vliegtuig van de regionale maatschappij Skyward International zijn omgekomen.

Op de grond zijn zeker twee mensen gewond geraakt. In de puinhopen wordt gezocht naar nog meer mogelijke slachtoffers.

Het toestel van Nederlandse makelij was net opgestegen op de luchthaven van Nairobi, aldus de Keniaanse luchthavenautoriteiten.

De Fokker 50 is gebouwd van de jaren 80 tot in de jaren 90. Van de ruim 200 gebouwde toestellen zijn er wereldwijd nog veel in gebruik.

S. de Jong: "Toe aan nieuwe uitdaging"

Siem de Jong maakte dinsdag een transfer naar Newcastle United. De middenvelder verlaat Ajax en tekent voor zes jaar bij The Magpies.  Newcastle maakte dinsdagavond laat de transfer van de Ajacied bekend. Via de officiële kanalen van de club, laat De Jong weten erg blij te zijn met zijn transfer.

"Het is geweldig om voor Newcastle te tekenen. Het is een grote club waar mijn broer al veel over verteld heeft. Ik voel me al direct goed hier." Met de transfer komt er een einde aan zijn Ajax-periode, die maar liefst zeven seizoenen duurde. In september 2007 debuteerde De Jong in de hoofdmacht van de Amsterdammers en hij had een groot aandeel in de laatste vier landstitels.

"Ik zat al een lange tijd bij Ajax en ik was toe aan een nieuwe uitdaging in een nieuwe omgeving in een nieuw land", vervolgt de 25-jarige De Jong. "Newcastle is een mooie kans. De mogelijkheid om bij zo een club in de Premier League kan spelen, kon ik niet laten lopen. Ik kijk erg uit naar de eerste training en om kennis te maken met mijn nieuwe teamgenoten. Hopelijk kunnen we een succesvol seizoen draaien."

Op de officiële clubsite van Ajax gaat De Jong verder over zijn tijd in Amsterdam. "Het doet eerlijk gezegd wel een beetje pijn om weg te gaan. Ik heb heel veel mooie jaren bij Ajax meegemaakt. Met name de afgelopen vier seizoenen waren onvergetelijk met de vier landstitels op een rij."

"Het was ook eervol om de aanvoerdersband te mogen dragen. Ik heb met veel plezier bij Ajax gespeeld. Toch vind ik het nu een mooi moment voor een volgende stap in mijn carrière. In de Premier League hoop ik een nieuwe prikkel te vinden."

Colombia herdenkt vermoorde Andres Escobar

Colombia maakt zich op voor de kwartfinale van het WK, maar doet dat met gemengde gevoelens. Het Zuid-Amerikaanse land herdenkt woensdag Andres Escobar. De verdediger van Atletico Nacional werd precies twintig jaar geleden vermoord nadat hij tijdens het WK in de Verenigde Staten een eigen doelpunt had gemaakt dat bijdroeg aan de uitschakeling van Colombia.

Op Twitter is onlangs een campagne gestart waar mensen onder de hashtags #football2me en #AndresEscobar berichten kunnen achterlaten ter nagedachtenis aan de vermoorde voetballer. Ook kunnen suggesties worden gegeven hoe voetbal de wereld in positief opzicht zou moeten veranderen

De 27-jarige Escobar had in 1990 met Colombia zijn WK-debuut gemaakt. In de VS werd er het nodige verwacht van een team met spelers als Faustino Asprilla, Carlos Valderrama, Freddy Rincon en Adolfo Valencia. De eerste wedstrijd tegen Roemenië werd echter met 3-1 verloren en door de eigen treffer van Escobar waren de VS op 22 juni met 2-1 te sterk.

In de laatste poulewedstrijd tegen Zwitserland herstelde het team zich met een 2-0 zege, maar omdat Roemenië van de VS won, werd Colombia toch uitgeschakeld. Escobar schreef in de Colombiaanse krant El Tiempo een stuk om zijn landgenoten uit de put te helpen. "Het leven houdt hier niet op. We moeten doorgaan. Het leven kan hier niet eindigen. Hoe moeilijk het ook is, we moeten weer opstaan."

Terug in eigen land ging Escobar met vrienden uit in Medellin. Op de parkeerplaats van een nachtclub werd hij midden in de nacht met zes pistoolschoten om het leven gebracht. Algemeen wordt aangenomen dat dat door drugsbazen die geld hadden verloren toen ze op Colombia wedden was gearrangeerd. De moordenaar werd tot 43 jaar cel veroordeeld, maar kwam in 2005 al vrij.

Escobar sprak voor het WK zijn hoop uit dat zijn door drugsoorlogen verscheurde land de weg omhoog zou vinden. Voor de verdediger zelf leek er een mooie tijd aan te komen. AC Milan wilde hem hebben en hij was net verloofd. Dat hij geliefd was bleek na zijn dood. Meer dan honderdduizend mensen kwamen de voetballer de laatste eer bewijzen. Ook bij zijn begrafenis waren vijftienduizend mensen aanwezig.

Van de huidige Colombiaanse WK-selectie was keeper Faryd Mondragon er in 1994 ook al bij. Net als zijn ploeggenoten wil hij in aanloop naar de kwartfinale tegen Brazilië weinig kwijt over de tragedie van twintig jaar geleden omdat je 'op positieve momenten niet aan iets negatiefs moet denken.'

[WBD] Kvitova als tweede in halve finale

Tennisster Petra Kvitova heeft zich als tweede voor de halve finale van Wimbledon geplaatst. De Tsjechische winnares van 2011 was dinsdag met 6-1 en 7-5 te sterk voor haar landgenote Barbora Zahlavova-Strycova. In de halve eindstrijd treft Kvitova (6) in de als 23e geplaatste Lucie Safarova opnieuw een landgenote.

De andere halvefinalisten worden woensdag bekend. Dan neemt Simona Halep (3) uit Roemenië het op tegen de Duitse Sabine Lisicki (19). Lisicki's landgenote Angelique Kerber (9) treft het Canadese talent Eugenie Bouchard (13).

Verwende honden

Ze weten niet wat ze missen bij Vrij Nederland. Namens die club riep ene Monica alle lezers op, via Twitter, om een stukje te schrijven over hun huis. De beste inzendingen zouden geplaatst worden. Ik vond het een beetje zielig, zo´n gretig grietje van de redactie, naarstig op zoek naar uitstekende content. Ik dacht, laat ik eens met de hand over het hart strijken. Dus ik pakte mijn vulpen. Even schudden voor gebruik en kwak! Daar had ik al een brouwsel. Recht in haar snuit. Pak aan! Twitterde ik vriendelijk.

[1/8 finale] Uitslag België - Verenigde Staten

België heeft zich als laatste land voor de kwartfinales van het WK voetbal geplaatst. De Rode Duivels rekenden in een zeer aantrekkelijk duel pas in de verlenging af met de Verenigde Staten. De ploeg van bondscoach Wilmots stuit in de volgende ronde op Argentinië dat eerder op de dag zeer moeizaam Zwitserland wist te kloppen.

België en de Verenigde Staten maakten er in de eerste helft in Salvador een aantrekkelijk duel van met een hoog tempo. Vooral de Belgen gaven meteen vol gas en hadden via Origi en De Bruyne meteen twee goede mogelijkheden, maar de Amerikanen hadden een zeer goede Tim Howard op het doel. Aan de andere zijde zeilde een voorzet van oud-PSV'er Beasley maar net over. Ook Dempsey had een goede mogelijkheid, maar Courtois kon de bal eenvoudig oprapen.

Na twintig minuten spelen namen de Rode Duivels het initiatief en De Bruyne had de 1-0 op zijn schoen, maar schoot naast. De Belgen gingen door, maar telkens zat of Howard of een Amerikaanse verdediger er tussen, waardoor er veel hoekschoppen voor de Belgen waren. Veel gevaar kwam er echter niet uit. Voor rust had Hazard nog een goede kans, maar zijn schot werd gekraakt.

Na de pauze had Mertens direct voor de 1-0 kunnen zorgen, maar de kopbal van de kleine aanvaller werd gekeerd door Howard. Daarna was het de beurt aan Origi die eerst een voorzet van Vertonghen miste en daarna met een kopbal de lat schampte. Ook Vertonghen kreeg twee goede mogelijkheden, maar deze waren ook aan hem niet besteed. Aan de andere zijde hield de verdediger een inzet van Zusi tegen.

De Belgen zetten halverwege de tweede helft nog maar eens aan en Witsel kreeg een goede kans, maar hij schoot net naast het doel van Howard. De keeper had zijn antwoord paraat op inzetten van onder meer Origi, invaller Mirallas, Harard en weer Origi. Hazard schoot in de slotfase ook nog eens in het zijnet en Kompany die volledig vrijstaand de bal slecht raakte en weer op Howard stuitte. De Amerikanen hadden in de tweede helft enkele kleine kansjes gekregen, maar in de laatste minuut van de blessuretijd was het Wondowlowski die volledig vrij voor Courtois opdook en de bal voor het intikken had. De Amerikaan schrok zo van de mogelijkheid dat hij over schoot.

Kevin De Bruyne brak na 93 minuten eindelijk de ban (Pro Shots/Action Images)

Het betekende een verlenging en de Belgen schoten weer uit de startblokken. Invaller Lukaku bediende meteen De Bruyne die nu wel het gaatje vond en Howard klopte: 1-0. Het was met name Lukaku die in de eerste helft voor het gevaar aan Belgische zijde zorgde en hij bekroonde zijn uitstekende invalbeurt zelfs met de 2-0.

De Amerikanen gaven zich niet gewonnen, want Green frommelde meteen na het begin van de tweede verlenging de 2-1 binnen. Plotseling werden de Belgen teruggedrukt en kregen de Amerikanen mogelijkheden. Zij moesten echter ook beducht zijn voor de counter met de nog frisse Lukaku. Dempsey kreeg bij een vrije trap de nog kans op de gelijkmaker, maar hij stuitte op de uitkomende Courtois.

België

2 - 1

Verenigde Staten

 93' De Bruyne
 105' Lukaku
   107' Green
 
 Gele kaart: Kompany (België), Cameron (Verenigde Staten)
 
Stadion: Arena Fonte Nova, Salvador
Toeschouwers: 51.227
Arbiter: Haimoudi (Alg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Alderweireld
Van Buyten
Kompany
Vertonghen
Fellaini
Witsel
De Bruyne
Mertens (Mirallas/60)
Origi (Lukaku/91)
Hazard (Chadli/111)
  Howard
Johnson (Yedlin/32)
Gonzalez
Besler
Beasley
Zusi (Wondolowski/72)
Jones
Bradley
Cameron
Bedoya (Green/105+2)
Dempsey
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.